БиХ добила "зелено светло" за отварање преговора са ЕУ

комшија

Stara legenda
Poruka
92.252

1711076802611.png

BiH dobila "zeleno svjetlo" za otvaranje pregovora sa EU


Lideri država članica Evropske unije danas su u Briselu dali su "zeleno svjetlo" BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

1711076627688.png


21.03.2024 | 20:54

Informacije o ovoj odluci čelnika zemalja članica Evropske unije potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel.

Ovu odluku su donijeli na temelju preporuke Evropske komisije (EK).

Podsjetimo, Evropska komisija je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji.

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodijeljen joj je u decembru 2022.

link

Па зар то није фантастично?! Честитке Босанцима! Видимо се у ЕУропи!
 

1711080206062.png

STIGLA REAKCIJA ŽELJKA KOMŠIĆA: "Odlična vijest za našu zemlju, hvala Evropskoj komisiji i zemljama članicama EU!"


U prvoj reakciji nakon potvrde otvaranja pregovora EU i BiH, Komšić se zahvalio Evropskoj komisiji i zemljama članicama Evropske unije što su prepoznale važnost trenutka za Bosnu i Hercegovinu, Zapadni Balkan i Evropu.


eljko_komsic_1_2.jpg


Prije 8h

Današnja odluka Evropske komisije za otvaranje EU pregovora sa Bosnom i Hercegovinom je odlična vijest za našu zemlju, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U prvoj reakciji nakon potvrde otvaranja pregovora EU i BiH, Komšić se zahvalio Evropskoj komisiji i zemljama članicama Evropske unije što su prepoznale važnost trenutka za Bosnu i Hercegovinu, Zapadni Balkan i Evropu.

"Svjesni smo da nas čeka ogroman posao i kako stvari stoje da više neće bit popuštanja i zaklanjanja iza trenutne geopolitičke situacije na evropskom kontinentu. U svakom slučaju ovo je važan trenutak za bosanskohercegovački put ka Evropskoj uniji", poručio je Komšić.
 
1711092113560.pngOTVARANJE PREGOVORA

Kako su evropski i svjetski mediji izvijestili o odluci evropskih lidera da daju zeleno svjetlo BiH

1711092093507.png


Brojni evropski mediji prenijeli su informaciju da je Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

Austrijski Der Standard napisao je da su šefovi država i vlada EU zvanično odlučili da otpočnu pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

"To ne znači da će zemlja, kao i ostali kandidati, moći postati članica u dogledno vrijeme. U prethodnim izjavama se govorilo o ulasku Balkana u EU do 2030. godine. Da li je to realno, može se nagađati, baš kao i u slučaju Ukrajine: zemlja u ratu čije granice nisu ni sigurne ne može postati članica EU", piše Standard.

Navode da su diplomate na marginama sastanka kazale da bi trebalo pokušati uvesti BiH, Ukrajinu i Moldaviju u pregovarački proces prije ljeta.

"To bi donijelo više mogućnosti za podršku iz fondova EU i djelomičnu integraciju prije formalnog pristupanja. Razlog: Mađarska će preuzeti predsjedavanje EU od 1. jula, a premijer Viktor Orban je deklarirani protivnik približavanja Ukrajine EU. Onda ništa više ne bi funkcionisalo", navodi se.

Politico citira predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela koji je poručio da je mjesto Bosne i Hercegovine u "evropskoj porodici" i da je u pitanju "ključni korak naprijed na vašem putu prema EU".

Podsjetili su da je EU Bosni i Hercegovina dodijelila status kandidata u decembru 2022. godine.

Reuters donosi kratku vijest da je Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom citirajući Michela.

Associated Press piše da se 27 lidera EU složilo da započne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom uprkos dubokim etničkim podjelama u zemlji sa 3,2 miliona stanovnika.

"Iako ta zemlja Zapadnog Balkana mora još mnogo da uradi prije nego što pregovori mogu da počnu", piše AP.
 
Hvala Dodiku, nadam se njegovim ucestalijim posjetama Rusiji kako bi nas cim prije ugurao u NATO i EU.
Хвала и лажном цару Путинку Малом. Без његовог лудачког и бесмисленог рата којим се само укопао у украјинском блату чиме је "Мајчицу" изоловао од Европе гурнувши је "братски" загрљај Народне Републике Кине [у којој деца и дан-данас у школама уче да је Сибир кинески и да је само питање времена када ће Сибир да буде део НР Кине], Шведска и Финска никада не би постале чланице НАТО нити би Босна, Молдавија и Украјина добиле зелено светло за отварање преговoра са ЕУ.
 

1711115960255.pngDRŽAVOM SE ŠIRI PORUKA IZ AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU: "Ključni korak ka osiguranju..."


(...) mjesta koje joj pripada u euroatlantskoj zajednici naroda.


1648723557224.jpg

Michael Murphy

Prije 13 min


Američka ambasada u BiH oglasila se nakon što je naša zemlja dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristuonih pregovora sa EU.

Sjedinjene Američke Države su pozdravile odluku Evropskog vijeća.

"Ovo je važna prekretnica u historiji BiH i ključni korak ka osiguranju mjesta koje joj pripada u euroatlantskoj zajednici naroda. Sjedinjene Države će nastaviti podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i pomoći joj da napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji", naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

 

Back
Top