Блиц питања и одговори

pitala sam komsinicu kod nje nema nikakvih problema

masinu sam pregledala, cak sam ukljucila program da prazna pere da vidim hoce li nesto izaci ali nema nista sve je cisto. ja mislim da su to masine koje su kategorije A i da one koriste manje vode i da jednostavno prasak uspeju da isperu ali sve ostalo sto se stvori od garderobe , ta sitna nit, to ostane . to mi je jedino logicno objasnjenje, sve sto ste mi rekli ja sam proverila. jos nisam ukljucila ponovo masinu. napravicu test, odnecu kod svekrve da mi njena masina opere i donecu kod mene da se susi, pa cu da vidim kako ce onda biti.

imam veliki problem, svi misle kako sam luda i kako preterujem, ali obraticu se vama za pomoc. sada sam otkrila, a ne znam da li je to moguce, da mi masina za ves stvara ogromnu prasinu. upravo sam oprala ves koji se prirodno osusio za dva sata. u njemu je strasna prasina, cim pipnem majicu, vidi se puffffff dize se prasina iz male majusne decije majice a da ne pricam o svamu ostalom. moram pojedinacno garderobu da tresem kroz terasu da ne bi ziveli u prasini a to ne pomaze. zbog toga svaki dan moram da usisavam i brisem prasinu, a to sigurno nije normalno, gde u normalnom domacinstvu se usisava jedanput do dvaput nedeljno, nemam ni zasta vremena jer svaki dan moram da cistim. masina je stara godinu dana, a sigurno znam da mi tako ves nije prasnjav bio, jer u proslom stanu nisam imala terasu i susila sam unutra ves svaki dan i nije bilo prasine. ne znam sta bi radila da ovde nemam terasu
da li je to moguce i da li ima neko resenje? mnogo sam vam zahvala ali predosecam da me necete umiriti, nisam jos videla zenu da place dok kupi ves:)

Da nije masina lose isprala ves i ta "prasina "je deterdzent?Probaj da dva puta pustis masinu da ispere .Ako je tako eto resenja a probaj da promenis marku deterdzenta jer se mozda teze ispira

to je strasno,pravi pakao koji na zalost ne verujem da ces lako resiti,tako sad sam cula da ljudi imaju problem sa gorenje masina za pranje posude,dolazili zamenili jedno drugo ,kazan i dozator soli,ali case i kasike i dalje pune bele mrlje,mora da ih obrise rucno odmah po zavrsetka programa .Ja ti pozelim puno srece ali njhove muke traju jace od dve godine

da ne otvaram temu

cime je najbolje prati mebl namestaja
znaci neka hemija da to lepo dezinfikuje i skine prljavstinu a da ne natapa mnogo i da se ne ispira, jer da mi je do drndanja onda bi se drndala praskom il onim za sudove :lol:
probala sam venis al nije skinuo prljavstinu, cudo jer na tepisima radi lepo
vidim po radnjama neke hemije prska pa kao izlazi neka pena i sa tim bez ispiranja, jel vredi to ?
samo da ne isparava danima
najradije ne bih tim hemikalijama prala ali stvarno je mucenje ako natopis trosed de da sedim ceo dan dok se osusi :lol:

Pronađi na pijaci domaći sapun, onaj najobičniji što seljanke prave. Pokvasi ga i natrljaj mebl pa posle pet minuta istrljaj sa mokrom dobro isceđenom krpom. Ja to obično radim uveče pred spavanje, ujutro i čisto i suvo. Ako je jako zaprljan ponovi koji put.

Тема је намењена за кратка питања и одговоре. :D Да не би за свако питањце отварали тему, отварам ову једну, веома практичну.

1. да ли је паркет превазиђен у односу на ламинат?
2. да ли је препоручљиво да се керамичке плочице у купатилу постављају на све зидове, и то до врха..до плафона?

Parket imamo već 30.g. dvaput smo ga hoblovali i lakirali, nikad ga ne bih menjala ni za koju drugu podnu oblogu.
Pločice u oba kupatila su do plafona, isto već 30.g. lakše za održavanje, samo prebrišeš suvom krpom posle kupanja i gotovo.

Koliko ja znam sandolini su bezbojni, daju samo neku nijansu boje onoga sto pise na njima.

Ne "boje" drvo, vec zastituju, a pritom dodaju neku boju. Nakon toga i dalje mozes da vidis drvo, tj. njegovu sharu i ostalo.

Ako zelis da trajno "obojis" drvo, da se uopste ne vide sare, onda ti treba emajl lak u bijeloj boji :)

Ima beli sadolin, baš danas mm kupio. On je dobar za stolariju koja je farbana tamnim sadolinom koji drvo upije pa ga ne možeš nikako ukloniti. DakleM premašeš belim sadolinom na kroji kasnije možeš bilo koju drugu farbu.
Mada iskreno, meni to deluje kao bilo koja druga farba. Evo sad gledam i sve je prekrio, nema više onih vidljivih čvorova koji su meni baš bili simpa.

ja sam juce otkrila da na mojom masini ima da se podesava kolicina vode sa kojom pera, do sada sam prala na najmanjoj, sinoc prebacim na vecu i opet mi je katastrofa, sad nosimo vise gardarobe posto je hladno, ja ne mogu vise ni da disem. kupila sam i kalgon. perem po pola masine nista covece, ja mislim da treba da je bacim u smece. na reklamaciji nista ne primaju dok ne pise neka greska na njoj.

Pitanje za farbare!
Uljana boja za metal je razredjivana sa nitro razredjivacom(naravno greskom) i ofarbano je oko 20 m ograde. Sta da radim da li da skidam sve sto je ofarbano ili ne?

Нисам фарбар али, колико знам, нитро може да разређује уљану а обрнуто не може.
Мислим да немаш проблем.
Генерално, уљана боја се користи када имаш потребу да се нешто боље офарба, са мање неравнина од четке јер уљана боја се спорије суши па се лепше разлије. Нитро испарава брже па је и сушење брже.
Сигурно постоји још разлика у примени али ова је за лаике најважнија.

Imam sistem etažnog grejanja na alfaplam kamin sa razvedena 4 radijatora (zatvoreni sistem sa ekspanzionom posudom). Pet godina to super funkcioniše, pritisak uvek na 1,2 međutim, pre desetak dana pao pritisak na 0,8 Dovučemo crevo, dopunimo sistem na 1,5 i juče se opet desilo da je pao pritisak na 1,2.
Nigde ne curi koliko ja vidim, jer da curi, to bi sigurno bila bara kad pritisak padne za četvrtinu (cenim da unutra ima bar 20 litara vode i da bi ta četvrtina bila 5 litara)
Šta bi to moglo da bude ?

bolja verzija : proverite sve spojeve kotla i radijatora sa cevima. nije to toliko velika količina a uz to i kotao i radijatori su vreli pa voda lako isparava.
lošija verzija : procureo je kotao na strani ka ložištu.
takođe proverite ekspanzinu posudu, moguće je da je pukla membrana pa pri porastu pritiska voda izlazi na sigurnosni ventil.

Nema velikog problema ako si zamešao uljanu ( alkidnu ) boju sa nitro razređivačem , međutim postoji jedno ali .

Ako je osnovna boja , sve je ok ,
Ako je završna boja , tu postoji mala začkoljica , a to je da je njoj ubijen zaštitni i završni ili lak pigment . Tako da bi trebao onda da prefarbaš ogradu sa novom lak bojom .

Imam sledecu situaciju sa bravom: Razdrndana je kvaka, tj. visi i kad se da prostite digne onaj deo koji sluzi da vrata stoje zatvorena tj. povezuje vrata sa stokom se ne mrda. Jel moram da kupujem novu bravu ili ovoj ima spasa?

kupis druga zamenis i gotovo,mozes to i sama prvo skidas rucke posle odstravis tih dva srafa izvuces bravu,zamenis i to je to,neke mogu da se poprave ali nemas racuna,u pitanju e neka opruga,kod mene vrata je ostala zatvorena ,nisam mogla da ulazim i to je bila ulazna vrata pa smo sa spajserom provalili i ostetili i vrata

kupis druga zamenis i gotovo,mozes to i sama prvo skidas rucke posle odstravis tih dva srafa izvuces bravu,zamenis i to je to,neke mogu da se poprave ali nemas racuna,u pitanju e neka opruga,kod mene vrata je ostala zatvorena ,nisam mogla da ulazim i to je bila ulazna vrata pa smo sa spajserom provalili i ostetili i vrata

Hvala ti :) Pretpostavljala sam da treba da kupim novu

Koliko je bitna debljina stakla na prozoru ukoliko to staklo nije vakuumsko ? Na nekim prozorima je 1, na nekim3, a na nekim 5 mm kod mene u kući. Ja ne vidim razliku ali polemišemo o tome.

Смисао је у топлотној проводљивости стакла при чему дебљина стакла (која је у формули за проводљивост дефинисана као дужина јер енергије има смер од једне површине ка другој, спољна и унутрашња) игра битну улогу.
1 мм стакло? На прозору?

Смисао је у топлотној проводљивости стакла при чему дебљина стакла (која је у формули за проводљивост дефинисана као дужина јер енергије има смер од једне површине ка другој, спољна и унутрашња) игра битну улогу.
1 мм стакло? На прозору?

Na celoj kući je bilo tako kada smo je kupili i prozori i vrata od terase , na obe etaže, i meni bilo neverovatno, valjda pređašnji vlasnik mnogo štedeo. Mi polako menjamo u prostorijama u kojima živimo, ali iskreno, ne vidim neku razliku. Sve se nadam da ćemo uskoro imati novca da sve zamenimo, mislim i stolariju, pa da stavimo vakum prozore.

Na celoj kući je bilo tako kada smo je kupili i prozori i vrata od terase , na obe etaže, i meni bilo neverovatno, valjda pređašnji vlasnik mnogo štedeo. Mi polako menjamo u prostorijama u kojima živimo, ali iskreno, ne vidim neku razliku. Sve se nadam da ćemo uskoro imati novca da sve zamenimo, mislim i stolariju, pa da stavimo vakum prozore.

Ма све је то у реду, него како пазите на стакла толико да се не оштете? Стандардно једноструко стакло за прозор је 4мм, мање површине може и 3, али 1мм? Па то може да пробије и мува ако се добро залети. Да не причам о повредама, далеко било.

Back