Bogumili

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ŽITIJE SAVINO OD BOGUMILA MONAHA (IZVODI)

priredio i preveo sa staroslovenskog
V.P. Popović
arh. namesnik belopalanački
Štamparija »Sv. Car Konstantin«
Niš, 1939. godina

Deda je uoči rata 1939. godine, ipak, pokusao da štampa »Žitije Savino...« Među njegovim knjigama sam pronašao tri odštampana primerka »Žitija...« koje nije stiglo do knjižara. Na naslovnoj strani udaren je štambilj: »zabranjeno za štampu«
»Žitija Savino...« stampano je u niškoj štampariji »Sv, Car Konstantin«.

MOLBA BOGUMILA MONAHA

Oče, blagoslovi i pomiluj, da ove žitije sročim po pravdi kako jeste, očisti me, otče naš, da iz mene blagodatno očišćenog poteče reč čista kao telo Gospoda i da kazujem onako kako je bilo. A bilo je da Nemanja silnik i krvnik rodu svom i narodu beše, i da na krivi uze presto i sozdade državu i crkvu, a da ga i u prvom i u drugom podupiraše sin mu Sava o kome i zbori ovo žitije.
Neka mi Gospod posvedoči kad kazujem da ne beše Savinih čudesa, podizanja raslabljeni i vaskrsavanje mrtvih, te njegovo utišavanje bure na pučini a i mirotočenje iz groba Nemanjina, a što sve napisa Domentijan koji nikakva srama pred Bogom i pred ljudima ne imaše, a monašku rizu nosaše. Neka na njegovu dušu sročeno mu žitije bude, neka uz pomoć Božiju i promisao Njegovu bude sramno kroz sve vekove pisanije Domentijanovo u ovom našem narodu raškom. A Gospod moj neka mi oprosti i za ovo što rekoh za tog Domentijana, a neka se smiluje na mene sto Savu ne poredim sa Isusom, ni oca mu sa carem Davidom i Mojsijem, neka mi oprosti sto žitije ovo ne krasih ni rečima starozavetnim, ni novozavetnim, što Savi u usta neću da mećem ni reči Solomonove, ni proroka Isaije, a ni Isusove. To neka rade drugi žitijepisci i greh neka je na njine duše, a greh neka je na dušu Savinu i Nemanjinu što se o toliko vrsne muževe ogrešiše a i o otačestvo naše, što će da se vidi podalje.
Pa te opet molim, Oče moj, pomiluj i blagoslovi da kao bistri potok poteče reč moja smirenoumna i neka na polzu bude rodu mom nevinom i slovenskom što se posle Nemanje i Save jos više zapusti i kao stado raštrkano nasta, kao stado kome je kraj vidljiv i koje teško može da se spasi od svoji loši pastiri i tuđinski vuci, a što je veoma za žaljenje.
Oče, blagoslovi da manje zborim o grešnom bratu Savi, prvom arhiepiskopu serbskom i grešnom bratu Simeonu, ocu mom, a više da zborim o onom sto učiniše od roda slovenskog, pa da to bude nauk nekakav za budući vlastodržci: od naroda da se ne odvoje, a ni među sobom da se ne krve, da se ne izrodi neki pokolj jos poveći i kraj naroda da bude...
I još te molim Gospode za smirenomudrenije, molim za reč, što višim znanjem teče, a u mene, u moj dom uma, čisti zrak svetlosti da uđe; čista da je ploča srdca mojega i nijedna reč mrza i nečista na Nemanju i Savu da padne iako župan raški oca mi Vojislava ubi baštu bogumilskog od niške zemlje, i toliki narod raški radi bogumilstva satra. A kad Nemanja od starosti klonu, Sava poče još žešće da ih goni sa brata mu Stefana Prvovenčanog. Sa Sotonom se vazda venčao! A sve to gonjenje bogumila bi zarad vizantijski carevi i patrijarsi, i radi svoje loze nemanjićke i nadalje na tronu vladarskom da se vije.
Mrak duše i uma mi očisti i prosvetli Isuse, molim te. I još za nešto molim: da ove moje tetrade koričene u knjige budu i potom obrezane za čitanje i, ne daj Bože, kalamus moj i kivit uludo da je bdio tolike noci sa mnom i mrmorio reči moje i Božije. Pa još jedno te molim na kraju Gospode: ovo žitije sto sročih nekako da se sačuva, da izbegne palež Nemanjića, pa kad prođe i njino da se čati na vjeke vjekov u narodu raškom, ako ga jošte bude, a i ako ga ne bude drugi narod koji se ovde desi da čati i na našu muku neka se poduči.
To te moli Gospode, rab tvoj Bogumil monah. Amin.

PRVA GLAVA

(Roždenije i dečaštvo Rastkovo, komu mater se ne sazna do groba, a od čega mladi Nemanjić ne ozdravi za života.)

Prvo beše Zavida pa imaše sina Nemanju što latinski prvo krsten bi i postade veliki župan preko reda, stariju braću preskočiv i samodržavno zavladav svem serbskim zemljama, na istoku Iliriku se približiv na zapadu do u rimsku oblast. Taj serbski vladar naumi sebi naslednika da stvori, jer sinovi Vukan i Stefan ne behu mu po volji. A žena mu Ana stara i jalova beše, a i Nemanja starac bi ali još plodan pa mu trebaše nekakva junica, krv da mu pojača. I pođe glas po zemlji kako stari župan se spoji sa nekakvom mladicom iz Ribnice, ali učini kao Ana da je bremenita i da treba da rodi. Udesi sve Nemanja da bude kao u knjizi Mojsijevoj, gde starica rodi Jovana Krstitelja, i kao što Josif Drvodelja pusti drugog ženi svojoj pa slozi tako roždenije sina svoga, kao da je božanski dar, i čudo golemo. Pa pusti i Nemanja po narodu da se zbori kao što stoji u Sveto pismo: »Ovo dete nekakvo novo znamenje će da bude«. A onda pozva i barskog biskupa i krsti dete i ime mu nadenu Rastko. Tako sebi udesi veliki župan naslednika, da kao što je on od Gospoda dat da drži zemlju rašku i sin da mu je takav, a i da ga nadmaši.
Dete kao jutarnju rosu na dlan cuvav, jer krhko bese od zupanovog semena vecma razvodnjenog, i obasipav ga ljubavi roditeljskom, kao od sina da im bese, i spremahu ga od malena drzavu da vodi: to celi trud njihov bese. Dadose ga knjige da uci, a kad naraste do petnaest leta Nemanja mu odredi zemlju humsku da tamo se uciv za vladara, zezlo cvrsto da drzi kod roditelja starost skroz savlada i Bogu kad se prestavi.
Nu, dete Rastko zanese se u zabave velmoske i dvorske i sas vernici velmoski, a zalude ga i nekakva mladica ugarska sto se zadesi kod najstarjeseg mu brata Vukana. Ona, pak, kucka starija i vicnija u ljubavi bi, pa mu skroz zavrte pamet i mrak mu skinu sa ociju ten mu dozvoli da pozna sta je zensko kao Adam Jevu. Takvog ga i ostavi i vrati se u njenu Ugarsku, a dete Rastko osta kao probodeno sas noz lovacki, i serdce kao da mu bi izvadjeno. Podmetav mu drugu zenskadiju, no dete Rastko se ne izleci, pa jos poce kao jaganjac mladu majku svoju da trazi sve jadno blejuci, jer svi zborahu da Ana mu je samo kao dadilja. Te mater kad ne nadje, a ni ljubav svoju ugarsku, zatvori se i prestade drustvo svoje da gleda i nezan kakav bese poce strasno svete knjige da cati, a mnogo se ugledase na Savu Jerusalimskog, te njegovo zitije catase najvise.
I stize vest Nemanji o zalosti Rastkovoj golemoj sto se izmetnu u bolest mladalacku, pa posla jadni otac pratnju po sina bolesnoga sto se prepodobi i prepolovi. Kad mladenac stize u dvor Nemanjin ovaj vide silnu promenu na detencetu mu najmilijem, pa se uplasi jako za sina svog. Slase ga u lov i zabave, no isto bese. Tu zupan zakuka sta ga starog snadje i gde izgubi naslednika ostrascenog sas knjige svete, koje Nemanja mnogo ne ljubljase. Presvisnu roditelj kad vide da carstvo zemaljsko sto detetu svom spremase i bogastvo i slavu, i srecu mnogometeznu, da sve to nedostojno je bozjeg coveka za kakvog sebe drzase dete Rastko. Pa oca svog Nemanju kao namerno da za serdce, radi majke nepoznate, ujedase: poce sve povise crkve da se drzi, sve sluzbe da slusa i da posti kako je red, i tako skroz udari desnim putem i napusti sve sto na gresnu dusu nasrce i slabi je. Zaboravi na pesme stetne i mladicke, a i na smeh mladicki zaboravi sto roditelja jos vise satirase. Onda poce i da zivi kao monah, i grdno prestravi svoje bliznje, i od njega zazirahu kao da je on njima roditelj, kao da nije od njih rodjen nego da je dan od Boga, kao-Boziji mladenac da je. Za takvog poce dete Rastko da se cini i izadje te poplasi roditelja da je skroz s uma sisavsi, sto zna da bude u mladosti svakoj i kod nezne dece i dvorske sto nikad nisu nacisto mater koja im je, pa ta rana do groba ih tisti i drobi.

Дакле, Житије Савино од Богумила монаха је роман. Написан у постмодернистичком фазону, значи као мистификација која (као и свака мистификација) треба да изгледа што више аутентично. Ако неко успут и поверује да је реч о стварној средњевековној биографији, утолико боље.

Писац се прилично потрудио да произведе привид аутентичности, па је чак и плаћао огласе у страној штампи у којем се кобајаги продаје аутентични рукопис итд.

potomci nekadasnjih bogumila su danasnji bosnjaci.
narod bogumilske religije zvao se Bosnjani
Bogumili su nastali u Bugarskoj a odatle se pokret prosirio prvo na Srbiju a posto su proterani i u Bosnu...
Bosna se i ranije tako nazivala i nemoj da lupetas. U to vreme Kulin Ban je bio vladar Bosne.

Da, baš tako...

Prema dogmatičarima iz Hrvatske, Crkva Bosanska je nastala kao katolička biskupija i prema ekstremnim Srbima bili su dio ortodoksne linije kršćanstva. Interesantno je naime da tako Hrvati, kao i Srbi su vrlo zainteresovani osim ovoga 'svojatanja' bosanskih bogumila na slijedećim tačkama:

* Bogumili su bili neorganizovani
* Bogumili su mit (kako Hrvati tako i Srbi opisuju 'to' na svoj način)

http://bs.wikipedia.org/wiki/Bogumili#Karakteristike_bogumilstva

Baglasak je na boldiranom...DOGMA.
Kad nema dokaza onda se koristi dogma...stari recept.
Oduvijek svojataju nas Bošnjake kao narod kao i Bosnu kako srbi tako i hrvati a stariji smo i kao narod i kao država i od jednih i od drugih.

Tebi je jasno da su bogumili dosli iz Raske. Bosnjaci su u stvari Srbijanci. :hahaha:
Kad su turci dosli na balkan bogumila gotovo i da nije bilo vise.

Problem kod bogumila je da ima samo izvestaji od strane crkve za njih negativnih. A istoricara kolko hoces koji samo da bi pocrnile ostale hrscanske crkve bogumile dignu u nebesa.

Ne postoji na ovoj temi neka objektivnost.

Tebi je jasno da su bogumili dosli iz Raske. Bosnjaci su u stvari Srbijanci. :hahaha:
Kad su turci dosli na balkan bogumila gotovo i da nije bilo vise.

Problem kod bogumila je da ima samo izvestaji od strane crkve za njih negativnih. A istoricara kolko hoces koji samo da bi pocrnile ostale hrscanske crkve bogumile dignu u nebesa.

Ne postoji na ovoj temi neka objektivnost.

U suštini nije važno ko je odakle došao.
Činjenica je da su svi ljudi doselili iz Azije na prostore Europe a onda se raseljavali.
Ono što je važno jeste da se poštuje čovjekov izbor vjere kao i suverenitet države.
Uzmimo kao primjer da su Bošnjaci nastali od poturčavanja srba i da javno priznamo da je to tako.
Šta to mijenja u suštini ?
Mi smo danas muslimani-Bošnjaci i to je završena stvar.

Srbi su obožavali Peruna pa su prešli na hrišćanstvo.
U čemu je onda razlika ?
Da li bi se vi vratili Perunu ako bi se dokazalo da ste "napustili pradedovsku veru" ?

Mi u Bosni, mislim na muslimane, nemamo problem sa Srbijom i Hrvatskom.
Jednostavno nas ne interesujete osim u smislu normalnih odnosa i saradnje u ekonomiji.
Mi nikad nismo napadali ni jednu od ove dvije države. To što su turci radili riješite sa njima. Turci su zatekli i nas ovdje kao i vas u Srbiji kad su došli i osvojili sve redom.
Vi se nešto nama svetite i nazivate nas turcima a mi nikakve veze nemamo s njima osim vjere.

Fino vi to s njima raspravite, pobijte se, pokoljite a nas ostavite na miru jer mi imamo pametnija posla nego se zajebavati sa vama i sa vašim "istorijskim nepravdama"

Tema su bogumili ne vi muslimani bosne. Ja sam veliki postovac islama cito sam i kuran i hadithe. I vera je za mene licna stvar.

A sta ja kao Sumadinac imam veze sto su srbi u bosni ratovali za muslimanima u bosni. Srbija je dala samo pomoc a nije izazvala rat u bosni. Tako nemoj mi takvim idiotskim pricama.

Tema su bogumile koje su bosanski kraljevi efikasno unistili, tako da vec za vreme Osmanskog carstva oni ne postoje.

A ono za turcima necu da komentarisem. Nepozajes istoriju ovih podrucija, pravih turaka onih iz anatolije u Bosni niti u Srbiji nije bilo. Tako turci su nam ovo ono ne pije vodu.

Tema su bogumili ne vi muslimani bosne. Ja sam veliki postovac islama cito sam i kuran i hadithe. I vera je za mene licna stvar.

A sta ja kao Sumadinac imam veze sto su srbi u bosni ratovali za muslimanima u bosni. Srbija je dala samo pomoc a nije izazvala rat u bosni. Tako nemoj mi takvim idiotskim pricama.

Tema su bogumile koje su bosanski kraljevi efikasno unistili, tako da vec za vreme Osmanskog carstva oni ne postoje.

A ono za turcima necu da komentarisem. Nepozajes istoriju ovih podrucija, pravih turaka onih iz anatolije u Bosni niti u Srbiji nije bilo. Tako turci su nam ovo ono ne pije vodu.

Bogumili kao stanovnici davne Bosne su autohtoni narod.
Dakle, mi nismo nastali od srba i hrvata nego su se isti naselili naknadno u Bosnu.
Islam je u Bosnu došao prije turaka. To je činjenica koju svi zaobilaze a što je jako važno.
Bogumili su nazivani jereticima od strane obje crkve jer nisu priznavali Isusa za Božijeg sina što je jako slično islamu. Molili su se Bogu 5 puta dnevno kao što to rade i muslimani. Ja ne tvrdim da su bili muslimani ali su imali puno sličnosti.
Bosna ima svoju historiju od bogumila preko osmanskog carstva, Austrougarske, kraljevine SHS, SFRJ do današnje samostalnosti.
Problem je što to naši susjedi konstanstno negiraju i to na način da počinju od negiranja bogumila pa nadalje.
Na ovim prostorima Bosna je najstarija autohtona država i to treba da se poštuje.
To je poenta...

Poslednja izmena od moderatora:
Bogumili su bugarska sekta, osnovana na popu bogumilu.

Bogumilsko shvatanje boga nema veze za islamom. Bog ima dva sina isusa i sotonu, ovom svetu vlada djavol (a u islamu alah na ovom svetu radi sta hoce).
U islamu se zrtvuju ovce. Bogumili su ziveli vegetarijarno. Covece uci o Bogumilima ili o Islamu. Jedno od tih dva vera ti svakako ne razumes.

Islam pre turaka nije postojao u bosni.

Pola muslimanskih bosanaca su potomci izbeglice muslimana iz Srbije (Samac, Brcko su naseljeni uglavnom tom zivljom)

Da i ja kazem Bogumili su bila sekta koju su bosanski vladari progonili i unistili za pomocom spolja (Madjarske).

Bogumili su bugarska sekta, osnovana na popu bogumilu.

Bogumilsko shvatanje boga nema veze za islamom. Bog ima dva sina isusa i sotonu, ovom svetu vlada djavol (a u islamu alah na ovom svetu radi sta hoce).
U islamu se zrtvuju ovce. Bogumili su ziveli vegetarijarno. Covece uci o Bogumilima ili o Islamu. Jedno od tih dva vera ti svakako ne razumes.

Islam pre turaka nije postojao u bosni.

Pola muslimanskih bosanaca su potomci izbeglice muslimana iz Srbije (Samac, Brcko su naseljeni uglavnom tom zivljom)

Da i ja kazem Bogumili su bila sekta koju su bosanski vladari progonili i unistili za pomocom spolja (Madjarske).

Da učim o bogumilima ja ili ti ?
http://hr.wikipedia.org/wiki/Crkva_bosanska#Crkva_bosanska_i_.22hereza.22

Islam su prije osvajanja od strane turaka donijeli putujući derviši iz Turske.

Он је само протерао њихове вође.Чини ми се да смо скренули са теме.
nismo skrenuli. pisemo o spc

Progon bogumila u Srbiji

Narod u srednjevekovnoj Srbiji masovno odbija da služi vojsku i da odlazi u vladareve ratne pohode. Stefan Nemanja zbog toga krivi bogumile i nakon učvršćenja vlasti kreće da se obračunava sa onima koji su se protivili njegovoj politici. Vlasti započinju ubijanje i progon bogumila koji se nisu branili. Progon bogumila je dobio obrise građanskog rata sa strahovitim, nečovečnim postupcima. Bogumili su spaljivani na lomači, stavljani na muke, kažnjavani najsurovijim kaznama, odsecani su im delovi tela, proterivani su iz države a kuće i imanja su im paljena i oduzimana.

Pored imanja paljene su i bogumilske knjige, što je posebna šteta jer bi one danas predstavljale najstarije spomenike raške i makedonske škole. Najstariji tragovi srpske pismenosti su završili na lomačama Stefana Nemanje. Ovakav surov progon bogumila i uništavanje njihovih knjiga i jeste razlog što se danas o njima toliko malo zna i što sva znanja dolaze upravo iz knjiga njihovih neprijatelja.

Iako je mnoštvo bogumila ubijeno i proterano, veliki broj njih i dalje ostaje da živi u Raškoj, prvenstveno onih koji nisu imali gde da odu. Za njih je godinama kasnije Dušanov zakonik predviđao žigosanje na licu i progon iz zemlje. Oni koji su ostali su bili primorani da se pritaje i skrivaju i tako će nadživeti i naredne vladare i srednjevekovnu srpsku državu.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Bogumili

Pravoslavna crkva vrlo je surovo progonila i spaljivala bogumile. Kako je pravoslavlje, za razliku od katolicizma, uvek bilo najtesnje vezano uz drzavu (vizantijska "simfonija"), to je progon bogumila bio rezultat crkveno-drzavnog "udruzenog rada".

Bogumili u srednjovekovnoj Srbiji
From Wikipedia

Bogumili je naziv za hrišćane u srednjovekovnoj Srbiji, koje su pravoslavna crkva i nemanjićka država progonile kao jeretike, nazivajući ih babunima, po planini Babuni u Makedoniji.[1] Srednjevekovne srpske vlasti su ih kažnjavale telesnim kaznama, spaljivanjem na lomači, sečenjem jezika, žigosanjem po licu, progonom iz zemlje, oduzimanjem imanja, itd. NJihove knjige su na gomilama spaljivane.[2]

http://sh.wikipedia.org/wiki/Bogumil...ekovnoj_Srbiji

Narod bogumilske religije je bio raznovrstan, od svojih začetaka u Bugarskoj, preko Makedonije i Srbije, da bi na kraju završili u Bosni.
Bošnjani je bio naziv za sve stanovnike srednjovekovne Bosne, kao što je stari naziv za Srbe bio Srblji.

Bogumili su bili Hrišćani koji su odstupali i od Pravoslamnih i od Rimokatoličkih dogmi, te su stoga bii označeni kao jeretici.

Stav SPC:
И разгласити свима: Растудије босански и Радомир и Дражило и Толко и Тврдош и сви који се називају хришћани и хришћанице а не клањају се светим иконама и крсту часному, да буду проклети."

Синод Српске православне цркве, Жичa, 1221.

evo sta sam nasao na pdf-u bogumili, izgleda da se bogumili nisu molili idolima (ikonama), i to je bio jedan od razloga da se progone, muce i ubijaju.

http://forum.krstarica.com/threads/248963&page=3

Narod bogumilske religije je bio raznovrstan, od svojih začetaka u Bugarskoj, preko Makedonije i Srbije, da bi na kraju završili u Bosni.
Bošnjani je bio naziv za sve stanovnike srednjovekovne Bosne, kao što je stari naziv za Srbe bio Srblji.

Bogumili su bili Hrišćani koji su odstupali i od Pravoslamnih i od Rimokatoličkih dogmi, te su stoga bii označeni kao jeretici.

Stav SPC:
И разгласити свима: Растудије босански и Радомир и Дражило и Толко и Тврдош и сви који се називају хришћани и хришћанице а не клањају се светим иконама и крсту часному, да буду проклети."

Синод Српске православне цркве, Жичa, 1221.

Постовао си фотографије СТЕЋАКА а на сваком стећку је КРСТ ... а наводни богумили су презирали крст... како те није срамота ..

када су срби у бијељини срушили џамију, након завршетка рата наређено да се на истом месту изгради нова. копањем темеља пронашли су стећак, за који су се бошњаци на сав глас говорили да пре џамије ту није била православна црква, коју су турци срушили, већ богумилска богомоља, а гле - на стећку баш уклесан КРСТ :zper:

Progona bogumila nije bilo to je austrougarska podmetacina .

„И ко рекне бабунску реч, ако је властелин, да плати сто перпера, аколи је себар да плати дванаест перпера и да се бије штаповима.“

– Душанов законик, члан 85.

У антисекташкој литератури која се појавила у последњих двадесетак година као ''православни одговор'' на све израженију активност протестантских верских заједница у Србији, налазе се многобројне тврдње о томе да Православна црква никада није била ничији прогонитељ. Другим речима, она никада није угрожавала слободу вероисповести људима који су веровали другачије и Библију тумачили различито од ње. На изјаве забринутости еванђеоских протестантских хришћана, који се од почетка деведесетих година прошлога века осећају посебно угроженим од стране верске већине (о чему ће бити више речи нешто касније), православни, желећи да себе прикажу у много бољем светлу од онога у коме се заиста налазе, износе између осталих и следеће тврдње:

''Антић (др Радиша Антић) вели да новинари, по нечијем задатку, шире мржњу на нашим просторима, и призивају Средњи Век са ломачама (кад је то Православље имало ломаче у Средњем Веку?).''[1]

''Зна се да православна Црква никад није користила тортуру за јеретике, нити је кога згромила у ''Вартоломејској ноћи'', нити је водила верске ратове за истребљење инакомислећих. Зна се да православне државе нису никог насилно крштавале, нити су кочиле развој науке, нити су водиле крсташке ратове.''[2]

''Православље нема ватру ''свете инквизиције''.''[3]

''Православна баштина којој припада већина житеља наше земље никада нас није учила да прогонимо припаднике других вера или верских опредељења.''[4]

''Неки начини заштите од секташа не могу се прихватити нити се препоручују за нас православне; тако на пример није нам дозвољена примена инквизиције, насилно прекрштавање, верски прогони; све ове радње наша Црква никада није примењивала нити су у складу са божанским пореклом наше Цркве.''[5]

Међутим, да ли је одиста истина да Православље никада није никога прогонило те да ни данас никога не угрожава? Већ смо малочас утврдили да су одређени хришћански цареви (од којих се неки у Православљу поштују и као светитељи) као и епископи били велики прогонитељи и рушитељи свега онога са чиме се тадашња ''Црква'' није слагала! Руски аутор Л. С. Васиљев нам пружа следећи одговор на малочас постављено питање:

''У православној цркви у целини, због њене релативне слабости и малог политичког значаја, никада није било масовних гоњења типа »свете инквизиције«, мада то не значи да она није прогањала јеретике и секташе у име јачања свога утицаја на масе.''[6]

Дакле, и Православна црква је (премда мање од Римокатоличке, по мишљењу Васиљева), прогањала верске неистомишљенике. Оно што је посебно трагично у тврдњама припадника СПЦ о томе да православни никада нису никога прогањали јесте порицање историјске чињенице да је у XII веку, за време владавине великог жупана Стефана Немање, извршен прави погром над припадницима српског народа који су се ''усудили'' да не буду православни и исповедали богумилску веру. Као што ћемо убрзо видети, погром над богумилима којим се дичи данашња СПЦ називајући га само ''спасавањем византијског правоверја од опаке јереси'', није представљао рат против добро наоружане непријатељске војске, већ масакр извршен над невиним људима, женама, децом и старцима, чија се једина кривица састојала у томе што су својом, богомданом слободном вољом, одлучили да верују другачије од владајуће већине. Ево како о опхођењу према богумилима, од стране благочестивог Стефана Немање и осталих православних владара (посебно византијских), пише историчар Василије Марковић:

''По Доментијану се такође главне заслуге Немањине за православље састоје у уништењу јереси. (...) Углед својој антибогумилској политици могао је Немања узети од тадање византијске династије Комнина. Алексије I (1081-1118) био је шампион ортодоксије. Његова кћи Ана поноси се таквим радом свога оца и тражи за њега титулу тринаестог апостола. Алексије је био веома побожан и лично је улазио у најподробније дискусије са богумилима и павлићанима, и кога не би успео да преобрати у православље, он га предаваше ватри. (...) И Немања је своје богумиле кажњавао по одредбама византијских закона. У Византији прогоњени су богумили и за владе Манојла Комнина. Особити гонилац богумила био је цар Алексије II (1080-83). Неколике деценије доцније, за цара Борила, 1210, одржан је и у Бугарској, у Трнову, један сабор противу богумила. На томе су сабору богумили изобличени и стајаху ''јакоже риби безгласни''. Они, који не хтедоше прићи православљу, ''предани беше различним казнем и заточенију''. Пре овога, вели се, није било таквих сабора у Бугарској.
Није се Немања само за гоњење богумила угледао на византијске Комнине, већ је, изгледа, био узео и сву њихову црквену политику. Сем оштрог гоњења богумила познат је и близак однос Алексија I према свештенству.''[7]

''Средином 13. века пише Доментијан, како се, благодарећи Немањи, у Србији, ''капишт'' (многобожачки т.ј. богумилски храмови) ''раздрушише'' а ''цркви Христови поставише се.''[8]

Сличне историјске податке износи и историчар Станоје Станојевић:

''Кад је Немања сазнао да се у Рашкој раширила богомилска јерес... (...) Немања је питање о положају богомилске вере у држави изнео пред државни сабор, да он ту ствар реши. Али ствар није била проста и није било лако решити је. У сабору је било доста великаша, који су и сами били прихватили нову веру, а било их је и таквих, који су је симпатисали и трпели је код својих поданика. Сви су се они, из уверења или из интереса, врло енергично опирали предлогу, да се ма шта предузме против богомила. Напослетку је, после огорчене дебате и бурних сцена, решено, да се богомили насилно искорене. Богомили су се наравно одупрли са оружјем у руци, и Немања је морао кренути на њих прави крсташки рат. У томе рату они су били побеђени и разбијени. Много је присталица нове вере том приликом побијено, много их се разбегло по околним покрајинама, али су се многи притајили и остали у држави, чувајући учење и веру, која је годила њихову духу и одговарала њиховим назорима. Ипак у Рашкој после тога богомилско питање није никада више избило на површину.''[9]

Историчар Владимир Ћоровић додаје још неколико података који нам казују какве су све бруталне методе (које су биле толико ''богоугодне'' да се вероватно и Стефан Немања, попут Алексија I Комнина који је био тринаести, удостојио да назове ''четрнаестим апостолом'') коришћене против ових јадних људи:

''Нарочиту је пажњу обратио сузбијању богумилске јереси и јачању православља. Против јеретика је употребио врло оштре мере: њиховом учитељу одрезао је језик, а следбенике је чак и спаљивао или натеривао у бег; имања им је запленио а књиге спалио.''[10]

Чак је и свештеник Ранко Јовић, као да је заборавио шта је неколико реченица раније написао, признао да се православни владар српске државе (и касније наречени светитељ ''Свети Симеон мироточиви'') оружано обрачунавао са богумилским делом свог српског народа ради заштите званичног црквеног устројства:

''Сетимо се само историје када је Стефан Немања покренуо чак и војску да би заштитио православље а самим тим црквено и државно јединство, а то је време борбе са секташима (богумилима).''[11]

Оно што смо могли да сазнамо из управо наведених исказа наших признатих историчара као и православних свештеника, јесте да је Стефан Немања у поменутом ''крсташком рату'' занавек затро богумилско име под небом Србије и то најсуровијим методима које су одувек примењивали само најтоталитарнији друштвени системи, како они праисторијски тако и они савремени – за време царске и стаљинистичке Русије, нацистичке Немачке или Авганистана под талибанском управом. Занимљиво би било укратко прокоментарисати и извештај историчара Станојевића у коме он вели да су се ''богомили одупрли са оружјем у руци'', што би могло да нас наведе на (погрешан) закључак да је овај верски покрет поседовао и добро наоружану војску. Ову чињеницу (о богумилском оружаном отпору) злоупотребљавају данашњи православни сектолози говорећи да су из тог разлога они били потенцијално опасни за државу – због могућег војног преврата и збацивања светих православних владалаца.
Но, да ли су богумили заиста представљали опасност по државу? Ево шта о њима каже Чедомир Марјановић у својој књизи ''Историја српске цркве'':

''За државу богомилство незгодно је било што је одрицало монарха и сталеже, а нарочито својим буквалним тумачењем VI заповести не убиј. Због чега сматрали су за грех да иду у рат.''[12]

Дакле, богумили су сматрали грехом свако убијање, због свог дословног схватања шесте Божије заповести. Ову заповест схватали су управо онако каквом су је научавали Христос и апостоли.[13] Из тог разлога, Немања није морао да брине да би било који припадник богумилског покрета икада извршио ''атентат'' на њега и угрозио његову владарску позицију. Са друге стране, богумилски отпор са оружјем у руци (овде се свакако ради о хладном ловачком оружју, тј. стрелама и ножевима које је у то време у кућама поседовала свака породица; попут данашњег месарског алата) против оних који су кренули да изврше свој крвави задатак – можемо да разумемо само као очајнички покушај престрављених српских домаћина да заштите своје куће и нејач од масакра који је био на помолу. Ипак, отпор мањине није успео. У најблажем случају, неки од богумила су морали, ради сачувања голог живота, да се одрекну своје вере. Они истрајнији били су побијени или спаљивани на ломачама. Трећи су, напуштајући прадедовска огњишта, морали, без ичега свога, да беже главом без обзира. Њихова имовина је потом била подељена православнима, без обзира на десету Божију заповест која забрањује и да се пожели а камоли присвоји оно што је туђе.
Но, било би добро мало детаљније проучити каква је то кривица била приписивана (а и још увек се приписује) богумилима – а која је довела до овог невиђеног истребљења? Ево како, оправдавајући Немањин злочин над делом нашег српског народа, данашњи православни аутори описују последице које би донео претпостављени тријумф богумилства у средњевековној Србији:

''Да је ова јерес освојила Србију, она би је потпуно разрушила, и вратила је у прасловенско дивљаштво; било би то духовно, али и физичко, самоубиство читавог једног народа. Срећом, Бог је благословио да у то време на престолу Србије буде Свети Стефан Немања.''[14]

Но, да ли је то заиста тако? Према писањима историчара богумилство је било веома привлачно за многе савременике. Њихово богослужење је било прихватљивије за широке народне масе, због своје јасноће и једноставности:

''Такво учење било је примамљиво за прост народ, који је живео патријархално, у задругама и племенима. Ако томе додамо да су њихове молитве, поука и проповеди биле на народном језику, биће нам јасно зашто се тако нагло ширило. Сем тога, грчко хришћанство приликом крштења натурало је новокрштенима само грчка, календарска имена, међутим богомилство одбацивало је грчка и давало само словенска имена. (...) Што се богумилство тако нагло ширило да је Немања утврдио на сабору да га има међу властелом и свештенством, показује да је оно било примамљиво за савременике, као и да је јака била код њега национална страна. То се види по томе што су имали јаку књижевност на народном језику у којој су биле заступљене апокрифне приче. Немања је наредио да се њихове књиге спале. Као несумњиво узима се да је та књижевност на чисто народном језику помогла израђивању српско-словенске (србуљске) рецензије.''[15]

Na jednom mestu kazes da se bogumili nisu dohvatali oruzija a malo pre toga kako su se oruzijem oduprli Nemanji. Ako su se dohvatili oruzija i izazvali gradanski rat onda je vladar imao puno pravo da to resi silom oruzija . Aj sad da te cujem.

Back