Birački spiskovi

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
zašto misliš da bi bilo kojoj vlasti išlo u prilog da ovo uradi?

Za sada, zabole nas za bilo koju vlast.

Zato sam i pokrenula temu, jer je očigledno da mi kao građani možemo dosta toga da uradimo. Može da bude i tema tih zborova, kako god. Ili da se ta priča raširi. I dalje stoji da je još bitnije od spiska kontrola izbornog procesa.

Meni lično, govorim u svoje građansko ime, bi najbolje bilo da lepo studenti kažu 4 meseca zaebavate, nema nikakve odgovornosti, lažete i vređate, niste sposobni da ispunite naše zahteve, upotrebljavate LRAD itd.., vređate nas preko medija, huškate ljude na nas, vređate naše profesore, zahtevamo izbore, da dobijemo vlast koja će utvrditi sve malverzacije, odgovornosti, poslati u ćorku koga treba, odvezati tužilaštvo, jer vi niste SPOSOBNI za tako što ! I onda napraviti neki studentsko-narodni pokret.

Tako bih ja.

Бирачки спискови у Србији су комедија.

Општина у којој живим има по попису из 2022. 36.601 становника...а по државној администрацији (https://upit.birackispisak.gov.rs/PregledBrojaBiraca) има 33.649 бирача, на дан 23.03.2025.

Па, помало је сумњиво... :mrgreen:

pa što se ne pozabavite time? vi na lokalu? napravite radnu akjciju da vsako ode i za svoju nekretninu vidi ko je prijavljen ko nije.

Kontrolori obicno i nisu pravi kontrolori vec samo dodju ujutru jave se i pred kraj se cisto formalno pojave da bi uzeli dnevnicu @vatra u mraku

Treba dozvoliti max 2h odsustva sa birackom mesta, inace nema para i ne vazis se kao kontrolor - predjes li to vreme vise ne mozes da ucestvujes kao kontrolor na izbornom mestu. Cak bih podnosio i tuzbe zvanicno, jer se to placa.

Sta me briga za vlast? Ja pisem kako to mora da se radi danas, sa danasnjim stanjem tehnike i tehnologije.

Takodje na ovom principu treba da se ustroje baze za zdravstvo i PIO fond, da nema vise da mrtvi ljudi dobijaju lekove i penzije - cim premine neko, u MUP-u se to registruje, i azuriraju se sve ostale baze, ako uopste postoje ostale baze (zavisi od potreba). I time nema niko nista da azurira, SAMO MUP, sve ostalo je AUTOMATSKI.

Govorim o tome ko je ziv a ko mrtav, i gde ko zivi (adresa). I nema niko da brlja po tim bazama, postoje operatori koji azuriraju ko se rodio a ko umro, ko se preselio itd, a softver ti sam to azurirao svuda gde treba automatski. I onda imas sve azurirano bukvalno non-stop.

Isto vazi za izborni spisak, koji je jos i najlaksi jer se radi samo jednom u par godina, mada moze da se radi bilo kad, bitno je da se koriste AZURIRANI podaci MUP-a kao osnov.

Onda ostaje jedino da MUP azurira podatke redovono, sto mu i jeste jedan od poslova. I onda ako nije baza azurirana znamo gde da se obratimo - pravac MUP!
ja se apsolutno slažem da to treba da se uradi, ali od koga očekuješ da to uradi?

... pa lepo udjes na zvanicnom sajtu i vidis koliko je ljudi imalo pravo glasa 2023 kad bili izbori iz inostranstva, tabrojka kaze samo 50 000.

ne razumem. hoćeš da kažeš da kradu tamo ili ovde? objasni kako ako svako mesto ima kontrolora i može da uporedi. Vidi šta je objavljeno na RIKu i vidi svoj papir gde je brojao glasove ?

Verovatno želite da splasne ova energija pa da onda budu izbori?
Neverovatno da to želim. Režim i svi njegovi "glasnogovornici" već tri meseca te pozivaju da dođeš na njihove izbore, referendume, kako bi upravo na njima likvidirao proteste. Upravo suprotno, da teško je zadržati energiju protesta još neko vreme, ali da nam je neko rekao u novembru, da ćemo u februaru i martu, imati ono što smo imali, svi bi se grohotom nasmejali. Ide proleće, lepo vreme, na ulicama i u šetnjama trebalo bi da bude još više građana.
Trenutno je formiranje Zborova stvari usmerilo u drugom smeru i nije baš jasno kako će priča sa njima završiti. Koncentracija snage i htenja.
Energija protesta po meni ulazi i kritičan period ako potraju do jula, kao što su se i oni prošle godine posle Ribnikara i Dubone, spontano ugasili.
Međutim, ovo sve je novo i niko ne zna kuda ide i kako će se završiti. Jedino je sigurno da se ulicama valja ogromno narodno nezadovoljstvo i da je potrebno pravilno ga artikulisati i usmeriti.
Stvari bi zapravo ostavio u rukama studenata i prosvete. Oni su i zaslužni za sve. Ako kažu da se ide na izbore, ide se. Mada to uopšte nisu njihovi zahtevi.
Njihovi zahtevi su tako ustrojeni, da ukoliko ih režim prihvati, stavlja sebi omču oko vrata.

Poslednja izmena:
Jeste li vi ikad bili u kontroli nekog glasackog mesta i da ste videli da narod koji tamo radi , tj prijavljen je da kontrolise i obavlja glasanje zna da radi taj posao?

Ja sam bio u desetak kontrola i nijednom , znaci ni BG ni unutrasnjost nije bilo kako treba, od 1 do 5,6 teskih prekrsaja za ponistavanje glasanja...i naravno nijednom nije bilo ponisteno da se ne brukaju svi koji su tu odredjeni za glasanje...a da su mutili mutili su samo tako...ne 400 glasova, ali do 100 smute...

I sta je poenta ove teme...da odjednom dobijamo pismen i posten narod, ma hajde, to ni u ludilu ne moze da se desi..
Bukvalno je sastav usred Bg kao da si ispred neke seoske prodavnice...nista bolji..
Malo su kulturniji u nekim MZ u unutrasnjosti ,ali tamo gde se glasanje odrzava pored visih skola ili fakulteta...ima uticaj, da ne poveruje covek,, ali ima..
Ali nigde nije za prihvatanje, tj svuda je trebalo ponistiti glasanje...a da ne pricam tamo gde nisam bio u kontroli..

Tako da mnogo se zanosite da je ovaj narod pismen i logican a nije, i odgovoran a nije, i inteligentan a nije..
Jednostavnije, zamislite najglupljeg poznanika, pomnozite sa 50 e to vam je sastav na glasackom mestu...i jos gore od toga..

pa što se ne pozabavite time? vi na lokalu? napravite radnu akjciju da vsako ode i za svoju nekretninu vidi ko je prijavljen ko nije.

Ја за своју и за себе знам.

А пошто је код мене велика већина патриотски орјентисана (код мене ти је СНС на власти 15 година) онда ти је јасно да то велику већину не занима.

Знају за кога су, без обзира што је општина отишла у *****... :per:

Баш као што је и Србија отишла у *****.

ne razumem. hoćeš da kažeš da kradu tamo ili ovde? objasni kako ako svako mesto ima kontrolora i može da uporedi. Vidi šta je objavljeno na RIKu i vidi svoj papir gde je brojao glasove ?
Ne....hocu ds kazem da je nemoguce da samo 50 000 ljudi sa nasim drzavljanstvom koji zive u inostranstvo ima pravo glasa, jer znamo da je taj broj znatno veci ...pa samo u Becu zivi 200 000 nasih a da ne govorim o Chicagu ....drugim gradovima, zemljama.

Neverovatno da to ne želim. Režim i svi njegovi "glasnogovornici" već tri meseca te pozivaju da dođeš na njihove izbore, referendume, kako bi upravo na njima likvidirao proteste. Upravo suprotno, da teško je zadržati energiju protesta još neko vreme, ali da nam je neko rekao u novembru, da ćemo u februaru i martu, imati ono što smo imali, svi bi se grohotom nasmejali. Ide proleće, lepo vreme, na ulicama i u šetnjama trebalo bi da bude još više građana.
Trenutno je formiranje Zborova stvari usmerilo u drugom smeru i nije baš jasno kako će priča sa njima završiti. Koncentracija snage i htenja.
Energija protesta po meni ulazi i kritičan period ako potraju do jula, kao što su se i oni prošle godine posle Ribnikara i Dubone, spontano ugasili.
Međutim, ovo sve je novo i niko ne zna kuda ide i kako će se završiti. Jedino je sigurno da se ulicama valja ogromno narodno nezadovoljstvo i da je potrebno pravilno ga artikulisati i usmeriti.
Stvari bi zapravo ostavio u rukama studenata i prosvete. Oni su i zaslužni za sve. Ako kažu da se ide na izbore, ide se. Mada to uopšte nisu njihovi zahtevi.
Njihovi zahtevi su tako ustrojeni, da ukoliko ih režim prihvati, stavlja sebi omču oko vrata.
Dosta je bilo izvlacenja na namestenim izborima, doslo je vreme da se preuzme odgovornost za sve posledice a to je i sustina studentskih zahteva iako su oni to uvili malo drugacije.

Ne....hocu ds kazem da je nemoguce da samo 50 000 ljudi sa nasim drzavljanstvom koji zive u inostranstvo ima pravo glasa, jer znamo da je taj broj znatno veci ...pa samo u Becu zivi 200 000 nasih a da ne govorim o Chicagu ....drugim gradovima, zemljama.
pa čekaj bre, to što neko ima srpsko poreklo ne znači da ima pravo glasa
pre svega mora imati i naše državljanstvo, ali neko ga mora i prijaviti u birački spisak

Jeste li vi ikad bili u kontroli nekog glasackog mesta i da ste videli da narod koji tamo radi , tj prijavljen je da kontrolise i obavlja glasanje zna da radi taj posao?

Ja sam bio u desetak kontrola i nijednom , znaci ni BG ni unutrasnjost nije bilo kako treba, od 1 do 5,6 teskih prekrsaja za ponistavanje glasanja...i naravno nijednom nije bilo ponisteno da se ne brukaju svi koji su tu odredjeni za glasanje...a da su mutili mutili su samo tako...ne 400 glasova, ali do 100 smute...

I sta je poenta ove teme...da odjednom dobijamo pismen i posten narod, ma hajde, to ni u ludilu ne moze da se desi..
Bukvalno je sastav usred Bg kao da si ispred neke seoske prodavnice...nista bolji..
Malo su kulturniji u nekim MZ u unutrasnjosti ,ali tamo gde se glasanje odrzava pored visih skola ili fakulteta...ima uticaj, da ne poveruje covek,, ali ima..
Ali nigde nije za prihvatanje, tj svuda je trebalo ponistiti glasanje...a da ne pricam tamo gde nisam bio u kontroli..

Tako da mnogo se zanosite da je ovaj narod pismen i logican a nije, i odgovoran a nije, i inteligentan a nije..
Jednostavnije, zamislite najglupljeg poznanika, pomnozite sa 50 e to vam je sastav na glasackom mestu...i jos gore od toga..

Pa mi kao da nismo u istom gradu.

bila sam kontrolor više puta, jednom čak i predsednik jednog odbora. pre ihahaj godina. Čak i tada je sve bilo normalno, prebrojali glasove, nas 20 je bilo kontrolora, ako ne i 30 na jednom mestu, svi stoje gledaju, svi broje, uneli cifre, odneli džakove.. sve je jasno.

Već dugo vremena nisam u tim odborima, ali uvek nađem na RIKu rezultat za moje mesto, zanima me, svako mesto je objavljeno, za svako mesto imaš konkretne brojeve. Sve što treba kontrolori da urade jeste da pogledaju svoj papir i brojke na sajtu. Zar je to teško? Ako ima nepravilnosti to se prijavi. Prošli put je bilo za par glasova tamo i vamo. Na mom mestu od nekih 1100 prijavljenih ubedljivo je bila dobila opozicija. Znači jaka kontrola i to je to.

Ovog puta su ljudi na nogama, na protestima, ako bude bilo većih zloupotreba podići će se svi ! to više neće biti zanemareno i niko neće priznati rezultate.

Ja vam kazem da nema sanse da ljudi to obave kako valja...
Ja sam video da ljudi misle da je sve ok, ali sam ja video uspesno izvrseno muljanje...jer ih ne interesuje, vise ih interesuje da se ispricaju , zabave, pohvale decom...

Boli ih uvo za glasanje i za 10 glasackih listica ako neko mulja, tako oni misle...

Ne postoji nijedno glasacko mesto u Srbiji a da je odradjeno kako valja...nemoguce je da ja izaberem slucajna glasacka mesta i na svim bude teskih faulova...sta sam ja, madjionicar koji ume da izabere mesta gde se mulja...

Zato i kazem, pogresne su vam pretpostavke, da su to sve doktori nauka i uceni ljudi ili zdravorazumski ljudi i da ce tako jednostavan posao , osim za predsednika komisije za glasacko mesto svi odraditi laganica..
Nema Srbija ljude cak ni za to , za obavljanje jednog glasanja...

Naravno isto kao i za pricu da u Srbiji nema gladnih , a ja ih vidjam gde god da odem po Srbiji unutrasnjosti , , ne znam za BG, u BG znam babe stare koje ne greju zimi nego loze 24h ili stare novine sto nadju oko pijaca...a od toga nema sanse da se ogrejes...i ruke su im pune reumaticnih cvorova...

svako ko misli da nije bilo muljanja na njegovom glasackom mestu je slepac koji je vise pio kafe i cavrljao nego sto je gledao sta se radi ....to je prepustio drugima..

Srbija je teska seljanija na oba nacina, i mentalno i svesno i karakterno , a plus sto je sociopatoloska sredina, to ekstra..
Nije losa za zivot ako ti nista ne zavisi od uredjenja ostalih i ako ne strcis...ako radis nesto neuobicajeno odmah si tipovan, i fali ti jedan papir..tj nepodoban si.

Znam, zato sto su i moji bili gastarbajteri i uvek su bili upisani u spisku iako ovde nisu ziveli ko zna koliko godina.
vidi ovako, ne upišu se automatski u birački spisak ni neki koji su ovde rođeni i ovde žive, da li slučajno ili namerno, to ne znam, jednostavno nam je sistem loš i zastareo
ako neko ima naše državljanstvo, znači da ima i našu ličnu kartu i ovde može da proveri da li je u biračkom spisku:
https://upit.birackispisak.gov.rs/
ako nije, onda imaš na nekoj prethodnoj stranici objašnjenu proceduru vezanu za upis u birački spisak
to je ono što pojedinci mogu da urade, umesto što kukaju

Back