Биће рата кажу сви... или ПАХНЕТ ВОЈНА

Iz Turske javljaju da se sutra održava sjednica Narodne skupštine Turske i da je ona mnogo važnija od današnjeg udara na Siriju jer će se raspravljati o vojnoj intervenciji i tražiti odobrenje za istu

21:15

Turske vlasti kažu da su se dogovorili sa šefom NATO snaga Andresom Ramussenom da se održi hitna sastanak članica NATO-a povodom napada sirijskih snaga.Vrlo je izvjesno da će Turska pozvati se na član 5. Ugovora s NATO-om o zaštiti njenih granica sa Sirijom, nakon što su sirijske snage pucale prema turskom teritoriju.Ovo bi značilo direktni udar NATO snaga na ciljeve režimske vojske u Siriji ukoliko se ostale članice slože.

Član 5. sjevernoatlantskog ugovora navodi da u slučaju da je jedna od NATO-ovh zemalja žrtva napada, svaka članica saveza treba ovaj akt smatrati kao napad upućen protiv svih članica i treba preduzeti neophodne mjere da pomogne napadnutoj zemlji saveznici. NATO se po prvi put pozvao na član 5. Washingtonskog ugovora kada su izvedeni napadi na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine

NATO je nekoliko puta najavljivao da ne planira da intervenira u Siriji, bivšoj saveznici Turske.

21:04

Turska gađala ciljeve u Siriji

IslamBosna.ba-Novinar Ilhan Tanir, dopisnik Washington Posta iz Turske, kaže da prema zvaničnom saopštenju iz premijerovog ureda u Ankari, turska vojska gađala je sirijske ciljeve kao odgovor na granatiranje turskog pograničnog područja. Ilhan navodi da su ciljevi u Siriji određeni prema radarima.

Dalje informacije i detalji se očekuju

Кина саветује трећим земљама да се не мешају у кинеско-јапански конфликт

Тагови: Панама, Кина, територијални спор, Јапан, Вести
интернет редакција
23.10.2012, 17:38

Фото: EPA
Питање припадности острва Ђаоју не би смеле да разматрају земље које за тај конфликт ништа не везује, изјавио је у уторак званични представник кинеског МИП-а Хонг Леи, коментаришући подршку Јапану коју је по том питању изјавио председник Панаме.

„Ђаоју и оближња острва су кинеска територија. Постоје историјске и законске основе да тако говоримо“, - нагласио је дипломата.

http://srbin.info/2012/10/putin-por...-prede-sirijsku-granicu-ostro-cemo-reagovati/

Путин поручио Ердогану: ”Ако само један турски војник пређе сиријску границу – оштро ћемо реаговати”
4tweetsretweet

Турски премијер Реџеп Таип Ердоган – који је покушавао да убеди руског председника да Москва „прекине са подршком режиму Башара Асада“ – суочио се са оштрим ставом Владимира Путина.

Турски лист Aydinlik објавио је стенограм телефонског разговора до којег је дошло 8. октобра између Ердогана и руског лидера. Ево тог текста:

Путин: „Уколико само један турски војник пређе сиријску границу, Русија ће оштро реаговати“.

Ердоган: „То је претња? То за нас није прихватљиво“.

Путин: „Мислите како хоћете, ја сам своје рекао“.

Турски лист тврди да је Ердоган после ових речи спустио телeфонску слушалицу, док су неки сиријски и палестински извори објавили – да је то урадио Путин.

http://srbin.info/2012/10/putin-por...-prede-sirijsku-granicu-ostro-cemo-reagovati/

Путин поручио Ердогану: ”Ако само један турски војник пређе сиријску границу – оштро ћемо реаговати”
4tweetsretweet

Турски премијер Реџеп Таип Ердоган – који је покушавао да убеди руског председника да Москва „прекине са подршком режиму Башара Асада“ – суочио се са оштрим ставом Владимира Путина.

Турски лист Aydinlik објавио је стенограм телефонског разговора до којег је дошло 8. октобра између Ердогана и руског лидера. Ево тог текста:

Путин: „Уколико само један турски војник пређе сиријску границу, Русија ће оштро реаговати“.

Ердоган: „То је претња? То за нас није прихватљиво“.

Путин: „Мислите како хоћете, ја сам своје рекао“.

Турски лист тврди да је Ердоган после ових речи спустио телeфонску слушалицу, док су неки сиријски и палестински извори објавили – да је то урадио Путин.

Био је још оштрији и ево шта је тачно рекао:

МИ СМО СПРЕМНИ ЗА РАТ, И ЈА СЕ НЕ ШАЛИМ.

http://italian.irib.ir/notizie/mondo...-con-la-russia

Укратко

Како тврде Италијани, делић дијалога између Владимира Путина и Реџепа Ердогана нашао се у поседу либанског Ал Адиара, у току ког руски председник жестоким тоном упозорава турског премијера да ће се "појава првог турског војника у Сирији бити оцењена од стране Москве као објава рата."

...И на Ердоганов приговор, уследио је одговор:
"МЕНИ НЕ ТРЕБА ПРИЗНАЊЕ ДА БИХ РЕАЛИЗОВАО СВОЈЕ УПОЗОРЕЊЕ; МИ СМО СПРЕМНИ ЗА РАТ, И ЈА СЕ НЕ ШАЛИМ."

images

Ердоганов и Путинов телефонски разговор

Путин
: "Један турски војник у Сирији би се третирао као да је ушао у Москву."

Ердоган
: "Ово је претња и не можемо да је прихватимо."

Путин
: "Прихватите то како желите"

А баш ме је било занимало које аргументе је Путин изнео Турцима.
И шта сад НАТО пакт спава док Путин прети чланици НАТО пакта?
Сад можда Путин блефира, ако је жвакао кравату Сакашвили и Путин му претио да ће га обесити за тестисе не значи да ће и Едрогана Путин да веша за јаја.
Едрогане немој да си кукавица крени, можда Руси блефирају.
Шта зна Пресретач да ако Путин победи у наредних 6 година има да згроми неку земљу да ће се Западу подићи коса на глави од страха.

Poslednja izmena:

Москва се спрема за рат Израела са Ираном: напад ће бити изненадан и десиће се веома скоро

РУСИЈА СПРЕМА ВОЈНИ ОДГОВОР У СЛУЧАЈУ НАПАДА ИЗРАЕЛА И САД НА ИРАН
..
ПРЕМА ИНФОРМАЦИЈАМА КРЕМЉА САД СЕ СПРЕМА ДА ПОДРЖИ НАПАД ИЗРАЕЛА НА НУКЛЕАРНЕ ОБЈЕКТЕ ИРАНА.
НАПАД ЋЕ БИТИ ИЗНЕНАДАН И НАНЕТ ДАНА "Х" И ТО ВЕОМА СКОРО.
ИРАН НЕЋЕ ОСТАТИ БЕЗ ОДГОВОРА НА ОВАЈ НАПАД.
МОГУЋ ЈЕ АПСОЛУТНИ РАТ, ЧИЈЕ ПОСЛЕДИЦЕ СЕ НЕ МОГУ ПРЕДВИДЕТИ.

---

КРЕМЉ ЈЕ ПРЕКО АМБАСАДОРА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У ЕУ ВЛАДИМИРА ЧИЖОВА ИЗЈАВИО, ДА ЋЕ УДАР ИЗРАЕЛА ИЛИ САД НА ИРАН ДОВЕСТИ ДО "КАТАСТРОФАЛНОГ РАЗВОЈА ДОГАЂАЈА."
ДИПЛОМАТА ЈЕ ПОДВУКАО, ДА ЋЕ НЕГАТИВНЕ ПОСЛЕДИЦЕ НАСТУПИТИ НЕ САМО ЗА ТАЈ РЕГИОН, ВЕЋ "И МНОГО ШИРЕ".
...

ИСТОВРЕМЕНО У ВОЈНОЈ СФЕРИ, ПРИПРЕМЕ РУСИЈЕ ЗА МИНИМАЛНЕ ГУБИТКЕ У МОГУЋИМ ВОЈНИМ ДЕЈСТВИМА ПРОТИВ ТЕХЕРАНА ПОЧЕЛЕ СУ ПРЕ ГОДИНУ ДАНА.
САДА СУ ОНЕ СКОРО ЗАВРШЕНЕ.
ПРЕМА ИНФОРМАЦИЈАМА ИЗ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ, У ОКТОБРУ И НОВЕМБРУ 2011. ГОДИНЕ, ПОТПУНО ЈЕ ОПТИМИЗОВАНА 102-А ВОЈНА БАЗА У ЈЕРМЕНИЈИ.
ПОРОДИЦЕ ВОЈНИКА СУ ПРЕБАЧЕНЕ У РУСИЈУ, А РУСКИ ГАРНИЗОН, РАЗМЕШТЕН У БЛИЗИНИ ЈЕРЕВАНА, СМАЊЕН, ДЕЛОВИ ВОЈСКЕ СУ ПРЕБАЧЕНИ У ОБЛАСТ ГЈУМРИ, БЛИЖЕ ТУРСКОЈ ГРАНИЦИ.
УПРАВО СА ТЕРИТОРИЈЕ ТУРСКЕ МОГУЋИ СУ УДАРИ ВОЈСКЕ САД ПО ОБЈЕКТИМА ИРАНА.
КАКВЕ ЗАДАТКЕ У ВЕЗИ СА ТИМ ЋЕ ОБАВЉАТИ 102-А БАЗА- ЗА САДА ЈЕ НЕЈАСНО.
АЛИ ИЗВЕСНО ЈЕ ЈЕДНО, ДА ЈЕ ОД 1. ДЕЦЕМБРА У ПУНУ ВОЈНУ ГОТОВОСТ СТАВЉЕНА РУСКА ВОЈСКА У ВОЈНИМ БАЗАМА У ЈУЖНОЈ ОСЕТИЈИ И АБХАЗИЈИ.
А БРОДОВИ ЦРНОМОРСКЕ ФЛОТЕ СУ БЛИЗУ ГРАНИЦЕ СА ГРУЗИЈОМ, КОЈА У ТОМ КОНФЛИКТУ МОЖЕ СТАТИ НА СТРАНУ АНТИИРАНСКИХ СИЛА.
---

АНАЛИТИЧАР НЕ ИСКЉУЧУЈЕ ВОЈНО УЧЕШЋЕ РУСИЈЕ У КОНФЛИКТУ У ИРАНУ.
"У НАЈГОРЕМ СЛУЧАЈУ, АКО ТЕХЕРАНУ БУДЕ ПРЕТИО ПУНИ ВОЈНИ ПОРАЗ У СЛУЧАЈУ КОПНЕНОГ УПАДА У ИРАН ВОЈСКЕ САД И НАТО, РУСИЈА ЋЕ ИРАНУ ПРУЖИТИ ВОЈНУ ПОМОЋ. У КРАЈЊОЈ МЕРИ - НА ВОЈНО ТЕХНИЧКОМ НИВОУ." - ПРОГНОЗА ЈЕ ВЛАДИМИРА ПОПОВА.

http://alternatio.org/events/mainth...военный-ответ-на-удары-израиля-и-сша-по-ирану
цео текст...

а и Кина се припрема за рат...

Јесте ли спремни ???:think:
Ја нисам, али изгледа да ћемо нагло бити избачени из равнотеже и ови дани док смо на форумима размењивали мишљења и информације, чиниће нам се одједном далеки и нестварни...
Али кад је уопште ико нормалан спреман за рат, није ни пред онај Други светски рат већина људи очекивала да ће рат тек тако ући у њихове животе и тако дуго трајати, па ипак, нису успели да га спрече...
А на основу свега што се десило у последње време, нарочито ове године, чини ми се да ће ускоро почети нови, много крвавији и опаснији него тај претходни велики, светски... јер овај се неће водити пушкама...:rtfm:

Фашисти нашег доба могу се извући из кризе само изазивајући нови велики рат.:evil:

Bic belaja,daj da se pojebemo svi kolektivno ispred skupstine,a da glavna jebacina bude na terasi skupstine de ce nasi pastiri dacic,vucic,nikolic,tadic,djilas medjusobno da se bambusaju,a njihove zene nama dole ugnjetenoj masi da podare

Израел увећава број мобилисаних резервиста, до офанзиве највише два дана

16.11.2012, 20:59

Израиль танк армия
4h_50458504.jpg

Фото: EPA

Министар одбране Израела Јехуд Барак је данас најавио мобилизацију веће количине резервиста због ескалације напетости у појасу Газе. Количина мобилисаних резервиста може достићи 30.000 људи.

Израелски медији кажу да је највећи број резервиста потребан инжењерским војним јединицама.

Заменик министра спољних послова Израела Данијел Ајалон је раније изјавио да је до почетка копнене офанзиве на појас Газе остало највише два дана.

Од љубави у новом светском рату који може да избије, свакако нико неће умрети ... и романтичне изјаве и заривање главе у песак, неће нас сачувати од великог зла...;)

Ali ni...STALNA BRIGA ..a ona...MOŽE DA UBIJE I BEZ METKA...:sad2: :think:

U Srbiji ...SVE VIŠE MLADIH LJUDI OBOLEVA OD BOLESTI SRCA ...i ...PUNO NJIH DOŽIVLJAVA INFARKT MIOKARD..:(.a dosta njih i ..TEŽE SRČANE PROBLEME I MANIFESTACIJE.:sad2:..ne retko i sa...SMRTNIM ISHODOM

O tome se ..MALO PIŠE...ali ja znam ...IZ PRVE RUKE...:per::think:
Samo te večeri kada sam bio na Urgentnom Centru ...zbog ..INFARKTA...operisana su četiri mada čoveka, a po izjavi lekara..TOG DANA IH JE BILO NAJMANJE...:think:
---------------------------------------------
Prema tome...TREBA SVIRATI...ali povremeno ..TREBA I SVIRALJKU ZADENUTI...:think:

Ali ni...STALNA BRIGA ..a ona...MOŽE DA UBIJE I BEZ METKA...:sad2: :think:

U Srbiji ...SVE VIŠE MLADIH LJUDI OBOLEVA OD BOLESTI SRCA ...i ...PUNO NJIH DOŽIVLJAVA INFARKT MIOKARD..:(.a dosta njih i ..TEŽE SRČANE PROBLEME I MANIFESTACIJE.:sad2:..ne retko i sa...SMRTNIM ISHODOM

O tome se ..MALO PIŠE...ali ja znam ...IZ PRVE RUKE...:per::think:
Samo te večeri kada sam bio na Urgentnom Centru ...zbog ..INFARKTA...operisana su četiri mada čoveka, a po izjavi lekara..TOG DANA IH JE BILO NAJMANJE...:think:
---------------------------------------------
Prema tome...TREBA SVIRATI...ali povremeno ..TREBA I SVIRALJKU ZADENUTI...:think:
Mислиш, по старом српском принципу, "заиграј и за појас задени...":D
Заборави, ја сам једна од потомкиња нашег Краљевића Марка, "не бојим се никога до Бога, а и Бога ко дората свога..." И не пишем о могућем рату зато што бринем, нити зато што се бојим, него зато што желим да у сваком тренутку будем спремна... иначе, здраво живим и инфаркта се не бојим... Што би песник рекао (погоди о коме ја то) "МЕНЕ БИ САМО МЕТАК ЗА ЗЛИКОВЦА МОГАО ДА ИЗЛЕЧИ...":)

Koliko..." METKOVA "...:per:

Тако разговарај са девојком (или дечком), сестром, мамом, у четири зида, а ово је ипак јавно место на коме се подразумева пристојност у комуникацији са људима који ти не дају повода за тај уличарски ниво дискусије. Потражи у речнику непознатих речи шта значи "пристојност"...Код таквих као ти, чим их неко сатера у ћорсокак и немају аргумената, увек проради исконски примитивизам. Проверено, ти си само још један доказ више...;)

Poslednja izmena:

Шта задржава свет од уласка у велики рат?

Илија Крамник, интернет редакција

14.12.2012, 16:44

4269976444_b14e8698d6_o.jpg

ядерный взрыв ядерное оружие ядерная бомба
© Flickr.com/benben/cc-by-nc-sa 3.0

Нуклеарно ограничавање није апсолутна гаранција да до рата неће доћи. Међутим, оно и даље наставља да чува свет од ратова велесила. Али, да ли ће се улога нуклеанрог фактора сачувати и у најновијој историји? Управо неодбрањивост удара у комбинацији с огромном разорном снагом чини ракетно-нуклеарне снаге „апсолутним оружјем“. Ипак, данас се ефикасност нуклеарног уздржавања често доводи у сумњу.

Кључни фактор нуклеарног уздржавања чак није ни постојање супермоћне муниције, већ постојање ракетно-нуклеарних снага. Разлика између нуклеарне бомбе у комори бомбардера и исте такве бомбе у глави међуконтиненталне балистичке ракете је врло једноставна: масовни лет бомбардерске авијације се може одбити, а масовно лансирање МБР – не.

„Нуклеарни скептицизам“ се углавном своди на два постулата. Први је из историје Другог светског рата кад изузетно богати хемијски арсенали, које су прикупили водећи учесници, нису одиграли важну улогу у уздржавању. Други се заснива на томе што сама по себи разорна моћ нуклеарног наоружања ништа не решава: човечанство се научило да збрише градове с лице земље и без нуклеарне бомбе, али га то од ратова није спасавало.

Обе ове тврдње се темеље на нетачним поставкама. Нуклеарно наоружање је само формално блиско хемијском, такође оружју за масовна убиства. Међутим, принципијелно се разликује од њега по могућностима погађања циља и трајању последица. У условима масовне припреме за хемијски рат ефекат примене хемијског оружја је врло сумњив, а на последице у виду свирепости противника који није изгубио способност да води рат се не мора дуго чекати.

Главни фактор погодака нуклеарне експлозије уопште није радијација која свуда продире с каснијим заражавањем локалитета, тим пре што са сваком следећом генерацијом нуклерно пуњење постаје све чистије. Већи део уништења које изазива нуклеарна експлозија везан је за ударни талас. Рачуница тротилног еквивалента не даје потребно поређење – гигантска разорна дејства у Дрездену и Токију су извазвана применом мање количине муниције: око 2000 тона. Број жртава се могао упоредити с бројем погинулих услед нуклеарних удара у Хирошими и Нагасакију. Међутим, прво нуклеарно оружје с практичном снагом у границама 15 килотона се не може упоредити с данашњим арсеналом супердржава, чију основу чине борбени блокови капацитета од неколико стотина килотона.

Говорећи о последицама примене нуклеарног оружја треба стално имати у виду њихову „муњевитост“. Време које је у Другом светском рату протицало између великих налета авиона омогућавало је државама да маневришу ресурсима, да надокнаде штету од уништења. Моментални удар с применом неколико стотина муниције од које свака по снази на десетине пута превазилази резултате самих разорних масовних налета авиона из Другог светског рата, даје много већи разорни ефекат, који неће моћи да се надокнади. За време хладног рата САД су сматрале да је за војни пораз и дезинтеграцију СССР довољно употребити триста пројектила прве генерације (капацитета од 10 до 30 килотона). Међутим, недовољан број оваквих пројектила је прво такав удар чинио немогућим, а могућности совјетске авијације ловаца приказане у Кореји су увериле САД да је вероватноћа постизања циља уз помоћ класичних бомбардера крајње ниска. А кад су САД добиле прве нуклеарне ракете и СССР је имао ово оружје. У Карипској кризи постали су изненада свесни нове реалности. Кенеди је безусловно схватао да Сједињене Државе не могу да униште Совјетски Савез. Али, чак и мање снажан совјетски узвратни удар је већ тада могао да убије на десетине милиона грађана САД, што би с врло великом вероватноћом значило крај САД. Немогућност победе у нуклеарном рату, које су постали свесни управо тада, представљала је основу коегзистенције САД и СССР у наредном периоду.

Овакво стање траје и данас. И што је земља више развијена, тим већу штету ће јој причинити нуклеарни ударац и тим даље ће је одбцити. Свест о ефикасности нуклеарног уздржавања представља најбољу гаранцију за мир међу суперсилама. Међутим, бременита је сталном жељом за заштитом од нуклеарног удара. Главна опасност система ПРО се уопште не састоји у реалним шансама за освајање, већ у њиховом психолошком ефакту. Поновно оцењивање сопствених могућности је често наводило владаре на авантуристичке кораке. Међутим, авантуризам у нуклеарној ери је бременит тиме што кривцима можда неће имати ко и кад да суди.

Моћ нуклеарног оружја и евентуалне последице његове примене су можда најбољи аргумент у корист одрицања од нуклеарног уздржавања, нарочито у условима све већег броја локалних ратова. Ипак, засад „нуклеарни фактор“, нажалост, и даље доминира. Остаје нам да се надамо да ће једног дана човечанство дорасти до способности да одржава свет другачије, а не претњом од самоуништења.

Руски ратни брод у дводневној посети Ирану
интернет редакција

21.12.2012, 16:18
4RIA-669068-Preview.jpg

Большой противолодочный корабль \'Маршал Шапошников\'
4RIA-669068-Preview.jpg

Фото: РИА Новости

Велики ратни брод „Маршал Шапошњиков“ је упловио у иранску луку Бендер Абас и бацио сидро на два дана, јавила је агенција Риа Новости, позивајући се на војни извор у Москви.

Министарство одбране Руске Федерације је раније изјавило да ће последњих десет дана децембра ове године бродови Тихоокеанске ратне морнарице („Маршал Шапошњиков“, танкер „Иркут“ и спасилачки тегљач „Алатау“) пратити цивилне бродове у области Аденског залива и Афричког рога.

Лудост је да се Русија меша. Ако руско руководство не жели да доведе свој народ у опасност од нуклеарног рата, неће се мешати. Такође, мислим да је лудост што Русија даје помоћ око оспособљавања Ирана да постане нуклеарна сила.

Nisu Ruje lude,zar nisu ameri dali izraelu nuklearnu bombu upravo da kad im zatreba na tom kraju sveta da je i upotrebe tako da Rusi spremaju neku ravnotezu podrzavajuci Iran jer u njima imaju jakog saveznika zlu ne trebalo ako krene opsti rat.

Back