Борба против исис-а 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hocemo li gledati i ratiste u Libiji dogodine?:think:

Libyan_Civil_War (2).jpg

Fabijus osudio sirijsko-ruske napade na Alepo

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus osudio je ofanzivu sirijske vojske, uz podršku Rusije, kojom je odsečen poslednji kanal snabdevanja pobunjenika u Alepu.

IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 4.02.2016. | 00:16

Francuska "osudjuje brutalnu ofanzivu sirijskog režima uz podršku Rusije čiji je cilj da se opkoli i 'uguši' Alepo i njegove stotine hiljada stanovinika", rekao je Fabijus nakon što su mirovni pregoviri o Siriji u Ženevi odloženi za 25. februar, javio je AFP.

Prethodno su i SAD osudile ruske vazdušne napade na sirijski grad Alepo i njegovu okolinu, tvrdeći da su njihova meta bile opozicione grupe i civili.

:mrgreen: Само ти "осуђуј".

Izvini, pogledao sam grafiku i naslov, meni se ovo učinilo dovoljno za komentar. Tekst je stvarno predug, neću više komentarisati postove, zadovoljiću se da čitam vesti...:) lep pozdrav želim!

Ok, umem i ja tako da pustim komentar a da ne procitam celu vest :)

Poenta teksta jeste da su probojem do Nubol-Zahre uspeli da prekinu trgovacku rutu izmedju umerenih i radikalnih glavoseca.
Tom rutom isla je hrana za ISIL, a nafta za Nusru. WIN-WIn za obe strane.
Snabdevanje strujom u Idlibu i toj teritoriji zavisi od nafte (agregati).
Saradnja sa Turskom u pogledu nafte nije se pokazala tako bajna

Ok, umem i ja tako da pustim komentar a da ne procitam celu vest :)

Poenta teksta jeste da su probojem do Nubol-Zahre uspeli da prekinu trgovacku rutu izmedju umerenih i radikalnih glavoseca.
Tom rutom isla je hrana za ISIL, a nafta za Nusru. WIN-WIn za obe strane.
Snabdevanje strujom u Idlibu i toj teritoriji zavisi od nafte (agregati).
Saradnja sa Turskom u pogledu nafte nije se pokazala tako bajna

Ja samo hoću da kažem da kako vreme prolazi postaje vrlo jasna uloga Turske u celom projektu... pa očigledno je da zeleni predstavljaju tursko-saudijsku koaliciju na terenu, i onda nije ni za čuditi se koliko Sirija ima problema da izađe na kraj sa njima... koliko god ovde pričaju o iranskim igeneralima, toliko verujem da i turski učestvuju na strani zelenih.... Poenta je da se šou bliži kraju, karte se otvarju, tako da me ne bi čudilo da Turska u najmanju ruku preuzme logističku bazu za zelene, zapravo se to i pokazuje na mnogim primerima, i ako direktno ne uđe na teren pošalja dodatne "preobučene trupe" ili sive vukove u severnu Siriju....

Ja samo hoću da kažem da kako vreme prolazi postaje vrlo jasna uloga Turske u celom projektu... pa očigledno je da zeleni predstavljaju tursko-saudijsku koaliciju na terenu, i onda nije ni za čuditi se koliko Sirija ima problema da izađe na kraj sa njima... koliko god ovde pričaju o iranskim igeneralima, toliko verujem da i turski učestvuju na strani zelenih.... Poenta je da se šou bliži kraju, karte se otvarju, tako da me ne bi čudilo da Turska u najmanju ruku preuzme logističku bazu za zelene, zapravo se to i pokazuje na mnogim primerima, i ako direktno ne uđe na teren pošalja dodatne "preobučene trupe" ili sive vukove u severnu Siriju....

Tako je.
S tim sto uloga Turske u sirijskoj klanici zapravo nije ni bila tajna: a to je pruzanje ili posredovanje u pruzanju svake vrste pomoci za dzihadiste, bilo neposredno bilo posredno preko tzv FSA

Za Latakiju su isle informacije da su tamo i bili i jos uvek jesu angazovani "sivi vukovi"

Tako je.
S tim sto uloga Turske u sirijskoj klanici zapravo nije ni bila tajna: a to je pruzanje ili posredovanje u pruzanju svake vrste pomoci za dzihadiste, bilo neposredno bilo posredno preko tzv FSA

Za Latakiju su isle informacije da su tamo i bili i jos uvek jesu angazovani "sivi vukovi"

Onda stoji teza da teritorije naslonjene na Tursku nemaju baš toliki problem sa snabdevanjem... (osim prisustva ruske avijacije, ali ono je ionako svuda)

Kurdi su poceli sa nastupanjem u severnom dzihadistickom dzepu!

E sad malo spekulacije:
U nekom optimisticnom scenariju, moze postojati i dogovor da Kurdi ceo dzep zauzmu. To bi imalo zanimljive povoljnosti za sve tamosnje zainteresovane strane

- - - - - - - - - -

Onda stoji teza da teritorije naslonjene na Tursku nemaju baš toliki problem sa snabdevanjem... (osim prisustva ruske avijacije, ali ono je ionako svuda)

Da, ali i same umerene glavosece zalile su se da bar u slucaju nafte, saradnja sa ISIL je bila bez problema, dok sa Turskoj nije islo glatko.
U Latakiji su "sivi vukovi" angazovani zbog tamosnjih Turkomana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back