Blockchain glasanje

I sa kriptovalutama je bilo koliko varanja, ne deluje mi to sigurno kako se priča. Daj naprednjacima tu tehnologiju pa će je koliko odma učiniti besmislenom i beskorisnom :)

Varanje sa kriptovalutama nije u softveru, vec u ponudi i potraznji REALNOG novca, za koji se na kraju ipak vecinom tezi od strane vlasnika kriptovaluta.

Drugim recima, kada krene masovna prodaja kriptovaluta - MASOVNA znaci milijarde dolara u kratkom vremenu - one jako padnu. Kad se iste bilduju , tj kada im se podize vrednost, onda se ne prodaje na veliko vec se kupuje.

Znaci to je to varanje, i rade ga oni koji imaju ogroman novac a time i veliku kolicinu bitcoin-a ili cega vec.

Nije prevara u softveru koji regulise valute (blockchain ili koja vec).
 
Blockchain tehnologiju ljudi povezuju sa kriptovalutama ali to je samo jedan delic mogucnosti te tehnologije.

Sta mislite da li bi uvodjenje te tehnologije u glasanje bilo korisno jer ce biti povecana transparentnost glasanja i smanjene mogucnosti varanja ili politicari nemaju nameru da to rade jer bi onda sami sebe zeznuli :D

Definitivno bi se izbegle mogucnosti promene rezultata naknadno, kao sto se radi sada u Nisu i Novom Beogradu.

Ali ja bih uveo mnogo bolje metode. Uz ovo, uveo bih da glasanje mora da bude JAVNO - svako mora biti u mogucnosti da vidi za koga sam ja glasao, i obrnuto. Zato sto to NE SME biti tajni proces, jer upravo to i omogucuje muvacinu. Razlog da je to da se ne zloupotrebljava to kasnije je jako los jer to znaci da imamo problematican SISTEM i tajno glasanje to nikako ne koriguje - sto se na primeru Srbije vidi izuzetno dobro.

Uz to, uveo bih da sve dugove koje napravi vlast za koju sam JA glasao, a koji se ne namire hapsenjem tih iz vlasti i oduzimanjem njihove imovine, ima da platim JA i svi ostali koji smo za tog nekog/te neke glasali. Pa cemo onda MI koji smo za njih glasali da im disemo za vratom sta rade, a ne opozicija.

I za kraj, ta tehnologija moze da se iskoristi za direktnu demokratiju gde ne bi birali poslanike, pa da onda oni za nas rade ovo ili ono - donose zakone, biraju ministre - vec bi gradjani birali ministre, a i odlucivali o odredbama zakona koje bi onda pravni timovi pretakali u zakone. Naravno, gradjani bi tako odlucivali i o svim vecim javnim investicijama, uz odgovarajuce javne diskusije i internet grupe gde bi se suocila razna vidjenja i opcije i diskutovalo sta je bolje, pa nakon toga glasanje.

OVaj sistem parlamentarne demokraje je definitivno propao i mora da se menja.
 

Back
Top