bolest mushkatli

"izgleda kao larva necheg na listu"

cek cek
ako se dobro secam to se zovu " biljne vasi" mora se kupiti prah u cvecari , popuderisati svi listovi...ali veruj mi ostace ti samo stabla gola, svi listovi ce da ti otpadnu, tako ce da bude do sledece godine, i ako su ti se zarazila stabla te larve ce ti ponovo da se jave i sve ce to da ide iz pocetka.

moram da nadjem knjigu o cvecu ali sam sigurna da sam u pravu.....ako mene pitas koliko god su lepi cvetovi ipak ih BACI ........:))))

i nekupuj vise

Bobbo, pre nego nesto napises, daj molim te, procitaj da li je neko vec napisao nesto o tome pre tebe iz proverenih izvora ;)

@raindog
Super sto si napisala na temi umesto mene, skleroze, koja se setila samo tebi da posalje info na mail, za sve ostale koji bi mogli imati posla sa tim 'zivuljkama'. :?

esperanca137:
pilence u koji cvetic ces da procvetas:D ;)
dvd-davitelj_inline.jpg

Nina2:
Bobbo, pre nego nesto napises, daj molim te, procitaj da li je neko vec napisao nesto o tome pre tebe iz proverenih izvora ;)

@raindog
Super sto si napisala na temi umesto mene, skleroze, koja se setila samo tebi da posalje info na mail, za sve ostale koji bi mogli imati posla sa tim 'zivuljkama'. :?

uh bre sto si treska osoba...ja kliknem na temu i samo odgovorim..........:)))

uh.....uh

Nina2:
Pa mozda da krenes malo i da citas umesto sto samo pises. Ili te ne interesuju tudja misljenja vec samo svoja? Ako je tako lupaj onda i dalje, tvoja stvar.

kako si samo teska bre ko crna zemlja
:((((

nije to luptanje bre vec sam znala i bez citanja sta je biljci .malo se ti zainteresuj za forumase nemoj samo da ides i da ih napadas..........nismo mi svi isti..sta je tebi bre...............JA SAM ZNALA STA JE OVOJ BILJCI citaj (ovo nisu lupetanja.....ne vredjaj)

raindog:
jel zna neko sluchajno shta je ovo i kako se lechi ? :-(

izgleda kao larva necheg na listu, ali je deo lista + josh ima i neke odvratne bube u beloj lepljivoj chauri, a bube imaju oblik shtita i rezhnjeve po oklopu, i obichno su na zglobovima
uopshte ne znam shta da radim sa tim
proletos sam bacila sve mushkatle zbog istog tog sranja, kupila nove i evo ga sad opet
jel zna neko jel ima nade za ovo i kako se reshiti toga ?
Mislim da pomaže najobičniji Etiol protiv mušica (koje napadaju povrće).

Evo nađoh na Google.
PROIZVOĐAČ: GALENIKA FITOFARMACIJA
AKTIVNA MATERIJA: MALATION
SADRŽAJ (g/l -kg i %): 600
FORMULACIJA: koncentrat za emulziju
GRUPA OTROVA: III
KARENCA (DANI): 7 - 42
PRIMENA: Nesistemični insekticid i akaricid sa kontaktnim, digestivinim i respirativnim delovanjem. Koristi se za suzbijanje lisnih vaši, buvača i tripsa, kupusnih stenica, grinja, štetnih insekata lucerke i crvene deteline, lisnih buva, štitastih vaši, mlađih razvojnih stadijuma gusenica štetnih leptira, žitnih stenica, voanih osa, breskvine muve, lucerkine bube žitne pijavice i I i II razvojnog stadijuma gusenica gubara.
KONC.: 1,5 - 2,5 l/ha; 0,15 - 0,25%
PAKOVANJE: Proizvodno 300ml; 1l i 20l; Komercijalno 60x300ml; 20x1l; 20l

Evo ti i link (PDF format).
http://www.fitofarmacija.co.yu/images/download/etiol_tecni.pdf

Da napisem jos jednom posto izgleda da niko nije procitao i daju se dezinformacije. Nosila sam slike koje mi je raindog poslala u biljnu apoteku i dobila sledece informacije:
napast se zove VATNA VASH, vrlo zajebana stvar kod koje ne pomazu tek tako bilo koji pesticidi, a sredstvo koje je zatire je poprilicno otrovno i zove se Confidor.
Informacija za sve koji se ikada u buducnosti sretnu sa istim problemom. Ja do sada stvarno niti sam videla nesto slicno niti su moje biljke imale problema sa tim, ali na osnovu reakcije onih u biljnoj apoteci nadam se da necu ni imati :?

Nina2:
Da napisem jos jednom posto izgleda da niko nije procitao i daju se dezinformacije. Nosila sam slike koje mi je raindog poslala u biljnu apoteku i dobila sledece informacije:
napast se zove VATNA VASH, vrlo zajebana stvar kod koje ne pomazu tek tako bilo koji pesticidi, a sredstvo koje je zatire je poprilicno otrovno i zove se Confidor.
Informacija za sve koji se ikada u buducnosti sretnu sa istim problemom. Ja do sada stvarno niti sam videla nesto slicno niti su moje biljke imale problema sa tim, ali na osnovu reakcije onih u biljnoj apoteci nadam se da necu ni imati :?

i sta rece? koja je napast u pitanju?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

wow grip mushkatli

wow kako ti lepo slikash

e postavila na ZH kutku a random najaktivniji potpuno je upucen da li to znaci da je on feminiziran

moja mama gaji mushkatle ali sada joj seku stomak pa ne mogu da je pitam, mislim mogu telefonom ali nekako ce pomisliti da nisam normalna. u stvari shta dobijem ako je pitam,nishta, tako da je necu pitati. ali mislim da nase mushkatle nisu imale boginje.. u stvari jeste sushio se list
ne znam .. koji ce ti mushkatle.. predji na amarilise
fuj nisam imala neke casove i odvratno se osecam

e, bukove cepanice...de da nadjem to?? imash li da mi isporucish???

e mozhda ce umreti i onda necu imati problem suzhivota ali imacu problem prljavog vesha...

mislim vec su joj valjda isekli stomak do sada
ali kao sad sam fina

lupalo mi je srce jutros ne dovodim to u vezu s ovim ali ebote 3 sata ko da cu da umrem ko da imam povisheni pritisak ali ja inace imam snizeni...emocije mi neke proradile i planirala sam svoj zhivot i lupalo mi je srce 3 ebena sata da li je to napetost moja mama ima pritisak i mislim super mi je kad je nema sada. mogla bi jos nesto da operise a ona me hrani. fuj odvratna sam ali eto
sanja je plava..ne ova nasha debela pametna i seksepilna majka sanja ne znam verovatno se i ona lozhi na shatirano plavichasto.. ali ova je ofarbala koren
a kao ja nisam debela

mislim chekam da me shutnu sa foruma ono paticu u sujeti

el ima negde kolor shampon ocu da se renoviram... ocu da budem plavusha probala sam s limunom ali osim shto mi je upalo u oko shto su mi rane nagorele )sad preterujem kilava sam( nije neki efekat ali ko vas ebe dragio podanici mislim zhao mi je sto sam uprljala neciju temu al ono ne moram da vas citam mislim ko jke ovde osecajan nek se javi ja ga pozdravljam i zelim sve najbolje...imam josh 2 teksta do smokvi juhuhuh javicu vam se...
ali ovo uopste nije razlog sta sam htela da kazem mislim vec je ovo ponasanje neukusno bljak..mada meni se dopada
pšomislila sam danas na randoma videla sam nekog tipa na taj fazon., oh. i mislim na svog nadredjenog 2 uzhas
ali sad me prolazi..shto sam ja tako kruta
ebeshga. dosta dosta idem

e fala gigac, nego shto vishe gledam ovo, sve vishe tripujem da je kod mojih cvecki neshto ukombinovano :(

danas mi teta u apoteci reche da treba kombinovati sredstva, par njih, uglavnom ja ove moje poprskah danas Confidorom, nadam se da nije ona bakterija u pitanju :(, pa cu sad da vidim shta ce da bude :)
a imam ja puuuuunooooo puno cveca :D
nego mi smeshno shto me chitavo drushvo zayebava za mushkatle
kao "ahahahhahaha gajish 'bapsko' cvece"

e da i htedoh da pitam za orezivanje mushkatli, jel se to radi ? kako ? i kad ?(ako se radi )

@raindog
Muskatla - poznata i kao Pelargonium (Garanium) ima u svom rodu oko 400 vrsta.

Zemlja za sadnju svih muskatli je ista. Koristi se dobra bastenska zemlja sa dodatkom ilovace, peska, sa dovoljno humusa i komposita. Trebalo bi da je teza ali dobro propusna. Zalivanje je redovno ali umereno.

U kasnu jesen (pre mrazeva) pocinje period mirovanja muskatli. Po mogucnosti, smesticemo ih sve zajedno u istu posudu ili ostaviti u saksijama i uneti u posebnu prostoriju za prezimljavanje (5-8°C). Tople i potpuno mracne prostorije nisu pogodne za prezimljavanje muskatli jer mogu dovesti do prevremenog kretanja muskatli, stvaranje tankih bledih izdanka i iscrpljivanje biljke. Tokom zime stalno uklanjati osusene listove.

U prolece, kada biljke pocinju novu vegetacionu sezonu, pristupamo orezivanju (20-30% od ukupne biljne mase). Posle orezivnja biljke se zaliju a 2-3 nedelje kasnije obavezno presaditi u novu zemlju. Krajem maja, kada prodju mrazevi, biljke mogu ponovo zauzeti svoje staro mesto na balkonima ili vrtu.

Razmnozavanje Sredinom leta kada su muskatle u punoj lepoti, moze se bez rizika obaviti njihovo razmnozavanje reznicama. Za uzimanje reznica koriste se najlepse i najzdravije biljke, sa kojih se skidaju vrsne grancice sa dva ili tri lista. Ti izdanci stavljaju se u posude sa smesom od 50% treseta, 35% bastenske zemlje i 15% peska. U pocetku se zalivaju obilno a kasnije se samo odrzava vlaznost. Za 2-3 nedelje biljke prolaze kroz fazu formiranja novog korena. Prostor u kome borave ne sme biti na direktnom suncu. Nakon 3-4 nedelje, biljke se presadjuju u vece posude. U toku zime, mlade muskatle treba smestiti na svetlija mesta sa temperaturom od 10-14°C da prezime.

Bolesti i stetocine Rdja se javlja kod uspravnih muskatli u vidu prstenastih rdjavobraon pega. Unistava se prskanjem fungicidom, sa unutrasnje strane lista.
Uvenuce muskatli (cele biljke ili pojedinih delova) primecuje se tek kada je bolest uzela maha i to posebno leti pri visokim temperaturama. Uzrok su bakterije i gljivice. Na zalost, bolest se nemoze zaustaviti, ali se moze spreciti dezinfekcijom posuda i zemlja.
Dve su vrste virusa : virus kovrdzanja lista i "mozaik" lista. Vidljivi su posle zime, razvijaju se u hladno vreme, leti se ne mogu otkriti niti se biljke mogu izleciti. Preventivno vrsimo dezinfekciju posuda i zemlje, i unistavanje lisnih vasi koje bolest prenose.
Insekti koji napadaju muskatle (biljne vasi, crveni pauk, bela muva) - pored direktnih osecenja, prenosioci su virusnih oboljenja. Uspesno se unistavaju hemijskim sredstvima - insekticidima. Prskanje se moze vrsiti i prentivno svake 2-3 nedelje.

evo ovo sam skinula sa neta...

Back