Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ostalo mi je oko 80 str. do kraja "Slepog ubice" i mada znam sta ce se desiti i kako, tako mi tesko nesto pada, a i mnogo mi se svidja stil, da sto se vise priblizavam kraju, sve sporije citam.
Danas sam paralelno s njom uzela i da zavrsim jedan istorijski krimic koji sam pocela jos letos "Slucaj putokaza". Jos tada mi se dopalo, ali su mi neke druge knjige uletele i stajao je na pola. Eto sad dohvatih ponovo. Veoma je interesantan. Radnja se odvija u Oksfordu, u 17. veku, u periodu restauracije kad je Kromvelova vladavina tek okoncana a kralj Carls se jos nije ucvrstio na vlasti. Veoma uzbudljivo i odlicno prikazana epoha - od nacina izrazavanja, stavova, nauke,medicine, pa do prave trilerske radnje.
A da mi ne bude dosadno ni kad ne mogu fizicki da citam - slusam audioknjigu "Ni tamo ni ovde", cita Brajson licno. Posto sam je dvaput citala na srpskom, a sad je Lamar procitala takodje, pa sam je se nesto setila i pozelela da ponovo citam. Ovako je super - interesantno je slusati/citati na originalnom jeziku, narocito ako tekst izgovara autor. Deluje potpuno ozbiljno, ko bi rekao da je onakav zezator...

evo zanimljivog predloga za ljubitelje krimica uz malo hard-kor scena, roman se zove " Zlatnooki ubica ", na zalost, citao sam ga jako davno, pa se ne secam imena autora. ali zanimljiv, lak za pracenje, mozda vise za leto...
:D

primijetila sam da dostina (koji izraz, a?!) čita po 2 ili 3 knjige uporedo
to je super...u stvari, mislim da je super, pošto se ja nisam nikad usudila da probam...vjerovatno kao da si na nekoliko mjesta uporedo
ja čitam jednu po jednu...nije to temeljnost, ili bilo šta drugo, nego sam tako oduvijek...mogu da ubacim eventualno forum ili novine
i onda kad zapnem negdje, zaista ga zapnem...ima tako nekih knjiga koje su niti da se čitaju, niti da se ostave...e, tu se baš izmučim posebno
pišem sad ovdje jer me malo Brajson smorio...sladak je on i sve, al' što kaže Dana,ova malovaroška Amerika, malo je baš malovaroška

Carigradski drum – Nenad Ilic, Plato, 490 str.

Prvi utisak: Neobicno. Drugacije.

Verska tematika ove knjige (hm.. da li je uopste verska?) se bas ne poklapa sa meni omiljenim temama, ali se zato poklapa istorijska. Preplicu se razlicita vremena. Rimsko doba, srednji vek, tursko vreme, vreme prvog sv.rata, bombardovanje 1999. Dobro je izvedeno to vremensko preplitanje, bez one mane koju cesto imaju takva dela, da se gubis u vremenima, likovima i dogadjajima.

Povremeno sam imala utisak mogucnosti sopstvenog realnog prolaska kroz vreme! Ako se dovoljno uzivis u knjigu, svasta moze da ti se desi :malav: Knjige mogu da budu i stetne, to ste sigurno vec negde culi :mrgreen:

Onda. Svesteno lice ima sve ljudske osobine koje realno i mora da ima, a crkvena hijerarhija je opisana sa svim manama koje joj pripadaju. A tek vernici! :maramica:Kukala im majka! To knjizi daje zabavan ton. Vise puta sam se glasno nasmejala. Likovi su dobro profilisani, kao da su iz vaseg komsiluka, a ako su iz nekog ranijeg doba, kao da su izronili iz neke vec poznate knjige ili filma. Volim kada jasno vidim lik pred sobom, a to je ovde slucaj.

Mada, moram priznati da se to sve malo razvuklo, moglo je to (po mojoj ipak laickoj proceni), i nesto krace. Previse je to strana za ono sto se htelo reci. Bas previse, jer me je na kraju ipak smorila.

Ali sve u svemu kome se cita nesto neobicno a da uz put nije turobno, evo prilike.

Ostalo mi je oko 80 str. do kraja "Slepog ubice" i mada znam sta ce se desiti i kako, tako mi tesko nesto pada, a i mnogo mi se svidja stil, da sto se vise priblizavam kraju, sve sporije citam.

Prvom prilikom cu uzeti nesto od Atvudove. Verovatno bas ovu.
Jer, ja sam pre jedno pola godine uzimala Alijas Grejs, ali mi se nije dopala, i nisam je procitala sto mi se retko dogadja. Istini za volju secam se da sam je nesto nevoljko citucnula samo malo, kao da sam je unapred osudila na propast.

Ali mislim da cu Atvudovu ipak ponovo probati. Ubedi me Dana u dve reci :)
Doduse i svi ostali pre nje.

primijetila sam da dostina (koji izraz, a?!) čita po 2 ili 3 knjige uporedo
to je super...u stvari, mislim da je super, pošto se ja nisam nikad usudila da probam...vjerovatno kao da si na nekoliko mjesta uporedo
ja čitam jednu po jednu...nije to temeljnost, ili bilo šta drugo, nego sam tako oduvijek...mogu da ubacim eventualno forum ili novine
i onda kad zapnem negdje, zaista ga zapnem...ima tako nekih knjiga koje su niti da se čitaju, niti da se ostave...e, tu se baš izmučim posebno
pišem sad ovdje jer me malo Brajson smorio...sladak je on i sve, al' što kaže Dana,ova malovaroška Amerika, malo je baš malovaroška

Ja volim tako po 2-3 da pocnem. Pa se onda sve mislim kojoj da dam prvenstvo... pa... tako.
Nekako mi se cini da ih tako vise gustiram.
Valjda da mi duze traju, sto bi rekao Dusko Radovic.

Uh, uplasiste me ti i Dana. Ja sad bas planiram da nastavim Brajsona.
Ali necu se ja muciti. Ako ne ide, ne ide.

i, Slajeru, kako ti vidim avatar, ja se štrecnem
ništa lično, al' ova tvoja kobrica baš onako opasna

Lepo sam mu rekla :)

Moj sin je, tako oduševljen Brajsonom, posle Ni ovde ni tamo, uzeo još neke knjige, ali nisu sve ostavila tako sjajan utisak. Baš ću da ga pitam šta mu se svidelo, a šta ga je malo smorilo

I mene je Brajson smorio do kraja jedine knjige koju sam procitala (I'm a Stranger Here Myself...) pa necu skoro da uzmem nesto njegovo. Ionako imam toliko knjiga iz biblioteke i sto sam kupila, ne znam sta cu pre.

Trenutno citam "Callous disregard", autor je britanski lekar Andrew Wakefield kojem su oduzeli licencu zbog rada koji je doveo u vezu MMR vakcine i pojavu nazadovanja (regresije) u razvoju dece, slicnoj autizmu...Naravno nije beletristika.

A da, na strani gde su oni podaci o izdavacu, godini izdavanja, ISBN i sl, na vrh strane je upozorenje da knjiga nije za prodaju u UK :think:
(Note to all customers: not for sale in the United Kingdom)

Sin je u stvari čitao samo Ni ovde, ni tamo x2 i Kratka istorija bezmalo svačega koja je, po njemu dobra, ali ga je ipak smorila. Treba imati u vidu da on ima 19 godina. I da je pasionirani ljubitelj Marka Vidojkovića... kog ja uopšte nisam mogla da čitam, toliko mi je besmislen bio. Tek da ilustrujem njegov ukus

"Цариградски друм" је занимљива књига.
Барем је мени био пошто познајем тај део стварности, а и упућен сам у неке ствари на основу којих су настале делови те књиге који су алегорије наше скорије стварности...

Је л неко читао "Књига о гробљу"? Писац је Нил Гејмен.

Иначе, ја поново читам "Мејд ин Америка" од Била Брајсона. Прочитао сам је пре пар месеци али ми је неодољива... :)

Као и све што је Брајсон написао...

I mene je Brajson smorio do kraja jedine knjige koju sam procitala (I'm a Stranger Here Myself...) pa necu skoro da uzmem nesto njegovo. Ionako imam toliko knjiga iz biblioteke i sto sam kupila, ne znam sta cu pre.

Eto kako su ukusi razliciti. Secam se da su se tebi ...traktori... svojevremeno dopali, a eto Brajson te malo smara.
Kod mene je obrnuto. Traktori su me malo smorili, a Brajson (Ni ovde ni tamo) mi se bas dopao :bye:

Pola Krstarice je citalao Knjigu o groblju, bar smo na ovoj temi o toj knjizi danima i mesecima razmenjivali misljenja nasiroko i naveliko.
Al lakse je pitati valjda da ti neko preprica nego koristiti pretragu.

Btw cao citacice moje :lol: volim sto imam sta da procitam makar ovde jer je ostali deo foruma čemer!

Eto kako su ukusi razliciti. Secam se da su se tebi ...traktori... svojevremeno dopali, a eto Brajson te malo smara.
Kod mene je obrnuto. Traktori su me malo smorili, a Brajson (Ni ovde ni tamo) mi se bas dopao :bye:

И мене су трактори сморили негде на половини...

А кад је Брајсон у питању, мало су ми биле досадне "Белешке с малог острва"...

A ja sve vreme razmisljam sta vidite simpaticno u trakotrima jer ja se
1. udavi
2. namraci
3. izblamira jer sam je poklonila drugarici "da odmori dusu " :dash:

'bem mu miša, ja sam ih čitala prije neke 2, 3 godine...prvo me privukao naslov, onda sam ih iz cuga pročitala, nisam se smračila jer je, čini mi se kraj to nekako razriješio sve...
da prepričan neznam, al' su mi ostali u finoj uspomeni ti traktori

a ti se tješi da ih drugarica možda neće čitati..ako ti što kaže, snalazi se u sekundi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back