Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sirenina stolica, Sju Monk Kid,Laguna, 286 str, kupljeno uz Story (nikad inače ne bih taj Story prelistala. Pa i nije tako strašan, ima mnogo gorih, liči malo na Gloriju, ali nije to tema).
Mišljenja o Sireninoj stolici su bila podeljena pa sad ja tu treba da presudim. Pa, onako mi je, ni tamo ni ovamo. Možda ipak malo više za.
E, moram prvo da se složim sa ranijim stavom da je za udate. I to dugo udate. Oko 20 godina, kao junakinja. Jer onda savršeno dobro može da se razume zašto junakinja ostavlja savršenog muža (savršenstvo je dosadno) zarad kratkotrajne avanture s krajnje neadekvatnim tipom. Ali zgodnim, zanimljvim, neobičnim i, što je najvažnije, tj. presudno - novim.
Posle 20 godina braka sve je već poznato, uhodano, zapalo u duboku kolotečenu. Nije da to nije prijatno, ja to imam običaj da nazovem svojom dragom žabokrečinom i ne dozvaljam da mi se to uzburka. Ali nedostaje strast, nepoznato, istraživanje, upoznavanje, leptirići u stomaku. Uh, ovo ispade lična ispovest, a ne pisanje o knjizi.
Dakle, razumem to, ne osudjujem, čak podržavam. Treba ponekad napraviti distancu od porodice, koja, ma koliko je voleli - melje, svakodnevnog života i uobičajene sebe u odredjenim ulogama i ostati malo sama sa sobom i zapitati se: Šta ja u stvari želim! Ja to više ne znam. Možda sam propustila svoj trenutak da se zapitam, možda još nije došao, a možda i neće.
To je Džesin odnos prema mužu, braku, svom sadašnjem životu.
Pa imamo Džesin (glavna junakinja se tako zove)odnos prema ocu koji je poginuo u čamcu kad joj je bilo 9 godina. Ceo život joj je nedostajao.
Onda imamo majku koja zapada u posebno psihološko stanje, čini nešto drastično, što pokreće celu priču.
Na kraju Džesi saznaje celu istinu o smrti oca i svi koji su od nje 33 godine krili tu tajnu bivaju oslobodjeni i život se nastavlja normalno.
To mi je malo zasmetalo. Ja nisam pobornik stava da svi problemi vuku uzrok iz detinjstva.
I onda sama ta sirenina stolica... kaže na koricama "Da li je moć sirenine stolice samo mit? Ili će ona ipak izmeniti čitav Džesin život?" Nije meni tu stolica odigrala nikakvu ulogu. Pominje se i uzeta je za naslov, ali .... valjda zato što sam ja potpuno realna, nema meni nigde ničeg mitskog, božanskog, ni nepoznatog. Sve su te žene (i poneki muškarac) same uradile.
Eto, bila sam preopširna... a verovatno ću imati još štošta da kažem kad malo odleži (ako brzo ne zaboravim).

Ako naidje Parka koja se uvek pitala kako sirene rade ono, otkrila sam. Jednostavno skinu rep. Legenda kaže: Prelepa keltska sirena po imenu Asenora isplivala je na obalu Kornvola, gde je nešto ranije izgradjen benediktinski manastir. Skinuvši svoj riblji rep i sakrivši ga medju stenama, pošla je da istraži okolinu i otkrila da tu živi grupa muškaraca. Često je tajno dolazila......

I sad ti je jasno? I ja sam se pitala, a kad sam pročitala, složila sam se.

e sad i ja moram opet u biblioteku, a i članarina mi je istekla... pa bih mogla da potražim i ja vrata krletke. Morala bih u stvari malo da pretražim i temu i moj i lamarkin spisak. Ili da, kao nekad dok vas nisam poznavala, uzmem sa pulta šta me zainteresuje.
Ovde se pominjao Saramago, uglavnom ste hvalili Slepilo i pominjali Smrt i njeni hirovi, a ja imam Godina smrti Riharda Reiša. Izašla medju prvima kad su ono Novosti počele da objavljuju knjige. Ali mislim da mii se to ne čita. Ako ćemo šta mi se čita, onda ću da potražim ostale knjige Karmen Rid, pošto mi je Rodjena za šoping baš prijala. Ili neku Kupoholičarku.

Pa da, logicno je kako si opisala i bas bih citala, al ne znam kad, imam poprilicnu gomilu knjiga iz biblioteke.

Ha, i ja volim da 'presecem' sa tako nekom kupoholicarkom i sl. Tu Karmen nisam citala.

Trčim i prosipam pesak po vodi
ko' ptica što sleće na sneg.
Sklopljene oči drugačije gledaju svet.

Sever mi sledio kosti,
šta vredi što vidim kad neću da znam.
I dugo već četiri godišnja doba su dva...

E,sad si me potpuno odusevila,Moonlight:heart:
Prikljucila sam se svojoj omiljenoj grupi (prepoznajes je po stihovima:)),pa sam te "ugledala".:super:

Poslednja izmena:
UH, Tatjana, i ti si mene. Čak i sa Majdanom.

Nemaš pojma koliko volim BLock out, neverovatno ih volim.

"U nebo mi pobeg'o zmaj"

P.S. Za one koji ne razumeju ono o čemu pričamo, mali znak pažnje.
Ako naiđete negde na stihove:

Ne kradi mi međuvreme,
ako već ne osećaš svoje.
Postaću hladan i promeniću se,
ali kad-tad ću eksplodirati.
Ko će da skuplja parčiće? Ti?
Pa ti ne možeš da me skupiš ni sastavljenog,

potpisane kao Mike Antića da su, verujte da su vas prevarili.

Reč je o stihovima Nikole Vranjkovića, čoveka iz grupe Block out., iz zbirke pesama Zaovdeilizaponeti.

vidim da je moj sudac pobudio interesovanje
treba opet da se vidimo 28 ovoga

a što je najgore ili najbolje, kako god...vidjela sam ga i u hodniku, kad sam slagala papire...i kad hoda greške nema...
to izgleda majka jednom rodi

'oču još malo o njemu? :zper:
Cek, cek... Nema me dva dana i sad cujem za ovaj slucaj sudije manekena? Toliko si me zbunila da zaboravih prvo da :bye: :cmok2:

Ja idem sada da ispoplacam neke racune i da kupim ``Duge noci i crne zastave``...
Bas ste me zaintrigirale sa tom Kucom orhideja... Kuku... necu imati `leba da jedem ako nastavim da ovim tempom kupujem knjige ;)
Mozda je to i dobro jer moram malo da oslabim, jer jos malo pa cu morati da se ``skidam`` za publikum... ;) mislim zbog proleca...

UH, Tatjana, i ti si mene. Čak i sa Majdanom.

Nemaš pojma koliko volim BLock out, neverovatno ih volim.

"U nebo mi pobeg'o zmaj"

P.S. Za one koji ne razumeju ono o čemu pričamo, mali znak pažnje.
Ako naiđete negde na stihove:

Ne kradi mi međuvreme,
ako već ne osećaš svoje.
Postaću hladan i promeniću se,
ali kad-tad ću eksplodirati.
Ko će da skuplja parčiće? Ti?
Pa ti ne možeš da me skupiš ni sastavljenog
,

potpisane kao Mike Antića da su, verujte da su vas prevarili.

Reč je o stihovima Nikole Vranjkovića, čoveka iz grupe Block out., iz zbirke pesama Zaovdeilizaponeti.

Ovo je moja zivotna prica.

Evo i mene posle krace pauze! Pozdrav za Arvenu i Machi i jos po koju devojku koju do sada nisam upoznala. Esterita je bila prva koja je cestitala rodjendan a ja cu cestitati za zakasnjenjem SRECAN RODJENDAN NIGHTMARE:heart: Nadam se da su decica ozdravila!
Mrs.Bi, svojom presudom si presudila, da ja presudim, da mi moja milica da Sireninu stolicu na citanje, a sve zahvaljujuci neadekvatnom ljubavniku Koji je razbio bracnu kolotecinu :lol:
Inace sam bila u Laguni, i gledam one naslove, razmisljam sta kupiti ..... kad mi u vidokrug upade knjiga Ringispil..... Mislim se ja u sebi, ne volim ovu Jelenu Bacic, emisije koje vodi su mi neizmerno dosadne, ona mi je antipaticna i na osnovu toga, ja kupim knjigu :eek: Odem do moje drugarice Nadje da kazem sta sam uradila a ona mi kaze da tu knjigu nema :eek: Pa da li je ovo moguce? :lol:
Devojke, da li je neko citao Ringispil i kakvi su utisci?

aguarius, baš si lepo analizirala moju analizu Sirenine stolice :D

Čitala je moja drugarica Ringišpil, kaže da je mnogo tužna. Ona se inače ne razume u književnost, čita te lake knjige, omiljena joj je Mirjana Bobić Mojsilović. Ne kritikujem, samo kažem, da znaš otprilike kakav joj je ukus. I da se ne lažemo, volim i ja MBM. U Ringišpilu se, kaže, radi o balerini kojoj se toliko ružnih i tužnih stvari dogodilo, ono.. sve nesreće ovog sveta na nju. Pa sad, kad si je već kupila, pročitaj, pa nam ti kaži.
Ja sam jako kritikovala Kada si otišao Megi O'Farel, zato što mi je baš tendenciozno napisana da izazove tugu. Izgledalo mi je da joj je to jedini cilj i namera. Ne mora da znači da je ova u tom smislu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back