danasc80
Aktivan član
- Poruka
- 1.173
Sad neka se javi Dana da pročeprka spisak.
Imam samo Vitezovića.![]()
Neko me zvao?

Sa Mesecinastinog spiska citala sam Legendu o sovi - delovala mi je jako zanimljivo, i on je veoma postovan i nagradjivan pisac knjiga za decu i mlade u Britaniji ali ova mi je bila nedorecena i ne bas upamtljiva.
Slicni utisci i za Noc kaligrafa.
Moralni poremecaj mi se dopala ali manje od drugih njenih koje sam citala - "Sluskinjina prica" i "Slepi ubica".
Sto ste Dragonceta tice, jeste Brajson mi se dopao, u svom je stilu i informativno je i simpaticno, mada mi je pravo "sela" druga knjiga o Sekspiru "Sekspir i druzina" Stenli Vels (Clio) koju sam procitala odmah posle Brajsona i uzivala. Brajson mi je nekako bio ikao uvod ali lep uvod, sve na mestu.
Najvaznije sto sam htela - procitala sam pre 2 dana Kucu visokog krova Anci Min. Najvise zato sto sam kao tinejdzerka obozavala Perl Bak. Medjutim, ova knjiga je bila tesko, ali tesko razocaranje. Prvo poglavlje je jos i simpaticno, opisuje detinjstvo i prijateljstvo Perl Bak i naratorke, kineske devojcice pomalo delikventske proslosti, na Dikensov nacin. Ali posle tih recimo 40-ak strana sve postaje uzasno. Pisanje je banalno i sto vise knjiga odmice sve se vise prelece, taksativno nabraja, nedostaje bilo kakvo oblikovanje recenica, kao pismeni sastav osnovca. Postoji tendencija da se kao za malog Pericu preprica istorija Kine 20.v, na malom broju strana a glavna junakinja je vazda u centru dogadjaja. Kad stvari postanu nepodnosljive za glavne aktere, onda se u trenutku najdubljeg ocaja pojavljuje deux ex machina da spasi stvar, kao u baroknoj operi. Drago mi je da sam je pozajmila iz biblioteke a da je nisam nasla sigurno bih je kupila na ovoj akciji i zeznula se. Ima mnogo lepsih i zivopisnijih knjiga o Kini, cak i kad je u pitanju tako neka fina literatura za odmor duse.
O Simfoniji Vinaver Vitezovica sam pisala, isto sam bila bas razocarana, onoliko koliko volim "Lajanje na zvezde" i "Sesir prof. Koste Vujica".
Staklenu palatu imam, nisam citala, ali sam za nju dobila stvarno fenomenalne preporuke na osnovu kojih sam na nekoj od prethodnih akcija kupila i njegovu "Gladnu plimu". Ne znam kad ce stici na red za citanje.
Javicu se malo kasnije sa raportom o novim knjigama. Samo neka ste mi vi raspisane i vesele