Bogumili

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Govirimo o tadasnjoj crkvi ne danasnjoj.
Smeta ubijanje svojeg naroda ne crkva.
Zamenjujes teze i pokazujes zrtvu krivcem sto je neposteno
Sada tu predamnom iskrivljujes cinjenice, a kako li to tek radjeno sa Bogumilima kojih nema.
Ko opravdava on preuzuma krivicu otaca na sebe i posledice.
I pokazuje isti duh.
A gde su bili? Nećeš da navedeš gde su u Evropi po kojoj su se kao, raširili postoje? Nego bili u Bosni pa se poturčili... Pa Turcima bi tek morali plaćati porez još kakav da ne govorimo i o promeni te njihove divne vere.

Ne pije vodu, ko neki jednorizi su ili propaganda...

Пробај да пратиш своје поруке, прво напишеш да богумили не плаћају порез, после тражиш доказ да не плаћају порез, и на крају кажеш да су и требали да не плаћају порез.

Пергамент нису имали, Библија није била преведена комплетна, било је много неписмених, и ти сада нама кажеш да су они читали Свето Писмо и то да су га читали онако баш доста и да су били охрабривани ?
Sve vadis izvan konteksta.
Ista pruca kao sa porezom, pismenisti bigumila.
Ne mozes istinom, zato to radis.
Nisam ja napisao da ne placaju, vec je to predpostavka u tekstu.
Porez vi forsirate.
Zato treba da vi iznesete dokaz.
Nisu trebali crkvi, drzavi da.
Govorio sam o crkvi.
I to uzvrces.
Istnom ne mozes i nemas.

A gde su bili? Nećeš da navedeš gde su u Evropi po kojoj su se kao, raširili postoje? Nego bili u Bosni pa se poturčili... Pa Turcima bi tek morali plaćati porez još kakav da ne govorimo i o promeni te njihove divne vere.

Ne pije vodu, ko neki jednorizi su ili propaganda...
Pa naveo sam gde su bili, unazad na postu.
Cak nacrzana karta.
Gde bi Srbi migli da budu?
Opet ti o porezu.
Nije porez bio problem crkvi, jer su im sve oteli.
Vec konkurencija.
Nije im se svidjalo da neko misli drugacije.
Zato danas u svetu imamo pdvojenost crkve i drzave.
Jer tadasnje crkve nisu znala za dosta.
A to oko poreza su i fariseji probali kod Hrista.
Isti taj duh.

Matej 22,17` Reci nam dakle svoje mišljenje: Da li je dopušteno, da ili ne, plaćati porez Cezaru? `
Matej 22,18Ali Isus, opazivši njihovu podmuklost, reče: ` Licemjeri! Zašto mi postavljate zamku?
Matej 22,19Pokažite mi novac koji služi za platiti danak. ` Oni mu pokazaše jedan srebrenjak.
Matej 22,20On im reče: ` Ovaj lik i ovaj natpis, čiji su? `
Matej 22,21Oni odgovoriše: ` Cezarovi. ` Tad im on reče: ` Predajte dakle Cezaru što je Cezarovo, a Bogu što je Božje. `
Istrebila ih tadasnja crkva, ne mozemo da ih pitamo.
Gospod je kazao:
Otkrivenje 1,3Blago onome koji čita i onima koji slušaju riječi proroštva, i drže što je napisano u njemu; jer je vrijeme blizu
Mozete leoo da vidite gde se nalazite.

Pa naveo sam gde su bili, unazad na postu.
Cak nacrzana karta.
Gde bi Srbi migli da budu?
Opet ti o porezu.
Nije porez bio problem crkvi, jer su im sve oteli.
Vec konkurencija.
Nije im se svidjalo da neko misli drugacije.
Zato danas u svetu imamo pdvojenost crkve i drzave.
Jer tadasnje crkve nisu znala za dosta.
A to oko poreza su i fariseji probali kod Hrista.
Isti taj duh.

Matej 22,17` Reci nam dakle svoje mišljenje: Da li je dopušteno, da ili ne, plaćati porez Cezaru? `
Matej 22,18Ali Isus, opazivši njihovu podmuklost, reče: ` Licemjeri! Zašto mi postavljate zamku?
Matej 22,19Pokažite mi novac koji služi za platiti danak. ` Oni mu pokazaše jedan srebrenjak.
Matej 22,20On im reče: ` Ovaj lik i ovaj natpis, čiji su? `
Matej 22,21Oni odgovoriše: ` Cezarovi. ` Tad im on reče: ` Predajte dakle Cezaru što je Cezarovo, a Bogu što je Božje. `
Istrebila ih tadasnja crkva, ne mozemo da ih pitamo.
Gospod je kazao:
Otkrivenje 1,3Blago onome koji čita i onima koji slušaju riječi proroštva, i drže što je napisano u njemu; jer je vrijeme blizu
Mozete leoo da vidite gde se nalazite.
Ne vidim tu kartu... Da ti kažem, i meni je jako čudna ta pretpostavka o njima kao o isključivo proucavaocima Biblije jer što RIA kaže, odakle im u to vreme toliki broj? A ja sam negde za porez pročitao i za sukobe u vezi toga jedino.

Tebi su simpatični jer su sekta a od njih ništa dobro ne proizađe. U Americi ih ima koliko hoćeš pa to nije donelo ništa sem problema sa nekima.

Sve vadis izvan konteksta.
Ista pruca kao sa porezom, pismenisti bigumila.
Питао сам те више питања, одговор ни на једно немаш.
Одакле им новац за папирус за превод књиге која није ни преведена у њихово време ? Кога су они охрабривали да чита када је мали број људи био писмен у њихово време ? Охрабривали су своје чланове ? И то оне писмене ?
Проблем је што си се запетљао у своје изјаве па не можеш да се извучеш.
Како си нашао да је Библија комплетно преведена у 12 веку у Србији, одакле ти таква идеја када тако нешто није постојало ?

Питао сам те више питања, одговор ни на једно немаш.
Одакле им новац за папирус за превод књиге која није ни преведена у њихово време ? Кога су они охрабривали да чита када је мали број људи био писмен у њихово време ? Охрабривали су своје чланове ? И то оне писмене ?
Проблем је што си се запетљао у своје изјаве па не можеш да се извучеш.
Како си нашао да је Библија комплетно преведена у 12 веку у Србији, одакле ти таква идеја када тако нешто није постојало ?
Njegova proročica Elena Vajt je kazala da je crkva odmah nakon apostola "otpala" od istinske vjere i počela da progoni subotarske preteče . Neki od tih su, navodno, i bogumili (po Glasnikovom shvatanju).

Njegova proročica Elena Vajt je kazala da je crkva odmah nakon apostola "otpala" od istinske vjere i počela da progoni subotarske preteče . Neki od tih su, navodno, i bogumili (po Glasnikovom shvatanju).
Nije to kazala.
Niti je crkva odma otpala.
Bio je to proces.
Najveci pad je poceo sredinom 4 veka kada je crkva pocela da pravi ogomne kompromise sa paganima.
I to zna svako.
Nije nam potrebna EG Wajt za to.
Samo nije svako posten da to kaze.:
🙃

Nije to kazala.
Bio je to proces.
Najveci pad je poceo sredinom 4 veka kada je crkva pocela da pravi ogomne kompromise sa paganima.
I to zna svako.
🙃
Šta se konkretno desilo sredinom 4.vijeka?

Rafailova izjava je izvučena iz konteksta. Govorio je o nedostojnom slavljenju slave i drugih praznika: prejedanju, napijanju itd.

Nije to kazala.
Bio je to proces.
I to zna svako.
🙃
Нигдје везе, игра се на кварно и вади из контекста, треба послушати цијелу бесједу и схватити шта је Рафаило са тим хтио да каже.

Većina paganskih praznika je podrazumijevala neumjerenost u jelu i piću, a često i seksualne orgije. Primjer: bahanalije/dionizije.
opet ti i grci i rimljani
orgijalo se među gospodom, a ne običan narod koji je radio od jutra do sutra, baš kao i danas hrišćanska gospoda što orgija u seksu jelu i piću
taj animozitet prema sopstvenom narodu ja ne mogu da shvatim

a pagani (seljaci) baš voleli da se prežderavaju. :aha2:
Није ствар у преждеравању, Рафаило говори да се то свело углавном на свјетовно окупљање, а да се при томе заборавља да је то у славу Бога и Божијег угодника којег спомињемо.

Није ствар у преждеравању, Рафаило говори да се то свело углавном на свјетовно окупљање, а да се при томе заборавља да је то у славу Бога и Божијег угодника којег спомињемо.
ma znam o čemuse radi samo je nesrećno poredio. time što se baš današnji hrišćani prežderavaju na slavama i ostalim praznicima.
primer današnje slave (u gradu).
ujutru se ode u crkvu na liturgiju, ponese se kolač, vino i slavska sveća. zatim se dolazi kući i čestitamo slavu jedni drugima (ukućani). i tim činom je obeležena slava.
ja ne mogu da osuđujem ko rafailo jer ne znam da li ljudi obave slsvski čin kako sam već rekao.
kasnije dolaze gosti i počinje to "orgijanje" hranom i pićem. ja kao domaćin moram da obezbedim da gosti ne odu gladni ili da im diktiram koliko će da jede i pije.
uglavnom za slavu crkva je puna i jedva stigneš da se pričestiš i osvetiš kolač i vino. po mom iskustvu je tako.
a taj trn u oku (paganština) sveštenicima koji retko imaju manje od 100 kila žive vage (verovatno od posta) bolje bi im bilo da se hrišćanskije ponašaju.
podsećaju me na one fariseje iz jevanđelja.

Bogumili su bili Hriscani koji su postovali samo NZ.
Tzv hriscani da budemo precizniji ,

Od kada hriscanstvo nema razliku sa islamom?

Prihvatili su samo kobajagi da bi se zastitili.
O tome pisu turski izvori.
Postavljao sam to na temi bogumili.
Medjutim turci se zadrzali dugo.
Täako da su naredne generacije bogumila prihvatile stvarno.
Bogumili i nisu hriscani ,sve su odbacivali .

Back