Drage moje drugarice, pilici, curici i ostala mladuncad peradi (to od milja

)
eto mene nazad kod vas. Jupi!
Sad cu malko da spamujem pa mi oprostite, a onda prelazim na knjige.
Vidim ovde bilo veselo, cesto sam mislila na vas. Dosla sam u gluvo doba noci, ceo Bgd spava a ja se glasno iskikotah na neke vase ovde zezancije, narocito po pitanju onog postara i Limunda, dobro da nisam probudila spavace

Bzvz mi je sad da se vracam da komentarisem knjige koje ste citale, ali da znate da sam se tamo mislila sta mi radite, da li citate stogod ili se samo druzite
Odmor mi je bio diiiiiivan i posto nije tema o putopisima necu da duljim osim da sam kazem da sam odusevljena Istanbulom i svime sto sam videla, a zavlacila sam se sto peske sto prevozom od Mramornog mora do izlaza na Crno more, i od bogataskih kuca do siromasnih mahala. Jako mi je prijalo da sam imala fino vremena za jedan tako divan i odgroman grad bremenit svime i svacim.
No putovanje nazad je bilo golgota. Do tamo je sve bilo super, Orijent-ekspres i te price i bas mi je prijalo. Juce dodjemo mi u Stambolu gradu na zel.stanicu kad tamo, Srbi nisu poslali svoj vagon (Bugari poslali za do Sofije, ali srpskog nema). A mi imamo kartu. A i neki rade danas ujutru. Pa smo isli do Sofije, pa tamo nema busa do Nisa (samo danas zbog praznika i utorka), pa jedva izmolili neki vanredni do Dimitrovgrada pa se ovi u Dimitrovgradu nisu razumeli sa Bugarima pa nisu hteli da rade na praznik.... Jedva ostadoh ziva i citava.
A sad: knjige!
1. Ubistvo u Orijent-Ekspresu, A. Kristi. Nema sta da komentarisem, sela mi je u onim okolnostima kao budali samar, inace davno nisam citala Agatu koju sam gutala kao tinejdzerka. Nego ovo je izdanje Narodne knjige ono za 100 god Politike i ebt na svakoj strani milion slovnih i ostalih gresaka. Fuj! Al' ajde.
2. Carigrad: Grad na Bosforu, Radivoj Radic (Evoluta). Joj sto sam uzivala! Nisu samo price putnika u Carigrad (mada ima i jedan veliki deo o tome) nego su razlicite price iz visevekovne istorije Carigrada u kojima je prakticno grad glavni junak. Svedocanstva, odlomci iz ist. dokumenata, a sve vrlo lepo i pitko, sto bih ja rekla "k'o za Zabavnik". Pokriva vreme od osnivanja Carigrada do pada. I toliko je sve to slikovito da kad sam isla na neka mesta cinilo mi se kao da cujem i vidim delove knjige (tipa u Vojnom muzeju gde se moze videti lanac kojim su zatvarali ulaz brodovima u Zlatni rog, pa strelice vizantijske, pa arapski i turski macevi iz doba osvajanja Carigrada, pa onda u nekim od crkava poput Kore, mmmm.... divno!)
3. Istanbul, Orhan Pamuk (Geopoetika). I ovde sam uzivala za medalju! Citala sam je skoro celu pre par godina kad je izasla, ali sad znam da ovu knjigu treba citati ili u Stambolu gradu ili nakon sto je neko bio tamo i setao ulicama (ne samo sa turistickom turom). Veoma neobicna i za mene prelepa knjiga ali sigurna sam da nije za svakoga. Neobicna je i zbog nacina na koji preplice memoarsku, putopisnu prozu, esejisticki i romaneskni stil, a uvek lici na sebe. I koliko fantasticno ume da prenese pravi duh grada (opet kazem, onaj svakodnevni duh, ne deo oko Aja Sofije sa prodavcima suvenira i gomilama turistickih autobusa). I tako je pametan i ima lep stil i bas sam je citala s gustom i natenane (moglo mi se, isla sam da uzivam a i grad je za uzivanje).
4. Institut za podesavanje vremena, Ahmet Hamdi Tanpinar (Dereta). Pamuk ga obozava i bas ga mnogo pominje u "Istanbulu" kao tipicno istanbulskog pisca. Veoma je neobicna i trebalo mi je dosta vremena da se naviknem na stil ali kad je proslo neko vreme bas mi se dopala. Sad sam prosla polovinu i javljam utiske kad zavrsim.
Nesto ne uspevam da dam repke, ne znam sto. Zato vas sve ovako zajedno gromko

i

i pisemo se od sutra nadalje lagance.
Samo da znate da sam cak stizala i da mislim na vas i narocito sam jedva cekala da sa vama podelim utiske. Postajemo pravo "Udruzenje ljubitelja knjiga" a za pitu ljuskusu neka svako umetne sta voli da rucka