Bolovanje-povreda na radu.

sunchaya

Buduća legenda
Poruka
40.623
Da li se u ovom slučaju isplaćuje puna plata ili 65%
Prošlog meseca polomljena mi je butna kost na radnom. mestu. (ukratko, probale da ukradu nešto, ja pojurila za njima ona me svitlala i bacila na beton)
Elem kada se to desilo, nisam bila prijavljena. Bila je nedelja ali su me oni u roku od odma prijavili da radim od petka jer je pandur koji je izašao na uvjđaj naveo da se radi o povredi na radu.
ja sam kad sam išla da mi skinu konce čula od jedne žene da zbog toga što je po reda na radu imam prava na celu platu.
za prošli mesec mi je uplaćeno 65% minimalca

one sad nisu bitne.
btw. ciganke su pa i ne verujem da bi mogla da se oparim od njih
znam da su uhapšene u roku od nekoliko dana (pohvale za inspektore iz 29.og :ok:)
suđeno im je, osuđene su na po 3 god i sad tužilac treba da uloži žalbu jer traži veću kaznu.

pitanje je u vezi plate. :)

Prošlog meseca polomljena mi je butna kost na radnom. mestu. (ukratko, probale da ukradu nešto, ja pojurila za njima ona me svitlala i bacila na beton)
Elem kada se to desilo, nisam bila prijavljena. Bila je nedelja ali su me oni u roku od odma prijavili da radim od petka jer je pandur koji je izašao na uvjđaj naveo da se radi o povredi na radu.
ja sam kad sam išla da mi skinu konce čula od jedne žene da zbog toga što je po reda na radu imam prava na celu platu.
Закон о раду
Члан 115.

Запослени има право на накнаду зараде за време одсуствовања са рада због привремене спречености за рад до 30 дана, и то:

1) најмање у висини 65% просечне зараде у претходних 12 месеци пре месеца у којем је наступила привремена спреченост за рад, с тим да не може бити нижа од минималне зараде утврђене у складу са овим законом, ако је спреченост за рад проузрокована болешћу или повредом ван рада, ако законом није друкчије одређено;

2) у висини 100% просечне зараде у претходних 12 месеци пре месеца у којем је наступила привремена спреченост за рад, с тим да не може бити нижа од минималне зараде утврђене у складу са овим законом, ако је спреченост за рад проузрокована повредом на раду или професионалном болешћу, ако законом није друкчије одређено.

Kod nas u Republici Srpskoj...bolovanje zbog povrede na radu je 100% placeno.

Povreda na radu (100% primanja) ukoliko u roku od 24H od kako se desila povreda predas povrednu listu koju popunjava lekar koji te je prvi pregledao (ovo je najbitnije od svega), posto se radi o povredi koju ti je nanelo drugo lice a nije predata povredna lista ne znam kako to funkcionise, izgleda da ces morati preko advokata, inspekcija ...

Au bre Sunchayo nayeba zbog kradje.

Isplacuje se 100%. Postoji obrazac koji moras da dobijes u firmi popunjen sa potpisom direktora i pecatom, onda se to nosi doktoru u ustanovu gde si prvi put pregledana.
Znaci, ako je banjica - banjica, ako je UC UC, ako je dz dz.
Tamo ti doktor na kontroli popuni jednu stranu tog obrasca - ide u mislim 6 primeraka.
Posle toga se to nosi na odobrenje u slagacu te rfzo na opstini. I na kraju kad oni odobre dobijas 100%.
Radim u velikoj kompaniji, tamo imamo bezbednost na radu, pa su oni to odradili za mene prosle godine.

Takodje, ako su radnici osigurani imas pravo na osiguranje. Moraju isto da se popune neki obrasci koji se salju u osiguravajucu kucu zajedno sa jednim primerkom onog izvestaja koji je doktor popunio. Iznos zavisi od visine osiguranja i od stepena invalidnosti koje utvrdi osiguranje, moze da bude 20.000, a moze i 120.000. Oni to utvrdjuju po dijagnozi i pravilniku, ne ides nigde.

Povreda na radu (100% primanja) ukoliko u roku od 24H od kako se desila povreda predas povrednu listu koju popunjava lekar koji te je prvi pregledao (ovo je najbitnije od svega), posto se radi o povredi koju ti je nanelo drugo lice a nije predata povredna lista ne znam kako to funkcionise, izgleda da ces morati preko advokata, inspekcija ...

Ne mora 24h.
Ja sam nosio papire kad sam isao na prvu kontrolu posle 2 nedelje.
I obicno u Beogradu te ne pregleda isti lekar. Tog prvog ne vidis nikad vise. On ti lupi pecat drugog lekara na prvom izvestaju i onda ides na kontrolu kod lekara kog vidis prvi put u zivotu i on ti popuni obrazac.

e to je problem. i to mi nije baš najjasnije. gazda je navodno negde predao te papire da ih neko overi ja ne znam ko. jel onda 100% dobijam tek kad se završi ta procedura?
za to sa povrednom listom i 100% sam čula naknadno kad sam išla na kontrolu

e to je problem. i to mi nije baš najjasnije. gazda je navodno negde predao te papire da ih neko overi ja ne znam ko. jel onda 100% dobijam tek kad se završi ta procedura?
za to sa povrednom listom i 100% sam čula naknadno kad sam išla na kontrolu

Nema on sta da nekom predaje papire to tebe ne interesuje, do 1 meseca bolovanje placa firma a ne RFZO, znaci sa uplatom plate trebao je da ti isplati sve.

Ne mora 24h.
Ja sam nosio papire kad sam isao na prvu kontrolu posle 2 nedelje.
I obicno u Beogradu te ne pregleda isti lekar. Tog prvog ne vidis nikad vise. On ti lupi pecat drugog lekara na prvom izvestaju i onda ides na kontrolu kod lekara kog vidis prvi put u zivotu i on ti popuni obrazac.
i ro.
fora što je meni gazda kad su mi rekli za to posle 2 dana doneo tu povrednu listu koju popunjava on i lekar. onda su najavili da gradska postaje kovid pa onda ne može da se dođe do lekara (ne da čuvar na kapiji) pa nekako popuniše ali nije taj lekar i gazda je to predao a ja pojma nemam kome i dal ću kad to taj. neko sredi dobijati 100%

nemate pojma koliko se nerviram zbog svega ovoga. a
kad se ovo desilo, odma su mi pričali i on i koleginica kako nisam trebala da jurim za njima i kako sam ja najvažnija.
one su meni probale da ukradu robu u vrednosti od oko 5000.
ja sam mesec dana pre toga greškom ženi naplatila 500 din. artikal koji košta 650. da ne pričam kakav je haos ispao zbog 150 din

i ro.
fora što je meni gazda kad su mi rekli za to posle 2 dana doneo tu povrednu listu koju popunjava on i lekar. onda su najavili da gradska postaje kovid pa onda ne može da se dođe do lekara (ne da čuvar na kapiji) pa nekako popuniše ali nije taj lekar i gazda je to predao a ja pojma nemam kome i dal ću kad to taj. neko sredi dobijati 100%

Morao je da preda lokalnom RFZOu na opstini na kojoj je firma. I onda tamo komisija pregleda papire i da li je sve legitimno. Znaju i da drndaju i da traze svasta. Kod mene su trazili da se napise na latinskom dijagnoza, a ne samo sifra kao sto stoji u obrascu. Da se mimo obrasca sa strane pise. I to su napisali ovi moji iz firme na licu mesta, google i taj rad, nisu naravno isli kod lekara.

E sad ne znam da li moze da ti isplacuje pre nego sto je ta komisija to aminovala. Mogu da pitam sutra.

Mora prvo lekar u nalazu da je oceni tako pa da bude prijavljena povreda na radu od strane poslodavca inspekciji rada u roku od 24h i mora da bude popunjen povredni list i dostavljen lekaru, a onda komisija te zdravstvene ustanove daje mišljenje pa sve to ide u RFZO. Postoje rokovi i može prilično nastradati ako ih nije ispoštovao.
Ako je sve to odradio onda imaš pravo na 100% prosečne zarade prethodnih 12 meseci a ne niže od najniže utvrđene znači minimalac(bez prevoza,toplog obroka,regresa) minimalno.
Samo kako je povreda na radu ako nisi bila prijavljena makar taj dan kao prvi(pa neka je i naknadno tog dana preko centralnog registra podneo)?
Proveri ti svoj status.
Inače naknadu štete samo ako je poslodavac odgovoran za povredu u smislu da je zbog neadekvatnih uslova nastala a realno mislim da ovde nije to slučaj.

Poslednja izmena:
Nema komisije te zdravstvene ustanove nego ti lekar popuni na licu mesta.
U mom slucaju popuni jednu stranu i lupi pecate na svih 6 i kaze prepisi ovo na ostalih 5. Kakva komisija. I ovako je luudnica.
A komisija je rfzoova, nju ni ne vidis. Oni gledaju samo papire.

Morao je da preda lokalnom RFZOu na opstini na kojoj je firma. I onda tamo komisija pregleda papire i da li je sve legitimno. Znaju i da drndaju i da traze svasta. Kod me ne su trazili da se napise na latinskom dijagnoza, a ne samo sifra kao sto stoji u obrascu. Da se mimo obrasca sa strane pise. I to su napisali ovi moji iz firme na licu mesta, google i taj rad, nisu naravno isli kod lekara.

E sad ne znam da li moze da ti isplacuje pre nego sto je ta komisija to aminovala. Mogu da pitam sutra.
ajde molim te pitaj.
meni to ništa nije jasno.
majka koja sad brine o meni je takođe bolesna da bar znamo gde da ide. koga da juri.
ja ne smem ni da sedim ni da hodam niti smem da spuštam tu nogu.

Mora prvo lekar u nalazu da je oceni tako pa da bude prijavljena povreda na radu od strane poslodavca inspekciji rada u roku od 24h i mora da bude popunjen povredni list i dostavljen lekaru, a onda komisija te zdravstvene ustanove daje mišljenje pa sve to ide u RFZO. Postoje rokovi i može prilično nastradati ako ih nije ispoštovao.
Ako je sve to odradio onda imaš pravo na 100% prosečne zarade prethodnih 12 meseci a ne niže od najniže utvrđene znači minimalac(bez prevoza,toplog obroka,regresa) minimalno.
Samo kako je povreda na radu ako nisi bila prijavljena makar taj dan kao prvi(pa neka je i naknadno tog dana preko ventralnog registra podneo)?
Proveri ti svoj status.
Inače naknadu štete samo ako je poslodavac odgovoran za povredu u smislu da je zbog neadekvatnih uslova nastala a realno mislim da ovde nije to slučaj.
na zdravstvenoj knjižici se učitava ime firme a ne socijalno kao do prošlog meseca. blokiran mi je bus± za nezaplslene
eto, može im se da izmuvaju da sam počela da radim u petak pa mi se neiskusnoj to desilo u nedelju (ja sam tamo sve godine).pandur ne to rekao njegovom nadređenom na toki voki.
lekari su tako naveli kad su me oterali u bolnicu. policija je kontaktirala gazdu da dostavi snimak sigurnosne kamere. onda je nastala frka.
postojala je mogućnost da im dođe inspekcija rada

Back