Biciklizam

Večeras sam probušio gumu na parče žice...Na povratku od Gazele...Donji deo keja pored splavova...Bila nabacana gomila metalnih opiljaka i sličnog oštrog materijala i ovo mi se zabilo...Skoro pola cola! Kada sam vadio odmah se čuo svuuš i...Nije mi se ovo dugo desilo...Nije se zabilo u krampon nego između...:(

Po Beogradu ima na vise mesta onaj sprej za zastitu unutrasnjih guma od busenja i vrlo je efikasan i cena nije preterana - oko 1.000 din . Nije u odnosu na "guranje bicikla po nekoliko kilometara do kuce ili najblizeg servisa" .
Ili jeftinija opcija : rezervna unutrasnja guma (300 do 500 din) , pribor za skidanje spoljinh guma , po neka flekica i jos ako moze "samolepljiva" , da olaksa radove , naravno univerzalni kljuc , ako nemate "snalu na osovini za brzo skidanje/ montriranje tocka " i opusteno na put .
Naravno , ako ste pri paricama , mozete i one od "kevlara" i spoljnje i unutrasnje i tada ste bas za "opusteno vozikanje bajsa" .

A za "ove turiste po Srbiji" , pored ovog gore navedenog , bice Vam najsigurnije da prenocite u nekoj stambenoj zgradi , a ne po sumama i gorama . Nisu vise ta vremena kada se to moglo ...Garderobu viseslojnu i ne promocivu ponesite , suve carape i donji ves u rezervi , "Prvu pomoc" pod obavezno , prolece je i imajte na umu da se i sumske zivotinjice bude i traze hranu , pa povedite racuna o tome ko je sve kome i sta u "lancu ishrane" i naravno - busolu , po mogucstvu neki satelitski navigator , mada moze i "pametniji telefon" da posluzi ako ima dometa , perorez , iglu , konac i maramicu , vodu za pice , nesto od gotove konzervirane hrane , suvo voce zbog secera i "kalorijske bombe" ...

Ovde imate neke od varijanti "Prve pomoci i uputstva" :

Srecno i uzivajte pametno .:bye:

Poslednja izmena:
Kupi onaj gel koji se sipa u unutrasnje gume i pored tih spoljnih ,od kevlara, si miran ...
Mada postoje unutrasnje gume koje ga vec imaju u fabrickoj varijanti , a cena im je na nasem trzistu preko 1.000 din .
Ah , da ..Vozi malo u cike - cake izmedju jeksera ...:D

Ljudi,
Može li jedan savet...
Hoću da pazarim novi MTB 29" (malo sam krakat) i za oko su mi zapali Capriolo Level modeli - konkretno 9.0, 9.1 i 9.2. Kako raspon cene od najjeftinijeg do najskupljeg nije zanemarljiv interesuje me, ako neko zna, odakle potiču razlike. Da li je u pitanju razlika u nečem bazičnom (ram, točkovi) ili je u pitanju dodatna oprema. Drugim rečima, da li da uzmem najjeftiniji (9.0) pa da vremenom menjam opremu ili vredi uzeti (naj)skuplji od pobrojanih, što bi mi bio neki gornji limit (i to prilično nategnut) u finansijskom smislu...?
Hvala

Evo ovako:

Level 9.0:

ram / frame:
Alloy 6061
vila / fork:
Steel rigid Fork
šoljica vile / head parts:
FP-H808F - 11pcs, 1-1/8”, 28.6/34/30mm, 17+11.1=28.1mm height, Bearings: Caged (5/32”x22)
uložci srednjeg pogona / b.b. parts:
THUN -GOAL-AXLE:MM122.5, SHELL:BSA 68MM,W/O FIXING BOLT
srednji pogon/crankset:
LASCO 170mm, BLACK 42-34-24, PVC coated, W/ chainguard
prednji menjač / front derailleur:
SHIMANO - FD-TZ30 BAND TYPE, TOP-ROUTE, 31.8M
zadnji menjač / rear derailleur:
SHIMANO - RD-TY21-A, GS 6-SPEED, DIRECT ATTACHMENT
ručica menjača / shifters:
SHIMANO - SL-RS35-LN, TOURNEY 6-SPEED, 3-SPEED (FRICTION) REVO SHIFTER
brzina / speed:
18
zupčanici / freewheel:
SHIMANO - MF-TZ20 TOURNEY, 6-SPEED 14-16-18-21-24-28T
lanac / chain:
KMC – Z33 1/2”x3/23” (114 LINKS) (6 speed)
kočnica / brakes:
LOGAN - JY-946AE - V-brake
ručica kočnice / brake levers:
LOGAN - JY-325PAE
glave / hubs:
KRIPTON X - KT-A15F front black / KT-A11R rear black
obruči / rims:
KRIPTON - KRYPTON-X 622-19, 36H , EYELETING: NO, RDA: NO, GBS: YES
dimenzije točka / rim size:
29"
pneumatici / tires:
RUBENA - 54-622 V85 OCELOT 29x2.10
lula / handle stem:
KRIPTON X - JB-A112-8A, 31.8, 7 deg, 90 1-1/8, black
upravljač / handle bar:
KRIPTON X – JB-AL104, 31.8, 700, flat top bar, black
stub sedla / seat post:
KRIPTON X - JB-SP-301 - 27.2x350mm long, with alloy clamp, sandblasted black
sedlo / sadle:
DDK- SA-0111
pedale / pedals:
FP-818 PEDAL, PP BODY, 9/16”, WITH BALL, WITH REFLECTOR, 2-FACE AXLE
Veličina rama:
19
težina kg / weight kg:
15.3kg
Materijal rama/Frame material:
Aluminijum
kategorija / kategory:
Mountain
brzina / speed l:
18

Level 9.1:

ram / frame:
Alloy 6061
vila / fork:
SUNTOUR - M3020 - 29
FP-H812PL - 7pcs, 1-1/8”, 28.6/44/30mm, Bearings: Caged (5/32”x22), Steel ED with -FPHW-03
THUN - ROCKY ML 2.0- 122.5 mm, shell: BSA 68mm
srednji pogon/crankset:
KRIPTON X LASCO 170mm, BLACK 42-34-24
SHIMANO - TOURNEY FD-TY10 band type, top-route, 31.8mm, for 42T
SHIMANO - TOURNEY TX RD-TX35 6/7-speed, direct attachment type
SHIMANO - ST-EF 51 index front / 7 speed rear
brzina / speed:
21
zupčanici / freewheel:
SHIMANO - multiple freewheel sprocket, TZ MF-TZ21 7-speed 14-16-18-20-22-24-28T brown
lanac / chain:
KMC - Z-50 - 1/2”x3/32” (114 links) (7 speed)
kočnica / brakes:
LOGAN - JY-946AE - alloy die casting brakes, 70 mm shoe, black
SHIMANO - ST-EF 51
glave / hubs:
KRIPTON X - KT-A15F front black / KT-A11R rear black
obruči / rims:
29"
pneumatici / tires:
lula / handle stem:
KRIPTON X - JB-A112-8A, 31.8, 7 deg., 90 1-1/8, black
upravljač / handle bar:
KRIPTON X – JB-AL104, 31.8, 700, flat top bar, black
stub sedla / seat post:
KRIPTON X - JB-SP-301- 27.2x350mm long, with alloy clamp, sandblasted black
sedlo / sadle:
SELLE ROYAL - MACH
pedale / pedals:
FP-960 alloy body, 9/16”, with balls, with reflectors
Veličina rama:
19
težina kg / weight kg:
15.8kg
Aluminijum
kategorija / kategory:
Mountain
brzina / speed l:
21

Level 9.2:

ram / frame:
Alloy 6061
vila / fork:
SUNTOUR - M3020-A 29”
FP-H812PL - 7pcs, 1-1/8”, 28.6/44/30mm, Bearings: Caged (5/32”x22), Steel ED with FP-HW-03
THUN - ROCKY ML2.0- 122.5 mm, shell: BSA 68mm
srednji pogon/crankset:
KRIPTON X LASCO 170mm, BLACK 42-34-24
SHIMANO - FD-TX50 low clamp, silver, Ø34.9 dual pull
SHIMANO - ALTUS RD-M280 8 speed, top normal, direct attachment
SHIMANO - ST-EF 652 index front / 8-speed rear
brzina / speed:
24
zupčanici / freewheel:
SHIMANO - CS-HG31 8 MTB Cassette 11-30
lanac / chain:
KMC - HG50 1/2”x3/32” (114 LINKS) (8 SPEEDS)
kočnica / brakes:
LOGAN - JY-935AE - V-brake
SHIMANO - ST-EF 652
glave / hubs:
KRIPTON X - KT-A15F front black / KT-AZER rear black
obruči / rims:
29''
pneumatici / tires:
lula / handle stem:
KRIPTON X - JB-A112-8A, 31.8, 7 deg, 90 1-1/8, black
upravljač / handle bar:
KRIPTON X - JB-AL104, 31.8, 620, rise 15mm, black
rog / bar ends:
-
stub sedla / seat post:
KRIPTON X - JB-SP-306 - 31.6x400m long, with alloy clamp, sandblasted black
sedlo / sadle:
SELLE ROYAL - MACH
pedale / pedals:
FP-906,PP body, steel cage, 9/16”, with balls, with reflector
zadnji amortizer / rear shock:
-
Veličina rama:
19
težina kg / weight kg:
15,30 kg
Aluminijum
kategorija / kategory:
Mountain
brzina / speed l:
24

Pare su u raponu od 200-300€ u koji upadaju ova tri, a uz to mi je ovlašćeni servis/prodavnica skoro pa pod prozorom.
To što je 15kg mi nije neki minus.
29ka zato što sam krakat (~190), a isprobao sam kod ortaka koji je nešto karabudžio pa mi se čini znatno udobnije.
Eto...

pa ti se vec pomirio da ces svaki dan piti kaficu sa serviserom:lol:to su sve v break opcije i smesne odavno van upotrebe 18 21 i 24 brzine,ali dobro manje vise ne mora svako da isprati najnovije,ja sam 188 visok i to nije uopste validan razlog koji si naveo za 29ku,da si rekao vozim sumu ocu da postignem neki rezulat pa ajde,a to sa 15 kg bajsem ne moze i da hoces,za 300e mozes uzeti full xt opremu v break i na tim delovima neces puno izgubiti novca ako zelis nadogradjivati,govorim o polovnom bajsu,nov je cisto bacanje para,takodje kad uzmes bolju grupu delova samo ces prolaziti pored servisa s osmehom sto u njega ne navracas nijednom u par godina,pa sad ako nisi pametan:lol:

Ja skontah iz ranijih postova (čitah nadugačko) da ti naginješ ka toj kombinaciji smart/polovno i dugoročno, što i sâm preferiram u oblastima u koje se dovoljno razumem, ali ovo, za sad, nije slučaj.
Veličina točka mi je najviše je zbog udobnosti - jednostavno osećam razliku između točkova od 26" i 29". Na 26ici sam nekako uvek pogrbljen. Naravno, možda grešim u smislu modela koje merkam. Zato i pitam za savet.

nisi probao odgovarajucu velicinu i geometriju 26ice to je sve,29 kupuju bas oni kojima cena ne predstavlja problem,ne znam sta da ti jos vrtim u krug sto nisam naveo,ovo je sve isto s drugo pakovanje

- - - - - - - - - -

kad si naveo razliku izmedju 26 i 29, to ne znaci da ces na ovim novim istu tu razliku osetiti

i ako odlucis za 29 opet je bolje polovan da uzmes sa boljom opremom

Kao sto si mu i rekao - uvek moze da nadogradjuje prema novcaniku , zeljama i znanju sta hoce ...
Marxe , poslusaj sta ti Georgejune pise i neces pogresiti .
Jos ako odvojis par hiljada dinara i kupis odgovarajuci alat za bicikle , mozes da ustedis neki dinar i da to ustedjeno ulozis u kvalitetnije delove .

Ma jasan mi je princip, ali jednostavno se ne razumem dovoljno u materiju da bih jurio delove... aj nek mi neko dâ predlog šta bih tako mogao da sastavim u okviru navedenog budžeta pa da vidim da li mogu od toga da krenem.

I još jedna stvar me baca u rebus. Držao bih bajs na terasi, ali je ona malo čudno zastakljena, a i plus okrenuta ka zapadu, tako da se leti popodne malo stvara efekat staklene bašte tj. tu ume da bude baš vruće. Pitam se da li će mi prozviždati gume od bajsa u takvim uslovima...? :think:

ma pusti gume nemoj da blede i rdjave vredniji delovi,nismo rekli da sklapas bajs tek je to skupo,nego da kupis polovan od bolje grupe delova pa vozis i ne mislis,a usput kako skupis para menjas deo po deo ka visoj novijoj grupi,prodajes te delove koji se inace traze a uzimas novije serije uz minimalne doplate,primera radi sa v break xt grupe prelazak na xt diskove moze izaci izmedju 50-100e

krecem do fruske gore valjda nece kisa

Poslednja izmena:

Back