Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kupila knjigu, jer nisam gledala seriju:), samo sto jos nije dosla na red za citanje. Mislim da sada necu zuriti.

Slobodno čitaj, potrebno ti je sat vremena.:)
A cena, :eek:, 600 din. Kako su samo prešli ljude. Moja sestra je dobila za rođendan pre nego što bih se ja sigurno zeznula. Kuma se zeznula, indirektno je priznala, tako što je rekla kako je pročitala krišom dok je nije poklonila, i shvatila koja je glupost. Ipak je poklonila, MOJOJ sestri. :(

Znaš da je počeo i IV deo, ali je umro pre nego što je završio. ;)

E da, znam :) Taj IV se koncentriše na Lizbet Salander i kao poreklo njenih tetovaža i šta ti ja znam...Neću to čitati, to mi tek deluje kao razvlačenje bezpotrebno :neutral: Uglavnom, IV deo (nisam sto posto sigurna) mislim da je gotov, il je tu negde jer je njegova prijateljica, koja je blisko saradjivala sa njim na knjigama, upućena u čitavu priču pa su je ljudi molili da je ona završi... Tako da je možda i gotova.Uglavnom, i on ubacuje Srbe kao ubice...mislim, zašto baš uvek mi?!Kao neka dva brata koji rade za Arkana :roll: Nije mi jasno da se neko tako frlja s nekim narodom i da ga boli djon :confused:

E da, znam :) Taj IV se koncentriše na Lizbet Salander i kao poreklo njenih tetovaža i šta ti ja znam...Neću to čitati, to mi tek deluje kao razvlačenje bezpotrebno :neutral: Uglavnom, IV deo (nisam sto posto sigurna) mislim da je gotov, il je tu negde jer je njegova prijateljica, koja je blisko saradjivala sa njim na knjigama, upućena u čitavu priču pa su je ljudi molili da je ona završi... Tako da je možda i gotova.Uglavnom, i on ubacuje Srbe kao ubice...mislim, zašto baš uvek mi?!Kao neka dva brata koji rade za Arkana :roll: Nije mi jasno da se neko tako frlja s nekim narodom i da ga boli djon :confused:

E, sad sam se razočarala, ako je sve to istina... A tako sam uživala u Milenijumu prošlog leta.

Samo da se pohvalim da je sad dolazio poštar, doneo one tri knjige od MM što sam naručila, i ja mu uzela broj mobilnog. :lol: Kao, daj kad mi nekad za dlaku umakneš, da znam gde da te jurim, ne ide mi se čak do pošte. :zper:

s pravom ga hvalimo, majko od Milice (kako kaže Ester)... nisu mu baš privlačni naslovi. Te Memoare Pere Bogalja ja nikad ne bih uzela po naslovu. Mislim da sam počela s Prijateljima s Kosančićevog venca i to samo zato što mi je taj Kosančićev venac mnogo interesantan kraj grada. Sasvim drugačiji od drugih delova Beograda. Sad su ga malo modernizovali, ali pre 20-25 godina je izgledao verovatno isto kao u tursko doba.
A onda je krenulo dalje, pa i film Ubistvo s predumišljajem je doprineo...

Napokon,opet nesto dobro,Selenic-Memoari Pere Bogalja.....nakon Vrtova cimeta pravi kontrast,ne samo da nesto kaze nego to veoma lepo kaze....uzivanje ga je citati......
Mene je ta knjiga svojevremeno, pre jedno 15-ak godina, bukvalno nokautirala.
Istina, tada sam imala manje citalacko iskustvo, ali mislim da bih je i sada slicno dozivela.

Samo da se pohvalim da je sad dolazio poštar, doneo one tri knjige od MM što sam naručila, i ja mu uzela broj mobilnog. :lol: Kao, daj kad mi nekad za dlaku umakneš, da znam gde da te jurim, ne ide mi se čak do pošte. :zper:
smilie_hal_067.gif

Up'o postar :eek:

:lol:

• Podržavam
Reactions: Em.
Citacice drage! :zag:

Dugo nisam pisala ovde...

Nekoliko impresija o nekim od procitanih romana u vremenu dok me nije bilo. :)

Almodovarova teorema – Antoni Kazas Ros

Antonija nikada nisu upoznali ljudi iz njegove izdavacke kuce.
On je briljantni 35ogodisnji matematicar koji se nakon uboge saobracajne nesrece
povukao u stan s pogledom na djenovsku luku
i zapoceo rad na svom prvom romanu „Almodovarova teorema“.

Ovaj neveliki roman bremenit je osecajima, cudesnim metaforama.
Ros veoma krhko uplice fantaziju (lik Pedra Almodovara je plod maste) i sopstveni usud
u redove romana, toplo se obavija oko citaoca, poput dzempera od fine vune.

Lascivan, britak, besraman, vrletan, dubok, opscen, setan i ubog.
Nakazan a cudesno lep.

Zena u romanu, Liza, nosi nepregledna prostranstva u sebi.
Ona je zena koja prodaje svoje telo ali i teskobna seoska skolarka s jabukom.

Samo Almodovara mogu zamisliti kao rezisera filma o Lizinom i Antonijevom zivotu (motiv u romanu).
Samo Almodovar gradi takve zenske likove, snazne, opskurne, izmestene iz zadanih okvira,
lucidne, psihoticne, nervno rastrojene, zene koje u pink Sanel kostimima voze mopede i pucaju iz pistolja. :)

(http://www.imdb.com/title/tt0095675/, http://www.imdb.com/title/tt0185125/)

Dopadaju mi se poredjenja i opisi u kojima je matematika efektno sredstvo izrazaja.

... Penje se uz stepenice laganim korakom, laganim poput broja 7.

Ponekad sanjam da miris neke zene koju sam mimoisao u mraku neke ulicice,
postaje jednacina u prostoru, da prodire u moje srce.

Posebno mi se dopada odsustvo smrti autora.
Ros je kao moderni skriptor, radja se u isto vreme s knjigom.
On nosi u sebi beskrajnu riznicu strasti, osecaja, cudi, i iz nje nedri pisanje.

Antoni je muskarac nevidljivog lica, pise kao glad utrobe, kao zudnja za matematickim skladom, uzdize se iz nemoci prkosom.
Izgubljen u sedefnim vecerima, slusao je plac nakaza, postao britki pisac, plahi ratnik proklet zbog svoje grotesknosti.
U krahu svemira, on je krajnji i odvazan.

I zaista, „u sredistu praznine, postoji jedna druga svetkovina.

Penelopijada – Margaret Atvud

Iako nije ispisan prepoznatljivim Margaretinim stilom, onim u kome beskrajno uzivam,
ovaj roman nedri povest o Penelopi, sestri Helene Trojanske, koja decenije provodi cekajuci Odiseja u povratku s ratnog pohoda.

Tragedije nose grandioznost u umetnickom, jezickom i idejnom pogledu.

Margaretino delo u tom smislu nije pretenciozno, vec prijemcivije citaocu, saznatljivije.

Za Odiseja se kaze da je savrsen besednik.

U Margaretinom delu besednik je Penelopa, posmatramo dogadjaje njenim srcem.
Ona ne obara oci i ponosito drzi besednicki stap.

Dugo je Odisej ovencavan epitetima.
Od Homerove tragedije, preko tumacenja prvih hriscana i srednjovekovne knjizevnosti,
do recimo, jednog Dzojsa i njegovog romana „Uliks“, u kome se kroz nivoe znacenja uplice raskosni sloj poredjenja i kontrasta s Odisejom.

Odisejev lik u delima Vergilija, Ovidija, Dantea, Sekspira, Rasina, Tenisona, D’Anuncija, Fenelona, Hauptmana, Batlera, Berara – ocigledno veoma popularan literarni junak.

Sada imamo drugaciju vizuru, Penelopinu ispovest.

Prvi put je upravo ona uzdignuta na pijedestal, njoj je osmeh u grlu!

Tajni zapis – Sebastijan Bari

Roman koji boli poput slomljenog sna u zenici decijeg oka.

Rozen, glavni zenski lik romana, mogu poistovetiti s Esmi Lenoks i Lorom Cejs.
Sve tri je glad zmijska razdirala i tistala.

Barijeva poetika je prociscena, nikako pateticna a opet dovoljno dirljiva.
Cista poput porcelana.

Neprijatelj je razbudio Rozeninog supruga jakim cajem,
ispricao kako je ljubav odavno na umoru.
Ona se zaplela u tom kolopletu umoboli i slabasno tinjala od nesagledive samoce.
Ruzicnjak koji skriva cvetni prah njenog bica.

Kamelija – Aki Simazaki

Prvi od pet kratkih romana koji se bave sudbinom molitvenika porodica Takahasi i Orib,
povezanih tajnama koje razdiru.

Pisan stilizovanim jezikom, s mahom kratkim recenicama, bez kicenog stila i pesnickih slika koje se namecu lepotom, ovaj roman pripoveda o neverstvu, izdaji i ubistvu.
Covek ogrezao u greh u svetu gde pravda nije vazna. Istina jeste.

Lakuna – Barbara Kingsolver :heart:

Lakuna kao praznina u knjizi, deo koji nedostaje.
Lakuna kao eskapizam.

Barbara je u svom novom romanu dosegla cudesnu lepotu zamahom pera.
Kakva divna, ziva, goruca poetika!

Sjajno profilisani likovi, pocev od nosioca radnje, Harisona Separda, introvertnog, nadarenog mladica, pesnika, do Fride, divlje i gorde, u raskosnim dugim suknjama jarkih boja i bluzama s naborima, s pregrstima perli oko vrata, Fride koja izliva sebe na platna, Fride – malene astecke kraljice.

Istorijski okvir je osetan, vazan za razvoj radnje ali u isti mah dovoljno decentan;
dugogodisnji otpor Lava Trockog nad Staljinovom stegom, komunizam i trockizam,
vihor II svetskog rata.

Separd je nadareni pisac ispunjen bojaznima:

(pismo Fridi)

Sve te reci napisane su u mracnim, tihim sobama.
Kako se mogu suociti s blistavim, bucnim svetom?
Ti sigurno znas. Ti otvaras svoju sobu i sipas sebe na platno.
A onda pustas kustose da kace tvoju utrobu svud po dvoranama,
da javnost o njoj urnebesno toroce. Moze li se to preziveti?
“ (285 str.)

Roman u kome likovi nose zoru u dzepu, milosrdje u cipelama,
gde pesme su zive pod pazuhom, gde ljudi traju sjedinjeni u bezglasnoj ekstazi,
gde svod od istina potkrada dehidrirana srca dok blago jutro ramenima klizi, obavija ih u flanel.

Svakako cu ga jednom iznova procitati. :)

Dobro nam se vratila, Dragonče. :)
Počela sam i ja da uživam u Lakuni, konačno. Ne kajem se ni malo što sam je baš, baš platila, Barbara Kingsolver je definitivno moja omiljena spisateljica.
Da ti se pohvalim, poštar mi je danas, između ostalog, doneo i Tajni zapis. Vidim, nisam pogrešila. :zag:

Dobro nam se vratila, Dragonče. :)
Počela sam i ja da uživam u Lakuni, konačno. Ne kajem se ni malo što sam je baš, baš platila, Barbara Kingsolver je definitivno moja omiljena spisateljica.
Da ti se pohvalim, poštar mi je danas, između ostalog, doneo i Tajni zapis. Vidim, nisam pogrešila. :zag:

Hvala. :)

U Lakuni sam beskrajno uzivala.
Barbara je ovim romanom nadmasila ostale,
napisala je obimno, sveprozimajuce, literarno divno istkano, svevremensko delo.

Kada zavrsis, pisi o impresijama. :)

Tajni zapis je veoma lep roman.

Slozicu se s Daninim paralelizmom. Tajni zapis i Kako je nestajala Esmi Lenoks odisu slicnim senzibilitetom i dele glavni motiv,
iako je Barijeva proza daleko ozbiljnija, tananija, potresnija, ne unizava delo O'Farelove.

Trenutno citam novi roman Odri Nifeneger - Bliznakinje sa Hajgejta.

Procitah stotinjak strana, prica me divlje uvukla u sebe. Uzivam. :)

Tek dasak opskurnog u malim zivotima ljudi.

Odri je odlicna knjizevnica.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back