Ovo je zaebancija, jel znate..
Kao neko ko je radio u prosveti dok direktori nisu postavili nastavu kao bejbi siterstvo a ne obrazovanje, mozemo otvoreno da pricamo...
Srbija je drzava gde se srednjoskolci bune kad im dovedes za maturu kontrolu koja im neda da prepisuju , jer sva ostala odelenja u Srbiji prepisuju a samo jedno da ne prepisuje, nije fer.. i nije..
Srbija je vise bleja nego obrazovanje, ali je toliko osavremenila zavrsne profile , struke, da je svaki srednjoskolac pozeljniji od nekog drugog kadra na trzistu rada..
Ovo zvuci dobro jel da, a nije...zasto nije, pa zato sto srednjoskolci imaju otvoren put do posla, mnogo su trazeniji , od nekog ko je zavrsio ranije po drugacijoj profesionalnoj oznaci , mehatronicar za CNC ima prednost u odnosu na elektrotehnicara pogona i automatiku....ovaj drugi moze da se obesi slobodno..
Dakle klasicna srpska prica, boli me uvo i moze mi se, i brigo moja predji na drugoga, necu da razmisljam, nismo se setili..
To je kao kad poluobrazovan svet vodi neku firmu , a ne zna ni da se potpise..ne zna ni biznis da vodi , eto tako izgleda vodjenje obrazovanja i uopste drzave u Srbiji.
Zanemariti postojanje svih prethodnih profila radnika je mrznja...kratko i jasno...
Takva stvar kad se uradi , tacno je da srednjoskolci zeleni imaju ogromnu prednost , ali samo u Srbiji je cilj da strucni radnik radi kao taksista ili u marketu , samo u Srbiji..
prekvalifikacija iz automaticara pogona u mehatronicara CNC masina kosta 1700e....a to je ista stvar....jos je veca sansa da neko ko je radio kao automaticar i radio na aktuatorima ima u praksi znanje koje je jedna lekcija kod mehatronicara, ali zvanje je zvanje..., pazi sad, a znanje je znanje...a sta srbiji treba...
Trebaju diplome....ne znanje..osim ako djaci strajkuju , e onda deca nam ne uce, kuku , dajte im znanje....