http://forum.krstarica.com/threads/177166&highlight=vladika+Artemije
izvoli pa idi radi sta ti ovaj hmmm ...."covek" kaze. i da zapamtis da je Isus nad tobom i da pazi na tebe dok izvrsavas njegov zadatak.
razluci vera/crkva i crkvenjak/monah , sveti covek kako god hoces, ja takve ljude nazivam monasima po uzoru na stari kov monaha. e sad prosudi da li sam ja sebican ili ovaj Napoleon gore.
Sto se tice Dusana jasno je kako je on osvajao - ognjem i macem kao i svaki osvajac, ali Dusan je izmedju ostalog zeleo uniju sa papom da bi Ugri prestali da upadaju sa severa, a sta mislis zasto su upadali u Srbiju ? Da bi pljackali, palili i silovali. e sad, Dusan je pobedio Madjare u jednom takvom upadu sa sve njihovim kraljem na celu i odbacio ih je nazad. Mogao je lepo on da se baskari i da pedantno krene u osvajanje Grcke a da pusti sever Ugrima da oni tamo divljaju. Kao sto se recimo bugarski car Simeon odrekao crnomorskih stepa zarad pohoda na Vizantiju (Grcku) pa su u tu prazninu upali Ugri i udarili Bugarsku sa ledja na diplomatsku intervenciju Vizantije...nebitno
Inace Dusan je imao profesionalnu vojsku a ne seljake sa vilama...onaj ko je odlucio da bude vojnik i da zivi od maca, dobro zna da stavlja zivot na kocku i to svesno prihvata. A vremena su bila takva da su "ljudi od oruzija" bili vise no dobrodosli.
Vidis, kada su Ameri bombardovali Srbiju americke majke ne samo da su cutale vec su i podstekivale sinove da idu u vojsku(dobra kinta). jeste, lepo je kada kao na PC-igricama cepas odozgo sa distance. E sada kad su u Irak upale i kopnene trupe a Iracanima se ne svidja sto im neko vrslja po dvoristu pa poceli da salju kovcege nazad u Ameriku te majke psuju i drzavu i busa i holivud i mtv i larry kinga i jerry springera i ko zna koga jos. nije drzava kriva, Ameri imaju profi vojsku vec poodavno i nema regrutacije kao u nas gde dodju "da te vode". biras svoje zanimanje, e takvu je i Dusan vojsku imao.
Inace, Artemije nema dece pa moze ovako da lupeta i da poziva na oruzje.