Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hej, ti! Kako je bilo na Paradi?
Rado , meni se dopao film

Vita Brevis - lepa :)
Citac - preodlcan :worth:
Sireninu stolicu - uzela i ja, zajedno cemo je citati :zag:

Pisi kakva je Parada :D

Lamar, ako izuzmeš njegov humor ,koji možeš da vidiš u filmu " Mi nismo anđeli" a koji ja jako volim, ovaj film ima edukativni karakter, prihvatiti različitost među ljudima. Verujem da je zato tako brzo snimljen.Verovatno država ima udela u tome, mislim finansijski. Film je stvarno dobar. U nekim trenucima se vidi da žele emocijama da nas vežu za LGBT populaciju. Nema javnog prikazivanja ljubavi ili sl. Sve je umereno što se tih "neprihvatljivih " stvari tiče. Sve u svemu, drago mi je što sam ga odgledala.

Poslednja izmena:
Rado , meni se dopao film

Lamar, ako izuzmeš njegov humor ,koji možeš da vidiš u filmu " Mi nismo anđeli" a koji ja jako volim, ovaj film ima edukativni karakter, prihvatiti različitost među ljudima. Verujem da je zato tako brzo snimljen.Verovatno država ima udela u tome, mislim finansiski. Film je stvarno dobar. U nekim trenucima se vidi da žele emocijama da nas vežu za LGBT populaciju. Nema javnog prikazivanja ljubavi ili sl. Sve je umereno što se tih "neprihvatljivih " stvari tiče. Sve u svemu, drago mi je što sam ga odgledala.
Na osnovu reklama mi se bas tako nekako i ucinilo.
Mozda i odem da ga pogledam dok je u bioskopu.
Mada u zadnje vreme obicno docekam da buce na CD-u, jer je to sada nekako sve brze.
Ne stignem dok je u bioskopu, ili se ulenjim pa ne odem na vreme, i vec eto ga na CD-u :)

Citam od Kobena "Ne pustaj me" i unela sam se skroz
i naidjem na pasus
Pietrin je pogled ponovno bio mrtav. Prije puno godina, bila je prekrasna mlada
glumica u zemlji koja se zvala Jugoslavija. Došlo je do etničkog čišćenja. Njezin muž i
sin ubijeni su njoj naočigled, na tako jeziv način da je teško uopće zamisliti. Pietra nije
bila te sreće - preživjela je. Nash je tada bio plaćenik. On ju je spasio. Barem ono što
je od nje ostalo. Odonda, Pietra bi živnula samo kada je morala glumiti, kao u onome
baru, kada su oteli Marianne. U ostalim prilikama u njoj je bila pustoš. Sve su iščupali
srpski vojnici.

i pokvari mi uzivanje :confused:
Jes' vala. On bez tih Srba ne ume da napise knjigu izgleda.
I u ovoj sto sam je ja citala... Samo jedna prilika, spominje Srbe ali ne bas sasvim u negativnom kontekstu. Nema tu crno-belu sliku.
A stvarno ume to da nervira :evil:

Sirenina stolica - Sju Monk Kid, Laguna 280 str.

Evo za nekih sat vremena sam je prebrstila.
I moram vam reci da cu pazljivo citanje ipak ostaviti vama koje ste udate…
Mozda joj se vratim jedino ono... kada se i ja udam :flert:

Citam od Kobena "Ne pustaj me" i unela sam se skroz
i naidjem na pasus
Pietrin je pogled ponovno bio mrtav. Prije puno godina, bila je prekrasna mlada
glumica u zemlji koja se zvala Jugoslavija. Došlo je do etničkog čišćenja. Njezin muž i
sin ubijeni su njoj naočigled, na tako jeziv način da je teško uopće zamisliti. Pietra nije
bila te sreće - preživjela je. Nash je tada bio plaćenik. On ju je spasio. Barem ono što
je od nje ostalo. Odonda, Pietra bi živnula samo kada je morala glumiti, kao u onome
baru, kada su oteli Marianne. U ostalim prilikama u njoj je bila pustoš. Sve su iščupali
srpski vojnici.

i pokvari mi uzivanje :confused:

E to se i meni povremeno desava, a posle nekako i ne volim da citam te pisce kad vidim kako nas koriste za dekor (tj kao uvek neke lose). Na primer, divna knjiga mi je bila Osterova "Bruklinske lude" (ako je tako naslov preveden kod nas) i bas sam uzivala sve dok nije sasvim nepotrebno pomenuo ili Balkance ili Srbe, bas me iznerviralo i nekako smanjilo odusevljenje. Jos nisam uzela da citam nesto drugo njegovo mada kao hocu...

Nego jednom sam naisla na sasvim iznenadjujuce normalan i istinit prikaz nase situacije i to verovali ili ne u cik lit knjizici:
"Make Him Look Good", Alisa Valdes-Rodriguez

Knjiga nista posebno (da ne kazem sasvim bezveze), privuklo me sto je na koricama pozadi u opisu likova jedna Jasminka (stavila sam u spojler).

The "him" in MAKE HIM LOOK GOOD is Ricky Biscayne, sexy Latin singing sensation who has taken the pop world by storm. The women who orbit him include:

--Milan, Ricky's new publicist, smart as a whip and chubby as only a girl who still lives at home with her parents can be

--Geneva, Milan's sister and as lean and chic as Milan is not; her Club G promises to be Miami's hottest opening ever

--Jasminka, Ricky's gorgeous Serbian model wife, who finally might eat a little something now that she's pregnant

A posle je u tekstu opisano kako je Jasminka Srpkinja iz Hrvatske, cije su selo popalili i sve Srbe pobili, a nju je spasilo sto je bila sa deckom u to vreme. Posle tog pokolja je morala da se predstavi kao Hrvatica da ne bi i nju ubili. Mora da je autorka upoznala neke nase Srbe, ne znam kako bi mogla da ima takvu pricu kad to ovde tesko moze da se cuje.

Verovatno se o tome radi, VanZandt-ovo je odgovor na spojler.
Sinoc sam zavrsila Ne pustaj me,i da nema tog detalja,mogla bih da kazem da mi se i ova knjga svidela.
Ne toliko kao prethodne,al' opet je dobra,ume da uplete radnju i da je lagano rasplice i drzi mi paznju.
Danas cu jos neku da progutam,mislila sam Samo jedna prilika,al' verovatno cu je ostaviti za kraj.

Kradljivica knjiga, koju ste ovde mnogo hvalili, kao i moja kozmetičarka. Uzela sam je u ruke, obimna (da ne kažem debela), žuti papir, sitna slova, vreme dogadjanja Drugi svetski rat... ne, ne mogu...
Sad sam malo pretražila, Lamar kaže Ovakve knjige me iscrpljuju…Emotivno... ja sam emotivno već toliko iscrpljena i prazna, da ne smem da rizikujem s nekom knjigom.
Bi, jeste tako kako sam napisala, i ne moras sada da je uzimas ako ti sada nije momenat.
Ali obavezno je uzmi nekada. MNOGO je lepa :zaljubljena:

Volim Nila Gejmena, neverovatna knjiga (ko voli malo "cudne" romane, mada bih ja ovo "cudno" radije podvela pod bajkovitost), prepourcena mi je i bila sam skeptik, medjutim, odusevljena sam, knjiga za stare i mlade, kazem- bajka:)

Neil Gaiman (Nil Gejmen) Knjiga o groblju

" Da bi se ovo dete odgajilo, bice potrebno vise od dve dobre duse - rece Sajlas. - Bice potrebno celo groblje."

Ko kaze da groblje nije idealno mesto za detinjstvo, prijateljevanje, pa cak i prvu ljubav?

Pisac nas maestralno vodi kroz sve avanture kroz koje je decak (Iko) prosao, i mozda ova knjiga ne bi bilo toliko vredna da se u njoj ne ispoljavaju neverovatne emocije, mastovitost sirokih vidika, neobicna, nesvakidasnja..Za decaka se bori neko (Sajlas) i sve sto cini za njega pokazuje ogromnu ljubav, a nijednom mu to nije rekao, nijednom recju...Pokazao ju je kroz dela, a to jeste SUSTINA zivota uopste, boriti se i bez reci ako ti je stvarno stalo...Knjiga nije samo masta, prepuna je jako vaznih poruka (pouka), kapa dole za pisca i njegove junake...

P.S. Opasnost nikad ne vreba od mrtvih, od duhova - samo i uvek od zivih, i u ovoj knjizi prava opasnost koja je vrebala dete je covek iz sveta zivih, covek koji je pobio celu detetovu porodicu.... :(

Poslednja izmena:
Sirenina stolica - Sju Monk Kid, Laguna 280 str.

Evo za nekih sat vremena sam je prebrstila.
I moram vam reci da cu pazljivo citanje ipak ostaviti vama koje ste udate…
Mozda joj se vratim jedino ono... kada se i ja udam :flert:
Uh , Lamar...sad ću kao Rada da ostavim jednu knjigu da bih drugu pročitala ....
Kako ste sve, nešto tajanstvene, oko te knjige....

Mozda nije za ovde, ali moram da napisem: Moj pradeda (pricao mi je deda koji je jos ziv Bogu hvala) u ratno vreme odgajio svojih petoro sirocadi, najmladje je imalo dve godine, tako sto je sve sto je imao da prodaje, prodavao na nacin sto je danju putovao, nocu spavao na GROBLJU!

Kako je i danju prolazio? Nikad sumom, sve sredinom puta, jer oni koji su "kosili" levo nisu smeli da pucaju od onih koji su "kosili" desno, nocu bi svratio do prvog groblja, gunj na zemlju, subari ispod glave i spavao kao top, nikad niko ga nije dirao niti pokrao, i majka se seca da joj je stalno govorio (kad bi se nekih slucajem njih dvoje nasli pored nekog groblja, a ona se pribijala uz njega): Ne boj se, cero, mrtvih, oni nikad nikome zlo naneneti ne mogu, BOJ SE ZIVIH, od mrtvih ti preti samo tvoj sopstveni strah...
:heart:

Poslednja izmena:
Mozda nije za ovde, ali moram da napisem: Moj pradeda (pricao mi je deda koji je jos ziv Bogu hvala) u ratno vreme odgajio svojih petoro sirocadi, najmladje je imalo dve godine, tako sto je sve sto je imao da prodaje, prodavao na nacin sto je danju putovao, nocu spavao na GROBLJU!

Kako je i danju prolazio? Nikad sumom, sve sredinom puta, jer oni koji su "kosili" levo nisu smeli da pucaju od onih koji su "kosili" desno, nocu bi svratio do prvog groblja, gunj na zemlju, subari ispod glave i spavao kao top, nikad niko ga nije dirao niti pokrao, i majka se seca da joj je stalno govorio (kad bi se nekih slucajem njih dvoje nasli pored nekog groblja, a ona se pribijala uz njega): Ne boj se, cero, mrtvih, oni nikad nikome zlo naneneti ne mogu, BOJ SE ZIVIH, od mrtvih ti preti samo tvoj sopstveni strah...
:heart:

:ok: Tačno tako.
Ja živim pored Starog groblja. Tu ne sahranjuju već 30 godina, ali sam kroz njega prolazila dok sam išla u srednju školu i na fakultet. Ništa mi se nije desilo.

Podržavam vas u svemu što ste napisale o knjizi , mada , knjigu nisam pročitala.
Puno vremena provodim na groblju, nikad se nisam plašila.
Uvek sam govorila da se ne plašim smrti, plašim se života, ne znam šta on donosi...
Tako povezujem i činjenicu da nam mrtvi ne mogu ništa, treba se čuvati živih ljudi oni mogu da nas povrede.
Nekad je reč oštrija od sečiva....
Ali....ja tu knjigu neću skoro da čitam...baš iz gore pomenutog razloga.

Podržavam vas u svemu što ste napisale o knjizi , mada , knjigu nisam pročitala.
Puno vremena provodim na groblju, nikad se nisam plašila.
Uvek sam govorila da se ne plašim smrti, plašim se života, ne znam šta on donosi...
Tako povezujem i činjenicu da nam mrtvi ne mogu ništa, treba se čuvati živih ljudi oni mogu da nas povrede.
Nekad je reč oštrija od sečiva....
Ali....ja tu knjigu neću skoro da čitam...baš iz gore pomenutog razloga.
Apsolutno podrzavam ovo boldovano!

Prosto se desi da zaspis srecan, uljljkan u toploj postelji, ujutru ustanes i dobijes malj u glavu (figurative), kao da te iz svog toplog i sigurnog gnezda, neko jednostavno baci u haldne talase, pa plivaj, bori se, hoces li moci a moras, hoces li stici na vreme a moras..

Molim se Bogu da se ni meni (vise) ni ikome drugom desavaju takve stvari, ali se desavaju, jedino sto covek moze: Plivaj, bori se, ako je vrednost onoga za sta se boris veca od vrednosti sopstvenog zivota, onda reci sebi da mozes, umes, smes, moras....
Za knjigu, nije vazno, mozda jednom, ipak...

Zaboravih, ja sam od onih kojima nije bilo prijatno pomisliti na groblje, narocito ne nocu, otkad mi je umrla baka i ujak (njega sam volela vise od rodjenog oca cini mi se i umro je relativno mlad, baka je bila oslonac celoj porodici) misli mi cesto odlutaju na njihove grobove i kazem sebi a to i osecam, da bih smela u po noci otici tamo i sesti podno njihovih vecnih kuca, i da se niceg ama bas niceg ne bih plasila, oni me cuvaju...:cry:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back