Богочовек Христос или тзв. Европска унија

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

TaurusLeo

Primećen član
Poruka
529
Богочовек Христос или тзв. Европска унија


Сва српска свештена историја, почевши још пре светог зетског кнеза Јована Владимира, наставивши свој ток преко светога Немање и сина му светога Саве, продуживши преко светог кнеза Лазара, свете књегиње Милице Крушевке и чеда њиховог светога Стефана Високог, па све до последњег стољећа и светога владике Николаја Жичког и преподобног Јустина Ћелијског, дошавши до самог ушћа данашњице и блаженоупокојеног старца Тадеја Витовничког, свеукупно посматрано, представља само продужење Јеванђеља Господа Христа. Много се тога у српској историји мењало и враћало, губило и опет стицало, много је душа српских спашено или заувек изгубљено, али је без обзира на све историјске мене и промене, Јеванђеље Христово непрестано дописивано и проширивано безбројним делима светих Срба и светих Српкиња. Уствари, истинито говорећи Срби и нису били историјски народ пре сусрета са Јеванђељем Сина Божијег и његовог свенародног прихватања. Пре тог сусрета, Срби су били слични сенкама и полуаветима цивилизације. Сенке и полуавети идолопоклоничког мрака, пуног најбесмисленијег сујеверја, жртвоприношења и окрутности. Тек је Господ Исус Христос скинуо претешке окове греха са српских душа ослободивши их робовања смрти. Тек свенародном евангелизацијом Срби су изашли из друидских и жреческих магли и гатања, из мочварних и мрачних привиђења древне словенске мистике. Време и историја су недвосмислено показали да само оно у српској историји што је прошло суд Божији, суд Јеванђеља, што је Христом Богом преображено, Њиме васкрснуто, Његовим Јеванђељем осмишљено и Њиме осољено, јесте оно што је остало као вечна вредност српске историје, вредност која надилази све димензије и оквире времена и простора и коју не гута жута иловача пролазности. Све, дакле, што Васкрсењем Исусовим није оживљено из праха људске ограничености и укључено у заједничарење и постојање у Богу, све оно остало, оно ван Бога и против Бога, оно што у Богу не црпи изворе своје среће, оно што Црква Божија није благословила, што Срби нису у гусле ставили, остало је у српској историји углавном ван маргина помињања.
Но, када се и о негативним појавама из наше прошлости понекад писало, приповедало или певало, то се чинило не из хвалоспевава злу, већ управо супротно, да би се оно дефинисало и саборно осудило. То је рађено само стога да се покаже да је и некада било, а и да данас постоје и они Срби, али Срби у гашењу, који би да пишу и дописују Јудино «јеванђеље», или пак неко Пилатово, или Каиново, или Марксово, или Лењиново, или Брозово, или Клинтоново, или Брауново, или Сорошево или пак Бушово «јеванђеље». Кажем Срби у гашењу, јер само они Срби верни Богочовеку и Спаситељу света Господу Христу и Његовој Благовести, и остали су Срби. Они други, бивши Срби, који су одступили од Јеванђеља Исуса из Назарета, одступили од Цркве од Истока, Цркве Православне, одавно већ и нису Срби. Они су се преточили у Турке, Хрвате, Арбанасе, Мађаре, Бошњаке, Монтенегрине, Дукљане, Американце, Еуропејце и разне друге народе и идеолошки обојене кружоке. И заиста, српство је још од времена Светога Саве и Жичког Сабора 1221. године, престало да буде уска, рођачко-наследна категорија, категорија по мери крви, гена и тла. И српство се свеукупно преобразило сусретом са Христом. Оно је после тог сусрета постало пре свега једна духовна категорија која иште саможртвени подвиг хришћанског срца и најдубљу верност Вечноме Богу. Дакле, само они Срби који не пишу лажна јеванђеља по мери кнеза овога света, већ себе уграђују у бесмртну Књигу која се зове Вечно Јеванђеље Сина Божијега, и остају Србима, остају Христовим следбеницима. Остали не само да гину за вечност већ постају бивши Срби, који су због свог богоодступништва достојни наших суза сажаљења.
Но и данас, као и кроз сву новозаветну историју, како је говорио ава Јустин Ћелијски, свако у овом свету пише неко јеванђеље. Он то јеванђеље уграђује или у Јеванђеље Божије, или га пак приписује неком лажном јеванђељу, неком квазијеванђељу, јеванђељу по Сатани. Но, управо ових дана, када је у срцу Србије, на Космету, по речима Његошевим поново Содом запушио, Срби опет пишу не само странице него и велике и крупне наслове своје и светске историје, дописују нова поглавља у Јеванђеље Христово.
И као у она древна времена Исусовог земаљског живота, и страшног ропства јеврејског народа, сада су због наших грехова, као казна Божија и Демаклов мач изнад главе, ту поред нас, као некада поред Јевреја, разни римски намесници, проконзули и претори, разни Пилати и Ироди, разне Јуде и слуге адске. И опет, као пред Косово, Срби се налазе пред отвореним избором. Није тешко погодити пред каквим. Довољно је осврнути се око себе, поразговарати са суседом, прочитати само наслове дневне или недељне штампе или погледати тзв. национални дневник. На сваком кораку само пар питања: Хоћемо ли у Европу са или без Космета? Хоћемо ли уопште у такву Европу која нам жели одузети и најсветији комад српске земље и заједно са њим и наше срце и нашу душу? Којем ће се царству Србин приволети – приволети царству земаљскоме ил приволет Царству Небескоме?
Но, пре него што дамо већ сасвим очекивани српски одговор на дата питања, упитајмо се шта нам то нуди тзв. Европска унија и њихови европејчићи у Србији и српским земљама. Прво што нам ова нова Европа нуди јесте одрицање од нас самих као дела Европе. Како, запитаће се неко? Па зар нам ЕУ не нуди управо супротно? Зар нам она не нуди чланство у њој а самим тим и бољи живот, веће достојанство Србије у свету и ... ? Но, то је само привид неопрезног и неискусног посматрача. У стварности управо је све супротно од рекламираног и пропагираног.
Одмах на почетку нашег разматрања датог питања, можемо сасвим лако приметити да у свим медијима које финансирају и подржавају западноевропски центри моћи, струји један поданичко-робовски и фарисејско-садукејски богоборни дух, уперен против свега што Србе као народ чини истинским Божијим народом. Као прво, нама се сасвим отворено нуди да заборавимо ко смо као људи и као народ, због чега смо на овој плавој планети, какав је циљ нашег пролазног земаљског бивствовања и куда идемо путујући возом који се зове живот. Србима се отворено препоручује да забораве на своју прошлост, да раскрсте једном заувек са, како они кажу, косовским митом, са царом Лазаром, са хришћанским моралом, са Православљем, са најдубљим историјским памћењем, са Светим Савом, са тзв. мрачним средњим веком Немањића, са измишљеним неонацизмом, са свиме и сваким који није по мери новог западноевропског тоталитаризма.
Ругање Србима и српској историји видно је и из поистовећивања читаве Европе и једне, малтене јуче, збрда-здола скрпљене и сакупљене, по много чему антихришћанске заједнице коју зову ЕУ. Сасвим је пак јасно да се ова нова економско-политичка, али и војна творевина, препуна свих могућих противречности и супротности савременог света, не може називати Европом. Чак и простим погледом на карту Старог континента видно је да у тзв. ЕУ не улази најбољи део Европе. У њој на пример нема највеће европске државе - Русије, нема највећег европског града Москве, у њој нема ни Србије ни многих балканских држава. А све су оне Европа, и то углавном далеко пре него ли нпр. горда Енглеска или умишљена Француска, гвоздена Немачка или хладна Шведска. Увредљиво је и самопотируће до крајњег бесмисла, да ми Срби, древни европски народ, сами себе не сматрамо делом Европе, само зато што нисмо део једног галопирајућег малигног тумора на телу Старог континента званог ЕУ. Ми не само да не требамо безглаво и папагајски понављати бриселске бесмислице о неком уласку у Европу у којој се тобоже и не налазимо, већ такву Евопу по мери западних банкара требамо сматрати ругатељком свега светог и истински честитог у историји Европе. И наши западни непријатељи и наши домаћи бриселски климогалвци, требају добро упамтити да смо ми Европа далеко пре Западне Европе, и да смо далеко пре тзв. ЕУ уцртани на карти Старог континента. Ми смо постојали а и убудуће ћемо, уз помоћ Божију, постојати као део истинске Европе, и без њих, и мимо њих. То је аксиом зрелог српскогг става, и ко њега пренебрегава сигурно нам није пријатељ.
 

TaurusLeo

Primećen član
Poruka
529
Свакоме иоле промућурном човеку ипак је јасан циљ разних бриселских намесника и слугу задужених за Југоисточну Европу. Њима и не треба Србија, њена историја, њено Косово, њен Бог Исус Христос, њене националне вредности и специфичности. Бриселској квазиевропи по мери нових Пилата и Ирода, по мери нових Ана и Кајафа, није ни потребан народ са садржајем, а поготово не народ са хришћанским садржајем, народ са боготражитељском душом. Не, то банкарску и хладну Европу лажног бога мамона, бриселски сурогат Европе који све отвореније пропагира отворено антихришћански начин живљења, на само да не интересује, већ се тзв. ЕУ на сваком кораку отворено бори против свега хришћанског. Примери су нам и 1995. и 1999. година, када су Срби прво медијски сатанизовани до крајњих граница, а потом немилосрдно бомбардовани уранијумским «хуманитарним» и «милосрдним» бомбама од исте те тзв. Европе. Пример нам је и данашња намера тзв. ЕУ (којој би тачнији назив био Бриселска унија, или Банкарско-антихришћанска унија, или просто Унија «слободних» зидара) да нам бестидно и потпуно бесправно одузму срце државе, Косово и Метохију, нудећи нам, каквог ли лицемерја, своје искежено, ружно и обездушено бриселско лице као награду за понуђену нам издају и Бога, и својих најсветијих предака и коначно и самих себе.
Уствари, тзв. ЕУ почетком ове 2008. године не нуди Србији и српском народу ништа друго до оно што је и сам Сатана нудио Богочовеку Христу на Гори Кушања. Бриселска унија нуди нам, да се због тренутних економских проблема који су нам пре свега они и створили довођењем Броза на власт 1945. године, и због повремене мале глади која се понекад у нама јавља, одрекнемо подвига поста и молитве, одрекнемо светосавске философије живота, одрекнемо Живога Бога, и уђемо у «big deal» са новим светским поретком и његовим идејним творцем Луцифером. Но, и ми требамо ове 2008. године коначно и једном заувек рећи тој тзв. ЕУ и њеном духовном оцу Сатани, исте оне речи које је и Господ Исус Христос рекао старом духовном препредењаку пре 2000 година: Не живи човек о самом хлебу, но о свакој речи која излази из уста Божијих (Мт. 4, 4).
Такође, нама Србима се почетком ове 2008. године од стране Бриселске уније нуди и да коначно и једном заувек напустимо сигуран пут, пут Јеванђеља Христовог, изаберемо «extreme way» и препустимо се изазову скока са литице у дубине бездана. Наравно, уз обећање да нам се ништа лоше неће догодити, јер ће нас на дну провалије сачекати анђели који ће нас дочекати у своме наручју. Само, који анђели? Они пали и мрачни, или они Богу верни и свети? Није тешко погодити. Довољно је видети како, на пример, један од пиона и пионира «new age» цивилизације, лажни анђео и генерални НАТО секретар из 1999. године, идејни комадант акције ваздушних напада на Србију, акције која је носила назив «Милосрдни анђео», Хавијер Солана, уз безброј гримаса и млатарања рукама грли представнике српске дипломатије, када му исти долазе уз осмех и поданичке понуде. Но, и овде се опет треба угледати на Богочовека Христа и сасвим мирно рећи чиновништву Банкарске уније и свим лажним бриселским анђелима: И ово је написано: Немој кушати Господа Бога својега (Мт. 4, 7).
И на крају, скоро је сасвим извесно, ускоро ће нам западни фарисеји понудити, а њихови сатрапи у Србији громко изрекламирати и своју трећу и последњу шаренолашку понуду. Следи дакле још само то, да нам Унија «слободних» зидара обећа све угодности овога света, све предности економског развоја у тзв. ЕУ, све оно што нам је тобож потребно и што нам опет тобож може једино дати нико други до њихов духовни отац Сатана. Но, ако нам наши западни непријатељи покажу и сва царства овога света и сво богатство његово, и обећају нам да ће то све припасти ником другоме, него баш нама Србима, њиховим вековним «љубимцима», само ако паднемо на колена пред њима и поклонимо им се, треба им опет, но сада још јаче и громкије, одговорити Христовим речима: Иди од мене Сатано јер је написано: Господу Богу своме клањај се и Њему јединоме служи! (Мт. 4, 10).
А да је Сатана заиста увек само лажов и преварант, говори и податак да су многе чланице тзв. ЕУ тек сада увиделе шта су изгубили уласком у њу. Проблем је само у томе што све нове чланице Бриселске уније, заједно са њиховим државним врхом, још увек немају довољно воље, смелости и снаге да кажу сопственом народу у шта су се увукли и како су насамарени од стране тзв. Европе. Они чак немају скоро никаквих инструмената да сву ту превару и пљачку од стране западних банкара, када је једном и узажеле објаснити свом сопственом народу, заиста успешно и објасне. То је стога јер су им скоро сви масмедији у рукама бриселског или њему послушног капитала. Најсвежији примери масовне колонизације и пљачке читавих економија од стране нових западних империјалиста, су Пољска, Мађараска, Бугарска и Румунија. Ове четири земље су у последњих неколико година постале праве бриселске колоније, праве банана републике највећих банкара и «слободних» зидара новог светског поретка. Њихови спољни дугови према Бриселу, Светској банци и ММФ-у су нарасли до фантастичних размера, и када ускоро дођу за наплату, откриће се до краја какав је и био циљ светских банкара у оснивању тзв. ЕУ. Овај неоколонијални пројекат већ је, на пример, успео да увуче Пољску у дуг од преко 140 милијарди долара. У сличном положају су скоро све нове чланице тзв. Европске уније. Неколико бугарских пријатеља ми је потврдило исто. Осим енормног повећавања спољњег дуга, повећања цена и масовног одласка младих Бугара на тржиште рада ван граница отаџбине, сам живот у Бугарској по ступању у неоколонијално ропство тзв. ЕУ, не само да није постао бољи већ много тежи него раније.
Надам се да је после горе реченог довољно јасно шта се крије иза помпезних прича о неком новом земаљском рају званом ЕУ, те и то ко нам је и са економске тачке гледишта пријатељ а ко то није. Ми Срби ускоро ћемо отворено бирати између истинске економске слободе и неоколонијалног ропства бездушним и антихришћанским банкарима овога света.
Међутим, било би добро да схватимо и то да овако слободно можемо говорити и писати можда још само мало, можда још само пар година, јер тиранска Бриселска унија не трпи истинску слободу људи и различитост у мишљењу. Она о томе прича само када њој тако одговара зарад остварења својих империјалних циљева. Нама пак треба бити потуно јасно да је такозвана ЕУ, себе скоро потпуно предала служењу пролазним квазивредностима неутемељеним на Јеванђељу Христовом, на Његовој Личности, Његовој спасоносној науци и Његовој слободи коју Собом даје свакој човековој личности која заједничари у Њему и Његовим вечним даровима. Бриселски банкари немају нити су икада и имали слуха за истинољубивост и стварну слободу говора и писања. О њиховој привржености слободи говора и љубави према различитости ставова, ми смо се Срби уверили посебно у периоду од 1991. до 1999. године, а поготову када су из преизобиља «љубави» према другачијем мишљењу бомбардовали ТВ Београд и убили онолико новинара.
Треба истаћи и то да је такозвана ЕУ, која се широко препустила служби гордоме мамону, уствари без икакве реалне шансе на дуговечност. Она је већ сада, због свога богоодступништва осуђена на сигурну и брзу пропаст. У њој хара све стравичнија духовна пустош, отворена и ледена безосећајност за Вечну Божанску Љубав и вечни смисао људскога живота. На крају крајева, у њој нескривено тутњи и језива мржња према Богочовеку Христу и према свакоме ко не жели да иде њиховим, «европским» путем.
 

TaurusLeo

Primećen član
Poruka
529
Ми Срби ускоро нећемо имати много избора. Или ћемо поћи за Христом или за мамоном. Или ћемо хитати за Вечним и Благим Исусом који нам даје сва богатства Неба, сву слободу од греха, смрти и Сатане и све оно што нам је потребно на земљи, или ћемо, идући за разним Соланама, Ешдаунима, Саркозијима, Продијима, Лајчацима и другим слугама најкрајње таме којима је дах у носу, завршити на сметлишту историје.
Избор је на нама и прави и истински Срби већ га знају и осећају. Такозвана ЕУ је већ предвидела да у њеном безбожном уставу не буде ни поменуто име Бог. Она је већ скоро потпуно одбацила Богочовека Христа и тиме се уврстила у ред сигурних губитника, и у земаљском и у небеском смислу. Стога наш избор треба да буде јасан и непоколебљив, јер Господње су речи сасвим недвосмислене. Или ћемо се приљубити уз Бога и Њиме живети, Њиме мислити, Њиме љубити, с Њим бити и у добру и у злу, и на Голготи и на Јелеонској Гори, и у радости и у тузи, или ћемо опет силно пострадати, те нас на крају можда неће ни бити. Христос нам стога јасно открива вечну истину и кроз Његове следеће премудре речи: Ја сам чокот а ви лозе. Ко остаје у Мени и Ја у њему, тај доноси многи плод, јер без Мене не можете чинити ништа. Ко у Мени не остане, избациће се напоље као лоза, и осушиће се, и скупиће је, и у огањ бацити, и спалити (Јн. 15, 5).
Најдубље посматрано, Србија и нема другог здравог пута него пута Јеванђеља Божијег. Тај пут јесте трновит али је једино спасоносан и у земаљском и у небеском смислу, и само он води у Живот Вечни и даје сигурност на земљи. Тај пут подразумева одлучно одбијање савеза са свим непријатељима Господњим, те према томе и са мамону окренутој тзв. ЕУ, јер опет нам понавља Свечовекољубиви Христос: Нико не може два господара служити; или ће једнога мрзити, а другога љубити; или ће се једнога држати, а другога презирати. Не можете служити Богу и мамону (Мт. 6, 24).
И заиста, никакви нам други савети, осим савета Божијих кроз савете Његове Свете Православне Цркве, нису ни потребни. Само онај ко поукама светих буде храбро ходио, ко из дубине душе презре пробриселску демонску пропаганду која тече многим «српским» масмедијима, имао се рашта и родити. А Срби су довољно мудар народ да препознају шта им ваља чинити и кога ваља слушати у најтежим тренутцима наше историје. Само истински Срби, Срби верни Богу увек знају којему се царству треба приволети. И хвала Богу што је таквих Срба, Срба Макавеја, и данас на хиљаде и хиљаде. Они се никада неће поклонити антихришћанском духу тзв. ЕУ, нити ходајућим живим мртвацима и окреченим гробовима неких нових Антиоха.

Preneto iz "Pogleda"
 

krauterbox

Iskusan
Poruka
5.493
BikLav - (...) јер само они Срби верни Богочовеку и Спаситељу света Господу Христу и Његовој Благовести, и остали су Срби. Они други, бивши Срби, који су одступили од Јеванђеља Исуса из Назарета, одступили од Цркве од Истока, Цркве Православне, одавно већ и нису Срби.
Ne reče ko je autor ovog, za srpskim jedinstvom prosto vapijućeg, teksta.
 

procella

Zainteresovan član
Poruka
191
Sjajan tekst Jeromonaha Petra!

Dodacu ponovo jedno od pisama Sv.Episkopa Nikolaja:

15.Pismo jednom patrioti koji kaze:"Dovoljno je biti dobar Srbin,a vera je sporedno"

I ja kazem:Dovoljno je biti dobar Srbin,ali po ugledu na najslavnije Srbe,koji su se javili na izlozbu ljudi u ovom svetu za minulih hiljadu godina.
No ne smem da kazem kao ti:Vera je sporedno!Svi ovi Srbi bi me uterali u laz.
Dobar si Srbin, ako imas slatku dusu kralja Vladimira,izdrzljivost Nemanjinu,hristoljublje Savino,revnovanje Milutinovo,krotost Decanskoga,smernost Urosevu,pozrtvovanje Lazarevo,vitestvo Strahinjino,pravdoljublje Markovo,srce Jugovica majke,pouzdanje Milicino,blagost Jevrosiminu,milost Kosovke devojke,trpeljivost porobljenog roba,vidovitost slepih guslara,mudrost srpskih popova i kaludjera,stidljivost narodnih devojaka,nadahnuce narodnih pevaca,darovitost narodnih zanatlija,otmenost narodnih tkalja i vezilja,jasnocu narodnih poslovicara,umerenost i odmerenost srpskih seljaka,sjaj krsne slave svih krstenih Srba.
No nije li sve ovo od vere?
Vaistinu, i osnova i potka svemu nabrojanom jeste vera Hristova.
Ako li ti nemas u sebi ni jednu od pobrojanih vrlina slavnih ti predaka,a ipak se nazivas Srbinom,onda si samo jedna cuvena firma na praznom ducanu.A to,mislim, ne zelimo ni ja tebi,ni ti sebi.
Reci nekome:Budi dobar Srbin,a vera je sporedno,isto je sto i reci jednoj ovci:Budi ugojena,a pasa je sporedno!
Ne moze niko biti dobar Srbin,a da pre svega ne bude dobar covek.
U svetu pak,niti je bilo,niti ima ikakve sile,koja moze coveka uciniti savrseno dobrim,osim sile vere Hristove.
Nemoj,dakle,zeleti Srpstvo bez sadrzine.
Ne bio ti covek bez pameti putovodja,ni Srbin bez vere ortak.
To ti zelim i pozdravljam.
 

krauterbox

Iskusan
Poruka
5.493
Ali i citat koji si naveo iz clanka je samo gola istorijska cinjenica.
Ne.
Istorijska činjenica je npr. to da su 1942. u političkom vrhu Njemačke bili sve nacisti, a ovo gore to je hipoteza.

Nešto postaje "istorijska činjenica" kroz sintetičku operaciju sažimanja svih činjenica koje joj prethode i koje su iste prirode po tematskom kriterijumu.

Drugim riječima Jermonah Petar bi morao da pronađe sve Srbe ateiste ili teiste (ali drugih vjera) od vremena primanja hrišćanstva pa na ovamo i da dokumentima utvrdi njihovo otuđenje od srpskog nacionalnog korpusa.

Tek kada bi Jermonah Petar to uradio i na taj način egzaktno dokazao svoju tvrdnju, tek tada bi ona postala "istorijska činjenica".

Jermonah Petar to naravno ne može, on ne bi mogao tu svoju tvrdnju da udigne čak ni na nivo plauzibilne istorijske sinteze i stoga ona nije ništa drugo do proizvoljna invektivna generalizacija.
Mozemo imati razlicita misljenja da li je to dobro ili ne ali istina je da mnogi od Srba vise nisu Srbi od trenutka odstupanja od Pravoslavlja.
Šta je sada ovo .., jel' to znači da ona kategorična Jermonahova tvrdnja ipak nije
gola istorijska cinjenica
 

picololeone

Legenda
Banovan
Poruka
51.779
Sjajan tekst Jeromonaha Petra!

Dodacu ponovo jedno od pisama Sv.Episkopa Nikolaja:

Reci nekome:Budi dobar Srbin,a vera je sporedno,isto je sto i reci jednoj ovci:Budi ugojena,a pasa je sporedno!
Ne moze niko biti dobar Srbin,a da pre svega ne bude dobar covek.
U svetu pak,niti je bilo,niti ima ikakve sile,koja moze coveka uciniti savrseno dobrim,osim sile vere Hristove.
Nemoj,dakle,zeleti Srpstvo bez sadrzine.
Ne bio ti covek bez pameti putovodja,ni Srbin bez vere ortak.
To ti zelim i pozdravljam.

Svaka cast i na ovome, kad bi vise ljudi to procitalo! Sta su ljudi uopste bez sadrzine? Lutke koje rade po tudjem diktatu? To bi bilo strasno...
 

procella

Zainteresovan član
Poruka
191
U Evropi i Americi,koje se nisu formalno odrekle hriscanske kulture,zauvek je ovladao princip :"Ko sme,taj i osvaja".Od sada se samo ognjem i macem dostizu nuzni ciljevi.
Mi smo postali svedocima ruznih projava i nasilja,odricanja od razuma i savesti.
Posle Hitlera i Staljina,covecanstvo prolazi kroz jos jedan kolosalni opit lazi,lazi po samoj najdubljoj sustini onoga sto se cini sa covecanstvom...

EU,kao i SB,pa cak i OUN su cisto dekorativne organizacije,iz kojih je iscezao normalan politicki zivot,a to moze biti vrlo jasan signal o zacarenju onog zla,cije ime necu da pominjem u navecerje velikog praznika.

Sutrasnjim svecarima SRECNA KRSNA SLAVA!
 

kami83

Legenda
Banovan
Poruka
62.443
Ali i citat koji si naveo iz clanka je samo gola istorijska cinjenica. Mozemo imati razlicita misljenja da li je to dobro ili ne ali istina je da mnogi od Srba vise nisu Srbi od trenutka odstupanja od Pravoslavlja.

:):):):) Zanimljivo glediste... Pahomije je ponos srpstva,a Ceda je vucibatina anti-srpska zato sto kritikuje patrijarha kada drzi pomen Nedicu,a Pera Lukovic je gad jer ne moze da slusa blebetanje istog, koji pise da su zene u toku menstruacije 'prljave'...

Slazem se sa ovim gledistem, Filaret je Srbin,Djindjic nije...:):)
 

TaurusLeo

Primećen član
Poruka
529
Ne.
Istorijska činjenica je npr. to da su 1942. u političkom vrhu Njemačke bili sve nacisti, a ovo gore to je hipoteza.

Nešto postaje "istorijska činjenica" kroz sintetičku operaciju sažimanja svih činjenica koje joj prethode i koje su iste prirode po tematskom kriterijumu.

Drugim riječima Jermonah Petar bi morao da pronađe sve Srbe ateiste ili teiste (ali drugih vjera) od vremena primanja hrišćanstva pa na ovamo i da dokumentima utvrdi njihovo otuđenje od srpskog nacionalnog korpusa.

Tek kada bi Jermonah Petar to uradio i na taj način egzaktno dokazao svoju tvrdnju, tek tada bi ona postala "istorijska činjenica".

Jermonah Petar to naravno ne može, on ne bi mogao tu svoju tvrdnju da udigne čak ni na nivo plauzibilne istorijske sinteze i stoga ona nije ništa drugo do proizvoljna invektivna generalizacija.

Šta je sada ovo .., jel' to znači da ona kategorična Jermonahova tvrdnja ipak nije

"kategoricna tvrdnja", kao i "istorijska cinjenica" su moje a ne reci jeromonaha Petra
ja sam ipak laik za istoriju a Vama je to zanimanje
ali... ovo je forum pa i mi laici mozemo nesto reci, naravno i nauciti o npr. nacinu dokazivanja "istorijskih cinjenica" (lici na matematicku indukciju: "Indukcije pretstavlja zakljucvanje od posebnog ka opstem. Postoji i obicna (empirijska) indukcija kod koje se iz jednog ili vise posebnih stavova (tzv. premisa) izvode opsti zakljucci tj. novi stavovi.")
 

TaurusLeo

Primećen član
Poruka
529
:):):):) Zanimljivo glediste... Pahomije je ponos srpstva,a Ceda je vucibatina anti-srpska zato sto kritikuje patrijarha kada drzi pomen Nedicu,a Pera Lukovic je gad jer ne moze da slusa blebetanje istog, koji pise da su zene u toku menstruacije 'prljave'...

Slazem se sa ovim gledistem, Filaret je Srbin,Djindjic nije...:):)
Neka ti je Bog na pomoci :) :)
 

picololeone

Legenda
Banovan
Poruka
51.779
:):):):) Zanimljivo glediste... Pahomije je ponos srpstva,a Ceda je vucibatina anti-srpska zato sto kritikuje patrijarha kada drzi pomen Nedicu,a Pera Lukovic je gad jer ne moze da slusa blebetanje istog, koji pise da su zene u toku menstruacije 'prljave'...

Slazem se sa ovim gledistem, Filaret je Srbin,Djindjic nije...:):)

Cekaj, cekaj, pa uvek ima kukolja u zitu (ako ga ovde uopste ima), ne mozes da gledas samo izdvojene i retke slucajeve. Gledaj pravilo, a ne izuzetak.
 

kami83

Legenda
Banovan
Poruka
62.443
Cekaj, cekaj, pa uvek ima kukolja u zitu (ako ga ovde uopste ima), ne mozes da gledas samo izdvojene i retke slucajeve. Gledaj pravilo, a ne izuzetak.

To pravilo kaze da je hriscanska crkva nanela vise stete nego koristi u istoriji,to pravilo kaze da su teologiju ukrali od Platona,i to pravilo kaze da je danas najjaca crkva samo zato sto se Pavle setio da treba da krste i one ljude koji nisu obrezani...

Izvini,ali to mene ne moze da impresionira...
 

Победоносцев

Stara legenda
Poruka
79.719
hriscanska crkva nanela vise stete nego koristi u istoriji

Na primer kome? Cemu? Jedina vredna kultura koja je mozda patila zbog hriscanskog uticaja jeste kultura antike, ali je bila poljuljana i bez toga. Sa druge strane, hriscanstvo je skoro dve hiljade godina kulturna i duhovna potka Evrope, i iz njega je proisteklo mnogo lepote, napretka i koristi.

teologiju ukrali od Platona

:D Ne. Hriscanska teologija je jasno zasnovana na jevrejskoj, a od Platona su pozajmili (ne "ukrali") neke od filozofskih osvrta na prirodu bozanstva i sveta.

danas najjaca crkva

"Crkva" je hriscanska. Nema nehriscanskih crkvi, prema tome hriscanstvo nije jace od samog sebe.

samo zato sto se Pavle setio da treba da krste i one ljude koji nisu obrezani...

To nije jeftin trik nego zaprepascujuce inkluzivna dogma koja je od religije jednog pustinjskog plemena stvorila najvecu religiju sveta. Ti, kao borac protiv nacionalnog i ekskluzivnog, bi tako nesto trebao da pozdravljas.
 

krauterbox

Iskusan
Poruka
5.493
"kategoricna tvrdnja", kao i "istorijska cinjenica" su moje a ne reci jeromonaha Petra
Nisam ja ni rekao da su to njegove riječi, njegove riječi su ovo
(...) јер само они Срби верни Богочовеку и Спаситељу света Господу Христу и Његовој Благовести, и остали су Срби. Они други, бивши Срби, који су одступили од Јеванђеља Исуса из Назарета, одступили од Цркве од Истока, Цркве Православне, одавно већ и нису Срби.
a to je po meni kategorična tvrdnja.
(lici na matematicku indukciju: "Indukcije pretstavlja zakljucvanje od posebnog ka opstem. (...)
Tačno, apsolutno si u pravu.
Postoji i obicna (empirijska) indukcija kod koje se iz jednog ili vise posebnih stavova (tzv. premisa) izvode opsti zakljucci tj. novi stavovi.")
Isto tačno, ali ja ne vidim na koji način misliš sa time afirmisati Jermonahovu tvrdnju? Eto npr. koje je to po Tebi premise koristio Jermonah Petar da bi na kraju došao do onakve tvrdnje?
 

kami83

Legenda
Banovan
Poruka
62.443
Na primer kome? Cemu? Jedina vredna kultura koja je mozda patila zbog hriscanskog uticaja jeste kultura antike, ali je bila poljuljana i bez toga. Sa druge strane, hriscanstvo je skoro dve hiljade godina kulturna i duhovna potka Evrope, i iz njega je proisteklo mnogo lepote, napretka i koristi.


Naravno da je patila antika,i to je toliko patila da se covecanstvo tek posle hiljadu godina oporavilo od takvog 'uticaja'. A sto se tice negativnih uticaja hriscanstva,o tome zaista ne vredi pricati,ako poznajes istoriju,trebalo bi da ih znas...Od svetog Ambrozija i dranja zivih zena osusenim skoljkama,preko srednjeg veka u kojem je Crkva svo znanje ljubomorno cuvala za sebe ne dozvoljavajuci drustvu da se razvije,do modernih poglavara Crkve,koji se protive abortusu i istrazivanju maticnih celija...


-I izvinjavam se,nisu teologiju potpuno uzeli od Platona,samo su u istu ubacili neke jevrejske,a neke specificno svoje elemente,koji su inace filozofski potpuno smesni...

-A sto se tice Pavla,cenim ja to(mada u mnogo maloj meri),ali ne mogu da cenim sto je posledica te njegove genijalne ideje bio milenijumski mrak za Evropu...Koji naravno ne bi bio milenijumski,jer bi se Antika odrzala pod germanskim plemenima,ali nije mogla da se odrzi pod hriscanstvom... Naravno da je patila i bez hriscanstva,ali je hriscanstvo unistilo u POPTUNOSTI svojim odvratnim sujeverjem..
 

Победоносцев

Stara legenda
Poruka
79.719
Nisu mi jasne te tvoje teorije.

Anticka civilizacija se nije raspala vojnim slomom Rima, koji je u doba raspada vec vekovima bio hriscanski, nego gubljenjem identiteta i kohezivnosti. Raspala se zbog multikulturalizma i etnicke raznolikosti, koje se danas zagovaraju kao resenje problema covecanstva a cije je centrifugalni uticaj razorio svako veliko carstvo. Hriscanstvo je tu igralo ulogu, ali nista vecu od drugih istocnjackih religija i filozofija koje su vekovima potkopavale rimski identitet.

Stavise, Vizantija je posle sloma Rima odrzana pre svega zahvaljujuci hriscanstvu kao ujedinjavajucem faktoru; zahvaljujuci njoj, znanje antike je prezivelo mracni vek.

Ne razumem sta hoces da kazes time da je crkva "znanje cuvala za sebe". Crkva je cuvala znanje, tj. rukopise, jer drugih centara znanja nije bilo. Svi stari evropski univerziteti su osnovani od strane crkve, od Bolonje i Sorbone do Oksforda i Kembridza, jer je crkva bila ta koja je prenosila i propagirala znanje u doba kada do toga nikom drugom nije bilo stalo.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.