Bilo jednom.....

• Začetnik teme Začetnik teme DON
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Milice, samo opusteno... To sto brisem postove, nema nikakve veze s nekom tvojom krivicom, vec sa tim, sto su oni izlazili iz okvira teme koja je zapoceta na ovom topicu...
Pozvana si da se i dalje slobodno druzis na ovom forumu...
Pozzz

DON:
Pre mnogo,mnogo godina,postojalo je ostrvo.Na tom ostrvu zivljase :Ljubav,osecanje,ponos,bogatstvo,znanje i tuga.
Jednog dana saopstise mestanima tog ostrva,da ce im isto biti potopljeno.Pripremise svi svoje camce,jahte,brodove...
Samo ljubav nikako nije mogla da se pomiri cinjenicom da ce joj voljeno ostrvo biti potopljeno.
Dodje i taj cas!Poce ostrvo da tone.Svako se ukrca u svoje plovilo.Ljubav nije imala plovilo.Zivelo je u nadi da ostrvo ipak nece biti potopljeno.Zato i nije gradila plovilo.Kako ostrvo poce sve vise da tone,ljubav poce dozivati svoje dojucerasnje jedine drugare:
-Bogatstvoooooo,povedi me sobom,molecivim glasom povika ljubav...
Bogatstvo proveze svoj luksuzni brod,i onako uspu dobaci:Svasta,sta ces mi ti?Kupicu drugu ljubav.
U to prodje Ponos...Opet ljubav poce da zapomaze:
-Ponoseeeee,povedi me s tobom...
Ne,nikako!Sta ces mi,rece ponos i ne pogledavsi ljubav.
Tad projuri osecanje.I njemu se ljubav obrati za pomoc.
Oh,ne,zaboga,nikako.Izvini ljubavi,malo sam izgubio osecaj za osecanja.
Sledeci brod,bejase brod Tuge.I njoj se ljubav obrati za pomoc.Povika u sav glas:Tugooooooo...povedi me bar ti,molim te.Ja i ti smo najvise drugovali ovde.Zar ne?
-Jesmo,rece tuga,jesmo,kako da ne.Ali te bas zato i necu povest sa sobom.Dosta mi te je.Mozda ja nadjem radost.Tebe mi te je dosta!

Odose svi.Osta samo ljubav i znanje.Ostrvo je sve vise tonulo.Kad vec ljubav i znanje izgubise svaku nadu,zacushe glas:
-Hajde,uskacite,zacuse...
Nisu casa casili.Uskocise ljubav i znanje u strancev obican camac.Spasise se.Stranac ih odveze do jednog drugog ostrva,niko ne zna kojeg,i tu ih ostavi.Oni se zahvalise,stranac ode.Tek tada,ljubav uhvati sebe u glasnom razmisljanju:Hej,pa kako se zove ovaj stranac?Ne pitasmo ni za ime?!
Znanje,koje je sve vreme cutalo,tiho progovori:Ja znam.Znam ime stranca.
Kako je ime,kako je ime,nestrpljiva postade ljubav?!
VREME,ime mu je vreme,ljubavi.....
Ono nas je spaslo.

Mnogo kasnije,culi su ljubav i znanje,da je Bogatstvo umrlo u bedi,prokockalo sve sto je imalo,osecanje nestalo prvom pojavom krivice,tuga se utopila u bol.
Sa prelepog ostrva,ostadose u zivotu samo LJUBAV I ZNANJE.

Mozda prica nije za LjiS...ako nije,levi mish,klik i nema vise ni ljubavi ni znanja..... :roll:

e ovako neshto nih chitala u chitanci,a ne one smorove.Prelepo je i tachno

Da li znas da je ona reka postala crnja nego sto je bila?Diskoteka gde smo se upoznali vise ne postoji.Ostalo je u parku nekoliko polomljenih klupa...na terasi hotela reklama s``flasom coca-cole.U tvome stanu uvek spustene roletne,ti si uvek od dana pravio noc...nocu si ziveo,danju spavao.Svake noci sam strpljivo cekala,slusala korake dok si dolazio i pravila se da spavam.Jednom si mi tako za rodjendan doneo prve majske tresnje,nikada mi nisu vise bile slatke kao tada...
"Zalim za jedno davno prohujalo leto,
zalim za reci tada izrecene,
sto zivot cinise lepsim u maju
i tek procvale ruze,behu ostavljene."

Bio sam maturant onda.Vranjske gimnazije.Skolska pri kraju,ja vec znao da cu poloziti,kako,manje bitno bilo onda.Tog jutra sam se nekako bezvoljno probudio.Zakasao sam prethodne veceri do 23 sati?! u grad.Tad je to bilo,ohoho kasno.Vranje bilo manlo mesto,nema kafica.Popilo se koje pice vise u cuvenoj kafani "Prolece" kod Tatabita.Malo su tog jutra zujale pcelice u glavi.No,kako put do moje skole,vodi kroz gradski park,nisam mogo a da ne cujem i ne vidim uobicajenu scenu u Vranju.Vranje,grad meraka,sevdaha,derta,grad ljubavi,muzike,vecite zal za mlodosti.Al ne bih ja da se merim sa jednim Borom Stankovicem,tek to jeste.Ono sto je Bora napisao u svojim delima,to jeste tako.Cak i danas.Kad bi neko i pokusao da napise nesto o Vranju,mislim da bi mogo samo Mobilne telefone,TV,i automobile da doda.Nista vise od onog sto je Bora reko vec.No.....da se vratim prici.Cujem,gledam,scena ista.Cigani,trube....setna pesma.IZGUBLJENO JAGNJE! Na travi,na cilimu sedi lokalni meraklija.Opste poznat lik.Stalno sam ja njega vidjao,kao i mnogi drugi koji su zurili na poso,u skolu.On je svakog jutra bio tu ,u parku,tacno u 7 ujutru.sa Ciganima,trubama,litrom rakije,sa pesmom.Nije dizao ruke,nije pevao.Cutao je,pusio cigaru,ispijao rakijicu.Nije obracao paznju na ljude koji su govorili:"a pusti budalu,umesto da uzme da radi nesto,on se izelgava,trosi nasledstvo.Pitacemo ga do kad,jednom ce bunar njegov presusiti." On je cutao,nije obracao paznju.Bio je nekako u svom svetu.Nikog nije primecivao.Ili sam ja to tako do tada mislio.Tek,ja sam tog jutra,ni sam ne znam zasto,zastao i dugo ga gledao.U jednom momentu,on dade rukom znak Ciganima da prestanu sa svirkom.Pogleda pravo u mene.Rece:Dodji ti mali ovamo.Ja se trgoh,podjoh k njemu.Kaze:Sedi mali...pa me oslovi po imenu i nadimku(u Vranje si bez nadimka niko). U skolu,a,zapita me on? U skolu reko.Pa mora li se,opet on zapita,al mu se pojavi blagi osmeh na ustima.Pa i ne mora,rekoh,kraj je godine,a ja znam vec kako sam polozio.Onda,rece on,sedi sa mnom,ako te nije sramota.Cuj sramota?! Sto bi me bilo sramota.Sramota je ukrasti,lagati,sesti i popiti nije.Seo sam...Pijes li,zapita me? Onako,po malo,rekoh.A sta volis da slusas od muzike,opet zapita? Rekoh:Bijelo Dugme,Smak,Atomsko skloniste....Ne,ne,ne...prekide me.Dobro to,rece,mlad si i valja da slusas sta ti se svidja,volis li trubu.Ko iz topa rekoh:OBOZAVAM! On se nasmeja,pa rece:Pa normalno,ne bi bio Vranjanac da ne volis trubu.Onda on izvadi iz totbe cokancic ,sipa mi u njega rakiju,i rece:Aj ziveli sinak! Ziveli.Dade znak rukom sviracima,i oni pocese muziku.razleze se zvuk trube do Morave.On je opet cutao.I ja sam.Naterala me ta muzika da cutim i slusam.Tek posle sat vreme,mozda ja primetuh kako se ljudi sve vise okupljaju,kako vec pocinju da dobacuju NJEMU,a i meni.Njume,kako ga nije sramota da uci dete da pije,a meni,kako me nije sramota da sedim s takvom barabom,pijancem.Na moje iznenadjenje,on opet dade znak muzici da stane.Stade muzika,a on se meni obrati recima:Vidis...pa mi ime rece,i ti se sigurno pitas:Sta ja to radim,zasto ovo radim,jel tako? Ja iskren kao i uvek,rekoh:Da,bas me interesuje.On se tad podize.Pogleda okupljene ljude.Krajnje ljubazno skide sesir,nakloni im se,i pozdravi sve.Opet sede,i poce da prica: " Vidis sinko,ja sam takav kakav sam.Imam nesto usedjevine,taman da nista ne radimza svog zivota.Ja se samo radujem svakom jutru koje ugledam,radujem se zivotu.Dosta je bilo tuge.Svako jutro ja se pesmom zahvalim Bogu sto mi je omogucio da ugledam jos jedno jutro,da uzivam jos jednom u Trubi.Dakako,rece,ti si mlad,tebi to ne preporucujem.Trubu,muziku moras osetiti kao i zivot.Lepo rece Bora,:"a pesma ,nije pesma,toj bese pesma kako prvo devojacko milovanje i celivanje...." i ja se sinako,samo slazem s njim.Pesma i truba,su zivot.Zivot treba osetiti kao zenu.Voleti ga,maziti i paziti.Kao zenu.Sto ga vise volis,vise ce te voleti.samo pazi sinko,oce zena da prevari,ma kako je ti voleo.Zena je cudo...A ovi ljudi,koji me osudjuju,ma veruj sinko,i te kako bi rado bili na mom mestu,al ne mogu,ne znaju.Ne znaju,ne ne mogu.Zivot treba znati upraznjavati,zene,muzika,sevdah,merak....to je zivot,to zapamti,al ne idi za mnom.Samo upamti." Opet ucuta,dade znak Ciganima,razlegose se zvuci trube,pesma:MORE ZADADE SE CRNI OBLAK.....on me pita:'Hoces jos jedan cokancic?" Ih,sad sam vec jedva docekao.Bogami,ostadosmo mi tako do vecernjih sati,kad on rece:"A sad dosta,valja naci neku zenu za nocAj ti sinko kuci,i upamti:Pesmu da volis kao zenu,ali zivot ceni....voli i ceni....." Digosmo se,odosmo.Ne znam zasto mi je ovaj dogadjaj pao na pamet bas sada,tek.....pokazalo se da je lokalna legenda i te kako bio u pravu.Poslusao sam ja njega,al nisam bas iso njegovim putem.Doduse,u spomen njemu,jer je umro u medjuvremenu,al je jos dugo ziveo od tog naseg druzenja,ne retko i sam radim ono sto je upravo on radio.Priznajem,on je sa mnogo vise stila to radio.A i drugo je vreme sad................................

Sedim ja tako u kafani Prolece.Maj mesec,zuje pcelice radilice,opeklo sunce,a ladovina.Debela ladovina.Pijuckam ja i mezuckam.Solo.Sta ce mi drustvo,nema ko da ti zvrnda i da te davi,uzivas sam u prekrasnom danu.Pogled mi pada,sasvim slucajno na obliznu kovacnicu.U njoj,maldjani mimak,kuje.A sta da radi u kovacnici no da kuje? Nece valjda u kovacnici kolace praviti.Gledam ga ja,ma zao mi ga.Mlad decko,ono,nekako mi mali,zgoljast,zut...al simpatican na svoj nacin.I radi.Po vazdan radi.Svaka mu cast,mislim se ja.No,primetio sam bio,i ne samo ja,to primetio ceo grad,da se jedna lokalna...hmmmmm...znate vec sta,mnogo nesto muva oko te kovacnice.Seta dete,a sve pored kovacnice.No,samo sam gledao,jer me pogled tamo vodio.Ona,dobro,kao sto rekoh na onom Topic-u,lepota je relativna stvar i stvar ukusa,al kad kad nije na odmet prizvati zdravu pamet u pomoc.Tipican primer je bila ta "Gospodja sa detetom".E tu je vec valjalo prizvati zdravu pamet. No,deckic mlad,tek mu brcici onako poceli da nicaju,a ona,ona iskusna.malo po malo,cujem posle se spandjali. I videlo se to.Decko je prosto cvetao,a i ona.Ulovila mladu piletinu.LJUBAV! Ma kakva bila ,LJUBAV! Ahhhhhhhhh,da covek samo pozavidi,nista drugo. Mnogo mi drago kad vidim da se ljudi vole. Ali,primetim ja tu nesto.Od onog decka,koji je rado dolazio na nas poziv,na jedan klaker,sasvim drugo dete sad! Uozbiljilo se,ceslja se svaki dan.Kuje potkovicu u belim rukavicama.Higijena,mora se.A i ona se promenila,ta "Gospodja"...nije ono sto je bila.Ne mozes vise ni DOBAR DAN da joj pozelis.Nos uvis.Ma nema,ceo svet njihov.A dobro,mislim ja,sta ces.ljubav je to.Naravno,uvek prisutni Bogom dani novinari,koji eto misle da samo oni znaju da pishu,i to najbolje(a trpi hartija sve,u ovom slucaju tastatura,pa i to da se jedan novinar ,ex novinar,da ne uvredim bas casne zurnaliste,daleko bilo,sprema se da objavi knjigu?! E to ja cujem,i onako radoznao,ma morao sam da ga pitam:Jel,a o cemu ces pisati? kad on meni ni 5 nit 6,no odbrusi:Sta te briga,pisacu kratke price,o ljubavi,kao ovo dvoje vidis ih? Necu pisati kao ti,o svemu i svacemu! Oooooooo,nemojmo se ljutiti,al ok.ja se povucem iz diskusije,svaka daljnja bi bila uzaludno trosenje reci.I sad ja gledam.Imamo par golupcica,i imamo ex novinara koji ce ovekoveciti tu ljubav.MILINA! samo,tu se nesto ne uklapa....a sta to,ne znam,nisam pametan....vreme ce reci,sta se tu nesto ne uklapa,a nesto opasno ne stima.I proslo je neko vreme,evo sta je bilo:"Gospodja" po navici,nije mogla dugo da izdrzi,mladjani deckic zabatalio poso,otiso sav ucviljen u kaludjere...a za ex novinara? Sta da Vam pricam,jos juri izdavace,cujem negde u Tanzaniji.Mozda ce tamo proci.Ko zna,ovde ne,ipak je ovo zemlja Romantika.

Da je Lane Gutovic tu,sad bi reko:NE ZNAM STO SAM VAM OVO ISPRICAO......al Lane sprema pozorisnu predstavu bas pod tim imenom.

Ali jos nije sigurno,da ce se tako zvati.Pitao me,da li da da takav naslov predtsavi i imam li ja neku ideju,a ja ovakav nikakav,ko iz topa reko:"A sto ne das ime;"KUKU MENE STOJMENE?"

...sinoc sam je opet video.Onako,nenadano,kao i onda kad smo se upoznavali.Sedeo sam u separeu kafica,u samom cosku,sam sa svojim borama.Prigusena plava svetla skrivala su do donekle moj lik,a opet ja sam mogao da vidim sve prisutne u kaficu.Sedeo sam,ispijao svoju omiljenu Votkicu.Odjednom,prvo zacuh glas,a zatim kroz gusti oblak dima od cigareta,vidoh meni dobro poznato lice. Bio sam zatecen.Da li je ONA,ili samo plod moje maste,plod moje vac odavno skrivene zelje za jedan ,bar jedan pogled jos.Gledao sam je dok se smejala tom momku.Gledao sam kako mu nesto prica,razdragana,kakva je uvek bila.Jasno sam video i pege na njenom licu.Male,sitne,skoro nevidljve pegice,meni toliko drage.Pricali smo onda,kako ce se vremenom te pege izgubiti. Ali,njoj su jos stajale.Ili je vreme za nju stalo,ili sam ja mnogo ostareo,pitao sam se u sebi,dok sam narucivao rukom jos jednu Vodku.Neverovatno je to ,kako coveku u delic sekunde,proleti cela jedna zivotna serija.I ma koliko bilo ruznih epzoda bilo u toj seriji,mi se uvek secamo samo lepih epizoda.Ruzne su potisnute.Tako i treba.Zasto ziveti sa ruznim,odvratnim scenama nasih zivota.Secajmo se samo onih lepih.Pao je za njihovim stolom i prvi poljubac.To je vec bilo previse za mene.Popio sam na iskap svoje pice i poso.No,prolazeci kraj njih,ona se kao po nekakvoj necujnoj ,nevidljivoj komandi,okrenula i pogledala me pravo u ochi.Gledao sam i ja nju.Trajalo je to,za mene vecnost,tek minut mozda.Mozda i vise.Ne znam,nisam bio svestan tada da li je vreme stalo,tek bio sam svestan svog nekog stanja u kome sam se naso.Da,bio je to trenutak,onaj trenutak,kad se pomesaju bol,mrznja,ljubav,ceznja,pohlepa,pozuda,kad srce kuca jace i glasnije no urlik ranenog Lava u nepreglednoj savani.Cuo sam njega,kako je doziva,no ona je gledala u mene,bas kao i ja u nju.Na mah mi se ucinilo da sam video i suzu na njenom licu,da je potekla.A, bice da mi se ucinilo.Bice da je to samo mutni pogled kroz suzu,ali moju.Nekako sam se okrenuo,poso ka izlazu.Nisam zatvarao vrata kafica.Samo sam necujno uklizio u tu beskrajno lepu ,sneznu noc.Sutradan,neko me je zvao,bio je sakriven broj.Znao sam nekako da je ona,ili sam tako hteo da znam?! Ne znam,znam samo da se nisam javljao. Isuvise sam je voleo,da bih joj odgovorio.I cenio.O da! I cenio,a zasto joj to nikad nisam reko,ne pitajte me,jer odgovor ne znam.A bice da nije bila ona,voleo bih da nije bila ona.Zasto prekidati opet neciju srecu.Ako bi bila ona,ako je ona zvala,pricali bi sigurno da sam se javio.A onda,zaboravili zasigurno sve prevare u proslosti,izasli opet i......Ugasila bi se i zadnja nit romantike koju nikad nismo imali,a tako sam zeleo da bas s njom dozivim sve cari romantike...Jednostavno je to.Voleli se jesmo,razumeli nismo.Onaj momak koji je bio prethodno vece sa njom,mozda se s njim i voli i razume.Zasto onda kvariti tudju srecu? Ostalo je samo na tom pogledu.Nikada se sreli vise nismo.Ili smo se mozda i sreli,al prepoznali nismo? Ili smo mozda samo iz nekakvog ljubavnog straha,okretali glave,da se ne bi sreli,opet pogledali..........

pismoDon2-1.gif

Back