Богочовек Христос или тзв. Европска унија

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tvoje misljenje o mom poznavanju religija je subjektivno kao sto je subjektivno i moje tumacenje religija. ja ne navodim da je to apsolutno i ne namecem to kao sto crkva radi, samo smatram da bi svima bilo mnogo lakse i bolje kada bi ljudi skontali da i Buda i Isus i Muhamed govore o jednom te istom bogu ali i oni su prosvecenje dozivljavali subjektivno jer su pre svega bili ljudi i prirodno je da su govorili razlicito i predlagali razlicite tehnike tj puteve koji vode do stvaraoca.

Tvoje misljenje o mom poznavanju religija je subjektivno kao sto je subjektivno i moje tumacenje religija. ja ne navodim da je to apsolutno i ne namecem to kao sto crkva radi, samo smatram da bi svima bilo mnogo lakse i bolje kada bi ljudi skontali da i Buda i Isus i Muhamed govore o jednom te istom bogu ali i oni su prosvecenje dozivljavali subjektivno jer su pre svega bili ljudi i prirodno je da su govorili razlicito i predlagali razlicite tehnike tj puteve koji vode do stvaraoca.

1) Buda uopste ne govori o licnom bogu
2) Isus je Bog i covek u isto vreme
3) muhamed je prorok u islamskoj religiji koji je pre svega organizovao drzavu i prvenstveno macem sirio svoju religiju

Sta je kod njih zajednicko?

1) Buda govori o osnovnom principu, apsolut, stvaraoc...bog nije lican, sem sto ga svako dozivljava na subjektivan nacin.
2) Isus nije nista vise bog nego sto je Buda. I jedan i drugi su proroci kao i Muhamed.
3) A kako je hriscanstvo sirilo religiju ako ne macem ? kako su Sloveni pokrsteni ? To su predrasude o Islamu, pravi Islamisti postuju Isusa koliko i Muhameda

1) Buda govori o osnovnom principu, , apsolut, stvaraoc...bog nije lican, sem sto ga svako dozivljava na subjektivan nacin.
2) Isus nije nista vise bog nego sto je Buda. I jedan i drugi su proroci kao i Muhamed.
3) A kako je hriscanstvo sirilo religiju ako ne macem ? kako su Sloveni pokrsteni ? To su predrasude o Islamu, pravi Islamisti postuju Isusa koliko i Muhameda

1) buda uoste ne tvrdi da postoji bog kao bice
2) odakle ti ovaj stav
3) hrsicnai su tri veka nakon Hrista bili najcrnje progonjeni, muceni i ubijani

Naravno.Rece mi moj prijatelj monah, koji se zamonasio u Prohoru, kad je bio na poslusanju u Beogradu skoro, ''znas li zasto nema knjiga sv. Jovana Zlatoustog da se kupe po crkvenim knjizarama?Zbog toga sto im savest ne da da ga citaju, brate moj''.
Имају како немају..каква је ово НЛО фантазија..завеееерраааа

3)I muhamed je najpre bio proteran od arabljanskih gospodara koji su stovali svoje lokalne bogove.
Hriscani su 10 vekova radili isto to sto su njima radili. Pusti istoriju....

Budino ucenje obuhvata izmedju ostalog i moralno ponasanje odnosno :
-ispravno ponasanje
-ispravno delovanje
-ispravan govor
-ispravno razumevanje
-ispravne namere

meni je to dosta slicno sa Hriscanskim nacelima....opet sve je to samo moje poimanje i subjektivan dozivljaj... ako tu dodamo i ono : ne kradi, ne ubijaj nista sto je zivo....

kontam zasto se nismo razumeli, budizam je vise filozofija nego religija, skup ucenja ali ja tako gledam i na Hriscanstvo. Ne zelim ga gledati kroz ikonopoklonstvo...savrseno licni izbor percepcije odredjenih stvari.

CISTO JEDNO FILOZOFSKO PITANJE:

kako to da pokretac teme sa nickom koji ocigledno ukazuje na njegov znak i podznak u horoskopu prenosi i zastupa tekst jendog pravoslavnog monaha?

Koliko je meni poznato, astrologija i Hriscanstvo ne da ne idu zajedno, nego su potpuno na suprotni stranama

И то дијагонално супростављеним..хороскоп нас учи да су нам звезде господари-што нема везе са мозгом..а Христ да смо СЛОБОДНИ ЉУДИ..

3)I muhamed je najpre bio proteran od arabljanskih gospodara koji su stovali svoje lokalne bogove.
Hriscani su 10 vekova radili isto to sto su njima radili. Pusti istoriju....

Budino ucenje obuhvata izmedju ostalog i moralno ponasanje odnosno :
-ispravno ponasanje
-ispravno delovanje
-ispravan govor
-ispravno razumevanje
-ispravne namere

meni je to dosta slicno sa Hriscanskim nacelima....opet sve je to samo moje poimanje i subjektivan dozivljaj... ako tu dodamo i ono : ne kradi, ne ubijaj nista sto je zivo....

kontam zasto se nismo razumeli, budizam je vise filozofija nego religija, skup ucenja ali ja tako gledam i na Hriscanstvo. Ne zelim ga gledati kroz idolopoklonstvo...savrseno licni izbor percepcije odredjenih stvari.

Ideje koje govore o ljudskom ponasanju su slicne, da ne kazem identicne, ali Hriscanstvo je vera u licnog Boga... Za mene je Isus ne prorok, vec sam BOG koji je postao covek:

kako mozes tvrditi da je Isus samo prorok? dovoljno je da procitas par citata iz N.Zaveta:
1) "Ja sam Vaskrsenje i Zivot"
2) "Ja sam Put, Istina i Zivot"
3) "Ja sam Hleb Zivota"

Ovo su samo prva tri citata iz Evangelija po Jovanu koja su mi pala na pamet.. A ima i toliko i svaki bi te naveo na isti zakljucak a to je:
TE RECI O SEBI NIJE MOGAO DA ISKAZE OBICAN COVEK...
Ili je ISUS Bog ( u sta ja verujem) ili je prevarant ili je lud... cetvrtog nema

И то дијагонално супростављеним..хороскоп нас учи да су нам звезде господари-што нема везе са мозгом..а Христ да смо СЛОБОДНИ ЉУДИ..

"spoznajte Istinu i Istina ce vas osloboditi"

Ja ne mogu da privatim cinjenicu da nebeska tela opredeljejuu moju licnost i upravljaju mojim zivotom... Polazim od toga da sam kao ljudsko bice po prirodi slobodan... i imam mogucnost da biram

Имају како немају..каква је ово НЛО фантазија..завеееерраааа

Dakle, gde ima knjiga sv. Jovana Zlatoustog?

Ja ne mogu da privatim cinjenicu da nebeska tela opredeljejuu moju licnost i upravljaju mojim zivotom... Polazim od toga da sam kao ljudsko bice po prirodi slobodan... i imam mogucnost da biram

Zvezde i planete nikako ne gospodare ljudskom sudbinom.One samo mogu da daju odredjena pojasnjenja raznih delova nasih licnosti, kao i psihoterapija.Jung je lepo rekao: ''nije vazno da li je neko agresivan zato sto ima Mars u Skorpiji, ili ima Mars u Skorpiji zato sto je agresivan Vazno je da pojasnjenjem te dve stvari mozemo da dodjemo do zakljucka.''

Secas se kako Buda kaze da je zivot tocak i silazak sa tocka ? Dusa svakom zemaljskom inkarnacijom napreduje a posle smrti se vraca u zemaljsku ljusturu tj tocak ....kada dusa napreduje do te mere da joj je potrebna jos jedna zemaljska inkarnacija da bi zauvek sisla sa tocka pojavljuju se ljudi kao sto su Buda i Isus - to je poslednja inkarnacija duse, tada dostizu svest Boga, odbacivanje materijalnog, prevazilazenje straha od smrti tj. bazicnog ljudskog straha, to je osecaj potpune, iskonske slobode o kome i jedan i drugi pricaju.
to su ljudi prosveceni do te mere da ne saopstavaju nista drugo do apsolutne istine a tu istinu osecaju tako snazno da ne mogu opisati drugim recima do
Ja sam Vaskrsenje i Zivot", "Ja sam Put, Istina i Zivot", "Ja sam Hleb Zivota" ... ima istine u tome da je Isus bio Bog posto je posedovao bozansku svest tako da se mozda moze reci da duh boziji govori iz njih... covek koji poziva na pomirenje, istinu, slogu ne moze biti ni prevarant ni lud. samo covek koji je u svom umu dostigao bozansku svest... ali za mene su to proroci, ljudi iz kojih govori duh Boziji.

sto se tice Muhameda on mi je oduvek bio malko diskutabilan ali ako pojedini Islamisti mogu postovati Isusa kao ravnog Muhamedu (a setimo se da je za njih Muhamed ono sto je za nas Isus) ne vidim razloga zasto i ja ne bih postovao njihovog svetog coveka, posto su oni iz Muhamedove price izvukli ista nacela na kojima se bazira i hriscanstvo i budizam.

Secas se kako Buda kaze da je zivot tocak i silazak sa tocka ? Dusa svakom zemaljskom inkarnacijom napreduje a posle smrti se vraca u zemaljsku ljusturu tj tocak.... e zato ja kazem da hriscanstvo i budizam imaju razlicite ideje, (ako izuzmemo slicnosti u porukama o pozeljnom ponasanju)... u hriscanstvu nema renikarnacije! kada dusa napreduje do te mere da joj je potrebna jos jedna zemaljska inkarnacija da bi zauvek sisla sa tocka sta to znaci? da je ovozemlajski zivot patnja i da je jedini izlaz i jedini cilj zivota u svakoj inkarnaciji prekinuti taj beskonacni tok reinkarnacije pojavljuju se ljudi kao sto su Buda i Isus - to je poslednja inkarnacija duse, tada dostizu svest Boga, odbacivanje materijalnog, prevazilazenje straha od smrti tj. bazicnog ljudskog straha, to je osecaj potpune, iskonske slobode o kome i jedan i drugi pricaju nije isto. ONO STO JE RAZLIKA IZMEDJU ISUSA I BUDE JE POZIVANJE NA AKTIVNOST (ISUS) I PASIVNOST (BUDA)... Isus je kao Bog, postao covek i zrtvovao se za iskupljenje covecanstva... Isuse je doneo poruku radosti, poruku ljubavi, poruku NADE (to je ono sto ga razlikuje od Bude... dakle nema depresivnog radjanja iznova i iznova... Isus Hristos ti nudi mogucnost da verom i delima zasluzis vecni zivot u Carstvu Bozijem.. Cilj coveka prema hriscanstvu je da nakon telesne smrti dusa bude vecno sa Bogom, licnom Bogom, Isusom kao drugim licem Svete Trojice
to su ljudi prosveceni do te mere da ne saopstavaju nista drugo do apsolutne istine a tu istinu osecaju tako snazno da ne mogu opisati drugim recima do
Ja sam Vaskrsenje i Zivot", "Ja sam Put, Istina i Zivot", "Ja sam Hleb Zivota" ... ima istine u tome da je Isus bio Bog posto je posedovao bozansku svest tako da se mozda moze reci da duh boziji govori iz njih... covek koji poziva na pomirenje, istinu, slogu ne moze biti ni prevarant ni lud. samo covek koji je u svom umu dostigao bozansku svest... ali za mene su to proroci, ljudi iz kojih govori duh Bozijikakav duh Boziji... Buda o tome ne prica.... E vidis u tome je razlika!!! Isus za mene kao hriscanina nije prorok... On je potpuni Bog i potpuni covek u istoj osobi

sto se tice Muhameda on mi je oduvek bio malko diskutabilan ali ako pojedini Islamisti mogu postovati Isusa kao ravnog Muhamedu (a setimo se da je za njih Muhamed ono sto je za nas Isus) ne vidim razloga zasto i ja ne bih postovao njihovog svetog coveka, posto su oni iz Muhamedove price izvukli ista nacela na kojima se bazira i hriscanstvo i budizam. vera nije pitanje politicke korektnosti i reciprociteta... za mene Muhamed nije prorok... muhamed kao prorok sa svojih skoro 60 godina je ozenio tinejdzerku...

moji odgovori su boldovani

http://forum.krstarica.com/threads/177166&highlight=vladika+Artemije

izvoli pa idi radi sta ti ovaj hmmm ...."covek" kaze. i da zapamtis da je Isus nad tobom i da pazi na tebe dok izvrsavas njegov zadatak.
razluci vera/crkva i crkvenjak/monah , sveti covek kako god hoces, ja takve ljude nazivam monasima po uzoru na stari kov monaha. e sad prosudi da li sam ja sebican ili ovaj Napoleon gore.

Sto se tice Dusana jasno je kako je on osvajao - ognjem i macem kao i svaki osvajac, ali Dusan je izmedju ostalog zeleo uniju sa papom da bi Ugri prestali da upadaju sa severa, a sta mislis zasto su upadali u Srbiju ? Da bi pljackali, palili i silovali. e sad, Dusan je pobedio Madjare u jednom takvom upadu sa sve njihovim kraljem na celu i odbacio ih je nazad. Mogao je lepo on da se baskari i da pedantno krene u osvajanje Grcke a da pusti sever Ugrima da oni tamo divljaju. Kao sto se recimo bugarski car Simeon odrekao crnomorskih stepa zarad pohoda na Vizantiju (Grcku) pa su u tu prazninu upali Ugri i udarili Bugarsku sa ledja na diplomatsku intervenciju Vizantije...nebitno
Inace Dusan je imao profesionalnu vojsku a ne seljake sa vilama...onaj ko je odlucio da bude vojnik i da zivi od maca, dobro zna da stavlja zivot na kocku i to svesno prihvata. A vremena su bila takva da su "ljudi od oruzija" bili vise no dobrodosli.

Vidis, kada su Ameri bombardovali Srbiju americke majke ne samo da su cutale vec su i podstekivale sinove da idu u vojsku(dobra kinta). jeste, lepo je kada kao na PC-igricama cepas odozgo sa distance. E sada kad su u Irak upale i kopnene trupe a Iracanima se ne svidja sto im neko vrslja po dvoristu pa poceli da salju kovcege nazad u Ameriku te majke psuju i drzavu i busa i holivud i mtv i larry kinga i jerry springera i ko zna koga jos. nije drzava kriva, Ameri imaju profi vojsku vec poodavno i nema regrutacije kao u nas gde dodju "da te vode". biras svoje zanimanje, e takvu je i Dusan vojsku imao.

Inace, Artemije nema dece pa moze ovako da lupeta i da poziva na oruzje.

1) Epa, nama je i tad Bog pomogao
2) Sta se Amerikanci muvaju tamo gde im nije mesto
3) Artemije ne poziva na rat

inace u to doba je primorje bilo ugrozeno od strane katolika,nisu sve teritorije.
Dusan je podigao manastir Sv. Arhandjeli koji je opsluzivalo oko 500 monaha....i sta sad....cuvar pravoslavlja ili dzelat naroda...ili oba ?
Inace ti si zensko, ti vojsku ne bi opepelila pa mozes kao i ovaj da trubis o ratu...mada ne verujem da si blesava pa da to radis.
Inace cilj vere bi trebalo biti sirenje mira i tolerancije a ne poziv na ratovanje. to religija ima tendenciju da odvaja ljude, ne vera.

Naravno da sam zensko i da ne pozivam na rat, ali da sam musko, malo bih vise volela vojsku, jer je vojska u cilju odbrane zemlje koju volim.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back