Bitka kod Litl Bighorna

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
336.680
kaster-251x250.jpg
bik-181x250.jpg


Bitka kod Litl Bighorna je bila poslednja bitka generala Džordža Kastera, u kojoj je ceo konjički puk masakriran od strane ujedinjenih indijanskih plemena
Sijuksa, Arapaha i Šajena pod vođstvom poglavice Sedećeg Bika. Bitka se odigrala 25. juna 1876. godine

Tragična sudbina starosedelaca na tlu Severne Amerike je posebna priča jer su Indijanci pretpeli genocid. Najčešće su vodili neravnopravne bitke jer su doseljenici imali tehničku prednost u oružju. U toj borbi posebno mesto zauzima bitka kod Litl Bighorna (Battle of the Little Bighorn; smeđa, divlja ovca – muflon). Indijanci bitku zovu ”Bitka na masnoj travi”. General Džordž Kaster (George Armstrong Custer) predvodio je konjički puk u Montani. Zadatak je bio da upadne u jedno indijansko selo. Međutim, tu su ga čekale nadmoćne indijanske snage iz plemena Sijuksa, Arapaha i Šajena (Čejena). Indijanaca je bilo prema nepotvrđenoj proceni od jedne do tri hiljade, a Kaster je predvodio puk od oko 700 konjanika i izviđača. Bitka se odigrala 25. juna 1876. godine. General je, odvojivši se s jednom udarnom grupom puka uleteo u zamku. U neravnopavnoj borbi svi su poginuli, uključujući njegova dva rođena brata, Tomasa i Bostona. Kada je stiglo pojačanje generala Terija, moglo je samo da prebroji mrtve. Našli su 197 poginulih i unakaženih tela. Ukupno je u toj bici poginulo 268 ”plavih bluza”.

unnamed.jpg


Indijanci nisu ni znali da su ubili generala koji je tada imao 37 godina. Bio je na Vest Pointu najgori u svojoj klasi, a početak Građanskog rata dočekao je kao niži poručnik Unije, da bi stigao do general-majora. Ova bitka bila je najteži američki poraz, ali i kraj za indijansku sudbinu. Doseljenici su pojačali svoje pukove i u sledećih petnaest godina sve bitke su bile i osvetničke, dok Indijanci nisu prestali da pružaju otpor.

Bik koji sedi, iako je pobedio Kasterovu vojsku, morao je da pobegne u Kanadu gde je ostao do 1881. kada ga je američka vlada amnestirala. Jedno vreme je proveo i u cirkusu Bufalo Bila. Ubila ga je indijska policija 15. decembra 1890. u 59. godini, dok se opirao hapšenju zbog sumnje da je učestvovao u pobuni.

Clip.jpg
 

Back
Top