Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:zcepanje: :rotf:

Počela sam Ispovest iz harema...našla mi se pri ruci, da li je neka od vas to čitala ? ;)

Ja...odavno..još kao student...Pa ima zanimljivih delova,ali ukupan utisak - bzvz...

Nego, namestilo mi se da sam za vikend imala vremena da čitam,ali nisam bila "pri svoj svojoj biblioteci", pa mi je izbor bio sužen...I šta ću, dohvatim knjigu koju mi je moj dragi kupio jednom prilikom i za koju mi nikako nije bilo jasno na osnovu čega je izabrao...i počnem, već spremna da je smor...medjutim, ne da mi je legla....Zove se Profesorka klavira
Radnja se odvija u Honkongu - prepliću se dve priče - jedna pre i druga posle rata....Englezi i Kinezi( kasnije i Japanci), kokteli, prijemi, a onda rat, nemaština, logor, ljudi i njihovo dostojanstvo na ivici egzistencije,naravno sve začinjeno ljubavnom pričom, potencijalnom izdajom ( ne znam tačno, naslućujem, jer još čitam) - to je ta priča koja se odvija 1941.,a ova druga je 1952., kada je sve prošlo i kada se život nastavlja po starom, kada profesorka dolazi u Honkong sa mužem za kojeg se udala samo da bi pobegla od majke i kada spoznaje nove boje, mirise,i upoznaje ljude koje čitalac već zna iz one prethodne predratno-ratne priče........Dopada mi se način na koji je približeno to vreme i taj deo sveta....Lako za čitanje,baš mi prija, nadam se da ću danas -sutra završiti, a opet mi je nekako žao što je već kraj...

Poslednja izmena:
evo za Bambiku i sve koji vole romansirane biografije
čovjek koji je to pisao čitav život
Irving Stoun
ja ga pročitala redom u biblioteci, kad sam ga otkrila
sve su mu knjige dobre
pisao je o Mikelanđelu, Frojdu, ženi onoga Linkolna (američkog pred.)...u biblioteci je bilo nekih 7, 8 knjiga, ne mogu da se sad svih sjetim
da potvrdim samo ovo, čitala samo jednu njegovu, o van gogu i čim budem u prilici nabaviću sledeću

Nabavices malo sutra Alnari je to izdavao i nije reizdao.
Mada cu da zovem zna kod njih da se desi da pise na sajtu da je rasprodato a u stvari imaju.
Nemoj sad djavo da te nosi da si zvala pre mene jel ti jasno ???
Obecavam da cu da ti dam moju kad procitam.

Cao devojke :cao:

I dalje sam ukocena, lezim i ne cita mi se nista novo sto imam, ali sam se setila da imam dve prave SF knjige...stare doduse, ali extra.
To su prva dva dela Sage o prstenastom svetu...Prsten i Inzenjeri prstena od Larija Nivena

I sad letim svemirom i uzivam :lol:

Cao devojke :cao:

I dalje sam ukocena, lezim i ne cita mi se nista novo sto imam, ali sam se setila da imam dve prave SF knjige...stare doduse, ali extra.
To su prva dva dela Sage o prstenastom svetu...Prsten i Inzenjeri prstena od Larija Nivena

I sad letim svemirom i uzivam :lol:
Dušo, i ja sam ukočena, i još četvoro kolega u mojoj školi. Je l' to neka epidemija? U apoteci mi rekoše da od jutros samo prodaju Movalis. Ostala jedna tabla za mene. Kupila sam i konjski gel, evo, hladim se.:(

Dušo, i ja sam ukočena, i još četvoro kolega u mojoj školi. Je l' to neka epidemija? U apoteci mi rekoše da od jutros samo prodaju Movalis. Ostala jedna tabla za mene. Kupila sam i konjski gel, evo, hladim se.:(

Ne znam Rado, evo i kod mene, dve komsinice i jedna koleginica. I mi se pitali da li je zarazno :confused:
Ja pijem diklofenak, tetrazepam i bevipleks. I rekli mi da ne smem ni da hladim ni da zagrevam, samo da utopljavam nekim salom ili pojasom.

A da nije spam...citam, citam...dosla do pola prve gorepomenute knjige :lol:

Ja pročitala Tračaru (Gossip Girl) Sesili fon Zigesar, prvi deo. Još šest. Ima sedam delova. Bar moja ćerka ima toliko. U stvari upravo mi javlja da je izašao osmi, "ali likuša i dalje piše, pa se može očekivati i 147. Mada će jednog dana valjda umreti". To sam ja citirala tačno šta je ćera izgovorila.
Inače ja imam otprilike 4 x više godina nego ciljna grupa.
Na knjizi piše "Romani Sesili Fon Zigesar su kao Seks i grad za tinejdžere". Ako je neko čitao Seks i grad, onda zna da je to totalno prazna i bezvezna knjiga. Za razliku od serije koja ipak ima nekog šmeka. Ja sam je volela. Ali sve ono što se u seriji vidi - odeća, cipele, frajeri, restorani, opisano u knjizi je potpuno bledo.
A sad isto to za tinejdžere.
Naravno, svi znamo da ja to ne čitam da se edukujem, nego da učinim mojoj devojčici. I vidim da je sva zadovoljna. Pa me ispituje ko mi je omiljeni ženski lik, a ko muški.... pa negoduje jer nije isti.
Ako ništa drugo, knjige su idealne za autobus - oko 200 strana, bela hartija, fina veličina slova, a sadržaj.... ne moraš uopšte da paziš na času, sve ti bude jasno.

Cao drustvance moje! Nesto sam mrzovoljna da pisem, ali citam redovno i vas i knjige :) Evo izvestaja:
- Isledjivanje Ilijas Maglinis (Geopoetika). Tanka knjizica na mucnu temu ali iznenadjena sam koliki je utisak ostavila na mene, bila sam prilicno skepticna. Rec je odnosu oca i cerke, u savremenoj Grckoj, od kojih se svaki muci svojim demonima. Otac je kao student za vreme vojne hunte bio zatvaran i strasno mucen u zatvoru jer je bio levicar i protivnik hunte. Po izlasku iz zatvora poceo je da se bavi drugim stvarima, nije svedocio na sudjenju protiv mucitelja, nije pricao zeni i cerki detalje onoga sto je preziveo u zatvoru i uopste, zeleo je da se distancira od svega toga. Smatra to sto je proziveo svojom intimom. Njegova cerka je opsednuta time da sazna kroz sta je tacno sve on prosao i trudi se da mu to iscupa. Zato se taj naslov "Isledjivanje" odnosi i na ono u zatvoru isledjivanje, a jos vise na ovo na koje ga stavlja rodjena kcer i time ga jos vise muci jer ne zeli da prica o tome. Njen odgovor na njegovu neizgovorenu patnju je nevidjeno mucenje sopstvenog tela, pocev od anoreksije i bulimije, do samopovredjivanja na razlicite nacine koje cesto ukljucuje u svoje performanse jer je ona umetnica kojoj je uzor Marina Abramovic (koja je postala poznata po tome sto je u performansima ispitivala granice svog odnosno ljudskog bola i izdrzljivosti). E sad, knjiga ima mnogo psiholoskih, tananih slojeva koji su svi u medjusobnoj vezi i prosto je maestralno kako je pisac sve to uradio u samo stotinak strana, moram reci krupnog teksta :) Niceg nema ni premalo ni previse, citava se prica zna, a opet (ono sto sam rekla da sam iznenadjena) bez mnogo detalja koji bi sluzili da sablaznjuju citaoca. Bar je meni tako bila. Ja sam, znajuci tematiku, ocekivala mnogo plasticnih opisa, a dobila sam mnogo vise psihologije, ocrtavanja licnosti, njihovih medjusobnih odnosa. I, koga zanima taj mracni period Grcke o kojem ja stvarno nista nisam znala, postoji i odlican informativan pogovor koji cak sadrzi i jedan nivo analize knjige. Znaci sve sto treba.
Lamar, mislim da je preporuka za tebe, nemoj da te uplasi tema.
- Vizantija Misel Kaplan (Clio). Pocela sam pre Stambola a zavrsila sam pre par dana. Mnogo mi se dopala. Bukvalno sve na jednom mestu. KOga zanima Vizantija a nema snage da cita milion enciklopedija ovo je idealna knjiga. Svako poglavlje moze zasebno da se cita a objasnjena je ukratko i istorija, i religija (i gomila nekih stvari koje ranije nisam razumela a ovde je sasvim jasno i jednostavno data), priovatni zivot, oblacenje, seksualnost i sport, privreda i novac, umetnost.... ma sve sto moze nekoga zanimati u vezi sa Vizantijom, kao osnova. A pritom ju je napisao Misel Kaplan koji se smatra jednim od najvecih savremenih vizantologa (iz nekog razloga, to su najcesce Francuzi). Videla sam da u toj ediciji "Vodici kroz civilizacije" postoje i "Stara Grcka" i "Stari Rim" i "Kina" tako da cekam da sve to jedno po jedno pazarim i stignem gradivo na nacin na koji mi odgovara, kad sam vec sve zaboravila iz skole.

E sad moram da idem, veceras pisem za jos dve knjige.
Tara, nisam zaboravila "Institut" ali nikako da ga stignem, sve zavrsavam nesto od ranije, ili mi nesto novo privuce paznju (kao ovo "Isledjivanje") ali docice i "Institut" na red :)

Ja...odavno..još kao student...Pa ima zanimljivih delova,ali ukupan utisak - bzvz...

Nego, namestilo mi se da sam za vikend imala vremena da čitam,ali nisam bila "pri svoj svojoj biblioteci", pa mi je izbor bio sužen...I šta ću, dohvatim knjigu koju mi je moj dragi kupio jednom prilikom i za koju mi nikako nije bilo jasno na osnovu čega je izabrao...i počnem, već spremna da je smor...medjutim, ne da mi je legla....Zove se Profesorka klavira
Radnja se odvija u Honkongu - prepliću se dve priče - jedna pre i druga posle rata....Englezi i Kinezi( kasnije i Japanci), kokteli, prijemi, a onda rat, nemaština, logor, ljudi i njihovo dostojanstvo na ivici egzistencije,naravno sve začinjeno ljubavnom pričom, potencijalnom izdajom ( ne znam tačno, naslućujem, jer još čitam) - to je ta priča koja se odvija 1941.,a ova druga je 1952., kada je sve prošlo i kada se život nastavlja po starom, kada profesorka dolazi u Honkong sa mužem za kojeg se udala samo da bi pobegla od majke i kada spoznaje nove boje, mirise,i upoznaje ljude koje čitalac već zna iz one prethodne predratno-ratne priče........Dopada mi se način na koji je približeno to vreme i taj deo sveta....Lako za čitanje,baš mi prija, nadam se da ću danas -sutra završiti, a opet mi je nekako žao što je već kraj...

Joj Kerefekice, sto to zvuci super! Ko je pisao, ko objavio?

jutros mi se sve poremetilo, a i digla sam se u devet zora (pet)..pa bar da napišem šta sam dovukla iz biblioteke

Luda za modom...Rebeka Kempbel (da malo odmorim mozak, a i mala je, taman zaa damsku torbu ..koju ja btw nemam)
Ulica kamelija...Merse Rudeira...laguna, španac(a možda i špankinja, ne znam) obećava
Rubin u njenom pupku
Matematika ljubavi...Ema Darvin...čini mi se da je neko ovo čitao, molila bih da mi kaže
Partizanova kči...Luj de Bernijer
Putanja čula..Nedžma
Ćarobnica iz Firence...Ruždi :heart:
Ni tamo ni ovde..Brajson (ovo mi se čini da sam čitala, al' nema veze...nije mi prvi put:rumenko: )

bila je na polici i ona Vesna Dedić...dal' da je uzmem, dal' ne...i NISAM...a možda sam trebala

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back