Blokirani Rektorat i fakulteti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od strane studenata: Podrška i profesora

Boban Stojanović: Vučića ne bi potreslo da fakulteti budu blokirani nekoliko meseci​

N102.12.2024. 20:43
Boban Stojanović
Foto: A. K. / ATAImages
Politikolog Boban Stojanović izjavio je u Danu uživo na televiziji N1 da su pobune mladih „pozitivan signal“. „Vučića ne bi potreslo da fakulteti budu blokirani nekoliko meseci, pokazao je da mu visoko obrazovanje ne predstavlja temu, ali roditelji mladih ga i te kako interesuju“, kaže on.

Govoreći o protestima mladih, kaže da je „igrom slučaja 1. novembra radio na neformalnom programu obrazovanja sa studentima i srednjoškolcima“.
„Tada sam im rekao, verujem u vas da ćete uraditi ono što nije uspela moja generacija. Verujem u to da mogu da učine korake da Srbija postane normalna, slobodna i demokratska zemlja. Ja nisam iznenađen što su se mladi pobunili i razmišljaju o svom životu i svojoj budućnosti i ne vide je u zemljama Zapadne Evrope, nego u Srbiji i spremni su da doprinesu tome“, kaže Stojanović.

Dodaje da „zna kakav je stav bio o mladima“, ali kaže da „to očigledno nije baš tako“.
„Utisak dana je profesor sa Hemijskog. Ja uvek očekujem i obično se i dešava – tu su FPN, Filozofski u Beogradu i Novom Sadu, ponekad još nešto, ali to ostaje u domenu društvenih nauka. Ali nastup i stav da većina profesora sa Hemijskog podržava studente je nešto novo. Verujem da to ima veze i sa onim što se desilo 1. novembra i generalnim odgovorom države na to, a i sa zakonom koji je povučen, ali je naterao i uljuljkane profesore da dignu glas“, kaže on.
Mladi su, smatra, „pozitivan signal“.
„Šta će i kako će, kuda će usmeriti energiju, da li će doći do uspeha… Ali je pohvalna stvar koja me zaista raduje“, kaže.

Nažalost, dodaje, ne veruje da „vlast posebno tangiraju mladi, studenti, srednjoškolci“.
„Tangiraju ih njihovi roditelji. Sećam se čuvene mere dva puta po 100 evra za mlade. Svi su pričali da Vučić kupuje glasove mladih, a ja sam bio uveren da niko neće zbog toga glasati za nekoga, ali njihovi roditelji da. Kao što je tada bila mera za roditelje, sada mogu da očekujem da će Vučićeva priča, narativ, ići u kontekstu toga da pokaže da na neki način brine o mladima“, kaže Stojanović u emisiji Dan užvio na N1.

Podsetio je da je Vučić u subotu bio na tribini mladih gradskog odbora.
„Kao da je predosećao da će studenti i mladi malo više da se pobune, ali sve će raditi prema roditeljima. Vučića ne bi potreslo da fakulteti budu blokirani nekoliko meseci, pokazao je da mu visoko obrazovanje ne predstavlja temu, ali roditelji mladih ga i te kako interesuju. Treba posmatrati i čekati da vidimo odgovor sutra, prekosutra“, kaže Stojanović.

Istakao je da „ne zna šta će im to da šalju svoje ljude petkom kada je tih 15 minuta tišine i nekakvog protesta zarad odavanja počasti žrtvama“.
„Jedan deo stvari koje su radili sam razumeo iz ugla političkog marketinga. Vučić je od 1. novembra do 2. decembra imao nekoliko ciljeva koje je morao da postigne. Jedan je da vidi kako su njegovi birači reagovali na tragediju, koliko smo čekali na hapšenja, toliko traje temeljno istraživanje javnog mnjenja. Druga stvar koju je Vučić morao – da pokaže da se ljudima koji su SNS neće ništa desiri i da vodi računa o njima. On je prvi put otišao u Novi Sad kada su napadnute prostorije SNS, ne zato što je napadnuta Gradska kuća, nego prostorije SNS“, kaže on.
Osvrnuo se i na proteste u Beogradu na vodi i rekao da je to „posebno simbolički važno mesto“.
„Plašim se šta će se desiti prekosutra, jer je najavljen protest u Beogradu na vodi. Ja mislim kad Vučić šalje one ljude da se biju, petkom je to malo opuštenije, a u sredu je bilo značajno nasilnije. Želi da pokaže ljudima koji su u aparatu SNS da ih niko neće juriti po ulicama, a da pokažu da će oni ove koji protestuju, da oni njih jure po ulicama. Plašim se šta će se desiti u sredu koja dolazi, tema mosta nije mobilizatorski potentna po one koji protestuju“, kaže Stojanović.

Smatra da je poprilično ozbiljna stvar što je Vučić rekao da je „potpuno u redu da vas neko gazi kolima“.
„Ja u kraju imam gradilište, ne znam da li predsednik misli da imam pravo da doveden mehanizaciju i sklonim kamione. To su opasne stvari. Mislim da je cilj da svom aparatu, koji broji desetine hiljada ljudi koji su spremni da se biju, jer znaju šta se dešava ako ostanu bez vlasti. Predsednik moje opštine je bio tamo, s ljudima koji verovatno njemu duguju neku vrstu usluga, idu da biju narod, da bi ostatku pokazali ‘neće oni nas juriti, nego mi njih’, što je po meni najopasnija stvar koja se desila u političkom životu u prethodnih pet godina“, kaže Stojanović.
Dodao je da postoji i treća stvar koju Vučić mora u nekom budućem periodu da reši.
„To je činejnica da sada opozicija priča priču da je vrh države odgovoran za ubistva, glavna poruka je ‘krvave su vam ruke’ i ‘SNS ubice’, to je nešto sa čim se SNS do sada nije suočavao, to će se teško promeniti i neće se izgubiti samo od sebe. Jedan od izlaza, što tek može da nas uvali u ozbiljne probleme, je ako se slučajno opet bude išlo na nekakve vanredne izbore. U demokratkim zemljama kada se ovakva tragedija desi, izbori jesu zaista izlazak iz političke krize. Ako opozicija ne izađe na te izbore, da li mu poklanja dvotrećinsku većinu da ukine funkciju predsednika, šta smo onda uradili? Ja se plašim da će na kraju iz svega ovoga Vučić da potegne za tim izborima, onda hipotetički imamo situaciju u kojoj nije dobro izaći na izbore, ali nije dobro ni ne izaći“, kaže i dodaje da se „kao građanin izuzetno plaši šta sve može da se desi“.

Boban Stojanović: Vučića ne bi potreslo da fakulteti budu blokirani nekoliko meseci​

N102.12.2024. 20:43
Boban Stojanović
Foto: A. K. / ATAImages
Politikolog Boban Stojanović izjavio je u Danu uživo na televiziji N1 da su pobune mladih „pozitivan signal“. „Vučića ne bi potreslo da fakulteti budu blokirani nekoliko meseci, pokazao je da mu visoko obrazovanje ne predstavlja temu, ali roditelji mladih ga i te kako interesuju“, kaže on.

Govoreći o protestima mladih, kaže da je „igrom slučaja 1. novembra radio na neformalnom programu obrazovanja sa studentima i srednjoškolcima“.
„Tada sam im rekao, verujem u vas da ćete uraditi ono što nije uspela moja generacija. Verujem u to da mogu da učine korake da Srbija postane normalna, slobodna i demokratska zemlja. Ja nisam iznenađen što su se mladi pobunili i razmišljaju o svom životu i svojoj budućnosti i ne vide je u zemljama Zapadne Evrope, nego u Srbiji i spremni su da doprinesu tome“, kaže Stojanović.

Dodaje da „zna kakav je stav bio o mladima“, ali kaže da „to očigledno nije baš tako“.
„Utisak dana je profesor sa Hemijskog. Ja uvek očekujem i obično se i dešava – tu su FPN, Filozofski u Beogradu i Novom Sadu, ponekad još nešto, ali to ostaje u domenu društvenih nauka. Ali nastup i stav da većina profesora sa Hemijskog podržava studente je nešto novo. Verujem da to ima veze i sa onim što se desilo 1. novembra i generalnim odgovorom države na to, a i sa zakonom koji je povučen, ali je naterao i uljuljkane profesore da dignu glas“, kaže on.
Mladi su, smatra, „pozitivan signal“.
„Šta će i kako će, kuda će usmeriti energiju, da li će doći do uspeha… Ali je pohvalna stvar koja me zaista raduje“, kaže.

Nažalost, dodaje, ne veruje da „vlast posebno tangiraju mladi, studenti, srednjoškolci“.
„Tangiraju ih njihovi roditelji. Sećam se čuvene mere dva puta po 100 evra za mlade. Svi su pričali da Vučić kupuje glasove mladih, a ja sam bio uveren da niko neće zbog toga glasati za nekoga, ali njihovi roditelji da. Kao što je tada bila mera za roditelje, sada mogu da očekujem da će Vučićeva priča, narativ, ići u kontekstu toga da pokaže da na neki način brine o mladima“, kaže Stojanović u emisiji Dan užvio na N1.

Podsetio je da je Vučić u subotu bio na tribini mladih gradskog odbora.
„Kao da je predosećao da će studenti i mladi malo više da se pobune, ali sve će raditi prema roditeljima. Vučića ne bi potreslo da fakulteti budu blokirani nekoliko meseci, pokazao je da mu visoko obrazovanje ne predstavlja temu, ali roditelji mladih ga i te kako interesuju. Treba posmatrati i čekati da vidimo odgovor sutra, prekosutra“, kaže Stojanović.

Istakao je da „ne zna šta će im to da šalju svoje ljude petkom kada je tih 15 minuta tišine i nekakvog protesta zarad odavanja počasti žrtvama“.
„Jedan deo stvari koje su radili sam razumeo iz ugla političkog marketinga. Vučić je od 1. novembra do 2. decembra imao nekoliko ciljeva koje je morao da postigne. Jedan je da vidi kako su njegovi birači reagovali na tragediju, koliko smo čekali na hapšenja, toliko traje temeljno istraživanje javnog mnjenja. Druga stvar koju je Vučić morao – da pokaže da se ljudima koji su SNS neće ništa desiri i da vodi računa o njima. On je prvi put otišao u Novi Sad kada su napadnute prostorije SNS, ne zato što je napadnuta Gradska kuća, nego prostorije SNS“, kaže on.
Osvrnuo se i na proteste u Beogradu na vodi i rekao da je to „posebno simbolički važno mesto“.
„Plašim se šta će se desiti prekosutra, jer je najavljen protest u Beogradu na vodi. Ja mislim kad Vučić šalje one ljude da se biju, petkom je to malo opuštenije, a u sredu je bilo značajno nasilnije. Želi da pokaže ljudima koji su u aparatu SNS da ih niko neće juriti po ulicama, a da pokažu da će oni ove koji protestuju, da oni njih jure po ulicama. Plašim se šta će se desiti u sredu koja dolazi, tema mosta nije mobilizatorski potentna po one koji protestuju“, kaže Stojanović.

Smatra da je poprilično ozbiljna stvar što je Vučić rekao da je „potpuno u redu da vas neko gazi kolima“.
„Ja u kraju imam gradilište, ne znam da li predsednik misli da imam pravo da doveden mehanizaciju i sklonim kamione. To su opasne stvari. Mislim da je cilj da svom aparatu, koji broji desetine hiljada ljudi koji su spremni da se biju, jer znaju šta se dešava ako ostanu bez vlasti. Predsednik moje opštine je bio tamo, s ljudima koji verovatno njemu duguju neku vrstu usluga, idu da biju narod, da bi ostatku pokazali ‘neće oni nas juriti, nego mi njih’, što je po meni najopasnija stvar koja se desila u političkom životu u prethodnih pet godina“, kaže Stojanović.
Dodao je da postoji i treća stvar koju Vučić mora u nekom budućem periodu da reši.
„To je činejnica da sada opozicija priča priču da je vrh države odgovoran za ubistva, glavna poruka je ‘krvave su vam ruke’ i ‘SNS ubice’, to je nešto sa čim se SNS do sada nije suočavao, to će se teško promeniti i neće se izgubiti samo od sebe. Jedan od izlaza, što tek može da nas uvali u ozbiljne probleme, je ako se slučajno opet bude išlo na nekakve vanredne izbore. U demokratkim zemljama kada se ovakva tragedija desi, izbori jesu zaista izlazak iz političke krize. Ako opozicija ne izađe na te izbore, da li mu poklanja dvotrećinsku većinu da ukine funkciju predsednika, šta smo onda uradili? Ja se plašim da će na kraju iz svega ovoga Vučić da potegne za tim izborima, onda hipotetički imamo situaciju u kojoj nije dobro izaći na izbore, ali nije dobro ni ne izaći“, kaže i dodaje da se „kao građanin izuzetno plaši šta sve može da se desi“.
I moja generacija isto. Na redu su srednje škole. Zašto se ne pobuniti?

Upravo ono što sam napisala, isključuješ i najmanju mogućnost da su zaista nezadovoljni, da ne upotrebim neku oštriju reč, stanjem u državi, da je činjenica da životi dece u ovoj državi sve manje vrede. Ne pišem o protestima opozicije i blokadama mostova, pišem o njihovoj potrebi da ukažu na besmisao u ovoj državi. Ja ne isključujem da među njima ima i simpatizera opozicije, ali najveći broj njih nije iz političkih razloga to uradio.
Ma jesu nezadovoljni, a ima i veoma zadovoljnih srednjoškolaca, svi od reda.

Ne znam kako se došlo do stavke 4, ali koliko vidim izdvajanja se odnose na održavanja fakulteta, a ne plata nastavnog i nenastavnog osoblja. Plate nisu stavka.

izdvajanja idu u pravcu raznih troškova, a koja se posredno tiču i studenata. Državni fakulteti dobijaju novac od države za sve: struja, voda, troškovi održavanja zgrada, renoviranja prostorija uključujući amfiteatre i sve ostalo što se sada malo daje, a što utiče i na sve lošiji izgled državnih fakulteta nasuprot privatnih koji izgledaju kao spejsšatl za ove.

Da dodam i instrumentaciju za eksperimentalne fakultete.
Ja sam amfiteatar zvao antiteatar. :mrgreen:

Upravo ono što sam napisala, isključuješ i najmanju mogućnost da su zaista nezadovoljni, da ne upotrebim neku oštriju reč,
ja ti kazem da od tetosenja sns botova nema vajde
stanjem u državi, da je činjenica da životi dece u ovoj državi sve manje vrede. Ne pišem o protestima opozicije i blokadama mostova, pišem o njihovoj potrebi da ukažu na besmisao u ovoj državi. Ja ne isključujem da među njima ima i simpatizera opozicije, ali najveći broj njih nije iz političkih razloga to uradio.
mislis da on-ona, grubjesicka, to ne zna? imas, lepo, spisak sns botova, badava im objasnjavas, samo istim obrazom im odgovarati, i to je to, sve smo ih popisali za "6. oktobar" koji cekamo svi

https://n1info.rs/vesti/blokada-rek...beogradu-i-novom-sadu-vise-zahteva-studenata/

Ovakav mejl kruži po UB (nije baš autorska, već prenosim)

"Poštovani,

Obraćamo vam se kao samoorganizovana, nestranačka grupa studenata koja stoji iza 12-časovne blokade Rektorata 29.11. Na plenumu studenata demokratskom većinom odlučeno je da se sa blokadama nastavi ponedeljka, 02.12. u Rektoratu i zgradama sledećih fakulteta: Filozofskog fakulteta, Filološkog fakultet, Prirodno-matematičkog fakulteta, i to do ispunjenja zahteva.

Demokratski dogovoreni zahtevi naše grupe su sledeći:

1. Objava sve dokumentacije koja se tiče rekonstrukcije železničke stanice u Novom Sadu koja je trenutno skrivena.

2. Odbacivanje optužbi protiv uhapšenih i privedenih na protestima.

3. Podnošenje krivične prijave od strane MUP-a nadležnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv lica koja su fizički napala studente i profesore, a koja su, kako kažu, javnosti poznata po navodima medija kao: Milija Koldžić, Aleksandar Jokić, Dušan Kostić, Milena Aleksić i Ivan Stanišić. Studenti zahtevaju momentalnu potvrdu identiteta ovih lica i njihovo dalje procesuiranje, a ukoliko se utvrdi da se neka od ovih lica nalaze na javnim funkcijama, studenti traže njihovo razrešenje.

4. Povećanje izdvojenih sredstava za državne fakultete za 20%.

Shodno tome da će zbog pomenutih blokada nastava biti obustavljena, pozivamo vas da stanete uz studente i da nas podržite priključivanjem blokadi.

Srdačno,
studenti"

Šta kažete na ove zahteve?

Шта ти лично знашо овој како се називају ''нестраначкојсамоорганизованој групи студената ?
По чему се они (та група и њихови протест) разликују од оних летос , такође на fiлозофском факултету када је протесте подржао читав студентски парламент ?

"DINKO, ODLAZI": Studenti u Novom Sadu protestovali protiv govora mržnje

1733272100076.png
https://www.google.com/url?sa=i&url=https://www.novosti.rs/vesti/politika/1350101/dinko-odlazi-studenti-novom-sadu-protestovali-protiv-govora-mrznje&psig=AOvVaw1s_4Yng7WwOayHDKNWZ0Uf&ust=1733358250535000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBcQjhxqFwoTCMjS9vPsjIoDFQAAAAAdAAAAABAQ
Подceтићу те да су летос штрајковали студенти у НС блокирјаући исти тај филозофски факултет са условом да се одузме звање ванредног професора србомрсцу Динку Грухоњићу јер је на антисрпском фестивалу РЕБЕДУ у дубровнику (заједно са недимом сејдиновићем био је медијски покровитељ тог фестивала ) говорио смејући се како ће срушити српску цркву у Новом Саду и правити пабове за зајебанцију а његова подчињена ана лалић је тад поред њега урлала да војводина није србија и да се залаже за цепање српске нације и прављење војвођанске... ОПАСНЕ СТВАРИ зар не Лаурице... У нјамњу руку ако то не назовеш анти државним длеовањем то је говор мржње бар...

Тада су те протести новосадских студената (иза којих стоји читав парламент студентски а не нека групица као сад) потрчали да називају фашистима,неонацистима , пробуђеним четничким снагама легијиним (и још сличних глупости) и то :

Мариника, борко стефановић, пајтић, чанак (у првимреодвима испредфакултета на подршцидинку су они били...
1733271172970.png

1733271206076.png
Ово је нека ''опозиција'' у сбрији ? Која потрчи да подржи овог србомрсца ?Видевши ово , и они најслепљи код очију у новом саду су прогледали. дакле све контролише титоистичка удба, само им подлеи улоге, неком позиција неком опоѕиција по потреби...
Гле ''чуда'' придружио им се вук драшковић са подршком овом србомрсцу .Динкова рођена тетка је жена од азема власија, чудно а ? Нимало чудно.

Дакле удба титоистичка је подржала летос преко совјих пиуна маирнике чанка стефановића пајтића(све су то чеда удбе са одређеним улогама,тобож опозиције ил пак позиције какокад...) и напала је студенте у новом саду као фашисте!

Е потом је Динко организовао малу групу студената поназиву ''СТАВ'' који су Летос за време избора за студентски апрламент правили инциденте и нападали студенте, постављајући баиркаде на улаз у просторију где се гласа, и слично... И опет наравно нису изабрани у парламенту...Динко наравно покушао да конторлише студентски апрламент тако што би убацио ову групу СТАВ како му се не би догодило то да студенсткси апрламент новог сада захтева да се он избаци као ванредни професор новинарства...
Ево ти и доказа :

GRUHONJIĆ BI DA BIRA I STUDENTSKI PARLAMENT: Neformalna grupa stav izazvala incidente ispred rektorata univerziteta u Novom Sadu​

1733271465219.png

student prorektor Novosadskog Univerziteta Damjan Vukanjac kaže nam da su incidente izazvali pripadnici ove neformalne grupe.
- Glasanje je organizovano tako da studenti ulaze jedan po jedan, legitimišu se, pokažu indeks pa glasaju - pojašnjava Vukanjac. - Međutim, članovi grupe STAV stavljali su klupe na vrata, koškali se sa ljudima iz obezbeđenja, iscenirali incidnete...

Оно су по налогу Динка (а динко по налогу удбе) као вође ових протеста у Новом Саду са оним србомрсцем и унуком порусташе јеврема брковића – брајаном брковићем и његовим сарадником погачарем...Све чине да разводне и упропасте ове протесте. Прошле недеље на протесту предовдио је активисте групице СТАВ ево и доказа када су шетали булеваром ослобођења... Па су их тобож гађали јајима неке жене , убачене из снс...И јенди и други раде по директиви да се распламсају нетрпљивости и да се протесто гади народу...
Ево и доказа са тог протеста , где је ''СТАВ'' ту је динко...

POČELI DA TUKU I ŽENE! BRUKA NA PROTESTU U NOVOM SADU: Žene pošle kući, htele mirno da prođu, a nasilnici koje predvodi Gruhonjić ih napali​

1733272469847.png

На фотли су динко и МИЛА ПАЈИЋ преводиници овог. Дакле удбино малсо.
Протести су и те како контролисани од удбе то ово и потврђује. ево још једне фоткице ко је ментор миле пајић...
1733272567590.png

Први протест од 22000 људи у нс, 05.11 је био величанствен алису перформанс имали рбајан брковић иостали убачени елементи као баћулов ими новосађани смо одмах по лупању градске куће масовно напустили протест. Од тада воде протест искљућиво недељом наравнок ада нико нормалан не би протествовао на улици и када блокада заправо ничему ни не служи...
Но да се вратим на ову твоју групицу коај сад протествује.

Неорганизованој ? То је група ''СТАВ'' иза које стоји ДункоГурхоњић , лице које је из босне дошло крајем 1992 у нс са недимом сејдиновићем из тузле. Замисли два тручина из бејха дођу овде у сред рата тамо и буду новинари који од првог дана роваре... Како би прошли срби да су тамо отишли у време рата ? Ни данас не би преживели више од недељу дана!

Ти о овој неформалној групици студената појма немаш или се само добро правиш. Али ето сада знаш и званично јел... Служе формално тобож протествују... Све је то контролисано и подметнуто од удбе то новосађани одлично знају и зато немају подршку никакву ни они као ни они мариникини и брковићеви идиоти који протествују испред суда. Шака од тридесет њихових активиста.Оних 22 000 новосађана са првог протестату нема јер су новосађани све то схватили.

Ми нисмо забораивли нити ћемо икад заброавити надстрешницу и вучевић ће морати поднети оставку и доћи на одговорност. Јер је поред тогау ништио нови сад корупцијом ,нестручним идиотима, криминалом,и довео га до амбиса па не чуди што је директор граса ухапшенкао део нарко картела у међународнојакцији европола...

Prilozi

• 1733271152223.png
    1733271152223.png
    137,2 KB · Pregleda: 0
Sasvim pogrešno. Mlade ljude stranke uopšte ne zanimaju.
A politika je šira delatnost od strančarenja. Barem prema definiiji iste.

Прекини да ширишнеситину – лажи.
Ова неформалнацгрупица студената (коју не подржава студентски парламент у новом саду) тобож самоорганизована је организација''СТАВ'' коју подржава и организује динко грухоњић, овековечени сбромрзац и коме је тетак азем власи.Далеко је то да немај увезе са влашћу или системом...

Јел треба опет сбри да пију ту мантру о тобож ''невиним студентима'' ? Нема тога више. Ова мала групица студената (група став) је чедо удбе и под контролом динка грухоњића.То новосађани добро знају а твој покушај њиховог глорификовања је обична лаж.Или немаш појма у шта не верујем.

Ова групица неманикакву подршку студентског парламентау новом саду и огромне групе студената.Изнео сам све чињенице фотографије исве оно што је новосађанима и те какопознато. Дакле, лажеш или говориш неистину ако ти то лепше звучи.

Državni fakulteti nisu naša specijalnost, svuda u svetu ih ima. Naprosto, država ulaže u one koji možda nemaju mogućnost plaćanja, ali su bistri i pametni /tako bi trebalo) i mogu jednog dana doprineti društvu.

Da nije tako, mnogi pametni a siromašni ne bi imali nikakve šanse da steknu diplomu sa kojom bi mogli dalje da doprinesu društvu u vidu inženjera, naučnika, učitelja, stručnjaka za razne stvari itd. To je dobra tekovina.

Evo mi ChatGPT odgovorio kada je osnovan prvi državni univerzitet, 1224 godine.
The first state university was the University of Naples Federico II, founded in 1224 by Frederick II, the King of Sicily, in Italy. It is recognized as the world's oldest state-funded university in continuous operation

Premda se neki državni univerziteti plaćaju, to mu dođe kao neka vrsta sufinansiranja studija, neki su potpuno besplatni. Može se razgovarati o modalitetima, u tom smislu država definiše koliko želi da ima stručnjaka iz određene oblasti sa kojim prosekom iz srednjih škola/gimnazija i njih da sasvim finansira, dok ostale može da delimično finansira itd.

Međutim, kod nas čak i ono što se zove samofinansiranje je toliko malo (primera radi 1000 eura godišnje ili čak manje, dok je u nekim državama sufinansiranje oko 10000 eura) da je to zapravo sufinansiranje, jer ne ulazi u kompletne troškove koje ima univerzitet.

No, ovo izlazi iz okvira teme, nego sam se nadovezala na ovu izjavu.
Navedeno je meni poznato međutim od načela da društvo ima korist od finansiranja visokog obrazovanja postoje brojni izuzeci.Posebno u slučaju Srbija gde pojedinci ostvare za srpske prilike ogromnu korist od besplatnog studiranja a društvu se nikad ne oduže ni u promillima .Korist imaju i bogate države koji na račun srpskih poreskih obveznika dobiju stručnjake u koje oni sami nisu uložili ni cvonjka.
Potrebno je da sprovede ozbiljna reforma visokog školstva na način da se finansira samo onaj segment visokog obrazovanja u čijem finansiranju postoji javni interes i sa mehanizmima zaštite tog interesa od magarčenja.
Srbiji sigurno nije potrebno da finansira 5-6 pravnih fakulteta,ko zna koliko ekonomskih ...
Sve to treba lepo prepustiti tržištu pa ko hoće da bude diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista neka bude ali o svom trošku.

Obraćamo vam se kao samoorganizovana, nestranačka grupa studenata koja stoji iza 12-časovne blokade Rektorata 29.11. Na plenumu studenata demokratskom većinom odlučeno je da se sa blokadama nastavi ponedeljka, 02.12. u Rektoratu i zgradama sledećih fakulteta: Filozofskog fakulteta, Filološkog fakultet, Prirodno-matematičkog fakulteta, i to do ispunjenja zahteva.
Koliko je studenata donelo ovu odluku i koliko njih zapravo blokira rektorat?
Takođe, da li postoji spisak studenata koji su ovde pomenuti?
1. Objava sve dokumentacije koja se tiče rekonstrukcije železničke stanice u Novom Sadu koja je trenutno skrivena.
Zahtev jeste u neku ruku smislen, mada mislim da je nerealan.
Pod jedan "neutralna istraga je u toku", recimo i da izuzmemo verovatnu činjenicu da će ovi naši menjati dokumentaciju u svoju korist, mislim da nigde u svetu neko ne bi objavio dokumentaciju vezanu za neku istragu koja je u toku.
Recimo da sam na mestu nekoga ko traži ovu dokumentaciju za javnost išao bih od institucija koje su bile zadužene za tako nešto i blokirao bih njih/pravio im probleme, uzeo crven sprej i pisao parole ubice! ili bih se organizovao i otišao na vrata kineza i njih pritiskao što su možda fućerisali sa radovima ili tako nešto. A oni ako stvari postanu neprijatne po njih bi pritisli ove naše i možda bi se nešto desilo.
Umesto blokade univerziteta išao bih i blokirao kineska gradilišta i tražio to objavljivanje dokumentacije.
2. Odbacivanje optužbi protiv uhapšenih i privedenih na protestima.
Kontam da će optužbe biti odbačene i da će pustiti ljude, taj čin mi više deluje kao šok efekat da zastraši druge.
Što se ne organizuju i upadnu za stanice i zatvore gde su ovi i ne izvuku ih?
3. Podnošenje krivične prijave od strane MUP-a nadležnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv lica koja su fizički napala studente i profesore, a koja su, kako kažu, javnosti poznata po navodima medija kao: Milija Koldžić, Aleksandar Jokić, Dušan Kostić, Milena Aleksić i Ivan Stanišić. Studenti zahtevaju momentalnu potvrdu identiteta ovih lica i njihovo dalje procesuiranje, a ukoliko se utvrdi da se neka od ovih lica nalaze na javnim funkcijama, studenti traže njihovo razrešenje.
Nzm za prirodu ovih napada? Napali su ih u javnosti/neko je ovo snimio?
4. Povećanje izdvojenih sredstava za državne fakultete za 20%.
Sumnjam da država ima para, kao i volje da daje pare fakultetima. Takođe, kako bi tih 20% trebalo biti raspoređeno?
Šta kažete na ove zahteve?
Lično mislim da su loše isplanirani, čini mi se da je ovakvih situacija bilo i pre ali da i nisu nešto urodile plodom. Ovo maltene dođe kao pasivna agresija, a može biti i na štetu pojedinih drugih studenata koji neće da se pridruže ovoj grupici.
Po meni ako studentima ne odgovara nešto neka idu direktno na vrata gde su stvari sporne i neka tamo prave cirkus, jedino mi je ova stavka 4 nekako racionalna pošto se tiče samog fakulteta, ali je takođe nejasno definisana.

Koliko je studenata donelo ovu odluku i koliko njih zapravo blokira rektorat?
ма везе @Paula нема о њима. шакица из групе СТАВ, чеда удбе, коју пдоржава и организовао је динко гурхоњић србомрзац доказани и чедо удбе титоистичке
Što se ne organizuju i upadnu za stanice i zatvore gde su ovi i ne izvuku ih?
то им није циљ. циљ је овај циркус и разводњавање протеста.

Тачно! Живе на терету државе, још се буне против исте!
Треба их све послати на село, да раде нешто, да науче да живе од свога рада, па ће онда знати да цене државу на којој паразитирају!
Не буне се против државе, него против тренутних властодржаца.Вучићев режим није исто што и Република Србија.

Poslednja izmena:
Navedeno je meni poznato međutim od načela da društvo ima korist od finansiranja visokog obrazovanja postoje brojni izuzeci.Posebno u slučaju Srbija gde pojedinci ostvare za srpske prilike ogromnu korist od besplatnog studiranja a društvu se nikad ne oduže ni u promillima .Korist imaju i bogate države koji na račun srpskih poreskih obveznika dobiju stručnjake u koje oni sami nisu uložili ni cvonjka.
Potrebno je da sprovede ozbiljna reforma visokog školstva na način da se finansira samo onaj segment visokog obrazovanja u čijem finansiranju postoji javni interes i sa mehanizmima zaštite tog interesa od magarčenja.
Srbiji sigurno nije potrebno da finansira 5-6 pravnih fakulteta,ko zna koliko ekonomskih ...
Sve to treba lepo prepustiti tržištu pa ko hoće da bude diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista neka bude ali o svom trošku.
Ми лоше стојимо по учешћу всиокообразованих у општој популацији.

Ми лоше стојимо по учешћу всиокообразованих у општој популацији.
код вас у снс то је тачно.
онај раковић из нс је дунстер пар екселанс као и вучевић , па сте немајући акдра још 2007 њега поставили за начелниак новосадске оптшине а данас је на месту дриектора развојног фонда војводине...
заврши оје неки небитни факултет ко тома николић... приватни оф корс о трошку странке. а сад му родитељи имају хектаре земље под машинама у околини нс. до јуче није имо за шта пас да их уједе. отац му био возач у предузећу једном несретном а мајка благајник у државној фирмици...
ви сте пример дунстера

@dulesrbenda
Šta kažeš da odvojimo SPC od Pravoslavne Crkve i napravimo ko anglikanci da je šef države ujedno i šef crkve?
Кажем да је то раскол и јерес и да треба да се манеш таквих ћоравих размишљања. Председник Републике Србије нити жели тако нешто, нити се меша у рад Србске Православне Цркве! Црква и Држава сарађују на начелима Симфоније и то је сасвим довољно.

Ако си решио да постанеш англиканац, твоја ствар, али не проповедај ту јерес међу Србљем!

Predsednik Vučić kaže da je Srbija dio protestantske Evrope:
http://www.nspm.rs/hronika/aleksand...a-suficit-ne-znamo-gde-da-potrosimo-pare.html

Predsedniku Vučiću uzor nije sveti vladika Nikolaj već Martin Luter:
https://www.pecat.co.rs/2017/12/san-o-slobodi/
Председник Вучић је искрени православац и светосавац који је уз то и носилац највећих одликовања наше Цркве:

1733307105753.jpeg

1733307160731.jpeg

Back