forfreedom
Početnik
- Poruka
- 5
Pozdrav. Bio sam ateista od malena, ali se nikad nisam izjasnio možda tako, ili sam ignorisao ako su me pitali za moja uverenja, pošto sam se plašio zbog njihove "kritike".Koja su vaša mišljenja o ateizmu? Zato što ljudi pogotovo u zemljama gde je sistem edukacije slabiji su neprijateljski nastrojeni prema drugim ljudima koji se izjasne da neveruju u boga, ili da su pripadnici druge religije. Da li ima više ovde ljudi koji se sebe smatraju ateistima i imali su slična iskustva? Najčešći argumenat protiv ateista, i to govorim iz ličnog iskustva, da ako neko neveruje u boga da onda nema moral, taj "argumenat" pada sam na sebe pošto ako ti treba bog da znaš šta je dobro ili zlo onda nisi zapravo dobar, ili moralan, kao kad detetu kažemo da nešto ne radi što je loše, ali ono ne zna zašto, onda ga ne čini dobrim, ljudska moralnost je urođena u psihu i to je pomogla u evoluciji za opstanak vrste, i altruizam možemo naći svugde u prirodi. I recimo sledeći problemi se javljaju, gde ljudi koji se izjašnjavaju svoje vere misle da je nihova religija prava a ostale nisu, ali religija je demografska, ako bi ste odrasli u hrišćanskoj porodici hrišćan ćete verovatno biti, ako odrastete u muslimanskoj porodici verovatno ćete biti musliman, ili da odrastete u antičkoj grčkoj verovatno bi ste verovali i Zeusa itd. Zbog nabijanja religije na decu, plašenja o paklu, i ne učenju o drugim mišljenjima ili religijama. Ima previše religija, kako znati koja je baš ta prava religija? Sledeći argumenat bi bio da nemožemo dokazati da bog ne postoji, ali onda implicira da ne možemo dokazati da bog postoji, može postojati bezbroj kombinacija boga ili bogova. Pokazano je da više od 90% naučnika se izjašnjava ateistima, ostali procenat agnostici a još manji ateisti, i da zemlje boljeg obrazovanja, boljeg obrazovanja i manje stope kriminala imaju veći broj ateista naprimer Švedska, Norveška, Japan itd. A zemlja slabijeg obrazovanja gde su mnoge zemlje afrike, USA, veliki deo balkana itd. imaju veoma veliki deo religiozne populacije. I problem je što većina populacije koja se izjašnjava religioznim i veoma ponosnim nisu u životu čitali bibliju možda ni čak videli, krše mnoge dela biblije i samo čisto licemerje, ili čak mnogi delovima biblije gde se čisto slepo gleda gde imamo delove koji su na ovim vremenima ili čak tada čisto zlo, recimo ropstvo, seksizam, ili veoma poznato masovno ubistvo prvorođene dece, homofobija itd. Evo primera gde mnogi vernici gledaju slepo i ingorišu, dok mahaju biblijom koji nisu pročitali: Da se ne sudi drugima(ovde naravno mnogi odmah na noge osuđuje druge, zato što su neke vere, nacije, seksualnog opredeljanje, način gledanja na svet itd.) U starom zavetu imamo da muškarci ne trebaju imati dugu kosu, ali vidimo svugde svaka slika Isusa da ima dugu kosu, čista kontradikcija. Zabranjeno je da zoveš nekoga očem, zato što kaže da je samo bog otac, prilično sam siguran da svi zovu svog oca tako, zabranjeno je imati tetovaže(koji veliki broj ljudi ima), recimo imamo kamenovanje, što je kontradikcija sa zakonom ne ubij, i žene korištene za seksualne usluge muškarca, i recimo imamo zlo u bibliji gde bog potopi svet, ubistvo prvorođenih(zamislite decu koja umiru, koje dete zaslužuje smrt?), ili recimo Mojsije kad se vratio sa deset zapovesti video je da su ljudi izmislili nekog boga kojem sa klanjali, bio je besan, i šta dalje? Naravno tu misa prestaje u crkvi, jer ako bi nastavili, ljudi naravno ne bi verovali, i ne bi mislili da je bog dobar, da nastavim, on i njegova vojska ubili su 3000 izraelćana, imamo i da bog zapoveda onima da ubije ženu, decu ako veruju u druge bogove itd. Imamo više i više primera. Naravno sad ću dobiti kritike od velikih "patriota" koji su ponosni na sebe, predpostavljam psovke, pošto bolji argumenat ne može se doći, ali nadam se da ima obrazovanih ljudi koji znaju kako da se izražavaju i postave konstruktivne kritike na moje argumente.