Bogumili

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bosanska Crkva, bogumili i stecci

Kolasta azdija na jednom od Nemanjica (freska u Gracanici)

Kolasta adzija na stecku iz Zgosce kod kaknja u Bosni

Kolasta azdija na plastu Bogorodice (freska iz Gracanice).

Poslednja izmena:
Jer su kao sluzitelji Sunca poznavali astronomiju, a kanonima vizantijjsko-rimokatolickog hriscanstva zabranjeno je baviti se "gatanjem" po zvijezdama.

To što netko pominje Sunce Mjesec i 12 znakova Mazalota ne znači da ja gatara.

Gatare mogu iz svega da proizađu mogu da zloupotrebe pa iz godova stabla da gataju.
Hočemo li one koji stablo pomenu nazvati gatarama??

Bože moj ne vjeurjem što pišem kao da smo još u srednjem vjeku..

Primjetio sam ono navodnike GATANJE
Ajde...

Pa s tobom pričam ne s njima ...
Jer nisi mi baš jasan po tome pitanju.
Hebeš te popove u ženskim suknjama da imaju imalo pameti ne bi se u žensko oblačili..
hahah

Popovi me ne zanimaju, eto ih tebi, a ja bih se pozabavio nekom popadijom...

A po tom pitanju evo moj odgovor: tri mudraca sa istoka sto dodjose Mesiji na poklonjenje bili su pored ostalog znanja i zvjezdari, tj. astronomi. dakle, u Novom Zavjetu ne postoji bilo sta sto zabranjuje pracenje zbivanja medju nebeskim tijelima. Cak je i Hristos naveo neke nebeske pojave pred kraj vremena i rekao da pratimo znakove.

Popovi to zabranjuju obicnim vjernicima, jer zele svu vlast nad misljenjem naroda i pojednaca imati u svojoj ruci. :pivce:

Popovi me ne zanimaju, eto ih tebi, a ja bih se pozabavio nekom popadijom...

A po tom pitanju evo moj odgovor: tri mudraca sa istoka sto dodjose Mesiji na poklonjenje bili su pored ostalog znanja i zvjezdari, tj. astronomi. dakle, u Novom Zavjetu ne postoji bilo sta sto zabranjuje pracenje zbivanja medju nebeskim tijelima. Cak je i Hristos naveo neke nebeske pojave pred kraj vremena i rekao da pratimo znakove.

Popovi to zabranjuju obicnim vjernicima, jer zele svu vlast nad misljenjem naroda i pojednaca imati u svojoj ruci. :pivce:

Msiliš li da popovi znaju te sheme koje su zabranjivali da znaju to koristiti u svoje svrhe??
Ili to znaju oni veći malo od njih??

Zašto meni popove pa nisam ja tebi njih ni nudio ne budi tako ograničen,..
Smiri se nije rat.
A ako jest ne trebamo da spikamo nije bad ..

Msiliš li da popovi znaju te sheme koje su zabranjivali da znaju to koristiti u svoje svrhe??
Ili to znaju oni veći malo od njih??

Zašto meni popove pa nisam ja tebi njih ni nudio ne budi tako ograničen,..
Smiri se nije rat.
A ako jest ne trebamo da spikamo nije bad ..

Vrijeme Vaskrsa mogli su izracunati samo vjesti astronomi medju monasima. A njih je bilo vrlo malo.

A sto se popova tice i moje ogranicenosti, zar nisi ti poceo? Ja sam shvatio onako kako si ti napisao.

Svestenici srbske paganske religije i svestenstvo krstenih Srba, koji su zadrzali paganske elemente u svojoj vjeri, bivaju od andjela prognani u pakao (freska iz 14. vijeka, Gracanica). Zanimljivo je da jedan od andjela drzi trozubac, sto znaci da se u to vrijeme trozubac nije pripisivao djavolu, nego eto trozupca kao oruzja Bozijih andjela.

Pagansko svestenstvo je u plavim ramovima, krsteni Srbi, tkz. poluvjerci u bijelom su ramu. Po obliku znaka na bijeloj kapi (mitri) svestenika pagana u gornjem plavom ramu moglo bi biti da je to ljiljan kao solarni simbol drveta zivota. Simboli na crvenim kapama paganskih svestenika u donjem plavom uglu nisu razumljivi, mada je i na kapi srednjeg svestenika po svim prilikama ljiljan, dok su na bijeloj i crnoj kapi prepoznatljivi paganski solarni simboli (crte i reze).

Zaista je steta da ne postoji potpuno jasna fotografija ove freske, jer da je ima i ako je ono zaista ljiljan, dokaz o drugacijoj istoriji Srba, SPC i Crkve Bosanske bio bi pred nama. Izgedi da zavjera ipak postoji.

Poslednja izmena:
Crkva Bosanska, bogumil - bogumili, stecak - stecci

Srpski 'Sinodik' ('Zbornik', XIV ili XV stoleće) nastao je na bazi helenskog predloška i bugarskog prevoda, uz niz prepisivačkih ubacivanja.

Tekst prevoda:

"Zli heretici, trikleti babuni, koji se zovu lažni krstjani i koji se rugaju našoj pravoj veri, uzimaju od knjiga 'Sveto Pisanije' i obraćaju ga na zloverje, i koji se odlučiše od svete pravoslavne crkve, i koji se rugaju svetome i časnome krstu, i koji se rugaju i ne klanjaju svetim ikonama, da budu prokleti.
Koji veruju u babunsku veru i njihovo učenje, i koji ih primaju i klanjaju im se, i koji drže veru njihovu, takvi da budu prokleti.
Koji znaju da je babunske vere, pa ih primaju u svoje zemlje i brane ih, takvi da budu prokleti.
Onaj koji ne proklinje svaku zlu heresu, a naročito heretike, koji se nazivaju babuni, da bude proklet.
I svima koji veruju u pravu veru, istinskim hristjanima i koji se klanjaju obrazu svetoga i časnoga krsta, i svetim ikonama, i svetim moštima, koji tako misle i veruju, večni pomen.
Savi jeromonahu večni pomen.
Crkva Bosanska, bogumili i stecci

I svaki babun da bude proklet.
I gromko velimo: mnoga leta carem.
I gromko velimo: Rastudije bosanski, i Radomir, i Dražilo, i Toljko, i Tvrtko, i Tvrdoš, \dodato: i Radin gost Hercegov, da bude proklet\, i svi koji se nazivaju krstjani i krstjanice, a ne klanjaju se svetim ikonama i krstu časnome, da budu prokleti." (Trebnik manastira Svete Trojice kod Plevlja, Spomenik Srpske Kraljevske Akademije, LVI. Izdao Ljubomir Stojanović)

Klanjanje krstu, klanjanje ikonama i klanjanje svetim mostima jesu odluke vaseljenskih sabora vizantijsko-rimokatolickog stila hriscanstva. Gospod Isus HristoH rece:

"I odgovarajući Isus reče mu: Idi od mene, Sotono; u Pismu stoji: Poklanjaj se Gospodu Bogu svom, i Njemu jedinom služi."
(Luka) 4:8

"Tada reče njemu Isus: Idi od mene, sotono; jer stoji napisano: Gospodu Bogu svom poklanjaj se i Njemu jedino služi."
(Mateju 4:10)
.
Dakle su "babuni" bili ispravniji hriscani id danasnjih grko-pravoslavaca (a rimokatolike da i ne pominjemo): stecci svjedoce da su imali i krstove i ikone, ali im se nisu klanjali i nisu nosali sa sobom kosti upokojenih (mosti).

Poslednja izmena:
Crkva Bosanska, bogumil - bogumili, stecak - stecci

भानु bhaanu m. sun
भानु bhaanu m. prince
भानु bhaanu m. king
भानु bhaanu m. Adityas
भानु bhaanu m. splendour
भानु bhaanu m. light or a ray of light
भानु bhaanu m. appearance
भानु bhaanu m. lord
भानु bhaanu m. brightness
भानु bhaanu m. lustre
भानु bhaanu m. gods of the 3rd manv-antara
भानु bhaanu m. master

http://spokensanskrit.de/index.php?script=HK&beginning=0+&tinput=banu&trans=Translate&direction=SE

http://spokensanskrit.de/index.php?tinput=bhaanu&direction=SE&script=HK&link=yes&beginning=0

Kulin ban (bhaanu)

भा bhaa f. light

भा bhaa f. lustre

http://spokensanskrit.de/index.php?script=HK&beginning=0+&tinput=bha&trans=Translate&direction=SE

bhaa-bhaanu > bhaabhaanu = svjetlo gospodar = Sunce gospodar

Sluzitelji Sunca bhaaabhaaani > babuni

Ovako su Srbi pagano-hriscani svetoslavci* (u vrijeme Nemanjica nazvanim poluvjercima) na stecku obiljezili svoj praznik Vidovdan, dan sa najvise suncanih sati, najduzi dan godine, prvi dan ljeta. U nase vrijeme Vidovdan je 21. juna po gregorijanskom ili 8. juna po julijanskom kalendaru, a u vrijeme Nemanjica padao je na 15. jun julijanskog kalendara.

Evo kako u prirodi izgleda raspored svjetla (dana) i mraka (noci) na Vidovdan, prvog dana ljeta i najduzi dan u godini (u sredini dana zuta tacka je Sunce). Uporedimo li ovu sliku sa prikazom na stecku, vidjecemo potpuno isti raspored svjetla (crni krug na vrhu suncanog krsta je Sunce). Ocigledni dokaz da su svetoslavciastronomsko znanje je pred nama, a kako su to znanje stekli to je drugo tajanstveno pitanje.

Ovaj kameni krug (cromlech) je suncano svetiliste i astronomska opservatorija Slovena pagana koji su nastanjivali Bugarsku. Da je ovakvih svetilista opservatorija bilo i u Srbiji i Bosni dokaz je ostatak tog svetilista u Bosni (donja slika):

46001lokalitettatikevka.jpg

Paganska opservatorija Kokino brdo, Makedonija. Tu i danas postoji tkz. prestol, mjesto na kojem je u vrijeme praznika posvecenih Suncu sjedio vrhovni starjesina.

Ovaj kameni prestol na brdu Vratar kod Rogatice u Bosni ostatak nekadasnje astronomske opservatorije Srba pagana svetoslavaca.

Ostaci kamenog kruga, tora, Dobro Selo, Bosanski Petrovac, Bosna. Visina kamenih stupova blokova je i do 2.5 m

Predhriscanski Srbi i prvi Srbi hriscani obozavali su Sunce i zato su ih zvali babuni (od rijeci babhanu). To su bila brdsko-planinska stocarska plemena, pa je ta rijec u pejorativnom (rugackom) smislu sa znacenjem čobani, divljaci, niski soj i koristena od vizantijsko-rimskih hriscana za sve pagane sluzitelje Sunca.

Na steccima je Sunce simbolicno predstavljeno kao krug.

Krug od kamenja po Engleskoj i Irskoj i danas se zove tor. Krug od kamenja je tor (keltski, galski i irski: babhun, babun).To su sveta mjesta, svetilista posvecena Suncu i svojevrsni kalendari godisnjih doba.
--------------------------------

* svet (sanskrit) = bijel: Bijeli Vid ili Svetovid[/QUOTE]

PS Ako vam se fotografije ne otvaraju, refresirajte stranicu, mozda uspije.

Poslednja izmena:
Svestenici srbske paganske religije i svestenstvo krstenih Srba, koji su zadrzali paganske elemente u svojoj vjeri, bivaju od andjela prognani u pakao (freska iz 14. vijeka, Gracanica). Zanimljivo je da jedan od andjela drzi trozubac, sto znaci da se u to vrijeme trozubac nije pripisivao djavolu, nego eto trozupca kao oruzja Bozijih andjela.

Ne mora da znači. Možda predstavlja jeretike uopšte, ne posebno bogumile...

Ne mora da znači. Možda predstavlja jeretike uopšte, ne posebno bogumile...

Mozda, ali se vide neki simboli na mitrama. Ako li su to ljiljani, onda su pagani. Ako je nesto drugo...zaista steta sto se ne vidi i steta je sto ni te freske nema na fotografijama kao sto ima desetine fotografija ostalih freski Gracanice. Slucano ne moze biti, nego kao i sa onom freskom iz crkve sv. Ahilija u Arilju.

Mozda, ali se vide neki simboli na mitrama. Ako li su to ljiljani, onda su pagani. Ako je nesto drugo...zaista steta sto se ne vidi i steta je sto ni te freske nema na fotografijama kao sto ima desetine fotografija ostalih freski Gracanice. Slucano ne moze biti, nego kao i sa onom freskom iz crkve sv. Ahilija u Arilju.
Da,da...
Ostajem ti dužan direktnu informaciju za Arilje ;)

NEPOPULARNA PRIČA

Konačno rešenje bogumilskog pitanja

Greh je svaki čin izvan ljubavi vama nepoznate.

Ko su bili bogumili?
Jeretici.
Grešnici.
Kao i svi.

&

Indonežani verovatno ne znaju da je Rastko Nemanjić bio vrlo inteligentan i praktičan čovek iz vladarske dinastije Nemanjića, koja je vladala Srbijom u ranom srednjem veku.
Prema sačuvanim istorijskim dokumentima i nekim tumačenjima, indirektna komandna odgovornost za ono što se modernim rečnikom zove genocid bogumila ili, prema drugim tumačenjima, slava za tu opsežnu i, moglo bi se reći, državotvornu akciju pripada baš Rastku Nemanjiću, koji je bio i utemeljivač Srpske pravoslavne crkve i kao takav poznat pod imenom Sveti Sava.
U jednom možda malo emotivnom i samim tim nedovoljno opreznom eseju, pisanom uoči Drugog svetskog rata, Rastko Nemanjić je ne baš osnovano, a to znači neosnovano, upoređen sa „vrlim nemačkim mužem“ Adolfom Hitlerom, za koga su Indonežani sigurno čuli, a ono što im je pisac tog emotivnog eseja video kao zajedničku crtu bila je ta opsežna, gotovo strasna akcija, u slučaju Rastka, uperena protiv bogumilske, a u slučaju Adolfa protiv jedne druge pošasti.
Pisac tog poletnog eseja bio je visoki sveštenik crkve koju je osnovao Rastko Nemanjić. Inače, potonje kanonizovan za njenog sveca.
Pa šta? Svakome se desi da pogreši.
Svako može i da se pokaje.
Zar se nije i sam Bog pokajao uoči potopa, što je uopšte stvorio ljude? Pa ipak ih nije sve podavio. Produžio im je postojanje.
Valjda u nadi da će kad tad postati mili, Bogu mili.
Bogovska nada.

&

Ali, stavite se vi u položaj visokog, tačnije najvišeg sveštenika novonastajuće hrišćanske crkve. U položaj Rastka Nemanjića.
Bog je bog. Ćaskanje je ćaskanje. A Crkva je institucija koja se ne može istovremeno i graditi i razgrađivati.
Ili se gradi ili se ne gradi.
A kad se već gradi, onda se gradi ne kako bi ko hteo, nego kako može da se gradi, da bi bila uvažena institucija, a ne debatni klub; Hajd park za slobodno-brbljajuće. Gde će svako tvrditi da je baš on čuvar i sprovodilac izvornog učenja, u konkretnom slučaju pravi ili izvorni hrišćanin.
Kao da je to bitno.

&

Zvanično to nisu bila politeistička vremena, pa da se možeš otvoreno služiti idolopoklonstvom, tome odgovarajućim ritualima i izvornim učenjem koje sve to podržava. Lako bi to bilo.
Ali, napravi ti crkvu na učenju koje tvrdi da od crkve neće ostati kamen na kamenu. Koje ni Boga, a kamoli nekog njegovog službenika, pa ni sina ne vidi kao pogodne za bilo kakvo idolopokloničko predstavljanje. Koje sugeriše da je jedino pravo mesto za božji hram srce kojim vlada ljubav.
Što bi uopšte podizao vidljivu crkvu, ako ćeš se držati takvog izvornog učenja?
Ali kad ti vidljiva crkva ipak treba, šta ćeš nego je graditi, ako ne baš uprkos, a ono mimo izvornog učenja. Onako, postrance.
Druge ti nema.
Kao što nije bilo ni Rastku Nemanjiću.
Niti bi bilo ma kome drugom da je bio na njegovom mestu i u njegovoj ulozi.
Bez vidljive crkve ne bi bilo čvrste države.
Možda ni danas. A kamoli u ono vreme.
Narod se mora uhvatiti za nešto opipljivo. Diviti se monumentalnim građevinama. Klanjati se vidljivom. Biti okupljen i držan ne samo fizičkom, vojnom, nego i duhovnom, religioznom silom.
A ta sila, taj duh ne sme biti rasut, digresivan, lepršav, bespravilan, nerazumljiv. Nego jasan, tvrd, repetitivan, pravilan. Inače, ništa od građevine, ništa od institucije. Raspršiće se.
I šta će ostati? Anarhija? Neinstitucionalnost. Nedržavnost. Haos?

&

Biće da je baš tako Rastko doživljavao bogumile: kao vaninstitucionalne inspiratore haosa, antidržavne elemente i to baš u začecima konačnog formiranja čvrste države; remetilački faktor, nemir, neizvesnost, nešto što ne bi smelo da postoji, nešto što neće da se uklopi.
Pa već i taj naziv: bogumili!
Bogu mili.
Kakva drskost. Nadmenost. Provokativna, samoproklamovana ekskluzivnost.
I to njihovo bezobzirno pozivanje na izvorno učenje, bezikonstvo, bezsveštenstvo, jednakost u hristu, nepompeznost.
I taj njihov vođa. Sa prepoganim jezikom.
Koji mu je, naravno, skraćen, tačnije: odsečen.
Pa šta ako je načelno i bio u pravu? To mu nije davalo pravo da se ponaša kao da je nebitno gde je.
Tako se možda može živeti na nebu: u jednakosti, necrkvenosti, nevladarstvu, bez države.
Na zemlji se tako ne živi. Na zemlji caru ide carevo, crkvi crkveno, bogatašu bogataševo, siromahu siromahovo.
Zemlja je tvrda. A nebo visoko. Nedosežno. Nepoznato. Svo od pretpostavki i svakojake vere. Nerazumljivo.

&

Narod razume silu. Vidljivu. Tvrdu. Jasnu. Koja ljude deli on american way, na: good boys & bed boys. A merilo po kojem se vrši raspodela postavlja vrh. A vrh je moćan, u posedu sile, carske ili demokratske, svejedno.
Narod silu i voli i mrzi. Ali se ne odvaja od nje. Kao ljubomorni muž od sumnjive žene.
Bogumili su bili bed boys.
Nisu se uklapali u trend formiranja čvrste države i iste takve crkve, u duh vremena. Bili su anahroni. Neprimereni i neprilagođeni uobičajenim potrebama.Kao ranohrišćansko zajedništvo, koje nije opstalo. Kao hipi pokret, koji se rasplinuo i nestao.Kao komunizam, koji je propao.
A ni bogumili se nisu držali izvornog učenja. Bar ne bez ostatka.
Nisu se, na primer, držali jedne od izvornih preporuka da im, ako zaista hoće da budu Hristovi sledbenici, bude mrsko da se vezuju za oca, mater, ženu, decu, braću, sestre i drugu nepomenutu rodbinu.
A da se držiš svega, a samo jedne stavke ili stavkice ne, nisi potpun izvršilac ili sledbenik izvornog. Pa makar se to tvoje odstupanje merilo promilima ili i manjom merom. Šta vredi? Isti si kao i oni koji su od izvora odstupili bezmalo pa sasvim.
Lako može biti da je potpuno odstupanje i bolje ili plodonosnije od nepotpunog pristupanja.

&

Ko su, dakle, bili bogumili?
Jeretici.
Grešnici.
Kao i svi.
Taj, govoreno modernim rečnikom, religiozni pokret nastao u ranom srednjem veku, pretežno na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine, dakle u najbližem susedstvu današnje Srbije, činili su ljudi koji su govorili sličnim ili i istim jezikom kao i Rastko Nemanjić i onoliki od kojih je on, zajedno sa braćom i drugim sličnomišljenicima, pravio naciju, koja danas nosi ime Srbi, i prateću nacionalnu državu, sa monarhističkim uređenjem, i crkvu nekatoličkog, odnosno ortodoksnog ili pravoslavnog smera.
Bogumilstvo nije opstalo.
Ortodoksna crkva jeste. Kao i katolička. I protestantska. I muslimanska. Judejska. Budistička.
Nijedna od njih nije napravila bogumilsku grešku.
Svoj nastanak, razvoj i opstanak besumnje ne duguju opredeljenju da se potpuno ili bar u velikoj meri drže izvornih učenja.

N.N.

Jos jedna copy paste budalestina iz riznice kairskih muftija koji grade bosnjacku naciju tvrdeci da Srba nije bilo prije Svetog Save.

"Bogumili" su opstali i danas ih zvanicno zovu svetosavci. I dalje prate paganske obicaje, mada ne u onom broju kao ranije, ali opstali su i svi su Srbi pravoslavne vjere.

Poslednja izmena:
Jos jedna copy paste budalestina iz riznice kairskih muftija koji grade bosnjacku naciju tvrdeci da Srba nije bilo prije Svetog Save.

A šta ćeš, nije to loše videti. mada se ovde baš i ne tvrdi, koliko sam ja razumeo, da Srba nije bilo pre, nego da su pod uticajem Rastka Nemanjića baš učvršćeni kao nacija.
Ali...

Znaš kako, istorija kao nauka ima jedan neizlečivi hendikep: svi se osećaju stručni da se bave njome. I plus: mnogo je podložna uticaju ove ili one aktuelne ideologije.

Poslednja izmena:
A šta ćeš, nije to loše videti. mada se ovde baš i ne tvrdi, koliko sam ja razumeo, da Srba nije bilo pre, nego da su pod uticajem Rastka Nemanjića baš učvršćeni kao nacija.
Ali...

Drago mi je cuti da to nije tvoje misljenje, nego citat. Srbe pod Nemanjicima je ucvrstilo njihov inat da sacuvaju predjedovsku vjeru u sklopu hriscanstva i nikad nisu potpuno prihvatili vizantijsku istinu o hriscanstvu niti su postovali njihove crkvene propise o tome sta se smije, sta ne smije ciniti.Ni vizantijsku ni onog nesretnika iz Rima.

Mada ih je stari Nemanja pod Savinim dihovnim savjetima zestoko progonio, mada ih je prije Nemanje progonila Carigradska patrijarsija carskom vojskom i kletvama, mada ih je istrebljivao papa krstasima, Srbi pola hriscani pola pagani prezivljavaju sve progone o cemu svjedoci i pomen poluvjeraca u Dusanovom zakoniku.Papa ih je nazvao bogumilima.

Padom Nemanjicke drzave i Nemanjinih nasljednika na Kosovu, prestao je i progon i diskriminacija Srba nad Srbima i prestao je progon papinih krstasa. Poluvjerje je prezivjelo sve progone; nesto se isturcilo zbog zla, nesto zbog sicara, ali su vecinom ostali u istoj vjeri u kojoj su bili u vrijeme Nemanjica: poluvjerci. Danasnji srbski poluvjerci nazvani su svetosavcima (kakve li ironije). Nase predhriscanske slave i nasi predhriscanski obicaji jedinstveni u cijelom vaseljenskom Pravoslavlju pokazuju da mi nismo SVETOSAVCI, nego SVETOSLAVCI.

Budemo li slijepo slijedili SPC kao nasljednike Vizantijske Crkve pretopice nas u papiste (i samo sto nisu), a budemo li se drzali naseg naslijedjenog Svetoslavlja sacuvacemo obraz i pred nasim precima nehriscanima i obraz i duse pred nasim Gospodom Isusom Hristom.

Poslednja izmena:

Sarmatski solarni simbol br 70

Znak sa prestena bosanskog kralja i sarmatski solarni simbol br. 70 (gornja slika)

prsteng.jpg

Znak sa pecatnog prstena iz groba pod steckom nadjen u okolini Trebinja

rumiroslav001.jpg

Znak na vrhu prve strane Miroslavljevog jevandjelja.

Sve ovo pokazuje kontinuitet od Sarmata do vremena stecaka: solarni simbol je dokaz bioloskog i duhovnog predhriscanskog naslijedja srbskih poluvjeraca jos od vremena Sarmata.

Poslednja izmena:
ledic02.gif
rumiroslav073.jpg

Svarog i Svarozic iz nekog karpatskog svetilista i Svarog (?) iz Miroslavljevog jevandjelja

Ovo je najvjerovatnije Svarog sa lavljim licem boga Dajboga (skulptura iz manastra Studenica). Mladi zmaj je Svarogov sin Svarozic. Ako je ovo Svarog, onda je on je cesti motiv ligatura (ukrasnih pocetnih slova) u Miroslavljevom jevandjelju. Postavlja se pitanje: otkud ove skulpture u pravoslavnom hramu Nemanjica? Da li je Studenica postojala i prije Nemanjica?

Izvor:
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1024/tekst/odrices-li-se-satane/print/lat

Predhriscanski oltarski srebrni krst je i danas u Decanima (obratite paznju na male zmajeve na vrhu).otkud paganski krst u hramu pravoslavaca vizantijskog stila. Da li je to krst poluvjeraca koje je nemanja progonio?

Da li ovo Svarog radja Svarozica, simbolicno prikazano kao suncanog zmaja (Miroslavljevo jevandjelje). Tijelo Svaroga je solarno drvo zivota sa kolastom azdijom u dnu.

Poslednja izmena:

Back