Može da uradi samo u domenu onoga što mu je dato, to je konstatacija nevezano za astrologiju. Astrologija to samo može da potvrdi, da nismo svi rođeni isti - čak štaviše.
Zavisi šta podrazumevaš pod "osvešćen", ja smatram da se može videti potencijal čoveka ali da se ne može baš uvek predvideti na kom nivou on funkcioniše, da li "troši" (i koristi, sebi u korist) svoje napete aspekte ili oni pak "troše" njega. Okviri postoje, kao i potencijali, pitanje je koje će čovek od njih svih iskoristiti. Negde se to jasno vidi, negde ne.
Sama reč kaže.

Osvešćen= imati svest o nečemu.
Ja sebi ne dajem za pravo da kažem koliki je domet Astrologije, jer kao što rekoh, nisam profesionalni astrolog sa višegodišnjim iskustvom.
Ma osnovu čitanog, na osnovu razgovora sa profi astrolozima, nameće se da astrologija može mnogo, samo je pitanje koliko je neko dobar astrolog, tačnije koliko mu je blisko tumačenje simbolike.
Višedecenijski astrolozi nikad neće reći da ne ''negde vide'', a ''negde ne''.

Jer astrološko znanje se suštinski bazira na empiriji.
Dakle, posle mnogo godina rada, prosto vidiš.
Ti mene ne razumeš pa ne znam ni da li vredi da jako širim priču u tom smeru.
Ja sam samo pravila paralelu, na tvom primeru, između onog kakav je čovek iznutra u odnosu na ono kakav utisak ostavlja i kakav je kao pojava. Ja nisam negirala tvoj Mesec niti ga nazvala "neosvešćenim" (čak štaviše), ali si ti (bar sam ja stekla takav utisak) u jednom od prethodnih postova pokušala da minimiziraš njegov uticaj na račun toga što "te ljudi tako ne doživljavaju".
Ja ništa nisam konstatovala novo, samo sam objašnjavala tvoje reči, astrološki.
Da, ja sam rekla da me ljudi ne doživljavaju kao emotivnu, bez obzira na moj Mesec, ali moram da napomenem, nije samo vladar ascedenta i suvladar taj koji će graditi sliku o čoveku koja je vidjiva spoljnom svetu.
Cela karta je bitna. Prvi utisam- možda. ( pa čak ni to nije uvek tako), ali kad si sa nekim duže vreme ukontaktu dolazi do izražaja sve.
Zato mi smeta tumačenje pojedinačnih aspekata.
Pa taj moj Mesec nije samo u 12. kući i tu je kraj priče. Šta ćemo sa svim aspektima koje gradi? Ili će i ti aspekti koje Mesec gradi i osobine koje iz njh slede ostati neotkrivene jer je vladar Ascedenta otišao u 12. polje?
Bitna je i snaga aspekata. Šta ako je vladar slab i otišao još u neko padajuće polje, a osoba ima u natalu neke veoma jake aspekte, koje veze ( teorijski) ne bi trebale da imaju sa opisom i prvim utiskom osobe, a ipak ti aspekti iskaču u prvi plan?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Razumem ja tvoju paralelu, ali možda sam malo konfuzno ( to je zbog Merkura u Ribama, a zbog trgona sa Uranom, imam brze impresije i slike- često napravim digresiju koja treba da pojasni prethodno, a sagovornicima ne bude jasno ) pokušala da ti objasnim da postoje i drugi aspekti koji determinišu ličnost, kakav je prvi utisak koji ostavlja i njene osobine.
Vladar Ascedenta jeste bitan, ali ne mora biti presudan, pa čak ni najznačajniji.
I nikako ne smemo da prenebregnemo energije među ljudima
Nećeš ostaviti na svakog isti utisak, bez obzira na vladar i njegovu poziciju..
Spoljni uticaji postoje ali postoje i unutrašnji. Postoje čak i unutrašnji koji utiču na spoljašnje. Ne možeš uticati na sve, ali na jedan deo možeš.
Upravo ono o čemu pričam.
A možeš uticatisao na one o kojima imaš razvijenu svest.
Ako neko nije svestan neke svoje mane, kako će je menjati?
Postoje ljudi kojima čak i kad ukažeš na istu, nisu u stanju da je uvide.
Zato, onoliko koliko smo osvešćeni, toliko možemo menjati sudbinu i to samo u onom domenu koji zavisi samo i isključivo od samog pojedinca.