Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E, baš mi je drago što sporo čitaš, mislila sam da sam jedina ili bar najgora. Ako mi je knjiga interesantna onda pažljivo i polako čitam svaku reč da uživam u njoj i da mi duže traje. Ako je dosadna, onda ne mogu da se nakanim da uzmem da čitam, pa gnjavim... još sam nešto htela da kažem :think: ali nemam pojma šta...

mogla si da nabrojiš šta si kupila, pa nema veze kad ćeš čitati

Nabrojala sam pre neki dan
Zlocin Olge Arbeljine
Biblija otrovne masline
Bela kraljica
Ni ovde, ni tamo
Vremeplovceva zena
Crveni sator

Dobro jutro!

Vi se lepo ispricate dok ja spavam,pa kome sada da kazem da ne mogu da citam uz muziku i da citam brzo:D

Pocela sam da citam Medeja i njena deca-Ljudmila Ulicka,izgleda da ce mi se svideti...
:bye:
Ovde! :bye:
Kada sam ja rekla da citam brzo, mislila sam da citam brzo jednu knjigu za drugom, jer imam vremena za citanje (nemam kauboje i indijance :) ). Dakle u tom smislu brzo. Tako da svaku knjigu dosta brzo procitam, a "Slepog ubicu", citam ja tako i citam, ali slabo se pomeram, pa mi to bilo cudno. Medjutim sporo ide jer ima 490 strana veoma sitnog teksta. Ali vredi.

Ne bih ni obratila paznju na to, nisam na takmicenju u brzom citanju :) , nego kao ja resila da procitam sve to sto sam dovukla iz biblioteke i od koje-kude, pa da citam "Seobe" i tako jos neke koje sam se nameracila.
Ali... samo da me vidite :( Opet imam knjiga i knjiga.

Secate se da sam baki od 80 godina poklonila "Kratku istoriju traktora na ukrajinskom"? :)

Danas me zvala, sva radosna. Kaze, procitala je roman za dva popodneva.
Nije ispustala knjigu, izgarala je od znatizelje.

Ceo dan se osmehujem kada se setim njenog ushita. Toplo mi je oko srca. :)

Secate se da sam baki od 80 godina poklonila "Kratku istoriju traktora na ukrajinskom"? :)

Danas me zvala, sva radosna. Kaze, procitala je roman za dva popodneva.
Nije ispustala knjigu, izgarala je od znatizelje.

Ceo dan se osmehujem kada se setim njenog ushita. Toplo mi je oko srca. :)

Baš je to lepo, zadovoljstvo poklanjanja. Srećna baka, srećna ti. Sad joj pokloni i nastavak. Jel beše Dve prikolice ili tako nešto. Neko je ovde rekao da mu se više svidja od traktora.
U stvari, da li je to nastavak ili je samo isti pisac?

сјећате ли се силних књига које прочитате?
дешава ли вам се да вас неки роман обори са ногу, а да се након неколико година не можете сјетити ничега везаног за њ?

Требало би крајем мјесеца да гледам представу Дервиш и смрт, али, схватих да се не сјећам ама баш ничега из дјела, осим осјећања који је књига оставила на мене. Све сам заборавила.
Тако да би требало Мешу да читам након што завршим ову започету.

Волите ли Мешу?

Baš je to lepo, zadovoljstvo poklanjanja. Srećna baka, srećna ti. Sad joj pokloni i nastavak. Jel beše Dve prikolice ili tako nešto. Neko je ovde rekao da mu se više svidja od traktora.
U stvari, da li je to nastavak ili je samo isti pisac?

Nije nastavak, totalno druga prica, mada se pred kraj pojavljuje i dekica Majevski!

дешава ли вам се да вас неки роман обори са ногу, а да се након неколико година не можете сјетити ничега везаног за њ?

Требало би крајем мјесеца да гледам представу Дервиш и смрт, али, схватих да се не сјећам ама баш ничега из дјела, осим осјећања који је књига оставила на мене. Све сам заборавила.

Волите ли Мешу?

Meni se to dešava često. Isti je slučaj i s filmovima.
Konkretno, Derviš i smrt sam čitala pre 30 godina, pamtim da sam prepisala gro lepih rečenica; sada ne znam gde mi je ta sveska. A ni knjigu ne bih znala da prepričam.
No, to je nebitno. Ne čitam za Čitalačku značkiu. Bitno mi je da se u trenutku čitanja lepo osećam, a od svega pročitanog nešto ipak ostane u svesti i podsvesti.

Волите ли Мешу?
Ja mnogo.
Procitala sam samo Dervisa i Tvrdjavu.
On je jedan od onih zbog kojih kao zurim da iscitam sve sto imam.
Pa onda da od njega i njemu slicnih citam ponovo ono sto sam citala, i da procitam ono sto do sada nisam procitala.

Inace i ja sam mnoge dobre knjige procitala, ostao mi je veoma jak utisak o njima, a opet same radnje se cesto veoma slabo secam. Ostane mi taj osecaj oborenosti s' nogu, ali radnja vecim delom nestane iz memorije. Mada cim ponovo pocnem da citam takvu knjigu, skoro sve mi se vrati u secanje.

Meni se to dešava često. Isti je slučaj i s filmovima.
Konkretno, Derviš i smrt sam čitala pre 30 godina, pamtim da sam prepisala gro lepih rečenica; sada ne znam gde mi je ta sveska. A ni knjigu ne bih znala da prepričam.
No, to je nebitno. Ne čitam za Čitalačku značkiu. Bitno mi je da se u trenutku čitanja lepo osećam, a od svega pročitanog nešto ipak ostane u svesti i podsvesti.
:ok:.

Волите ли Мешу?

Ja se uglavnom sećam atmosfere i utiska koji je knjiga na mene ostavila. A radnju i likove zaboravljam.
Pre neku godinu sam ja išla da gledam Prokletu avliju, pa sam isto pre toga ponovo čitala knjigu da se podsetim. Isto je bilo i sa Idiotom.
Mešu volim. Meni nekako najdrža knjiga Ostrvo. Možda zato što sam je svojevremeno dobila od hm,hm... pa nije mi bio dečko, ali smo gajili neka nežna i lepa osećanja jedno prema drugom. :zaljubljena:

E, a ja sam danas dobila onu knjigu-partizanku :lol: (21. slavonska brigada) koju sam naručila iz Zagreba . I tako, njuškam ja nju, kopam po stranicama, tražim te neke delove zbog kojih sam je uzela (sećate se, poklon za porodičnu istoriju), kad na prvoj strani posveta. I baš mi došlo nekako tužno :( Piše:

Dragi (Kuzmane?),
Za sjećanje na ratne dane na Bilogori, Papuku i u Zapadnoj Slavoniji
(grad nečitak), 19.12.1981.
(potpis nečitak)
:(

Nove knjige imaju dušu, polovne ti ponekad donesu neku tuđu dušu.
Poklon jednog borca drugom, 40 godina posle početka rata, u doba kad su obojica već starci, hronologija njihove ratne mladosti, možda sa njihovim imenima i slikama....30 godina kasnije za to nema mesta na policama potomaka ili nema potomaka uopšte, ko zna :(
Pa završi kod trgovca polovnim knjigama u Zagrebu, a onda je ja, sva ushićena što sam je našla, platim "suvim zlatom" i dovučem u Beograd za potomke trećeg borca, koji je ovu prvu dvojicu verovatno poznavao, jer je na njihovim policama posebno mesto već čeka, od trenutka kad sam je naručila.
:(
Mnogo tužno, je l' da?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back