bol u grudnom delu ledja,izmedju lopatica

branislav-t

Početnik
Poruka
15
ovako,imam 29 godina bolu ledjima se javio negde januara-februara,dakle pocetkom godine...isao na pregled kod fizijatra,dobio diagnozu nesto kao upala misicnog i vezivnog tkiva,fibromijalgija mislim.nebitno to,terapija je bila rantudil forte (kasnije movalis pa onda diklofenak duo) i midokalm plus odredjene vezbe,mozda je bilo nekog minimalnognog napredka,koji je bio trenutan i nekompletan,te se posle par nedelja bol opet pojacao.evo sad je vec decembar i to mi je izgleda preslo u hronicnu tegobu.
nesto vise o ucestalosti lokaciji i tipu kao i jacini bola.dakle bol se siri u grudnom predelu ledja,izmedju lopatica,uz kicmu i u delu okolo samih lopatica,sto meni ukazuje najvise na romboidne misice,ali nekad ima tendenciju da se spusta nize malo uz kicmu ali i ka rebrima sto mi u kombinaciji sa onim gore vise lici na seratus posterior superior i inferior....mada bi moglo biti i trece,da je erektor spinae,dakle sva tri lejera ledjnih misica,da li je povrsinski koji po mom shvatanju ima ulogu u pomeranju extremiteta (ruku-lopatica) dakle romboidi minor i major,srednji sloj kao uloga pomeranja grudnog kosa (prilikom disanja) znaci seratus posterior superior i inferior ili sloj dubljih ledjnih misica koji imaju namenu u pomeranju trupa (tj samih ledja-kicme) to bi bio neki od erektora spinae,spinalis longisimus ili iliokostalis?
bol se uglavnom javlja kao posledica zamaranja,ucestali pokreti koji se ponavljaju i nepravilan polozaj drzanja tela,prilikom sedenja ili stajanja-na poslu,dakle tako mora (npr povijena ledja u stajacem polozaju dok ruke vise/skroz izvucene lopatice ili sedeci sa povijenim vratom ka stolu i 5 hiljada puta pokret desne ruke-dnevna norma-sa koje strane i jeste problem izrazeniji ili celodnevno tegljenje paleta viljuskarom i samaranje kutija na istim)
a i nekako mi se cini posle spavanja,dok ne ustanem i koliko toliko se razmrdam,znaci osecaj je kao da me je neko gazio cele noci a ne da sam se probudio odmoran i svez.
dok se opet nekad bol javlja iz cista mira (ili isprovociran nekim svakodnevnim pokretom ili pozom sedenja,lezanja,nekog od gore navedenih,isprovociranih i napetih misica)to su grcevi koji uglavnom pogadjaju odredjene triger pointe i to tako traje ili se premesta od jedne tacke do druge.
vezbe sam radio,sad manje vise jer ocigledno da nisu bile nesto ucinkovite...istezem se na svakoojake nacine na dnevnoj bazi,masiram koliko i kad kako mogu,ali je poboljsanje nekako manje vise trenutno bez nekog trajnog efekta.triputa vec bio na pregledima uz manje vise slicnu terapiju i isti odgovor uvek - uzmi terapiju radi vezbe i javi se opet za par meseci ako ne bude doslo do poboljsanja...a sve to bi bilo koliko toliko brze da se na pregled kod specijaliste ne ceka po2 meseca.
mene zanima sta bih ja od pregleda.snimaka mogao da odradim u privatnoj reziji i gde,posto mi dosta smanjuje kvalitet zivota sve ovo,osecam se umoran konstantno,nervozan sam sve vise pa pocinjem i depresivno da se osecam.

da napomenem,ranije sam se bavio teretanom konstantno nekih 5-6godina,ali uglavnom rekreativno bez nekih preterivanja u intenzitetu.pa onda relativno naglo prestao sa time i evo posle nekih 2-3 godine kao da su se misici olenjili i kao da nedovoljno i neodgovarajuci obavljaju svoje funkcije...nisam bas toliko mator jos uvek,pa da sve ovo prepisujem godinama :)

Sve ima svoje...Genetika, prestanak bavljenja sportom, posao koji zahteva puno nepravilnih i ucestalih pokreta koji nisu odgovarajuci za telo, mozda los krevet i to je to.....

Pokusaj sve po malo da vracas u normalu i da radis sto vise na preventivi. Ne gubi nadu u vezbe jer nisu one samo tu da instant rese sve probleme i bolove, sluze i kao preventiva da ti se ne desi jos nesto gore, ili da ti produze vreme zdravlja tj solidnog funkcionisanja tela.

Mada, najverovatnije mislim da je od posla...Imam neke prijatelje koji se zale tako isto....Na prvi pogled posao im nije tezak i ne vidis ti tu nesto nepravilno i neko zamaranje, mucenje, ali kada milijardu puta ponovi isti pokret u istom stavu 8 sati dnevno 365 dana godisnje, obicno oko 30. 30 i neke godine se iskazuju tako prvi simptomi....

Upisi se opet u teretanu da vezbas i jacas misice iz zdravstvenog razloga; radi i neke grupe kao sto su m. infraspinatus i supraspinatus, jer su to misici koji sprecavaju povrede ramena koje su izuzetno neugodne i teske za lecenje.

Vidi da li ti nije do kreveta....Vidi u kakvoj pozi se uspavljujes i da li na vreme lezes. Obrati paznju i na ishranu. Mozda cak i da uzmes neki suplement, tipa magnezijum + b6, kolagene i slicno.... Unosi dovoljno proteina i kalcijuma....

Back