Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo je završavam. Sviđa mi se jako, kao i Mati pirinča, dok Dodir tla ne.

I, pošto tek sada ispratih goste, iskoristiću priliku da se pohvalim. Išla sam ponovo danas na sajam i kupila sebi Zlatno runo. :zskace:

Kako sam izglupirala i pitala mm da li želi da za rođendan dobije Dekameron, na šta je on odgovorio odrično, morala sam i to da kupim sebi. E, to mi je tek teško palo. ;)
Objasnila sam ukratko (tebi) zasto mi se stil dopada, mozda subjektivan osecaj nepoznatog, egzoticnog...
Dekameron sam citala, ili to bese drugaciji naziv: Price iz Dekamerona, ne znam sad, bese davno, mislim da lascivne scene i opisi - ni meni nisu padale tesko tada, sada vec ne bih toliko uzivala u njima, ali sada imam razlog zasto, neka ostane tajna, ne bih da objasnjavam...
Pozdrav, Rado:)

Esteeeer :zag: I ja imam to 3 u 1. Pa kad pukne, pukne sve :evil:

Ja sam tako Moramo da razgovaramo o Kevinu citala list po list.
Kazu mi u biblioteci da su je spremili za koricenje, ali ako je ja hocu takvu...
Reko' hocu ko ce da ceka koricenje! Za dobru knjigu ne pravim pitanje :D

Rajka srecno ti Zlatno runo :D

Da li si nekad citala knjigu kojoj sve strane idu obaska, jednostavno kao da nisu spojene, a dobre su?
Kako ja citam takve: Sednem, pa stranicu po stranicu, onako kao da sam cata u nekoj pisarnici, kad zavrsim onu sto drzim u ruci, zavedem pod broj kojem pripada, i cesto pomislim da necu vise uzeti takve knjige, medjutim, pokazalo se da bih- da sam ostala dosledna- mnogo izgubila...

Dešavalo se da mi vrate MOJU knjigu u takvom stanju. :rida:

Pročitala sam već dramu Mileva Ajnštajn, Vide Ognjenović.

Mileva, britki, talentovani, promišljeni um žene borca koji odbacuje sve zbog ljubavi prema Albertu.
Žena koja pored tolikog potencijala i stručnosti nauku stavlja u zapećak zarad porodice.
Koja svoje tri novogodišnje želje beleži ovako:
1.Albert
2.Albert
3.Albert.

Koja se zaljubljuje u njegovu lucidnosti, nazire njegovu posebnost i duh, dok ga svako njen baš i ne ljubi toliko.
Susretala sam se na više mesta sa Albertom koji mi se nipošto nije dopao. Ovde me je takođe mnogo rasrdio.
Tako hladan. Nepristupačan. Emocionalno nepismen. Truo van svega osim nauke. Zaljubljenik u sebe, sa osvrtom samo na sebe.
Usredsređen na nauku,gluv za emocije svoje žene.
Mileva koja sve stavlja iza Alberta.
Povlađuje mu. Sve odobrava. U nejmu susreće ideal svog čoveka. Priliku za večnu sreću. Spokoj.
Dobija otupelost.
Tužno lice žene koja je mogla biti zadovoljna.
Uspešna. Mnogo ispred Alberta.
A koji ju je porazio ljubavlju.
Njenom ljubavlju prema njemu.

Bila sam zgrožena nekim postupcima Ajnštajnovim.
Njegovom hladnoćom, i strašću koja se budula samo kada se pričalo o njemu, njegovim uspesima.
Dok za njihov jedini zajednički ističe decu. Koju ni nije viđao koliko je valajlo.
Ostala su ga željna.

Milevina patnja za Lizikom. Detetom o kojem se ćuti, a koje nju čini nesrećnom.
Večita misao o njoj. Pamćenje njenog datuma, briga za Lizi koja je daleko.
Koja je negde drugde, daleko od njih.
I užasni ugovor nastavka Albertove i Milevine zajednice načinjen od strane Alberta.
Tvrd, hladan, neljudski spis.
O zabrani bilo kakvih odnosa među njima, njena potlačenost, njena robija.
Teško je voleti nekog toliko krutog.
Prepustiti mu se.
Od učene žene postati, kako i sama Mileva kaže, kišobran.
Njena samost, tuga, potištenost, i večiti gubitak.
Dirnulo me je.

Moonlight, to zvuči jako zanimljivo. Malo znam o Ajnštajnu, kakav je bio kao osoba. Volela bih da pročitam.
Da, jeste. Vida je dala itekakve elemente njegovog egocentrizma, i narcisoidnosti. Takođe sam na raznim mestima čitala o njemu. Nije mi se dopadalo to kakav je bio. Izuzev nauke. Za nju jeste bio čovek.
Sklon preljubama, usredsređen samo na sebe, i ljubav prema Milevi koja se bazirala na tome što mu je godilo njeno bespogovorno povlađivanje, ugađanje.
Iskoristio je ljubav žene podjednako genijalne kao što je i on sam, ako ne i više, jer se dosta govori o tome koliko je ona bila nadprosečnija od njega ne bi li se slobodno mogu reći, zaštitio od toga da ga prevaziđe.
Ona se, s druge strane, dobrovoljno predala voljenju, potpunom davanju sebe čoveku kome se divila.

Uzela sam i pisma koja su razmenjivali, ne znam da li obuhvataju samo doba njihove ljubavi, ili i one gorke prepiske, ali nisam sigurna da želim to da čitam.

ja uopšte ne podržavam objavljivanje tih ličnih prepiski
sve je mani jasno, saznajemo više o ličnosti te i te osobe, možda nam to pomogne da bolje razumemo njen/njegov opus, ma sve razumem
al ako ne čeprkam bojfrendu po mobilnom šta ima da čeprkam van gogu po prljavom vešu
=/
znam da sam ograničena, jbga, al nešto mi sve to gadno

ja uopšte ne podržavam objavljivanje tih ličnih prepiski
sve je mani jasno, saznajemo više o ličnosti te i te osobe, možda nam to pomogne da bolje razumemo njen/njegov opus, ma sve razumem
al ako ne čeprkam bojfrendu po mobilnom šta ima da čeprkam van gogu po prljavom vešu
=/
znam da sam ograničena, jbga, al nešto mi sve to gadno

Ne znaš ti šta je merak.:) Kako bih inače znala kad mu je legla plata? ;) ( "Ne ume" da obriše poruku :zcepanje:)

Drage moje drugarice, imajte malo strpljenja da Dasty stigne kući sa fotkama. Večeras smo se nas nekoliko forumaša divno proveli na jednom humanitarnom koncertu na kome se čitala i poezija.
Usput, dobila sam Lauševića od Dasty, ona je prenatrpana drugim knjigama. Ja nisam :zcepanje:

Drage moje drugarice, imajte malo strpljenja da Dasty stigne kući sa fotkama. Večeras smo se nas nekoliko forumaša divno proveli na jednom humanitarnom koncertu na kome se čitala i poezija.
Usput, dobila sam Lauševića od Dasty, ona je prenatrpana drugim knjigama. Ja nisam :zcepanje:

Uskoro ću i ja da ga kupim, sve odlažem, da najpre iščitam ovo sa repertoara. Ne valja sa tim silnim protekcijama. .)

Da, jeste. Vida je dala itekakve elemente njegovog egocentrizma, i narcisoidnosti. Takođe sam na raznim mestima čitala o njemu. Nije mi se dopadalo to kakav je bio. Izuzev nauke. Za nju jeste bio čovek.
Sklon preljubama, usredsređen samo na sebe, i ljubav prema Milevi koja se bazirala na tome što mu je godilo njeno bespogovorno povlađivanje, ugađanje.
Iskoristio je ljubav žene podjednako genijalne kao što je i on sam, ako ne i više, jer se dosta govori o tome koliko je ona bila nadprosečnija od njega ne bi li se slobodno mogu reći, zaštitio od toga da ga prevaziđe.
Ona se, s druge strane, dobrovoljno predala voljenju, potpunom davanju sebe čoveku kome se divila.

Uzela sam i pisma koja su razmenjivali, ne znam da li obuhvataju samo doba njihove ljubavi, ili i one gorke prepiske, ali nisam sigurna da želim to da čitam.

negdje sam, nekad pročitala, da je čak KRAO od nje naučne radove i predstavljao kao svoje
ludo žensko...kad se mozak zamrači emocijama, džaba sve

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back