Битка за Возућу - возућка епопеја 1995. године

Citao sam neke ispovesti samih muslimanskih vojnika u toj operaciji...sami kazu da su mudzahedini bili desetkovani i da su im gubici priblizno isti kao i VRS al s obzirom na brojacanu nadmoc koju su imali za Srbe su ti gubici bili katastrofalni a za njih podnosljivi...Dobar deo srpskih vojnika je ubijen nakon zarobljavanja,sve u svemu njihova pobeda,sta je tu je...a krivci smo mi sami i taj nas prokleti lokalpatriotizam i nejednistvo...Nek je vecna slava braniocima Vozuce i Ozrena ...

To je greška političkog i vojnog rukovodstva RS koje je pri nepovoljnom brojčanom odnosu snaga odlučilo da brani taj džep,posebno što se pretpostavljam radi o slabo naseljnim krajevima.Morali su skratiti liniju.

U tekstu koji je izlozen tvrdi se da lokalci nisu hteli da se povuku sto i ima smisla....zato i kazem taj prokleti lokalpatriotizam,izbeglice iz Zenice i danas tvrde "sta imam ratovati za Doboj svoje sam izgubio"..ovo je samo primer i mnogo puta sam cuo takve tvrdnje i reci za druge krajeve...kako je rat odmicao muslimani su zbijali svoje redove a mi samo strancarili..

U tekstu koji je izlozen tvrdi se da lokalci nisu hteli da se povuku sto i ima smisla....zato i kazem taj prokleti lokalpatriotizam,izbeglice iz Zenice i danas tvrde "sta imam ratovati za Doboj svoje sam izgubio"..ovo je samo primer i mnogo puta sam cuo takve tvrdnje i reci za druge krajeve...kako je rat odmicao muslimani su zbijali svoje redove a mi samo strancarili..

Ne znam za te lokalne antagonizme ali primer povlačenja Vojske RSK govori koliko su brozove granice republika imale efekat i na obične borce i na starešine.Samo mali broj je prema formacijama koje imam ostao u Republici Srpskoj.

To je greška političkog i vojnog rukovodstva RS koje je pri nepovoljnom brojčanom odnosu snaga odlučilo da brani taj džep,posebno što se pretpostavljam radi o slabo naseljnim krajevima.Morali su skratiti liniju.

Gledao sam mapu na Google Earthu dok sam citao tekst, odrzati se onako uklinjen nekih 40-50 kilometara u neprijateljskom okruzenju, bez komunikacija u planinskom i sumovitom terenu pune cetiri godine mogli su samo pravi heroji!

Ali od samog pocetka kada se pogledaju mape je bilo jasno da se ceo Ozren ne moze dobiti, i opet cu da citiram pokojnog Koljevica:

„Srbi su branili svoja ognjista gde god su mogli i njihov odnos prema teritoriji daleko je vise zavicajan i sentimentalan nego drzavnicki i racionalan. Otud je u stvari, jos pitanje da li se u srpskom narodu ikada dovrsio proces racionalne identifikacije?“

ЧУВАРИ МАНАСТИРА
Ево мене опет... Познато је да је у коначан слом одбране Возуће и Озрена 10.09.1995. године из 3. корпуса кренуло око 14.000 непријатељских војника, а из 2. корпуса 7.200 војника, што укупно износи око 21.200 војника. У својој књизи "Битка за Возућу 1992-1995", аутор Ненад М. Цвјетковић каже да је 4. озренска лпбр имала 1.176 бораца, 14. лпбр око 500 бораца. И непријатељ се тога држи... Хајде да покушамо установити тачно стање људства ВРС на дан 10.09.1995. године.
Овако:
- 4. озренска лпбр је имала "на папиру" 1.176 бораца, ако одбијемо ту разне расходе (одмор кући, боловање, лијечење), сматрам да на првој борбеној линији није могло бити више од 700-800 бораца.
-14. лпбр је имала око 500 бораца "на папиру". Одбијмо исто расходе, сматрам да је на л/о било 250-300 бораца,
-1. србачка лпбр, она је на папиру имала око 860 бораца. Одузмимо и овдје расходе, сматрам да је и њих на л/о било око 600. Највећи терет поднио је 2. пб поменуте бригаде, који је држао л/о Окретаљка-Попово осоје-Паљеник. Колико је било бројно стање батаљона? Сматрам да ни њих на л/о није било више од 250-300.
-батаљон ПЈП МУП-а РС, било их 400-450. На линији их није било више од 100-150.
Значи ја долазим до тог податка да је ВРС за одбрану Возуће 10.09.1995. године имала око 1.900 бораца, а по бројном стању било је око 2.986 бораца.
Однос снага у МТС-у (приближан):
Од ОМЈ непријатељ је из 3. корпуса имао 3. тенковску чету, а из 2. корпуса 2. тенковску чету. Претпостављам, да је и њихова формација слична или иста ко у бивше ЈНА, што значи да су имали на располагању око 24 тенка (по 12 у сваком корпусу). А јединице ВРС су на том подручју имале мјешовиту оклопну чету из састава 2. окбр (тенкови Т-55, оклопни транспортери М-60 и самохотке ЗСУ 57/2). Због шароликости мјешовите оклопне чете ВРС, можемо рећи да је и овдје непријатељ имао предност минимално 3:1.
Артиљеријску подршку непријатељу су давала два мјешовита артиљеријска пука (2. мап и 3. мап). Јединице ВРС су подржавале (док су имале муниције) двије хаубичке батерије Д-30 122 мм. И овдје је однос минимално 6:1 у корист непријатеља. Узмимо и празне међупросторе између јединица ВРС који су били и до 2-3 км, резултат се унапријед зна.
Мало анализирао своје податке, које сам досада сакупио... И дошао сам до тога да сам укупно досада пописао 1062 настрадала борца ВРС од 1992-1995 у општинама Завидовићи, Бановићи, Лукавац (односно од Вијенца па јужно преко Лозна-Рибница-Гостовићи-Подволујак-Свињашница-Паљеник-Подсјелово. Односно зоне одговорности 2. озренске лпбр и 4. озренске лпбр). По годинама то изгледа овако:
-1992. године - настрадало 219 бораца или 20,62 % -1993. године - настрадало 78 бораца или 7,34 % -1994. године - настрадала 294 борца или 27,62 % -1995. године - настрадао 471 борац или 44,35 %
У 1995. години од 471 настрадалог борца ВРС, 253 су настрадала приликом пада Возуће (10. и 11.09.) или 53,71 %.
А приликом пада Возуће и јужног Озрена настрадало је 280 бораца или 59,44% настрадалих од укупног броја настрадалих у 1995. години.
Ако сада ово мало смањимо и сузимо, тј. ако искључим општину Лукавац, што значи базирам се на зону одговорности 1. србачке лпбр, 1. прњаворске лпбр, 14. лпбр, бПЈП МУП-а РС и 4. озренске лпбр (Лозна- јужно према Рибници- Гостовићи-Подволујак-Свињашница-Подсјелово на том потезу настрадало је 833 борца од 1062 борца што износи 78,43 %. По годинама то износи овако:
-1992. године - настрадало 130 бораца или 15,60 %
-1993. године - настрадала 63 борца или 7,56 %
-1994. године - настрадала 202 борца ВРС и МУП-а РС, или 24,24 %
-1995. године - настрадало 438 бораца ВРС и МУП-а РС или 52,58 %.
У 1995. години од 438 настрадалих бораца ВРС и МУП-а РС, 253 су настрадала приликом пада Возуће (10. и 11.09.) или око 72,72 %.
А од тог броја настрадалих бораца ВРС (833), као што сам већ горе написао 253 борца су погинула и нестала приликом пада Возуће 810. и 11.09.1995. године) или 30,37 %.
Значи фактички према досада прикупљеним подацима од 1062 борца ВРС и МУП-а РС настрадала у одбрани Возуће (општина Завидовићи и Бановићи) настрадало је 833 борца или 78,43%.
Четврта озренска лпбр ВРС је од дана формирања 01.11.1993. године до краја рата према досада сакупљеним подацима имала 198 настрадалих бораца. Од тога броја при паду Возуће погинуло је и нестало 126 бораца или 63,63 % од укупног броја настрадалих бораца, што значи да су до 10.09.1995. године из 4. озренске лпбр настрадала 72 борца или 36,37.
Ако на ових настрадалих 198 бораца 4. озренске лпбр додамо погинуле (до 31.10.1993. године - борци 2. озренске лпбр) из општина Завидовићи (Возућа и Гостовићи) и општине Бановићи 1992-1993 њих 186, добијамо укупно да је погинуло 384 борца са тих општина, што се у неку руку слаже са Спомен паноом 4. озренске лпбр у Модричи.

Slusajuci jednog coveka koji je proveo tamo skoro dve godine na liniji klasicna prodaja od strane vrha. Bez pojacanja i obnove zaliha, a znalo se davno pre septembra 95 sta se kuva.

Kako će biti prodaja kad je tamo poslano i pojačanje, te je sav komandni kadar opstao? Za nas iz 2. Korpusa je Vozuća bila prva prilika da vidimo uživo mudžahedine, mi većina nismo ni znali za njih. Da li postoje neki dokumenti iz kojih bi se mogla naslutiti prodaja?

Чувари манастира...
Познато је да је у коначан слом одбране Возуће и Озрена 10.09.1995. године из 3. корпуса кренуло око 14.000 непријатељских војника, а из 2. корпуса 7.200 војника, што укупно износи око 21.200 војника. У својој књизи "Битка за Возућу 1992-1995", аутор Ненад М. Цвјетковић каже да је 4. озренска лпбр имала 1.176 бораца, 14. лпбр око 500 бораца. И непријатељ се тога држи... Хајде да покушамо установити тачно стање људства ВРС на дан 10.09.1995. године.
Ја сам то овако анализирао:

- 4. озренска лпбр је имала "на папиру" 1.176 бораца, ако одбијемо ту разне расходе (одмор кући, боловање, лијечење), сматрам да на првој борбеној линији није могло бити више од 700-800 бораца.

-14. лпбр је имала око 500 бораца "на папиру". Напомињем да су борци ове бригаде били из више крајишких бригада, већином позадинских јединица величине вода. Бригада је била четног састава, састављена од мјешовитих чета, у којима су били водови и одјељења из 1. окбр, 1. мпоабр, 16. крајишке мтбр, 1. теслићке пбр, 2. крајишке пбр, 6. санске пбр, 11. мркоњићке лпбр, 1. лап ПВО, 1. позадинског батаљона. Људство се између себе није познавало. Додајмо овоме и чињеницу да је ова бригада крајем августа 1995. године преузела линију преко Криваје, и да нису довољно били упознати са тереном. Одбијмо исто расходе, сматрам да је на л/о било 250-300 бораца,

-1. србачка лпбр, она је на папиру имала око 860 бораца. Одузмимо и овдје расходе, сматрам да је и њих на л/о било око 600. Највећи терет поднио је 2. пб поменуте бригаде, који је држао л/о Окретаљка-Попово осоје-Паљеник. Колико је било бројно стање батаљона? Сматрам да ни њих на л/о није било више од 250-300.

-батаљон ПЈП МУП-а РС, било их 400-450. На линији их није било више од 100-150.

Значи ја долазим до тог податка да је ВРС за одбрану Возуће 10.09.1995. године имала око 1.900 бораца, а по бројном стању било је око 2.986 бораца.

Однос снага у МТС-у (приближан):

Од ОМЈ непријатељ је из 3. корпуса имао 3. тенковску чету, а из 2. корпуса 2. тенковску чету. Претпостављам, да је и њихова формација слична или иста ко у бивше ЈНА, што значи да су имали на располагању око 24 тенка (по 12 у сваком корпусу). А јединице ВРС су на том подручју имале мјешовиту оклопну чету из састава 2. окбр (тенкови Т-55, оклопни транспортери М-60 и самохотке ЗСУ 57/2). Због шароликости мјешовите оклопне чете ВРС, можемо рећи да је и овдје непријатељ имао предност минимално 3:1.

Артиљеријску подршку непријатељу су давала два мјешовита артиљеријска пука (2. мап и 3. мап). Јединице ВРС су подржавале (док су имале муниције) двије хаубичке батерије Д-30 122 мм. И овдје је однос минимално 6:1 у корист непријатеља. Узмимо и празне међупросторе између јединица ВРС који су били и до 2-3 км, као и помоћ међународних снага које су 2. корпусу из Тузле дале артиљеријски радар за откривање и ометање артиљерије ВРС, као и недостатак муниције свих калибара (пјешадијске, артиљеријске и тенковске) резултат се унапријед зна...
Ова процјена се односи на 10.09.1995. године.

Мало сам анализирао своје податке, које сам сакупио... И дошао сам до тога да сам укупно пописао 1062 настрадала борца ВРС и МУП-а РС од 1992-1995 у општинама Завидовићи, Бановићи, Лукавац (односно од Вијенца па јужно преко Лозна-Рибница-Гостовићи-Подволујак-Свињашница-Паљеник-Подсјелово, (Односно зоне одговорности 1. србачке лпбр, 1. прњаворске лпбр, 2. озренске лпбр, 4. озренске лпбр и 14. лпбр).
По годинама то изгледа овако:
-1992. године - настрадало 219 бораца или 20,62 %
-1993. године - настрадало 78 бораца или 7,34 %
-1994. године - настрадала 294 борца или 27,62 %
-1995. године - настрадао 471 борац или 44,35 %

У 1995. години од 471 настрадалог борца ВРС, 253 су настрадала приликом пада Возуће (10. и 11.09.) или 53,71 %.
Приликом пада Возуће и јужног Озрена настрадало је 280 бораца или 59,44% настрадалих од укупног броја настрадалих у 1995. години.

Ако сада ово мало смањимо и сузимо, тј. ако искључим општину Лукавац, што значи базирам се на зону одговорности 1. србачке лпбр, 1. прњаворске лпбр, 14. лпбр, 4. озренске лпбр, бПЈП МУП-а РС и дијела 2. озренске лпбр (бријесничка чета), тј од Лозне- јужно према Рибници- Гостовићи-Подволујак-Свињашница-Подсјелово, на том простору настрадало је 833 борца од 1062 борца што износи 78,43 %. По годинама то износи овако:
-1992. године - настрадало 130 бораца или 15,60 %
-1993. године - настрадала 63 борца или 7,56 %
-1994. године - настрадала 202 борца ВРС и МУП-а РС, или 24,24 %
-1995. године - настрадало 438 бораца ВРС и МУП-а РС или 52,58 %.

У 1995. години од 438 настрадалих бораца ВРС и МУП-а РС, 253 су настрадала приликом пада Возуће (10. и 11.09.) или око 72,72 %. Дана 10.09.1995. године погинуло и нестало је 191 борац ВРС и 5 бораца МУП-а РС.
А од тог броја настрадалих бораца ВРС (833), као што сам већ горе написао 253 борца су погинула и нестала приликом пада Возуће (10. и 11.09.1995. године) или 30,37 %.
Значи фактички према прикупљеним подацима од 1062 борца ВРС и МУП-а РС настрадала у одбрани Возуће (општина Завидовићи и Бановићи) настрадало је 833 борца или 78,43%.

По Билтену 1. КК ВРС о Размјени заробљених и погинулих припадника 1. и 2. КК ВРС, који је направила Комисија за размјену 1. КК ВРС и издала га априла 1996. године са озренско-возућког ратишта из септембра 1995. године 258 бораца ВРС и МУП-а РС водило се несталим, из маја и јула 1995. године 46 бораца ВРС и 4 борца МУП-а РС се водило несталим, укупно 308 бораца.

Четврта озренска лпбр ВРС је од дана формирања 01.11.1993. године до краја рата према досада сакупљеним подацима имала 198 погинулих и несталих бораца. Од тога броја при паду Возуће погинуло је и нестало 126 бораца или 63,63 % од укупног броја настрадалих бораца, а до 10.09.1995. године из 4. озренске лпбр настрадала 67 борца или 33,83, а 5 бораца или 2,52 % је погинуло октобра 1995. године у рејону Борове главе изнад Горњег Раковца (маглајско ратиште). Приликом пада Возуће 10.09.1995. године из 4. озренске лпбр ВРС (возућка бригада) у свом извјештају који је послао октобра 1995. године претпоставлјеној команди, командант 4. озренске лпбр ВРС, их извјештава да је у борбама за Возућу 10.09.1995. године нестало 187 бораца. Након Дејтонског споразума из затвора 2. и 3. корпуса на слободу је пуштен 61 борац 4. озренске лпбр ВРС.
Ако на ових настрадалих 198 бораца 4. озренске лпбр додамо погинуле (до 31.10.1993. године - борци 2. озренске лпбр) из општина Завидовићи (Возућа и Гостовићи) и општине Бановићи 1992-1993 њих 186, добијамо укупно да је погинуло 384 борца са тих општина, што се у неку руку слаже са Спомен паноом 4. озренске лпбр у Модричи. Бригада је за заслуге указом предсједника РС одликована медаљом "Петра Мркоњића" поводом Видовдана 1994. године.

И непријатељ је на Возући и возућком џепу 1992-1995 имао такође велике губитке, као и ВРС, преко 1200 погинулих и несталих... Имам податке за 460 погинулих бораца 2. корпуса из Тузле (Прилог за њихову Монографију Другог корпуса).

Са возућког ратишта потражује се још 127 посмртних остатака несталих бораца из маја-септембра 1995. године, од тог броја 68 бораца је из 4. озренске лпбр ВРС.

Odlična tema. Zahvaljujem postavljaču. Pravo je čudo da je Vozuća odbranjena toliko dugo. Ako se pogleda karta i raspored muslimanskih jedinica jasno je da je to bio veoma težak položaj. Posledica pada Vozuće je gubitak kompletnog južnog dela Ozrena koji je 100% naseljen Srbima.
Šteta.

Da se ne lažemo, ona se nije držala dugo, ona je pala kad se na nju udarilo...

Takođe, tu je zarobljeno toliko MTS-a da smo se mi više radovali tome nego osvajanju teritorije. I tu je VRS izgubila ponovno samo zbog ponižavanja protivnika i opuštanja, jer sa onoliko tehnike i municije mogla ih je napasti i Crvena Armija ne bi ih pomakla.

Vogošća je bila u pitanju. 1993. godine je im Alija predložio što su ovi odbili...

О замјенама територија се причало од самог почетка рата. Пошто сам и сам из Вогошће.знам добро за те приче које сам ажурно записивао у свој ратни дневник и које су нас, Вогошћане и те како погађале и деморалисале. На том дијелу сарајевског ратишта водиле су се најжешће борбе током житавог рата (Жуч), војници, па и цивили, су малтене свакодневно гинули а нама иза леђа је неко планирао трговати тиме за шта смо се ми борили и то је над нама висило цијело вријеме као Дамоклов мач. (на крају су стварно тим мачем и ударили одрезавши од Републике Српске све наше општине око Сарајева). Говорило се да ће се Вогошћа и Илијаш замијенити за Сребреницу или за Горажде. У другој варијанти су се као предмет замјене спомињали Илиџа и Хаџићи. Причало се да се муслиманима мора дати излаз из града и да морамо нешто жртвовати. Пред крај рата се почела спомињати и могућност некаквог дистрикта, то јест демилитаризоване зоне Сарајева и околине. Потом се десила та операција "Коверат" у јуну 1995, неуспјели покушај муслиманске деблокаде града у којој смо били предани од стране нашег руководства (у то сам сигуран 100%), како што је Сребреница предана од стране муслиманског руководства. За разлику од Сребренице, ми смо се одбранили, уз велике жртве, па су наши вождови били пинуђени дати нас за зеленим солом. Ако нећеш силом хоћеш милом.

Takođe, tu je zarobljeno toliko MTS-a da smo se mi više radovali tome nego osvajanju teritorije. I tu je VRS izgubila ponovno samo zbog ponižavanja protivnika i opuštanja, jer sa onoliko tehnike i municije mogla ih je napasti i Crvena Armija ne bi ih pomakla.

Vozuća je pala 95-te, a ratovalo se od 92-ge. Znači, držala se oko 3 godine. Ovo drugo je napola tačno jer je postojao popriličan manjak u ljudstvu 1995-te.

Nije tačno.
ABiH je udarala se na Vozuću stalno, i prethodnih godina, ali bezuspješno. I prije ovog napada u septembru 1995 bilo je i jačih napada ali su odbijeni. Jedino što su prethodni napadi okrnjavali slobodnu teritoriju i sužavali odstupnicu prema ostalom dijelu Ozrena. Na kraju, septembra 1995, ostao je prolaz prema Ozrenu toliko smanjen da je trebalo samo to presjeći i Vozuća ostaje u okruženju, a što se i desilo.
Vojska Vozuće je bila riješena da se brani do kraja ali treba uzeti u obzir da je bila desetkovana i iscrpljena ratom.

Treba znati da su se ovo događalo (septembar 1995) istovremeno sa padom zapadnokrajiških opština, znači horde su nadirale preko Drvara i Grahova, Glamoča prema Banja Luci. VRS vjerovatno i nije imala mogućnosti da šalje pojačanje u "slijepo crijevo" kada ovamo padaju cijeli gradovi.

A što se tiče MTS, to je smiješno da je nešto korisno ostavljeno.
Izraubovane puške, par ispicanih tenkova, artiljerija korištena 4 godine....:D
To je već bilo za staro gvožđe.
A ABiH je tada već imala novijeg naoružanja, podršku avijacije i UNPROFOR-a. Teško da joj je ova strudija mogla pomoći.

Inače, ova citirana knjiga poprilično vjerno opisuje dešavanja u Vozućoj.

Српске главе „вриједиле“ 1.000 до 3.000 марака
Датум објаве: недеља, септембар 10, 2017

Тада су командири и команданти jединица упознати са ставком да ће „из стимулативног фонда (Армиjе БиХ) од 300.000 марака током чишћења терена бити награђени наjбољи поjединци. За заробљеног четника 3.000 марака, мртвог 1.000 марака. За освоjени тенк награда jе до 20.000 марака, а за заробљену пушку 200 марака“.

Зоран Благоjевић, командант штаба 4. озренске лпбр

Пише: Александар ЛУКИЋ
У недјељу, 10. септембра навршава се 22 година од егзодуса Срба из Возуће и долине риjеке Криваjе у ФБиХ гдjе су припадници такозване Армиjе БиХ са вjековних огњишта протjерали 1.920 српских породица, 7.500 Срба, спаљено jе више од 30 села, погинуло око 415 српских воjника, а jош 137 се воде као нестали.
Офанзива из септембра 1995. године имала jе таjне називе „Ураган“, „Фарз“ или „Бадр ал Босна“.
Тадашњи командант Штаба Четврте озренске лаке пjешадиjске бригаде Зоран Благоjевић рекао jе Срни да jе у септембарскоj офанзиви, а по наредби команданта Главног штаба такозване Армиjе БиХ Расима Делића, са око 23.000 воjника учествовало укупно 13 бригада из два корпуса такозване Армиjе БиХ.
Активну подршку, додаjе он, пружиле су НАТО снаге за брза деjства и пакистански контингент међународних мировних снага, док су хрватске снаге одбиле да учествуjу.
У Другом тузланском корпусу, на чиjем челу jе био генерал Сеад Делић, ову операциjу су таjно назвали „Ураган-95“, а у Трећем зеничком, под командом бригадног генерала Сакиба Махмуљина – „Фарз-95“ („Божиjа заповиjест“).
Одред „Ел муџахид“, са око 500 бораца, што из иностранства, што домаћих, додиjељен Трећем корпусу, операциjу jе интерно звао „Бадр ал Босна“.
„Усуд Возуће био jе њен географски положаj“, наводи Благоjевић.
Иако у полуокружењу, Возућа пресиjеца два басена – тузлански и зенички, чиме jе муслиманским снагама пресjечена главна путна комуникациjа Зеница – Завидовићи – Бановићи – Возућа.
Благоjевић подсjећа да jе 30. августа 1995. године у мjесту Каменица, некадашње српско село Гостовић, одржан састанак старjешина Трећег корпуса такозване Армиjе БиХ, коjи су учествовали у офанзиви на Возућу.
Тада су, додаjе он, командири и команданти jединица упознати са ставком да ће „из стимулативног фонда (Армиjе БиХ) од 300.000 марака током чишћења терена бити награђени наjбољи поjединци. За заробљеног четника 3.000 марака, мртвог 1.000 марака. За освоjени тенк награда jе до 20.000 марака, а заробљена пушка награђивала се са 200 марака“.
Операциjа jе почела у раним jутарњим часовима 10. септембра 1995. године, иако jе према писаним наредбама требало да почне 6. септембра. Чекало се бомбардовање НАТО авиjациjе по српским одбрамбеним линиjама и системима везе.
Благоjевић подсjећа да су у претходном периоду снаге такозване Армиjе БиХ сваке године изводиле по jедну офанзиву на подручjе Возуће, коjу jе у зони одговорности од 30 километара бранило око 1.176 бораца Четврте озренске лаке пjешадиjске бригаде потпомогнуте србачким, краjишким и другим jединицама.
„Муслиманске офанзиве из 1992. и 1993. године биле су осуjећене и разбиjене, али jе у jуну 1994. први пут искоординисана између Другог и Трећег курпуса, што jу jе издваjало у односу на претходне и упозорило на веће интересовање за оваj простор“, истиче Благоjевић.
Након слома офанзиве из 1994. године, а према подацима и записима такозване Армиjе БиХ, Благоjевић наводи да jе приоритет и примарни циљ Главног штаба на челу са Расимом Делићем био да Возућа буде заузета.
Он наглашава да jе тада у састав Трећег корупуса прикључен одред „Ел муџахид“, а први контакт са њима у Возући био jе већ 1994. године.
Благоjевић jе као особеност тог одреда навео да су свако своjе извиђање снимали, па су приказивали своjе рањене и погинуле или звjерства коjа су чинили над заробљеним Србима.
„Захваљуjући добрим обавjештаjним подацима о активностима у муслиманским jединицама, као и могућности да преведемо пресретнуту комуникациjу са арапског jезика, располагали смо вриjедном грађом коjа jе указивала на предстоjећу офанзиву, о чему смо своjевремено информисали надређене“, истиче Благоjевић.
Према његовим риjечима, телеграм jе упућен Првоj тактичкоj групи, Оперативноj групи, као и Првом краjишком корпусу, али jе био игнорисан.
Благоjевић истиче да Главни штаб Воjске Републике Српске током офанзиве „Ураган“ 1995. године ниjе послао помоћ борцима коjи су бранили Возућу.
Он подсjећа на сусрет са тадашњим начелником Главног штаба Маноjлом Миловановићем, о чему постоjе и свjедочења у књизи „Битка за Возућу ’92-’95“ аутора Ненада Цвjетковића.
Благоjевић наводи да jе тадашњи предсjедник општине Стоjко Благоjевић краjем 1994. године, када су муслимански напади и извиђања постаjали учесталиjи и суровиjи, почео да превентивно исељава цивилно становништво.
Зоран Благоjевић jе одлуку о превентивном повлачењу цивила са данашњег становишта оциjенио као одличан потез, иако jе у jавности протумачен као издаjа, jер jе избjегнут стравичан покољ коjи jе задесио све оне коjи су остали.
Извор:
http://jadovno.com/srpske-glave-vrijedile-1000-do-3000-maraka/#.XJqttzp7mUk

Nije tačno.
ABiH je udarala se na Vozuću stalno, i prethodnih godina, ali bezuspješno. I prije ovog napada u septembru 1995 bilo je i jačih napada ali su odbijeni. Jedino što su prethodni napadi okrnjavali slobodnu teritoriju i sužavali odstupnicu prema ostalom dijelu Ozrena. Na kraju, septembra 1995, ostao je prolaz prema Ozrenu toliko smanjen da je trebalo samo to presjeći i Vozuća ostaje u okruženju, a što se i desilo.
Vojska Vozuće je bila riješena da se brani do kraja ali treba uzeti u obzir da je bila desetkovana i iscrpljena ratom.

Treba znati da su se ovo događalo (septembar 1995) istovremeno sa padom zapadnokrajiških opština, znači horde su nadirale preko Drvara i Grahova, Glamoča prema Banja Luci. VRS vjerovatno i nije imala mogućnosti da šalje pojačanje u "slijepo crijevo" kada ovamo padaju cijeli gradovi.

A ABiH je tada već imala novijeg naoružanja, podršku avijacije i UNPROFOR-a. Teško da joj je ova strudija mogla pomoći.

Što ne volim ovakve priče. Pa kolona je išla kroz čitavu Tuzlu sa zarobljenim mts-om, bio je i snimak negdje. Kamione samo mesnih narezaka.

Jesmo Mi tada već bili opremljeniji, ali smo se radovali zarobljenim mts-u do neba.

- - - - - - - - - -

Vozuća je pala 95-te, a ratovalo se od 92-ge. Znači, držala se oko 3 godine. Ovo drugo je napola tačno jer je postojao popriličan manjak u ljudstvu 1995-te.

Možda 3. Korpus, nisam upoznat. Mi smo imali druge brige.

Poslednja izmena od moderatora:
Što ne volim ovakve lažove. Pa kolona je išla kroz čitavu Tuzlu sa zarobljenim mts-om, bio je i snimak negdje. Kamione samo mesnih narezaka.

Jesmo Mi tada već bili opremljeniji, ali smo se radovali zarobljenim mts-u do neba.

- - - - - - - - - -

To ostavi za neke druge forume i tvoje sunarodnjake.

Kamion mesnih narezaka, to su sigurno oni "Ikari".:confused: Od unprofora.

Ja sam ti bio u jednoj od Ozrenskih brigada cijeli rat pa znam dobro šta smo imali pri kraju rata.

Možda ste se vi radovali zarobljenom tehnikom, ali svejedno je ona bila izraubovana i oštećena ;)
Pa poslije rata u cijeloj VRS nije ostalo normalnog naoružanja a šta je tek u Vozućoj, gdje se neprijatelj tukao dan-noć. I cijele 4 godine smo ih tukli da se nisu nikada ni oporavili.
I sada kada im pomenemo Ozren i Vozuća, preplaše se ko da Švabama pomeneš Istočni front :D

Poslednja izmena od moderatora:
Nije tačno.

Ne treba zaboraviti da je tada isto trajala i NAto operacija bombardovanja RS
Masovan napad na RS poceo je 30 avgusta 1995 i trajo do 20 septembra 1995

Clanak iz Banjaluckog Glasa Srpskog o Evgeniju Vasilevu dobrovoljcu iz Bugarske koji je ratovao i pogino u 4 Ozrenskoj brigadi VRS

1.jpg

To ostavi za neke druge forume i tvoje sunarodnjake.

Kamion mesnih narezaka, to su sigurno oni "Ikari".:confused: Od unprofora.

Ja sam ti bio u jednoj od Ozrenskih brigada cijeli rat pa znam dobro šta smo imali pri kraju rata.

Možda ste se vi radovali zarobljenom tehnikom, ali svejedno je ona bila izraubovana i oštećena ;)
Pa poslije rata u cijeloj VRS nije ostalo normalnog naoružanja a šta je tek u Vozućoj, gdje se neprijatelj tukao dan-noć. I cijele 4 godine smo ih tukli da se nisu nikada ni oporavili.
I sada kada im pomenemo Ozren i Vozuća, preplaše se ko da Švabama pomeneš Istočni front :D

Čisto sumnjam da si bio tamo po tvojoj priči..

Back