Belgradeboy
Elita
- Poruka
- 18.014
Studenti večiti buntovnici. Nikad ništa nisu promenili.
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
kaze se G17 i kiparske offshore kompanije, ti si grubo znala sve o tome, kako se zavrsava posao, znamo sankcije, moralo se/// ja bih ti dao orden neki za zasluge iz tog vremenaKaže se Grubješićeva pobeguljo.
I moja generacija isto. Na redu su srednje škole. Zašto se ne pobuniti?Boban Stojanović: Vučića ne bi potreslo da fakulteti budu blokirani nekoliko meseci
N102.12.2024. 20:43
Foto: A. K. / ATAImages
Politikolog Boban Stojanović izjavio je u Danu uživo na televiziji N1 da su pobune mladih „pozitivan signal“. „Vučića ne bi potreslo da fakulteti budu blokirani nekoliko meseci, pokazao je da mu visoko obrazovanje ne predstavlja temu, ali roditelji mladih ga i te kako interesuju“, kaže on.
Govoreći o protestima mladih, kaže da je „igrom slučaja 1. novembra radio na neformalnom programu obrazovanja sa studentima i srednjoškolcima“.
„Tada sam im rekao, verujem u vas da ćete uraditi ono što nije uspela moja generacija. Verujem u to da mogu da učine korake da Srbija postane normalna, slobodna i demokratska zemlja. Ja nisam iznenađen što su se mladi pobunili i razmišljaju o svom životu i svojoj budućnosti i ne vide je u zemljama Zapadne Evrope, nego u Srbiji i spremni su da doprinesu tome“, kaže Stojanović.
Dodaje da „zna kakav je stav bio o mladima“, ali kaže da „to očigledno nije baš tako“.
„Utisak dana je profesor sa Hemijskog. Ja uvek očekujem i obično se i dešava – tu su FPN, Filozofski u Beogradu i Novom Sadu, ponekad još nešto, ali to ostaje u domenu društvenih nauka. Ali nastup i stav da većina profesora sa Hemijskog podržava studente je nešto novo. Verujem da to ima veze i sa onim što se desilo 1. novembra i generalnim odgovorom države na to, a i sa zakonom koji je povučen, ali je naterao i uljuljkane profesore da dignu glas“, kaže on.
Mladi su, smatra, „pozitivan signal“.
„Šta će i kako će, kuda će usmeriti energiju, da li će doći do uspeha… Ali je pohvalna stvar koja me zaista raduje“, kaže.
Nažalost, dodaje, ne veruje da „vlast posebno tangiraju mladi, studenti, srednjoškolci“.
„Tangiraju ih njihovi roditelji. Sećam se čuvene mere dva puta po 100 evra za mlade. Svi su pričali da Vučić kupuje glasove mladih, a ja sam bio uveren da niko neće zbog toga glasati za nekoga, ali njihovi roditelji da. Kao što je tada bila mera za roditelje, sada mogu da očekujem da će Vučićeva priča, narativ, ići u kontekstu toga da pokaže da na neki način brine o mladima“, kaže Stojanović u emisiji Dan užvio na N1.
Podsetio je da je Vučić u subotu bio na tribini mladih gradskog odbora.
„Kao da je predosećao da će studenti i mladi malo više da se pobune, ali sve će raditi prema roditeljima. Vučića ne bi potreslo da fakulteti budu blokirani nekoliko meseci, pokazao je da mu visoko obrazovanje ne predstavlja temu, ali roditelji mladih ga i te kako interesuju. Treba posmatrati i čekati da vidimo odgovor sutra, prekosutra“, kaže Stojanović.
Istakao je da „ne zna šta će im to da šalju svoje ljude petkom kada je tih 15 minuta tišine i nekakvog protesta zarad odavanja počasti žrtvama“.
„Jedan deo stvari koje su radili sam razumeo iz ugla političkog marketinga. Vučić je od 1. novembra do 2. decembra imao nekoliko ciljeva koje je morao da postigne. Jedan je da vidi kako su njegovi birači reagovali na tragediju, koliko smo čekali na hapšenja, toliko traje temeljno istraživanje javnog mnjenja. Druga stvar koju je Vučić morao – da pokaže da se ljudima koji su SNS neće ništa desiri i da vodi računa o njima. On je prvi put otišao u Novi Sad kada su napadnute prostorije SNS, ne zato što je napadnuta Gradska kuća, nego prostorije SNS“, kaže on.
Osvrnuo se i na proteste u Beogradu na vodi i rekao da je to „posebno simbolički važno mesto“.
„Plašim se šta će se desiti prekosutra, jer je najavljen protest u Beogradu na vodi. Ja mislim kad Vučić šalje one ljude da se biju, petkom je to malo opuštenije, a u sredu je bilo značajno nasilnije. Želi da pokaže ljudima koji su u aparatu SNS da ih niko neće juriti po ulicama, a da pokažu da će oni ove koji protestuju, da oni njih jure po ulicama. Plašim se šta će se desiti u sredu koja dolazi, tema mosta nije mobilizatorski potentna po one koji protestuju“, kaže Stojanović.
Smatra da je poprilično ozbiljna stvar što je Vučić rekao da je „potpuno u redu da vas neko gazi kolima“.
„Ja u kraju imam gradilište, ne znam da li predsednik misli da imam pravo da doveden mehanizaciju i sklonim kamione. To su opasne stvari. Mislim da je cilj da svom aparatu, koji broji desetine hiljada ljudi koji su spremni da se biju, jer znaju šta se dešava ako ostanu bez vlasti. Predsednik moje opštine je bio tamo, s ljudima koji verovatno njemu duguju neku vrstu usluga, idu da biju narod, da bi ostatku pokazali ‘neće oni nas juriti, nego mi njih’, što je po meni najopasnija stvar koja se desila u političkom životu u prethodnih pet godina“, kaže Stojanović.
Dodao je da postoji i treća stvar koju Vučić mora u nekom budućem periodu da reši.
„To je činejnica da sada opozicija priča priču da je vrh države odgovoran za ubistva, glavna poruka je ‘krvave su vam ruke’ i ‘SNS ubice’, to je nešto sa čim se SNS do sada nije suočavao, to će se teško promeniti i neće se izgubiti samo od sebe. Jedan od izlaza, što tek može da nas uvali u ozbiljne probleme, je ako se slučajno opet bude išlo na nekakve vanredne izbore. U demokratkim zemljama kada se ovakva tragedija desi, izbori jesu zaista izlazak iz političke krize. Ako opozicija ne izađe na te izbore, da li mu poklanja dvotrećinsku većinu da ukine funkciju predsednika, šta smo onda uradili? Ja se plašim da će na kraju iz svega ovoga Vučić da potegne za tim izborima, onda hipotetički imamo situaciju u kojoj nije dobro izaći na izbore, ali nije dobro ni ne izaći“, kaže i dodaje da se „kao građanin izuzetno plaši šta sve može da se desi“.
Sad će Vučić da kaže : "Studenti su u pravu" i nastavi po starom
Ma jesu nezadovoljni, a ima i veoma zadovoljnih srednjoškolaca, svi od reda.Upravo ono što sam napisala, isključuješ i najmanju mogućnost da su zaista nezadovoljni, da ne upotrebim neku oštriju reč, stanjem u državi, da je činjenica da životi dece u ovoj državi sve manje vrede. Ne pišem o protestima opozicije i blokadama mostova, pišem o njihovoj potrebi da ukažu na besmisao u ovoj državi. Ja ne isključujem da među njima ima i simpatizera opozicije, ali najveći broj njih nije iz političkih razloga to uradio.
Ja sam amfiteatar zvao antiteatar.Ne znam kako se došlo do stavke 4, ali koliko vidim izdvajanja se odnose na održavanja fakulteta, a ne plata nastavnog i nenastavnog osoblja. Plate nisu stavka.
izdvajanja idu u pravcu raznih troškova, a koja se posredno tiču i studenata. Državni fakulteti dobijaju novac od države za sve: struja, voda, troškovi održavanja zgrada, renoviranja prostorija uključujući amfiteatre i sve ostalo što se sada malo daje, a što utiče i na sve lošiji izgled državnih fakulteta nasuprot privatnih koji izgledaju kao spejsšatl za ove.
Da dodam i instrumentaciju za eksperimentalne fakultete.
Ko nije protiv taj nije sa nama!Ja sam amfiteatar zvao antiteatar.
ja ti kazem da od tetosenja sns botova nema vajdeUpravo ono što sam napisala, isključuješ i najmanju mogućnost da su zaista nezadovoljni, da ne upotrebim neku oštriju reč,
mislis da on-ona, grubjesicka, to ne zna? imas, lepo, spisak sns botova, badava im objasnjavas, samo istim obrazom im odgovarati, i to je to, sve smo ih popisali za "6. oktobar" koji cekamo svistanjem u državi, da je činjenica da životi dece u ovoj državi sve manje vrede. Ne pišem o protestima opozicije i blokadama mostova, pišem o njihovoj potrebi da ukažu na besmisao u ovoj državi. Ja ne isključujem da među njima ima i simpatizera opozicije, ali najveći broj njih nije iz političkih razloga to uradio.
https://n1info.rs/vesti/blokada-rek...beogradu-i-novom-sadu-vise-zahteva-studenata/
Ovakav mejl kruži po UB (nije baš autorska, već prenosim)
"Poštovani,
Obraćamo vam se kao samoorganizovana, nestranačka grupa studenata koja stoji iza 12-časovne blokade Rektorata 29.11. Na plenumu studenata demokratskom većinom odlučeno je da se sa blokadama nastavi ponedeljka, 02.12. u Rektoratu i zgradama sledećih fakulteta: Filozofskog fakulteta, Filološkog fakultet, Prirodno-matematičkog fakulteta, i to do ispunjenja zahteva.
Demokratski dogovoreni zahtevi naše grupe su sledeći:
1. Objava sve dokumentacije koja se tiče rekonstrukcije železničke stanice u Novom Sadu koja je trenutno skrivena.
2. Odbacivanje optužbi protiv uhapšenih i privedenih na protestima.
3. Podnošenje krivične prijave od strane MUP-a nadležnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv lica koja su fizički napala studente i profesore, a koja su, kako kažu, javnosti poznata po navodima medija kao: Milija Koldžić, Aleksandar Jokić, Dušan Kostić, Milena Aleksić i Ivan Stanišić. Studenti zahtevaju momentalnu potvrdu identiteta ovih lica i njihovo dalje procesuiranje, a ukoliko se utvrdi da se neka od ovih lica nalaze na javnim funkcijama, studenti traže njihovo razrešenje.
4. Povećanje izdvojenih sredstava za državne fakultete za 20%.
Shodno tome da će zbog pomenutih blokada nastava biti obustavljena, pozivamo vas da stanete uz studente i da nas podržite priključivanjem blokadi.
Srdačno,
studenti"
Šta kažete na ove zahteve?
Sasvim pogrešno. Mlade ljude stranke uopšte ne zanimaju.
A politika je šira delatnost od strančarenja. Barem prema definiiji iste.
Navedeno je meni poznato međutim od načela da društvo ima korist od finansiranja visokog obrazovanja postoje brojni izuzeci.Posebno u slučaju Srbija gde pojedinci ostvare za srpske prilike ogromnu korist od besplatnog studiranja a društvu se nikad ne oduže ni u promillima .Korist imaju i bogate države koji na račun srpskih poreskih obveznika dobiju stručnjake u koje oni sami nisu uložili ni cvonjka.Državni fakulteti nisu naša specijalnost, svuda u svetu ih ima. Naprosto, država ulaže u one koji možda nemaju mogućnost plaćanja, ali su bistri i pametni /tako bi trebalo) i mogu jednog dana doprineti društvu.
Da nije tako, mnogi pametni a siromašni ne bi imali nikakve šanse da steknu diplomu sa kojom bi mogli dalje da doprinesu društvu u vidu inženjera, naučnika, učitelja, stručnjaka za razne stvari itd. To je dobra tekovina.
Evo mi ChatGPT odgovorio kada je osnovan prvi državni univerzitet, 1224 godine.
The first state university was the University of Naples Federico II, founded in 1224 by Frederick II, the King of Sicily, in Italy. It is recognized as the world's oldest state-funded university in continuous operation
Premda se neki državni univerziteti plaćaju, to mu dođe kao neka vrsta sufinansiranja studija, neki su potpuno besplatni. Može se razgovarati o modalitetima, u tom smislu država definiše koliko želi da ima stručnjaka iz određene oblasti sa kojim prosekom iz srednjih škola/gimnazija i njih da sasvim finansira, dok ostale može da delimično finansira itd.
Međutim, kod nas čak i ono što se zove samofinansiranje je toliko malo (primera radi 1000 eura godišnje ili čak manje, dok je u nekim državama sufinansiranje oko 10000 eura) da je to zapravo sufinansiranje, jer ne ulazi u kompletne troškove koje ima univerzitet.
No, ovo izlazi iz okvira teme, nego sam se nadovezala na ovu izjavu.
drugosrbijannce na dozivotne robijeSMRADIKALE U LANCE!
Koliko je studenata donelo ovu odluku i koliko njih zapravo blokira rektorat?Obraćamo vam se kao samoorganizovana, nestranačka grupa studenata koja stoji iza 12-časovne blokade Rektorata 29.11. Na plenumu studenata demokratskom većinom odlučeno je da se sa blokadama nastavi ponedeljka, 02.12. u Rektoratu i zgradama sledećih fakulteta: Filozofskog fakulteta, Filološkog fakultet, Prirodno-matematičkog fakulteta, i to do ispunjenja zahteva.
Zahtev jeste u neku ruku smislen, mada mislim da je nerealan.1. Objava sve dokumentacije koja se tiče rekonstrukcije železničke stanice u Novom Sadu koja je trenutno skrivena.
Kontam da će optužbe biti odbačene i da će pustiti ljude, taj čin mi više deluje kao šok efekat da zastraši druge.2. Odbacivanje optužbi protiv uhapšenih i privedenih na protestima.
Nzm za prirodu ovih napada? Napali su ih u javnosti/neko je ovo snimio?3. Podnošenje krivične prijave od strane MUP-a nadležnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv lica koja su fizički napala studente i profesore, a koja su, kako kažu, javnosti poznata po navodima medija kao: Milija Koldžić, Aleksandar Jokić, Dušan Kostić, Milena Aleksić i Ivan Stanišić. Studenti zahtevaju momentalnu potvrdu identiteta ovih lica i njihovo dalje procesuiranje, a ukoliko se utvrdi da se neka od ovih lica nalaze na javnim funkcijama, studenti traže njihovo razrešenje.
Sumnjam da država ima para, kao i volje da daje pare fakultetima. Takođe, kako bi tih 20% trebalo biti raspoređeno?4. Povećanje izdvojenih sredstava za državne fakultete za 20%.
Lično mislim da su loše isplanirani, čini mi se da je ovakvih situacija bilo i pre ali da i nisu nešto urodile plodom. Ovo maltene dođe kao pasivna agresija, a može biti i na štetu pojedinih drugih studenata koji neće da se pridruže ovoj grupici.Šta kažete na ove zahteve?
ма везе @Paula нема о њима. шакица из групе СТАВ, чеда удбе, коју пдоржава и организовао је динко гурхоњић србомрзац доказани и чедо удбе титоистичкеKoliko je studenata donelo ovu odluku i koliko njih zapravo blokira rektorat?
то им није циљ. циљ је овај циркус и разводњавање протеста.Što se ne organizuju i upadnu za stanice i zatvore gde su ovi i ne izvuku ih?
из исте су кухиње као и он. титоистичке.djitlerovi sendvicarski studenti
нормално.sada krenuli da rade njesru a nista posto blokiraju obrazovanje drugima jednostavno im ne priznati godinu pa neka idu ponovo
Не буне се против државе, него против тренутних властодржаца.Вучићев режим није исто што и Република Србија.Тачно! Живе на терету државе, још се буне против исте!
Треба их све послати на село, да раде нешто, да науче да живе од свога рада, па ће онда знати да цене државу на којој паразитирају!
А што си ти студирао о трошку пореских обвезника?Ne moraju da uče ni da završavaju fakultete.To je njihova privatna stvar,Nejasno je zašto se ta njihova privatna potreba da studiraju finansira javnim novcem.
Ми лоше стојимо по учешћу всиокообразованих у општој популацији.Navedeno je meni poznato međutim od načela da društvo ima korist od finansiranja visokog obrazovanja postoje brojni izuzeci.Posebno u slučaju Srbija gde pojedinci ostvare za srpske prilike ogromnu korist od besplatnog studiranja a društvu se nikad ne oduže ni u promillima .Korist imaju i bogate države koji na račun srpskih poreskih obveznika dobiju stručnjake u koje oni sami nisu uložili ni cvonjka.
Potrebno je da sprovede ozbiljna reforma visokog školstva na način da se finansira samo onaj segment visokog obrazovanja u čijem finansiranju postoji javni interes i sa mehanizmima zaštite tog interesa od magarčenja.
Srbiji sigurno nije potrebno da finansira 5-6 pravnih fakulteta,ko zna koliko ekonomskih ...
Sve to treba lepo prepustiti tržištu pa ko hoće da bude diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista neka bude ali o svom trošku.
код вас у снс то је тачно.Ми лоше стојимо по учешћу всиокообразованих у општој популацији.
Кажем да је то раскол и јерес и да треба да се манеш таквих ћоравих размишљања. Председник Републике Србије нити жели тако нешто, нити се меша у рад Србске Православне Цркве! Црква и Држава сарађују на начелима Симфоније и то је сасвим довољно.@dulesrbenda
Šta kažeš da odvojimo SPC od Pravoslavne Crkve i napravimo ko anglikanci da je šef države ujedno i šef crkve?
Председник Вучић је искрени православац и светосавац који је уз то и носилац највећих одликовања наше Цркве:Predsednik Vučić kaže da je Srbija dio protestantske Evrope:
http://www.nspm.rs/hronika/aleksand...a-suficit-ne-znamo-gde-da-potrosimo-pare.html
Predsedniku Vučiću uzor nije sveti vladika Nikolaj već Martin Luter:
https://www.pecat.co.rs/2017/12/san-o-slobodi/