Bivšoj ženi mora da plati to što mu je prala i kuvala

leelee i kuku :malav:

Ženi mora da plati 60.000 evra za 30 godina obavljanja kućnih poslova

Najviši sud u Portugalu naredio je muškarcu da svojoj bivšoj partnerki isplati više od 60.000 evra za kućne poslove koje je obavljala tokom gotovo 30 godina zajedničkog života.

Prema presudi Vrhovnog suda pravde, nedavanje nadoknade za kućne poslove koje isključivo ili u najvećoj meri obavlja jedan član vanbračne zajednice dovodi do njegovog “ stvarnog osiromašenja“. A pošto to takođe oslobađa drugog člana zajednice od „obavljanja tih zadataka“, to dovodi do njegovog bogaćenja bez potrebe za ikakvim troškovima ili doprinosima.

Žena koja je dobila presudu tražila je nadoknadu od 240.000 evra, ali je niži sud odbio njen zahtev da joj se isplati novac za kućne poslove, prenela je portugalska novinska agencija Lusa.

Nakon njene žalbe, Apelacioni sud je podržao njen zahtev i odredio da joj se isplati 60.782 evra. Njen bivši partner se žalio Vrhovnom sudu, koji je potvrdio presudu Apelacionog suda.

„Zahtev za jednakošću odavno je svojstven ideji pravde, tako da nije moguće smatrati da obavljanje svih ili velikog dela poslova u kući u kojoj živi nevenčan par od strane jednog od partnera odgovara ispunjavanju prirodne obaveze, zasnovane na dužnosti pravde“, navodi se u presudi.

„Naprotiv, takva dužnost zahteva jednaku podelu zadataka što je više moguće“.

U ovom slučaju dokazano je da je žena toko gotovo 30 godina zajedničkog života brinula o kući i pripremala obroke za partnera.

U utvrđivanju vrednosti kućnih poslova, sud je kao kriterijum usvojio nacionalnu minimalnu platu, pomnožio sa 12 meseci i godinama zajedničkog života, a zatim oduzeo trećinu iznosa na račun ženinih troškova.
Zainteresovala me tema pa bih da se malko uključim. Ovo smatram sasvim normalnim , fer i poštenim. Ne govorim sad o iznosu, nisam se udubila u to već u princip. Može biti ne znam kakav frajer, da zarađuje, sposoban za ovo ili ono, ali da mene kapira kao nekoga ko će sve da radi, pegla, kuva, sprema, a on da gleda TV, jbg to ne može. Kod mene ne. Ali to ne postoji ni u jednoj civilizovanoj zemlji kod civilizovanih ljudi. Kod bake kada sam bila u Nemačkoj bila neka emisija o tipu koji ima 30 godina i još živi kod roditelja. Pa bilo o nekom mužu koji tako nije radio. To se postavlja kao problem. To nije normalno u savremenom društvu kada žena takođe radi. Meni je moram priznati muka od takvih osoba, muških ili ženskih, gotovana koji očekuju da im neko drugi sve sredi.

To mislim i na naše vaspitavanje dece. Od dece se prave debili, razmaženi mali kreteni koji ništa ne rade. Treba samo uporediti državne vrtiće u Nemačkoj i ovde. To znaju ljudi koji iznajmljuju stanove npr na moru. Pitajte ko čisti posle wca, tamo svako čisti za sobom pa i deca. Stoga ja podržavam ovakve presude i stav koji se pita o pravdi. Niko nije dužan da radi dok se neko izležava. Pdela poslova ok, ali kod nas koliko sam videla ima i previše lenčuga koji očekuju da ono što je njihova mama (pogrešno) radila nastave njihove žene. Ima sve više normalnih muškaraca, ali ... jbg, još uvek puno ovih drugih. Da se razumemo, naravno da su i žene "krive" kada na to pristaju. Ali kapiram da su prosto tako učene i neki advokat im ili ko zna ko otvori oči. No, često te iste žene tako uče svoje sinove da su mali carevi oko kojih se vrti svet ! Gledam samo šta se dešava sa klincima kod nas. Ima ono starinsko "ko ne radi taj neka i ne jede", potpuno isto se može primeniti i za zajednički život: svi uključujući i decu treba da imaju svoja prava i obaveze koje treba definisati ili ih nekako prirodno odrediti. Pa ako muškarac želi ženi da plaća za dodatni posao, mogu da se dogovore koliko će to biti mesečno. Nemoj samo neko da sad kaže ali iz ljubavi radi. Pa neka i on iz ljubavi radi ili neka plaća.

Један колега са факса који је возом ишао кући је на yt научио да штрика и у возу девојци штрикао шал и капу. Мени је то баш леп гест.
Pa kako nije? Ja se sećam u Grenoblu sam bila poslom, vozila se tramvajem. Dve devojke vrlo moderno obučene, sedele su jedna do druge i štrikale. Koliko sam videla neke šalove. Sposobni ljudi su - sposobni, i mogu da usreće ljude oko sebe. Oni će naći način kako da pomognu bližnjima i kako da pravilno iskoriste vreme.

A i jos jedan fenomen,koji nije bio u moje vrijeme,ili su to bili rijetki izuzeci,a sad je masovan...da roditelji opravdavaju djeci cas kad ne stignu nesto da nauce,ili kad je kontrolni.
Ja da svojim roditeljima pomenem da necu da idem u skolu jer nisam naucila nesto,pa bolje da ne idem,nego da dobijem jedinicu...nije dolazilo u obzir.
Kakvo crno opravdanje?
I to se pitam da li je ovo "nase"bilo dobro?
Ili su sad pametniji i mudriji?
Ma, nije normalno da se opravdava. To što to većina radi oni zapravo uče decu da izbegavaju svoje obaveze. Jer kontrolni je obaveza. Celo naše društvo je takvo. Nema šanse da ja to uradim, rekla sam im. Kada su bolesni druga stvar. Ali zato što nije na vreme učio da lažem da mu nije dobro, ma kud to ide...
Eh, na ovoj temi isplivale mnoge, samo čovek da se nervira, bolje da se opustim negde :D

Ma, nije normalno da se opravdava. To što to većina radi oni zapravo uče decu da izbegavaju svoje obaveze. Jer kontrolni je obaveza. Celo naše društvo je takvo. Nema šanse da ja to uradim, rekla sam im. Kada su bolesni druga stvar. Ali zato što nije na vreme učio da lažem da mu nije dobro, ma kud to ide...
Eh, na ovoj temi isplivale mnoge, samo čovek da se nervira, bolje da se opustim negde :D
Haha...da..odmakosmo se daleko od bivse zene koja naplacuje usluge 🙂
Ali tako mi,po obicaju,dok ne istrazimo uzrok te pojave u korijenu,idemo unazad do bjezanja s kontrolnih,ako treba.😀
Ovaj bivsi muz je sigurno bjezao s casova kad nije naucio lekciju,roditelji mu opravdavali,a to se kasnije dopunilo time da mu je majka peglala majice,radila domaci umjesto njega,sto je sve rezultiralo krahom njegovog braka i placanjem odstete bivsoj zeni.🙂
A sve je moglo biti i drugacije.😁

Haha...da..odmakosmo se daleko od bivse zene koja naplacuje usluge 🙂
Ali tako mi,po obicaju,dok ne istrazimo uzrok te pojave u korijenu,idemo unazad do bjezanja s kontrolnih,ako treba.😀
Ovaj bivsi muz je sigurno bjezao s casova kad nije naucio lekciju,roditelji mu opravdavali,a to se kasnije dopunilo time da mu je majka peglala majice,radila domaci umjesto njega,sto je sve rezultiralo krahom njegovog braka i placanjem odstete bivsoj zeni.🙂
A sve je moglo biti i drugacije.😁
Sve je dabome povezano :) a koren je lenjost, sebičnost, neodgovornost. Kod nas vaspitavanje dece ima sistemsku grešku :D, a slušala sam i dečije psihologe u vrtiću... tu se puno omašuje. Centar se stavlja na dete, a dete je samo deo zajednice. Ono nije centar svega. Mora naučiti da poštuje druge i doprinosi. Ali je to teško sprovesti jer deca gledaju jedni druge, pa mi moji kažu a zašto samo kod nas tako, itd. Kada bi bili u nekoj drugoj sredini bilo bi lakše, ali ajde, šta se tu može, što kaže Dugouško

Back