Борба против исис-а 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Иначе остајем при томе да ће Јужни Крак ИСИС-а пасти тек кад Ирак пређе границу и удари долином Еуфрата.

САА нема снагу а ни вољу да осваја велике Шиитске градове у ДЕЗ провинцији.

Можда само одблокирају град, и сачекају Ирачане да се цела ствар заврши.

А другари, шта мислите о овоме:

САА стиже до Тел Рифата и узме га, Курди узму Азаз, и ИСИЛ им отме преостала села. Умерени нестају у северном Алепу, стапају се у ИСИС или гутају Куршуме.

Е онда тај фронт мирује неко време, а САА напредује ка Табка ваздухопловној бази. Руси бомбардују, воде се крваве борбе, САА заузима Табку и сече ИСИС на пола.

Након тога, креће координисани удар на северни крак ИСИС-а.

Тигрови крећу ка Деир Хафиру, Курди из Кобанија ка Манбиџу, Курди из Африна ка браћи уз турску границу, а САА у северном Алепу испод Курда ка Ал Бабу.

Ja sam posve siguran da će Rusi i Sirijci omogućiti Kurdima spajanje na sjeveru. Kurdi su tamo sve prihvatljivija izlazna opcija Amerikancima, a njihovo spajanje je zapravo najgora turska noćna mora. Davutoglu bi tad morao imati dobar zalet i preskok da bi tek tako "vraćao dugove" nekomu po Aleppu. Ameri bi moguće poduprli Kurde kao kakvu takvu njima prihvatljivu opciju, a Asad bi imao sigurnosnu barijeru prema Turskoj! Kurdi bi imali nekakvu autonomiju ili vjerojatnije samostalnost, odnosno nukleus daljih napora za stvaranje jedinstvene države koja bi u perspektivi zahvatila dobar dio glupave Turske. Turci se pokazuju potpuno nedoraslima kako stausu regionalne sile (koji ih prati), tako i članstvu u NATO, a svoje članstvo u EU (ukoliko ista uopće i preživi) sad već definitivno mogu slobodno zaboraviti.

А другари, шта мислите о овоме:

1. САА стиже до Тел Рифата и узме га, Курди узму Азаз, и ИСИЛ им отме преостала села. Умерени нестају у северном Алепу, стапају се у ИСИС или гутају Куршуме.

2. Е онда тај фронт мирује неко време, а САА напредује ка Табка ваздухопловној бази. Руси бомбардују, воде се крваве борбе, САА заузима Табку и сече ИСИС на пола.

3. Након тога, креће координисани удар на северни крак ИСИС-а.
Тигрови крећу ка Деир Хафиру, Курди из Кобанија ка Манбиџу, Курди из Африна ка браћи уз турску границу, а САА у северном Алепу испод Курда ка Ал Бабу.

1. Realan scenario. Mada, cenim da ce dzihadisti skupo prodati kozu u Azazu. Ipak je i Nusra u tom gradu. Tel Rifat bi lakse isao. Ne znam za Mareu. ISIL najverovatnije

Ovo pod 2. i 3. moze da ide i simultano. S tim, sto ce najpre biti zatvoren i resen onaj ISIL lonac na linij Aleps-Kveiris.
Ipak, ovo sa Tabka avio bazom je skroz novina. Ne mogu ni da izmastam sta i kako bi tu moglo. Ne znam da li je to demonstracija za Tursku (izbijanje zauzimanja Rake i poraza ISIL kao opravdanja za eventualnu invaziju), odvracanje paznje ISIL (olaksavanje pozicije DEZ) ili operacija sama za sebe (stvarni izlazak na Asad jezero i kao sto ti rece, presecanje ISIL na pola). Ne verujem da bi Deir Hafir bio u prici glavnog napada. Jer, ako zaista uspeju u ostvarivanju prethodno pomenutih ciljeva, proboj kod Deir Hafira gubi na vaznosti (pasce sam takoreci).

I da, verujem da Rusi i Asad nemaju nista protiv uspostavljanja Rojavaye Kurdistan duz cele severne granice :) Dobitna kombinacija za obe strane.

Poslednja izmena:
Ja sam posve siguran da će Rusi i Sirijci omogućiti Kurdima spajanje na sjeveru. Kurdi su tamo sve prihvatljivija izlazna opcija Amerikancima, a njihovo spajanje je zapravo najgora turska noćna mora. Davutoglu bi tad morao imati dobar zalet i preskok da bi tek tako "vraćao dugove" nekomu po Aleppu. Ameri bi moguće poduprli Kurde kao kakvu takvu njima prihvatljivu opciju, a Asad bi imao sigurnosnu barijeru prema Turskoj! Kurdi bi imali nekakvu autonomiju ili vjerojatnije samostalnost, odnosno nukleus daljih napora za stvaranje jedinstvene države koja bi u perspektivi zahvatila dobar dio glupave Turske. Turci se pokazuju potpuno nedoraslima kako stausu regionalne sile (koji ih prati), tako i članstvu u NATO, a svoje članstvo u EU (ukoliko ista uopće i preživi) sad već definitivno mogu slobodno zaboraviti.

лепо речено

Evo jos i krace:
Turci su i za svoje saveznike samo saveznici po sili prilika, NUZNO ZLO.

Pa nisu njih saveznici iznevjerili. Nitko Erdoganu nije kriv zbog toga što ne želi ginuti za isključivo turske osvajačke apetite i za lopovski privatni biznis njegova sina. Nitko se članstvom u NATO nije obvezao pružati mu potporu i zasigurno masovno stradati kako bi on po Bliskom Istoku stvarao kult osvajača i izigravao nekog novog Sulejmana Veličanstvenog.

- - - - - - - - - -

Evo jos i krace:
Turci su i za svoje saveznike samo saveznici po sili prilika, NUZNO ZLO.

Pa nisu njih saveznici iznevjerili. Nitko Erdoganu nije kriv zbog toga što mu ne pristaje ginuti za isključivo turske osvajačke apetite i za lopovski privatni biznis njegova sina. Nitko se članstvom u NATO nije obvezao pružati mu potporu i zasigurno masovno stradati kako bi on po Bliskom Istoku stvarao kult osvajača i izigravao Silejmana Veličanstvenog.

Ovo pod 2. i 3. moze da ide i simultano. S tim, sto ce najpre biti zatvoren i resen onaj ISIL lonac na linij Aleps-Kveiris.
Ipak, ovo sa Tabka avio bazom je skroz novina. Ne mogu ni da izmastam sta i kako bi tu moglo. Ne znam da li je to demonstracija za Tursku (izbijanje zauzimanja Rake i poraza ISIL kao opravdanja za eventualnu invaziju), odvracanje paznje ISIL (olaksavanje pozicije DEZ) ili operacija sama za sebe (stvarni izlazak na Asad jezero i kao sto ti rece, presecanje ISIL na pola). Ne verujem da bi Deir Hafir bio u prici glavnog napada. Jer, ako zaista uspeju u ostvarivanju prethodno pomenutih ciljeva, proboj kod Deir Hafira gubi na vaznosti (pasce sam takoreci).

Могуће је да се САА осећа окураженом јер напад на Табка базу подразумева дејствовање по пустињи, где је САА увек била јача од ИСИС-а.

Уз руску ваздушну помоћ САА, ИСИС неће моћи да задржи базу, јер ће на том брисаном простору и сам бити веома лако збрисан.

Ово је успевала и климава авијација САА- старим совјетским ајеропланима са никаквим навођеном и слабим прегледом терена су жестоко табали џихадисте месецима, и база је пала само зато што их је просто било превише.

Сада је ИСИС слабији, развученији, САА ојачана шиитским волонтерима, и повратак базе ми изгледа могуће.

Само базе, сумњам да ће ићи на град.

Иначе остајем при томе да ће Јужни Крак ИСИС-а пасти тек кад Ирак пређе границу и удари долином Еуфрата.

Sve zavisi sta su Iracanima prioriteti.
Ipak je to americka zona interesa. Ne znam kolike su ingerencije bagdadske vlade u odlucivanju za tako nesto.
Moze se dogoditi da se ide na Mosul. Mislim, na insistiranje Amera.
Ali, to otvara problem motivisanja iracke vojske za tako nesto.
Tj.zasto bi trosli vreme i ljude na sunitsko podrucje koje je ionako neprijateljski nastrojeno (oslobodili ga ili ne) i koje svakako u federalnom Iraku nece biti pod uticajem siitske vlade u Bagdadu
Ako se mosulska operacija stavi ad acta za IAF (recimo da Pesmerga i suni arabske milicije to rade), onda opcija direktne pomoci Siriji nastupanjem uz Eufrat uopste nije nemoguca.
Da li je za tako nesto preduslov ciscenje one dve ISIL enklave (oko Faludze i one druge, ne znam ime) nisam nailazio na objasnjenja.
U svakom slucaju, napredovanje uz Eufrat je sasvim izvodljiva mogucnost.

Poslednja izmena:

Sumnjam da su u SAA sad baš tako skromni. Kad se odnos snaka prelomi, onda kreće ubrzanje s jedne, a stihija i panika s druge strane. Meni Iračani zasad baš ne zvuče kao netko tko bi se usudio ići kontra Rusa, a ako Rusi odluče da se taj tamo teren nastavi čistiti, vjeruj da će isti bit i očišćen. Inače, mislim da će ovo napredovanje SAA u skorijoj budučnosti samo sve više dobijati na brzini. Iskustvo svakog rata kazuje da kad se glavni punktovi dobiju, ostatak teritorija (ma koliki da je) zauzimaju se ekspresnim napredovanjem.

Poslednja izmena:
Могуће је да се САА осећа окураженом јер напад на Табка базу подразумева дејствовање по пустињи, где је САА увек била јача од ИСИС-а.

Уз руску ваздушну помоћ САА, ИСИС неће моћи да задржи базу, јер ће на том брисаном простору и сам бити веома лако збрисан.

Ово је успевала и климава авијација САА- старим совјетским ајеропланима са никаквим навођеном и слабим прегледом терена су жестоко табали џихадисте месецима, и база је пала само зато што их је просто било превише.

Сада је ИСИС слабији, развученији, САА ојачана шиитским волонтерима, и повратак базе ми изгледа могуће.

Само базе, сумњам да ће ићи на град.

E, a ja bas mislim da ratovanje u pustinji vise odgovara ISIL.
Gledaj kako mesecima nakon pocetka ruske intervencije i dalje drze kojekakva pustinjska naselja daleko od Rake i u njima uspevaju da opstanu, da dostave dovoljno hrane, lekova, oruzja i municije.
Pa, SAA nikako da zauzme Karjatajn ni Palmiru, a nije da nisu ozbiljno pokusavali. Nego sta su. Bilo je tu oklopa ne samo lake pesadije, pa nista. Stavise, ISIL im uzimao Mahin.
U stvari, osim Mahina, nigde drugo nije ni bilo pomaka.
Cini mi se da je za ISIL mnogo manje opterecenje drzati polozaje po pustinji, dok je za SAA to gotovo teret.
ISIL je i naucio da brzo manevrise po pustinji, brzo prebacuje i koncentrise snage i vrsi iznenadne i efikasne napade.
Ta "partizanska" vestina im je za respekt

Poslednja izmena:
Gledaj kako mesecima nakon pocetka ruske intervencije i dalje drze kojekakva pustinjska naselja daleko od Rake i u njima uspevaju da opstanu, da dostave dovoljno hrane, lekova, oruzja i municije.
Pa, SAA nikako da zauzme Karjatajn ni Palmiru, a nije da nisu ozbiljno pokusavali. Nego sta su. Bilo je tu oklopa ne samo lake pesadije, pa nista. Stavise, ISIL im uzimao Mahin.
Cini mi se da je za ISIL mnogo manje opterecenje drzati polozaje po pustinji, dok je za SAA to gotovo teret.
ISIL je i naucio da brzo manevrise po pustinji, brzo prebacuje i koncentrise snage i vrsi iznenadne i efikasne napade.

Nije problem za ISIS biti majstor borbe kad ima dobre sponzore i sigurnu zaledjinu vec godinama i samo jednog neprijatelja - SAA.
SAA je morala sama protiv svih, tek su im Rusi omogucili da krenu naprijed, ide sporo ali IDE, i to je najvaznije.
Doci ce i Palmyra na red.

Nije problem za ISIS biti majstor borbe kad ima dobre sponzore i sigurnu zaledjinu vec godinama i samo jednog neprijatelja - SAA.
SAA je morala sama protiv svih, tek su im Rusi omogucili da krenu naprijed, ide sporo ali IDE, i to je najvaznije.
Doci ce i Palmyra na red.

Ok, naravno, docice, ne sporim.
Druga je prica kad se na Palmiru bude koncentrisano nastupalo. Pasce kao zrela kruska.
Ali, ovde sam Palmiru i Karjatajn pomenuo u kontekstu pustinjskih frontova u okolnostima kada je SAA razvucena na vise bitnih zarista.
Ako bi krenuo sada, napad na Tabku vrsi se u takvim uslovima.
Tabka je naselje koje je vec deo ISIL osinjaka.
Cenim da ce ozbiljno napredovanje u tom delu nastupiti onog trenutka kad se bar jedna prica bude zavrsila, recimo ISIL dzek kod Kveirisa.

Ok, naravno, docice, ne sporim.
Druga je prica kad se na Palmiru bude koncentrisano nastupalo. Pasce kao zrela kruska.
Ali, ovde sam Palmiru i Karjatajn pomenuo u kontekstu pustinjskih frontova u okolnostima kada je SAA razvucena na vise bitnih zarista.
Ako bi krenuo sada, napad na Tabku vrsi se u takvim uslovima.
Tabka je naselje koje je vec deo ISIL osinjaka.
Cenim da ce ozbiljno napredovanje u tom delu nastupiti onog trenutka kad se bar jedna prica bude zavrsila, recimo ISIL dzek kod Kveirisa.

U tome i jeste problem. SAA je razvucena sa, za ovu situaciju, premalo snaga, i na prevelikom frontu, i protiv vise neprijatelja. Moraju iz ovog cime raspolazu izvuci maksimum. Tu onda dolaze do izrazaja prioriteti na terenu, sukladno raspolozivim snagama, i takticka vjestina koju im bez sumnje dobrim djelom obavljaju Rusi.
Treba prvo stvoriti uvjete da bi se na neko odredjeno mjesto moglo udariti koncentriranim snagama.
Pretpostavljam da su im druga mjesta trenutno vaznija od Palmire.
Kako meni na mapi izgleda, mada nisam detaljno razgledao, najvise kontakta imaju sa "umjerenim" kozojebima i svim ostalim verzijama sirijske prozapadne oporbe, oni su im najblizi i tu su najintenzivniji sukobi. Imam osjecaj da prvo njih zele rijesiti pa se onda na miru skoncentrirati na ISIS.

...јбт, оће каке - неће каке...нису ми јасни ови заплети, па још и чувени коалициони партнер САД. Е тај коалициони партнер ако се појави на терену нићи ће ми нокат. Помињање нека два месеца до почетка "рада" коалиције су смешни као изјава. Ситуација на терену се мења из дана у дан, из сата у сат. Ово је кибицерска изјава, а богами и шибицарска. Просто, ајд да мало попричекамо!

U stvari, osim Mahina, nigde drugo nije ni bilo pomaka.

A i artiljerija koja pada po mekom tlu ima daleko manji ucinak od one koja pada na kamenjar npr a o pesku da ne govorimo,,,Plus prilazi tim urbanim mestima su cistine i tu mora biti velikih zrtava ...Jednostavnije je to izolovati i odseci pa pohapsiti bagru koja svercuje sa neprijateljom i naterati ih na predaju,,,Rusi nece smeti bas tako da ravnaju gradove pogotove one stare 1000dama godina

Poslednja izmena:
Saudi’s decision to send troops to Syria in an attempt to bolster and toughen efforts against militants
is “final,

” the spokesman of the Saudi-led coalition force in Yemen announced on Thursday
:roll:

А ако Асад позове Хуте на гостовање, оће ли сауди имати нешто против...ах да, ту је коалициони партнер

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back