Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jutros mi je postom stigao paketic iz Geopoetike. :)

Ingmar Bergman - "Najbolje namere".

Kao ljubitelj njegovih filmova jedva cekam da zaronim u pisanu rec, spoj scenarija, romana i memoara. :)

Pomenuta knjiga je kasnije pretocena u film http://www.imdb.com/title/tt0104350/
Svakako cu ga pogledati nakon procitanog dela, tek da vidim na koji je nacin
napisano prilagodio igranom filmu.

Oprosticete mi preporuku izvan okvira biblioteke. :)
The Seventh Seal (1954) http://www.imdb.com/title/tt0050976/

procitah i ja Konstantinovo raskrshce
shta da vam kazem...mozda sam ochekivala malo ozbiljniju knjigu:neutral:
smuljala sam je za dve noci(2x po mozda 2 sata)...znachi chitljiva je...
ali nikakko da se otmem utisku da je autor mnogo toga natrpao, svashta hteo, pa je ostalo i nedovrsheno i nedorecheno(bar meni)
zalichilo mi je pomalo na jednu knjigu Klajva Kaslera, ali na srpski nachin:mrgreen: sa sve vampirima:lol: (zbog te potrage za nekom relikvijom koja ce povratiti germansku slavu, bla, bla, ali bledo, bledo)
a i to oko vampira, ne znam shta mu je trebalo...i to mi je nedorecheno
ali ajde nisam nista slichno chitala od domacih pisaca(koje i ne chitam), pa kao moze da prodje

Vampiri su jako IN medju tinejdzerima poslednjih meseci pa možda hteo da bude u fazonu.
Ako kažeš da si očekivala ozbiljniju knjigu, mozda ti, majche, i nisi njegova ciljna grupa.
Mada se sećam da su i starije od tebe (moje ispisnice 20+ (20+)) mnogo pisale o Konstantinovom raskrsću.

Za vikend sam zavrsila Avanture nevaljale devojcice.

U jednom dahu. Nisam mogla da je ispustim iz ruke.
U odnosu na savremene pisce, retko kompletna i komplikovana knjiga, prava "romancina".
U nekim trenucima mi je zalicila na Anu Karenjinu, u nekim na Madam Bovari, u nekim na Ljubav u doba kolere... Kao sto vidite, sve sami klasici... U svakom sl, vredi za citanje i cita se u jednom dahu.

Da nije neka od vas čitala možda LAKUNA od Barbare Kingsolver (pisala bibliju otrovne masline), sad vidim na sajtu da je izašla nisam ni znala...Baš me zanima kakva je. Dajte ustiske ako ste čitale.

Lovac na zmajeve - Haled Hoseini, Laguna, 340 str.

Pa… Meni je bila lepsa “1 000 cudesnih sunaca”. Ali moram reci da obe imaju neke nedostatke. Pisac svakako ne spada u vrhunske, to mi je sada posle ove druge njegove knjige sasvim jasno. Prosto, zanatski nije dorastao. U obe knjige beg iz Avganistana je uradjen traljavo, neubedljivo, i bez neophodne napetosti. Kraj je kod obe nekako zbrzan, ima u sebi patetike i skrece u ho/bolivudski film.

Ovo su dakle bili nedostaci a ostalo je ili solidno ili dobro. Ono sto mi se dopalo to je prica o prijateljstvu, pozrtvovanosti, kajanju… iskonskoj dobroti sa kojom se neki ljudi prosto rode. Taj lik je verno i snazno pretstavljen. On ce mi svakako veoma dugo ostati u secanju.

Prica je generalno dobra i na zalost nije fikcija jer sva opisana desavanju su stvarnost. To je deo sveta u kome se sve to zaista desava/lo. (Eh, a da je samo u tom delu!) I moram reci da me uvek porazi ta ljudska svirepost koja je ovde solidno pretstavljena kroz par likova, i cinjenica da ljudi (ljudi?!) to cine iz zadovoljstava i uzivanja!!!

Vrednost obe knjige (a i ostalih koje sam citala o zivotu u Avganistanu) je svakako u tome sto sam se kroz njih upoznala sa meni nepoznatim delom sveta u kome sve vrvi od nesrecnih sudbina. Tako sam saznala nesto o onom prvom mirnom vremenu, pa vremenu za vreme Ruske okuopacije, pa za vreme Talibana, i vremenu posle svega. I tako... Zemlja k’o zemlja, ljudi k’o ljudi sve dok… na scenu ne stupi nasilna promena vlasti, oruzje i ljudski sljam.

Procitala sam ove 4 knjige o Avganistanu:

-1 000 cudesnih sunaca
-Lovac na zmajeve
-Knjizar iz Kabula (Jedna novinarka provodi nekoliko nedelja u jednoj obicnoj avganistanskoj porodici)
-Skola lepote iz Kabula (Ova je ziva glupost, ali i ona daje neku sliku nekakve svakodnevnice, i to one posle talibana pa sam je zato i procitala)

PS. Gde ste ljudi? Citate li?
:bye:

Knjizar iz Kabula je kao novinarska prica. Kratka knjizica o mesec dana boravka jedne novinarke u obicnoj avganistanskoj porodici. Posle pada Talibana. Za ovu knjigu bi se najpre moglo reci da je informativna.

Meni se knjižar iz Kabula mnogo dopala. To je prva knjiga koju sam čitala o toj zemlji. I baš sam nekako bila poražena svim tim saznanjima o položaju žena. Dobro si rekla da je informativna. Najviše me je u stvari porazilo to što su oni doživeli neki napredak, emancipaciju, školovale se, radile, a onda ih ponovo strpali u kuće i burke i oduzeli im prava da budu ljudi. Ali vidite da islam to čini po čitavom svetu. Evo kažu da i u Novom Pazaru onaj Zukorlić zagovara pokrivanje žena... a o Sarajevu da ne pričam. Mislim, nije za ovu temu, ali ko zna šta nas čeka.

Meni se knjižar iz Kabula mnogo dopala. To je prva knjiga koju sam čitala o toj zemlji. I baš sam nekako bila poražena svim tim saznanjima o položaju žena. Dobro si rekla da je informativna. Najviše me je u stvari porazilo to što su oni doživeli neki napredak, emancipaciju, školovale se, radile, a onda ih ponovo strpali u kuće i burke i oduzeli im prava da budu ljudi. Ali vidite da islam to čini po čitavom svetu. Evo kažu da i u Novom Pazaru onaj Zukorlić zagovara pokrivanje žena... a o Sarajevu da ne pričam. Mislim, nije za ovu temu, ali ko zna šta nas čeka.

Samo da se nadovezem - ne znam da li znate, ali clanovi te porodice knjizara iz Kabula tuzili su novinarku prosle godine zbog pogresnog predstavljanja cinjenica, u smislu da je cinjenice prikazala tako da izgledaju skandaloznije, bombasticnije. I takodje, da je napisala neke informacije za koje su je oni privatno molili da ne pise i ona im je to obecala, a kasnije pogazila obecanje. Tuzba je pred svedskim sudom i trebalo bi da dobiju neku grdnu odstetu. Tako je to sa novinarima i romanopiscima, nikad ne znas sta je stvarno. S tim sto je novinarima i onima koji pisu ne-beletristiku teze, jer imaju opterecenje da budu verni cinjenicama i stvarnosti, a roman moze samo da bude zasnovana cinjenicama, kao gorepomenuti H.H.

Ko je pljuckao novinare molicu fino ? :lol:

Odbijam da citam te knjige o Avganistanu , talibanima i tim zabradjenim zenama...ne podnosim islamska goveda koji imaju dvostruke arsine kad su zene u pitanju ( za ostalo ne znam al i to mi je bilo dovoljno) svoje ne damo-tudje gledamo...ma sta gledamo balimo. FUJ.

Ne zelim da znam nista o njima sto se mene tice od Turske do Kine nista ne postoji.
I onaj Egipat tesko podnosim svakog leta.

Al aj da ne kvarim vama koje volite dozivljaj....htedoh reci...vratila sam se Traktorima usled potrebe da ubijem vreme na jednom ekstremno dosadnom mestu. Nasla sam je u bunar tasni i sunce me ogrejalo kad sam je videla. I evo sam na 2/3 imam jaku potrebu da udjem u knjigu da zavedem red ....izvesticu vas sta je dalje bilo :)

Uporedo citam Brajsona....taj pise kao sto bi ja pisala kad bi pisala.
Svidja mi se ...mada nisam daleko odmakla.

Poslednja izmena:

I to nam kaze neko ko se dobrovoljno strpao u ... pa dobro nije bas burka, al' samo sto nije :zcepanje:

E, žene, ima li neko od vas ili zna li neko od vas nekog ko ima zalihe onih knjiga o NOR-u? One polupropagandne, poluarhivske, uglavnom iz Vojnoizdavačkog zavoda? To se obično danas ljudima vuče po podrumčinama i sličnim rupama.

Treba mi "17ta slavonska brigada", Zdravko B. Cvetković, Vojnoizdavački zavod 1978.

slika-17ta-SLAVONSKA-BRIGADA-Zdravko-B-Cvetkovic--1490460x640.jpg

Našla sam elektronsku verziju, ali mi baš treba knjiga. Po sajtovima gde se prodaju polovnjaci ne mogu da je nađem.
Ajd' prekopajte, 'oću pošteno da je platim :)

Samo da se nadovezem - ne znam da li znate, ali clanovi te porodice knjizara iz Kabula tuzili su novinarku prosle godine zbog pogresnog predstavljanja cinjenica, u smislu da je cinjenice prikazala tako da izgledaju skandaloznije, bombasticnije. I takodje, da je napisala neke informacije za koje su je oni privatno molili da ne pise i ona im je to obecala, a kasnije pogazila obecanje. Tuzba je pred svedskim sudom i trebalo bi da dobiju neku grdnu odstetu. Tako je to sa novinarima i romanopiscima, nikad ne znas sta je stvarno. S tim sto je novinarima i onima koji pisu ne-beletristiku teze, jer imaju opterecenje da budu verni cinjenicama i stvarnosti, a roman moze samo da bude zasnovana cinjenicama, kao gorepomenuti H.H.

Jesam o tome nesto negde citala. Ali se nisam posebno udubila u problem, jer sam kada su novinari u pitanju, inace uvek na oprezu (Mirki se izvinjavam onoliko :) ). Uvek imam dozu skepse u odnosu na napisano. Jer nikada ne znas kada novinari prelaze granicu istine, radi boljeg utiska i citanosti/tiraza. Tiraz je imperativ u njihovom poslu, i svi moguci oblici izbegavanja istine, iznosenje poluistina, precutkivanje, iskazivanje istine ali na takav nacin da se istina zapravo gubi.... Sve to spada u novinarski "stil", pa samim tim treba biti oprezan u prihvatanju napisanog.

Osim toga treba misliti i o tome da je mozda neko posavetovao konkretnu porodicu da na ovakakv nacin moze da se domogne "grdnog" novca, pa su se oni odlucili da kazu da "sve i nije bas tako". A sto se mene tice i nek se domognu, jer ako je mogla Monika Levinski i.... da ne nabrajam dalje (potrajalo bi citav dan), neka.

E sad, tacno je da ni novinarima nije lako ako se korektno bave svojim poslom. Treba ispostovati cinjenice i reci istinu, a to treba istovremeno da bude dovoljno atraktivno i da bude citano. A u ovo dnasnje vreme hiperinflacije svega pisanog, postigni ti to majcin sine, sto bi rekla Esterka.

Ebte sto filozofiram. Valjda se trudim da ne budem sladunjava, i da ne budem ono ljub, ljub, sto se sad jako zamera koliko vidm.
Ali ne lezi vraze. Evo ipak mene.
Dano :zag::heart::cmok2:

Ko je pljuckao novinare molicu fino ? :lol:

Odbijam da citam te knjige o Avganistanu , talibanima i tim zabradjenim zenama...ne podnosim islamska goveda koji imaju dvostruke arsine kad su zene u pitanju ( za ostalo ne znam al i to mi je bilo dovoljno) svoje ne damo-tudje gledamo...ma sta gledamo balimo. FUJ.

Ne zelim da znam nista o njima sto se mene tice od Turske do Kine nista ne postoji.
I onaj Egipat tesko podnosim svakog leta.

Al aj da ne kvarim vama koje volite dozivljaj....htedoh reci...vratila sam se Traktorima usled potrebe da ubijem vreme na jednom ekstremno dosadnom mestu. Nasla sam je u bunar tasni i sunce me ogrejalo kad sam je videla. I evo sam na 2/3 imam jaku potrebu da udjem u knjigu da zavedem red ....izvesticu vas sta je dalje bilo :)

Uporedo citam Brajsona....taj pise kao sto bi ja pisala kad bi pisala.
Svidja mi se ...mada nisam daleko odmakla.

Ja volim da citam sve i svasta, ali upravo sam resila da oladim sa ovim istocnackim pricama ovog "huseinijevskog" tipa. Ne i sa Istokom generalno, to htedoh reci.

Brajson je :zaljubljena:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back