Borba protiv ISISA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam isto postavljao to pitanje ovih "nasih" muslimana, kakve veze imaju oni sa Arapima ili uopste Bliskim Istokom, buduci da nisu Turci, kako sami kazu, vec autohtoni Bosnjaci. Dakle, veru su uzeli od porobljivaca, Turske, to je dobro poznato, i zato mi nije jasno da uopste simpatisu Turke koji su ih ugnjetavali i nametnuli im veru kao i svima ostalima na Balkanu (naime, Turke niko ne voli osim nasih muslimana i dela Siptara). Takav primer podanistva i nistavnosti stvarno nije za pohvalu.

I prsti na ruci su razliciti ali kad jedan prst zaboli onda svi prsti trpe bolove. Znaci to je Ummet muslimana.

I prsti na ruci su razliciti ali kad jedan prst zaboli onda svi prsti trpe bolove. Znaci to je Ummet muslimana.

Koji haos, pa vi tvrdite da Aleviti, Sije, sufije i razni drugi pravci nisu muslimani...pa onda jos i ta misljenja ko jeste, a ko nije, redovno menjate. Otprilike da su jedino vehabije zaista muslimani u svakoj varijanti. Tu postoji konsenzus :)

- - - - - - - - - -

Bice veselo ako se ovi domaci Suniti, Sije, Sufije, Vehabije i ovi "ateisti", sa svojim vrstama i podvrstama, zajednicama i disidentima, do'vate.
Zapravo, to tako i ide - kad te jednom preveslaju, onda nastave da te veslaju. I uvek imaju zapaljivu materiju koju je lako potpaliti.

Postoji u Bosni (jos uvek?) i neka struja, koju je osnovao neki Pakistanac, ali mediji u Sarajevu to kriju kao zmije noge.

"Gulenove" skole drzi jedna turska struja potpuno nezavisna od ovih mejnstrim momaka koji drze medije i koji se upinju u javnosti stvoriti sliku da postoji nekakva "islamska zajednica" koja sve drzi pod kontrolom. Naravno, to je neistina. Ovi "Gulenovi" su jedna od najjacih struja u Bosni.

Koji haos, pa vi tvrdite da Aleviti, Sije, sufije i razni drugi pravci nisu muslimani...pa onda jos i ta misljenja ko jeste, a ko nije, redovno menjate. Otprilike da su jedino vehabije zaista muslimani u svakoj varijanti. Tu postoji konsenzus :)

- - - - - - - - - -

Bice veselo ako se ovi domaci Suniti, Sije, Sufije, Vehabije i ovi "ateisti", sa svojim vrstama i podvrstama, zajednicama i disidentima, do'vate.
Zapravo, to tako i ide - kad te jednom preveslaju, onda nastave da te veslaju. I uvek imaju zapaljivu materiju koju je lako potpaliti.

To niko ne kaze a kamoli ja. Ocigledno ne citas moje postove koji su izrazaj islamsog optimizma. i pozivanja nna mir izmedju Sunnija i Siija. Ja licno tvrdim da izmedju Sunnija i Siija nema drasticnih razlika i da nisu povod ubijanju tolikih ljudi.

To niko ne kaze a kamoli ja. Ocigledno ne citas moje postove koji su izrazaj islamsog optimizma. i pozivanja nna mir izmedju Sunnija i Siija. Ja licno tvrdim da izmedju Sunnija i Siija nema drasticnih razlika i da nisu povod ubijanju tolikih ljudi.

Cak i da mislis to sto kazes, ovi sukobi se vas ne ticu, tj. ne trebaju vas se ticati. Ako imate imalo soli u glavi. Ne samo sto je ovo tvoje o "jedinstvenom umetu" glupo, nrgo je i sama situacija opasna. Daleko je stvar od kraja i jos ce se svasta izdesavati, a Turska se polako uvlaci u haos, posle Iraka i Sirije, koji su dugorocno vec unisteni. Ogroman prostor i ogroman broj ljudi je ukljucen u desavanja. Vrlo opasno.

Turska ce sve uciniti da ISIL nestane i da bude razoruzan. Ti teroristicki manijaci moraju prestati sa ubijanjem. ISIL je teroristicka skupina koja mora postati proslost a da buducnost bude svjetla i da cio region Bliskog Istoka bude region mira.

Cak i da mislis to sto kazes, ovi sukobi se vas ne ticu, tj. ne trebaju vas se ticati. Ako imate imalo soli u glavi. Ne samo sto je ovo tvoje o "jedinstvenom umetu" glupo, nrgo je i sama situacija opasna. Daleko je stvar od kraja i jos ce se svasta izdesavati, a Turska se polako uvlaci u haos, posle Iraka i Sirije, koji su dugorocno vec unisteni. Ogroman prostor i ogroman broj ljudi je ukljucen u desavanja. Vrlo opasno.

Naravno da nas se ticu sukobi na Bliskom Istoku i u cijelom islamskom svijetu. To je nasa vjera i nasa krv.

Ovdasnji muslimani u principu nemaju nikakve veze sa tim desavanjima, pa se postavlja pitanje zasto se petljate u sve to. Odgovor je: manipulacija sa vama je uobicajena stvar, tako da i u ovom slucaju mislite da je to vas problem. Tesko ce se to promeniti, i dalje cete sluziti drugima. Psiholosko kondicionirana masa sa vrlo visokim stepenom korisnog dejstva, gledano iz ugla manipulatora. Fascinantno je kakve mamce gutate.
Druga stvar je sto tu nema kraja. Gledacemo sukobe do poslednjeg muslimana, ako bude trebalo.

Zapravo, pitanje je, kakve ti veze imas sa Ukrajinom? Niti si Rus niti Ukrajinac, a ni Grk.

Kad smo kod zadnjih, jesi li znao da su te oni porobili i da si kad si stigao na Balkan ratovao sa njima :(

Poslednja izmena:
Sirija se mora osnovati kao jedna normalna zemlja koja ce biti lider na Bliskom Istoku. Sirija se treba pretvoriti u jednog znacajnog cinioca koji ce ujediniti sve muslimane pod jedan barjak. Taj barjak nije iz ISILa nego iz sirijske opozicije koja je umjerena i podobna za podrsku SADa. Muslimani moraju biti zajedno i pocceti da grade jednu jako finu drzavu kao sto je Sirija. ISIL i Al Assad moraju prestati sa iscrpljivanjem Sirije i da se sav narod koji je prebjegao vrati u Siriju da zivi i da slobodno se krecu.

U Siriji krscani dobro zive i oni su dobri sa svima. Krscani ce nakon rata u Siiriji imati sve povlastice i da postavljaju krstove na brdu i da tako oznace svoje prisustvo. Sirija je zemlja otvorena za sve i za sve krscane i muslimane. Sirija je simpaticna zzemlja koja ima dosta raznolikosti i u Siriji zive i Aramejci koji imaju jaku dijasporu. Inace vazno je da se u Siriji izgrade sve Dzamije. Dzamije se moraju restaurirati i ukljuciti u renoviranje svetih mjesta. Muslimani moraju biti jedinstveni i biti zajedno sa krscanima i da dijele dobro i zlo.

Zapravo, pitanje je, kakve ti veze imas sa Ukrajinom? Niti si Rus niti Ukrajinac, a ni Grk.

Kad smo kod zadnjih, jesi li znao da su te oni porobili i da si kad si stigao na Balkan ratovao sa njima :(

Hm, iako si nadrobio svasta imam zadovoljstvo da odgovorim. Ja (a i ti, by the way) jesmo Rusi u odredjenom smislu, a Ukrajinci mozda i malo vise - ako vec teras mak na konac. Etnicki, to su nam bliski narodi, manje-vise najblizi; delimo isto poreklo, tj. mi smo njihov spin-off. O duhovnom aspektu bi trebalo napisati posebno poglavlje (duhovni aspekt mozda se tebe toliko ne tice). Naizgled mozda cudno, ali zapadna Ukrajina najbliza je etnicki Srbima, pogotovo Rusini, Zakarpatje, kao i istocni delovi Slovackei jugoistocni d Poljske. Dijalekti koji se koriste na zapadu Ukr imaju brojne slicnosti sa srpskim jezikom u okviru slovenskog kontinuuma, pri cemu neke od tih slicnosti nisu ukljucene u danas standardizovani ukrajinski jezik. To se letimicnim pogledom na imena (Borislav, Zorjan...) i prezimena (Popovic, Babic...) moze videti, a neke srpske reci postoje samo u govornom jeziku ('macka'). Srpska prezimena u Vojvodini i Slavoniji takodje ponekad imaju svoje ekvivalente u Ukrajini. To nedvosmisleno svedoci o bliskosti. Dalje, naseljavanjem Rusina (verovatno poreklom, najvecim delom, iz danasnje Slovacke) u Vojvodinu... i Srba iz Slavonije, Banata, Backe u Slavjanosrbiju i Novu Serbiju u danasnju istocnu/centralnu Ukrajinu... veze su jos malo pojacane. Naravno, ne mozemo ovu bliskost porediti sa bliskoscu koju imamo sa ljudima s kojima govorimo isti jezik (dobro, neki su pomalo i krali jezik, kao npr. kajkavci, cakavci) i ciji se identitet formirao 1993. godine ili pocetkom 20. veka, ali bliskost je ipak ocigledna i velika je.
Rusima koji nisu izlozeni ukrajinskom jeziku u vecoj meri, ukrajinski i srpski zvuce slicno.

Za Grke vazi malo druga prica, ali ni tu definitivno nije crno-bela slika. Ako govorimo o okupaciji, po toj logici car Dusan je bio okupator Grka, ali to naravno nije istina. Veze izmedju Srba i Grka su imale uglavnom drugaciji karakter, osim ako pod recju okupacija ne mislimo na vladavinu elite. Krst sa ocilima ces naci u grckoj heraldici.
Iako su originalni grci blizi semitskim narodima, danasnji Grci su mesavina raznih "Grka" u uzem smislu, Slovena (Makedonaca, "Bugara" zapadnog dela Bugarske), Bugara sa istoka, Aromana (Cincara, Vlaha), Albanaca, maloazijskih Grka....

Poslednja izmena:
Bosnjaci i Arapi su tako bliski da nema kud blize. Nas povezuje vjera koja se zove Islam i mi mislimo na isti nacin kao i Arapi. Arapi su ista krv sa nama i tu nema kud blize.

Ovo si lupio pa ostao ziv. Znas li ti sta je to ista krv? Povezuje vas vera, ali to je sve - nikakva krv.

I mi i Holandjani smo hriscani, pa o krvnoj vezi nema ni najmanje govora.

Ovo si lupio pa ostao ziv. Znas li ti sta je to ista krv? Povezuje vas vera, ali to je sve - nikakva krv.

I mi i Holandjani smo hriscani, pa o krvnoj vezi nema ni najmanje govora.

Mi Bosnjaci cim imamo vjeru Islam mi smo ista krv sa ostalim muslimanima svijeta. To je tako interesantno da se nne razlikujemo obicajima nego su nam obicaji isti i filozofija zivota je ista. Mi muslimani smo jedna porodica i mi se ne razlikujemo po boji koze ili po jeziku nego racunamo se bracom i vazno je da je samo musliman pa da ti bude brat.

Danas bila interesntna emisija o Kurdima ,kao glavnim borcima protiv ISISA. Pa kazu da su iracki Kurdi za vreme Sadama bili protiv njega tj privrzeni Iranu?Danas nikada nisu bili blizi SADu i stvaranju nezavisne drzave koju de facto i imaju u Iraku,Zele i u Turskoj i Siriji.Ne znam da li su Kurdi samo Siiti ali izgleda ima i Siita i Sunita , blizi su Iranu nego Turskoj i Arabiji. Zamrseno pitanje je da li ce porazom ISISA nastati Kurdistan,Tutrci bombarduju i jedne i druge ali cini mi se zesce Kurde.

Poslednja izmena:
Mi Bosnjaci cim imamo vjeru Islam mi smo ista krv sa ostalim muslimanima svijeta. To je tako interesantno da se nne razlikujemo obicajima nego su nam obicaji isti i filozofija zivota je ista. Mi muslimani smo jedna porodica i mi se ne razlikujemo po boji koze ili po jeziku nego racunamo se bracom i vazno je da je samo musliman pa da ti bude brat.

Минго јеси бијо са Арабкињом некад?

Mmm, da, to imamo priliku da vidimo svaki dan na vestima, tolika ste braca da pomazete jedni drugima da se oslobodite glava kao nepotrebnog tereta. Idi bre Mingo u persun, sada ga bas izlupeta.

Zna se sta su krvne veze i narodi, zato i postoje te definicije. Vi mozete da budete samo duhovno bratstvo a to je nesto potpuno, potpuno drugo, i nicim ne podrazumeva krvno mesanje (brakovi, deca i sl).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back