Quantcast

BICIKLIZAM

rz brzotrz 1972

Zainteresovan član
Poruka
196
U nedelju vozio prvu vecu kilometrazu ove godine.Javili su 14 stepeni temperaturu ,pa sam sa kolegom iz N.Sada dogovorio da odemo do vrdnicke kule.Izvezao sam 80km.Temperatura je bila oko 8 stepeni.Stopala su mi vecinom bila ledena.Mislio sam da cu se prehladiti,ali evo 2 dana poslije sam potpuno zdrav.
 

georgejune

Starosedelac
Poruka
152.504
Vožnjom bicikla do zdravije planete
Najnoviji izveštaji upozoravaju da moramo smanjiti emisiju CO2 pre nego što bude prekasno.


Svi smo manje-više svesni da vožnja bicikla nosi sa sobom brojne zdravstvene benefite, ali uticaj koji ima na planetu i poboljšanje uslova života, mogu da osete svi, a ne samo pojedinci koji teže zdravijem načinu života.
U najnovijim izveštajima objavljenim na Međuvladinom panelu o klimatskim promenama zemalja Evropske Unije (IPCC), pominje se da ukoliko globalna temperatura poraste za 1.5 stepena celzijusa ili više, do 2030. godine planeti preti rizik od ekstremnih suša, požara i poplava koji će se isto tako srazmerno povećati.
Ukoliko ne počnemo da menjamo dosadašnje funkcionisanje odnosno emisiju ugljen-dioksida, globalna temperatura bi mogla da poraste i do 3 stepena celzijusa – duplo više od onoga što naučnici smatraju da bi bilo katastrofalno. Na promenu mogu da utiču svi, od državnih vrhova, preko velikih korporacija do običnih građana. Na panelu je predloženo nekoliko načina za smanjivanje štetne emisije, a jedan od njih je i korišćenje bickla kao prevoznog sredstva.
Postoji mnoštvo zanimljivih dokaza da zamena korišćenja automobila biciklom koristi životnoj sredini. U studiji Instituta za transport i razvojnu politiku iz 2015. godine zaključeno je da bi porast (od oko 20 odsto) korišćenja bicikla širom sveta mogao smanjiti emisiju ugljen-dioksida nastalu urbanim prevozom za skoro 11 odsto do 2050. godine. Istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da ako bi 20 odsto populacije koristilo bicikle umesto automobila za kratke relacije u Milvokiju i Medisonu (Viskonsin, SAD) emisija ugljen-dioksida bi bila manja za 57.405 tona. Istraživanje iz 2011. godine u Barseloni, Španija pokazalo je da projekat javnih biciklističkih servisa smanjuju emisiju u ovom gradu za 9.000 tona godišnje.
Međutim, navesti ljude da iz četvorotočkaša pređu na dvotočkaše nije lako kao što statistike čine da deluje da jeste. Vozači moraju da se osećaju bezbedno dok dolaze od tačke A do tačke B na dva točka, nebitno koja je distanca u pitanju, a mnogi se ne osećaju tako.
“Ono što se može učiniti je urbanističko planiranje i implementacija kompletnih uličnih politika, stvari kao što su finansiranje infrasktrukture, izgradnja zaštićenih biciklističkih staza i otvoreni razgovori sa građanima o tome šta bi učinilo da se oni osećaju bezbedno,” rekla je Keron Vitaker predsednica Lige Američkih Biciklista.
Koristeći biciklističke staze i drugu infrastrukturu kako bi se obezbedila bolja povezanost manjih sredina i predgrađa sa školama, šoping centrima i poslovnim centrima, gradovi bi ohrabrili i podstakli ljude da zamene svoje automobile biciklima.
Države pojedinačno mogu da odigraju značajnu ulogu, ne samo finansirajući izgradnju staza i parkinga za bicikle, one mogu da omoguće gradovima da menjaju i prilagođavaju pravila kao što je na primer smanjenje brzine. Pored pitanja bezbednosti, udaljenost je jedan od najvećih razloga zašto ljudi ne idu na posao biciklom. Studije su pokazale da većina neće koristiti bicikl kao prevozno sredstvo do posla ako je udaljenost veća od 24 kilometra u oba smera. Ali ne postoji razlog da se vožnja biciklom ne kombinuje sa vožnjom autobusom ili vozom, zavisno od mogućnosti u datom gradu odnosno državi.
Vitaker takođe savetuje indivudualne bicikliste da se bore za svoja prava i traže od države uređenje bicikističke mreže. Na kraju krajeva, biciklisti koji već putuju na svojim dvotočkašima, a poznaju nekoga ko bi možda želeo da radi isto to ali još uvek nije krenuo, mogu da motivišu druge tako što će ih pozvati da zajedno voze.
Ako vožnja bicikla može da pomogne planeti, onda je na biciklistima svih vrsta da urade sve što je u njihovoj moći da to podele sa drugima.
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.552
:)


Nakon duze pauze , danas sam se pridruzio onom Izvestaju o kom pise georgejune u prethodnom postu ...

:)

A Ti , goxy , nemoj da vozikas bajs "na suvo" , jer pravis stetu i bajsu i sebi ...

Vikend , a Ada puna "profesionalaca koji voze i levom stranom" , tako da ostajem kod onog "da je radni dan , pa jos pre podne , najbolji izbor za voznju bajsa" ...

Bar sto se tice Bgd - a.
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.552
"Beograd
Protest biciklista: Performans ispred Skupštine grada sa maskama Vesića i Malog

Članovi udruženja građana Ulice za bicikliste održali su danas ispred Skupštine grada protestni performans zbog najavljene izmene u naplati gradskog prevoza za koju ističu da nanosi finansijsku štetu.

9Piše: Beta21. marta 2019. 12.33 Izmenjeno: 12.35Foto: Ulice za bicikliste
Član udruženja Zoran Bukvić rekao je da je „ministar finansija Siniša Mali izjavio da biciklistima ne treba dati naknadu za prevoz jer imaju sopstveni“.

„Znači, kad idete kolima na posao vi dobijete pare za beznin ako donesete račun, ali biciklista neće dobiti ništa“, rekao je Bukvić, misleći na najave da poslodavci moraju da dokažu da su naknade za prevoz iskorišćene za tu svrhu.

Prema njegovim rečima, takvom logikom „biciklistima koji idu na posao izvlači se iz džepa 3.000 dinara“, odnosno iznos naknade za prevoz jer je neće dobiti.

On je naglasio da je to protivno zakonu, ali i praksi zapadnih zemalja koje finansijski stimulišu što masovnije korišćene bicikla, jer to donosi zdravstvenu korist, smanjuje zagađenje u gradu i saobraćajne gužve.

Bukvić je ukazao na apsurd da će novac dobijati vozači koji načinom odlaska na posao zagađuju životnu sredinu, a biti kažnjeni oni koji doprinose na više načina, kao što su biciklisti i pešaci.

@stonexman u ulozi Vesića!#busplus #bajsminus @uzbbgd pic.twitter.com/vuedoDggGq

— Miloš Budimir (@budimirmilos) March 21, 2019


Član Udruženja Nebojša Stojković rekao je da zvuči neverovatno da gradonačelnik najavljuje kandidaturu Beograda za titulu Zelene prestonice iako je, naglasio je, jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.

Istovremeno se, napomenuo je, destimulišu građani da voze bicikle, iako se stalno obećava otvaranje novih biciklističkih staza.

Predstavnici Udruženja nosili su maske zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i ministra finansija Siniše Malog, zbog čijih su izjava i organizovali performans, a delili su i izmenjene bus plus kartice.

Na njima je ispisano BajsMinus uz superhikovsku poruku – uzima siromašnima, daje bogatima.

Ona je deljena biciklistima, članovima Udruženja, koji su zauzvrat davali novac, pokazujući time da najavljenom novinom ostaju bez njega.".

https://www.danas.rs/beograd/protest-biciklista-performans-ispred-skupstine-grada-sa-maskama-vesica-i-malog/
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.552
"Ovo je najefikasniji bicikl ikad?Danska kompanija Ceramic Speed tvrdi da je napravila najefikasniji bicikl ikada. Tajna je u vrlo posebnom mjenjaču i sistemu prenosa koji je sasvim drugačiji od svega što smo vidjeli do sada.Bicikl nema lanac, već energiju sa pedala do zadnjeg točka prenosi osovinom sa zupčanicima. Koji takođe imaju i ulogu mjenjača. Nešto kao kardan na automobilima recimo.

Sistem je dobio Eurobike Award nagradu prošle godine, a razvijen je uz pomoć naučnika sa University of Colorado. Ceramic Speed tvrdi da je sistem prenosa toliko efikasan da će više od 99 odsto energije iskoristiti za pogon, što je bolje nego kod klasičnog mjenjača sa lancem koji dostiže oko 97 posto i to uz vrhunske komponente.
Mjenjač je ovdje napravljen od keramike koja pruža dodatnu efikasnost u odnosu na metalne dijelove.

„Ceramic Speed je uspio ono što niko nije do sada“, rekao je tehnički direktor kompanije Jason Smith.

Kompanija je inače predala zahtjev za patent pa bi uskoro trebalo da se u prodaji pojave i prvi modeli.".

https://www.nezavisne.com/automobili/auto-novosti/Ovo-je-najefikasniji-bicikl-ikad/531284
 

MilosPZS

Zainteresovan član
Poruka
102
Evo ja da se javim ja padoh sinoc sa bicikla. Vozio moju specijalku kasno noc sinoc inace vozim putevima po Novom Sadu ali sinoc odlucih da idem trotoarom, polako cu ne zurim kuci. Isao nekih 20tak na sat I na jednom neosvetljenom mestu samo iznenadjenje prebaci me preko kormana ne znam sta se desilo. Prvo pomislih neka ogromna rupa se pojavila u medjuvremenu, kad ono ni manje ni vise cigla. Cela cigla na sred trotoara. Sva sreca ne puce mi guma, sto se inace uvek desi kod tog profila gume. Ja udario lakat i rame, dobro prosao. Biciklu nista. E Boze da ne poverujes..
 

Top