Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Biografije(B) i autobiografije(A)

1. (A) - Zive rane – Entoni Kids (pevac grupe Red Hot Chili Peppers)
2. (A-) - Blistavo i strasno – Bekim Fehmiu
3. (A) - Saka soli – Mira Stupica
4. (B) - Igrac- Kolom Meken (biografija o Nurijevu)
5. (B) - Mulen ruz - (biografija o Tuluz Lotreku)
6. (B) - Mesecina - Pjer La Mir (bigrafija iz II dela, Klod Debisi)
7. (A) - Istorija jednog zivota – Galina Visnjeskaja, ruska operska pevacica
8. (A) - Sebi pod kozu - Igor Mandic
9. (B) - Marija Stjurat- Stefan Cvajg

Neke sam citala jako davno (Mesecin, Mulen Ruz). Ali sve su lepe :)
A i ova Igra karata u Kairu, mislim da je istinita.
Ako se setim jos neke pisacu.

U pravu si Majče, Ispovest iz harema i jeste više informativno nego književno štivo.
Takve su i sledeće istinite:
Obrezana
Živa spaljena
Pustinjski cvet
Srpski žigolo
Muške suze
Svaka je šokantna i ništa drugo.

Biografije(B) i autobiografije(A)

1. (A) - Zive rane – Entoni Kids (pevac grupe Red Hot Chili Peppers)
2. (A-) - Blistavo i strasno – Bekim Fehmiu
3. (A) - Saka soli – Mira Stupica
4. (B) - Igrac- Kolom Meken (biografija o Nurijevu)
5. (B) - Mulen ruz - (biografija o Tuluz Lotreku)
6. (B) - Mesecina - Pjer La Mir (bigrafija iz II dela, Klod Debisi)
7. (A) - Istorija jednog zivota – Galina Visnjeskaja, ruska operska pevacica
8. (A) - Sebi pod kozu - Igor Mandic
9. (B) - Marija Stjurat- Stefan Cvajg

Neke sam citala jako davno (Mesecin, Mulen Ruz). Ali sve su lepe :)
A i ova Igra karata u Kairu, mislim da je istinita.
Ako se setim jos neke pisacu.

Citala sam "Zive rane" po sluzbenoj duznosti pre par godina, kad je izasla. Joj, to mi je jedan od najzescih smorova koje sam ikada morala da izdrzim (morala sam da je procitam celu). Mada, to su moji utisci. Jos ako neko mnogo voli RHCP onda je sigurno njima zanimlijvije, ali ja sam umrla od dosade. Stalno vrti jedno te isto, a i nekako su mu te droge i alkohol mozak popile pa ni sam ne zna kakvu poruku zeli da posalje - na jednom mestu kaze nesto tipa "drzte se deco podalje od droge, nije dobra" a na drugom "pa dobro, mozete malko vutrice ona uopste ne skodi, a i kokain je povremeno super bas te onako podigne, a i ove tabletice nisu strasne, a alkohol je vazda dobar" i onda vise ne znas st ada mislis. A i nekako mi citava knjiga ukrug i bez poente, sve jedno te isto.
I dopunila bih sto se tice "Mesecine" da mi je to bila jedna od najomiljenijih knjiga adolescencije, ali posle, kad sam malo vise i preciznije ucila i citala o Debisiju shvatila sam da je skoro sve izmastano. Veoma je romanticarska, ali je lepa za citanje. Samo sam htela da kazem a propo tog "istinog" u biografijama.
"Zudnja za zivotom" Irvina Stouna (Van Gog) je meni prelepa knjiga. A kad su romansirane biografije u pitanju, pa jos umetnici ili ljudi koji nisu tako skoro ziveli tesko je tacno znati st aje istinito a sta ne. I onako i u autobiografijama svako moze da izmasta i isfalsifikuje sta hoce. Meni je bitno da je knjgia zanimljiva a ne koliko je tacna jer to i onako ne mogu da znam.
I slazem se za "Igraca" da je super.
Ima i jedna jako lepa o Tolstojevim poslednjim danima "Zadnja stanica" Dzej Parini (Dereta).

Citala sam "Zive rane" po sluzbenoj duznosti pre par godina, kad je izasla. Joj, to mi je jedan od najzescih smorova koje sam ikada morala da izdrzim (morala sam da je procitam celu).
Mozda si u pravu da nije za preporuku :think:
No medjutim. Ti znas da ja svasta citam :D Meni je to bila prva knjiga na ovu temu posle... pa verovatno posle one Mi deca s' kolodvora Zoo, i bila mi je nesto kao "stara tema na nov nacin". Ako je uopste nov :) Uz put budi receno nemam ni blagog pojma o muzici, niti slusam niti ne slusam RHCP. Msm, slusam raznu muziku al' ko je izvodi pojma nemam :roll:
Sve u svemu meni je bila kao i sve knjige sa ovom temom. Sokantna :eek:
Sama cinjenica da neko pocne da konzumira drogu sa 12 godina... bogo moj :eek:

Sto se tice poruke... Pa o njoj nisam ni razmisljala iskreno receno, jer ja uopste ne razmisljam na nacin: konzumirati - ne konzumirati. To je za mene zabranjena zona i tacka.
A pravo da ti kazem neke knjige citam zbog toga jer imam sestrica koji ima 14 godina, pa eto da se informisem kako stvari stoje. I sto se tice ove teme ali i nekih drugih. Plasim se :sad2:

Mesecinu i Mulen Ruz sam davno citala, kao tinejdzerka i bile su mi lepe. Bile tada.
Od nabrojanih su mi se najvise dopale Istorija jednog zivota i Marija Stjuart. Mada su i ostale dobre.

Inace od kada se druzim sa vama malo sredjujem svoje spiskove procitanih knjiga pa sam to malo sistematizovala, i ovaj spisak sa naslovom Biografije, prakticno sam samo prekopirala. Tako da je dobro sto si reagovala. Sada posle tvog i mog posta niko nece biti u dilemi da li da uzme ovu knjigu ili ne. Dosta smo razjasnile cini mi se :zag:

evo za Bambiku i sve koji vole romansirane biografije
čovjek koji je to pisao čitav život
Irving Stoun
ja ga pročitala redom u biblioteci, kad sam ga otkrila
sve su mu knjige dobre
pisao je o Mikelanđelu, Frojdu, ženi onoga Linkolna (američkog pred.)...u biblioteci je bilo nekih 7, 8 knjiga, ne mogu da se sad svih sjetim

Irving Stoun
sve su mu knjige dobre
pisao je o Mikelanđelu, Frojdu, ženi onoga Linkolna (američkog pred.)...u biblioteci je bilo nekih 7, 8 knjiga, ne mogu da se sad svih sjetim
I za mene, i za mene :D

Irving Stoun
sve su mu knjige dobre

To imam, ali još nisam pročitala, Agonija i ekstaza.

ja sam danas dovršila jednu knjigu koja je ..mhm..onako, nit' za preporuku, nit' nije
Tajna..napisao Mišo Gaćinovič...izd, Čigoja
elem, Mišo predaje maternji jezik u Budvi, u gimnaziji...i knjigu sam davno dobila sa posvetom ..."umetnici gospođi...pa puno ime i prezime i djevojačko prezime"...stvarno sam imala obavezu da je pročitam...naročito zbog ovog "gospođi umetnici"
piše čovjek o atentatu u Bosni 1914...i sad..5 strana bez veze, pa me jedna strana oduševi..pa sve tako

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back