Poljoprivrednik o protestu: Podržali smo studente jer institucije ne rade svoj posao
"Država već godinu dana nema strategiju za poljoprivredu"
Poljoprivrednik Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika, koji je među onima čiji traktori su parkirani ispred zgrade Banovine u Novom Sadu, u znak protesta zbog neispunjenih zahteva, nije optimista da će im vlast izaći u susret, navodeći da će oni svejedno stalno skretati pažnju na svoje probleme.
Ističe da je problem jer zakonodavni okvir ne funkcioniše, jer se ne donose propisi.
„Zato smo i podržali studente, jer institucije ne rade svoj posao“, navodi.
Dodaje da „sve ovo što mi danas imamo u poljoprivredi je doneto nekim uredbama koje imaju svoju trajnost, tako da mi ne znamo šta možemo da očekujemo ove jeseni ili ovog proleća“.
„Tri godine se mi ponavljamo s jednim istim, onda imamo opet iste odgovore, gde se napabirči nešto toga što mi tražimo, pa kažu, ‘njihovi zahtevi su preveliki, oni su politički obojeni’i tako dalje, mi smo došli ovde, stajaćemo tu neko vreme, tu smo, naši problemi postoje, nisu novi“, podseća.
Ocenjuje i da država već godinu dana nema strategiju za poljoprivredu.
Na pitanje kada su poslednji put razgovarali sa ministrom i kako teku pregovori, kaže da je to bilo u oktobru, kada je dogovorena isplata semena, gde je donet neki pravilnik kojim je obuhvaćeno samo 11 kultura.
Dodaje da ne zna u kom pravcu teku pregovori.
„Mi uopšte nemamo jasan odgovor kako će se rešavati naši problemi“, ocenio je.
Na pitanje zašto će sutra protest nastaviti ispred zgrade suda, kaže da i dalje postoje krivične prijave protiv njihovih kolega zbog incidenata koji su se desili na protestu poljoprivrednika 15. septembra, takođe ispred Banovine.
Upitan šta će dalje, odgovara da će opipavati puls i videti.
Poljoprivrednici su jutros u devet časova dovezli 10 traktora ispred Banovine. Nameravali su da se parkiraju na trotoar ispred ulaza kako ne bi ometali saobraćaj, ali ih je dočekala ograda, te su se parkirali u desnoj kolovoznoj traci. Uprkos tome, saobraćaj se odvija normalno.
Oni nameravaju do 17 časova da ostanu ispred Banovine.
Poljoprivrednici traže, između ostalog, oslobađanje tržišta od monopola, gorivo na pumpana bez akcize, rešavanje dugovanja za PIO fond, kao i pomoć od 300 evra po hektaru.
Kako dodaje, među njihovim zahevima su i krediti sa jedan posto kamate, jer poljoprivrednici, prema njegovim rečima, imaju jako nepovoljne kredite i uređenje robnog tržišta, odnosno razbijanje kartela, tj. uvozno-izvoznog lobija.
(Autonomija)