Blockchain tehnologiju ljudi povezuju sa kriptovalutama ali to je samo jedan delic mogucnosti te tehnologije.
Sta mislite da li bi uvodjenje te tehnologije u glasanje bilo korisno jer ce biti povecana transparentnost glasanja i smanjene mogucnosti varanja ili politicari nemaju nameru da to rade jer bi onda sami sebe zeznuli
Definitivno bi se izbegle mogucnosti promene rezultata naknadno, kao sto se radi sada u Nisu i Novom Beogradu.
Ali ja bih uveo mnogo bolje metode. Uz ovo, uveo bih da glasanje mora da bude JAVNO - svako mora biti u mogucnosti da vidi za koga sam ja glasao, i obrnuto. Zato sto to NE SME biti tajni proces, jer upravo to i omogucuje muvacinu. Razlog da je to da se ne zloupotrebljava to kasnije je jako los jer to znaci da imamo problematican SISTEM i tajno glasanje to nikako ne koriguje - sto se na primeru Srbije vidi izuzetno dobro.
Uz to, uveo bih da sve dugove koje napravi vlast za koju sam JA glasao, a koji se ne namire hapsenjem tih iz vlasti i oduzimanjem njihove imovine, ima da platim JA i svi ostali koji smo za tog nekog/te neke glasali. Pa cemo onda MI koji smo za njih glasali da im disemo za vratom sta rade, a ne opozicija.
I za kraj, ta tehnologija moze da se iskoristi za direktnu demokratiju gde ne bi birali poslanike, pa da onda oni za nas rade ovo ili ono - donose zakone, biraju ministre - vec bi gradjani birali ministre, a i odlucivali o odredbama zakona koje bi onda pravni timovi pretakali u zakone. Naravno, gradjani bi tako odlucivali i o svim vecim javnim investicijama, uz odgovarajuce javne diskusije i internet grupe gde bi se suocila razna vidjenja i opcije i diskutovalo sta je bolje, pa nakon toga glasanje.
OVaj sistem parlamentarne demokraje je definitivno propao i mora da se menja.