Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ne, nje rec o drugom delu ;D
kniga samo nosi naslov "Druga knjiga seoba" i nema veze sa njegovim romanom" Seobe"
ali je jaaako poeticna ta druga knjiga seoba i zavredjuje mnogo vise paznje ne samo od seoba nego i od samog Andrica. crnjanski je tu ustvari pokazao sve svoje umece. i zato svima toplo preporucujem. nemojte da vas odbije cinjenica da je knjiga podeljena na dva ili cak tri toma, zavisno od izdanja. verujte, to je 800 kvalitetnih stranica vaseg vremena :D

Vidi ovako. Ja imam Seobe u izdanju Nolita 1990.god. i pise ovako u naslovu svake knjige

1.SEOBE
Prva knjiga

2.SEOBE
Druga knjiga

3.SEOBE
Druga knjiga 2

Ti mislis na ove druge dve? Zajedno imaju oko 800 str.
Msim ja sam ovu pod jedan citala daaaaavno, davno, i stalno planirala da procitam i ove preostale dve, misleci da su nastavak, a ti me sad zbuni skroz :think:

LAMAR čitaj 'Seobe' nemoj da te mrzi, nije bitno izdanje, a ni broj stana. Zbog Crnjaskog sam nekad bila neverna Andriću...posle sam shvatila da volim obojicu.

S tim u vezi, veštice nikada nisu obezglavljene. Znao je to Marstor a i onaj što je, na kraju knjige, zaludno gledao u pun prolećni Mesec. :ok:

Od Pekica sam citala kao i svi “Besnilo” plus “Poslednja pisma iz tudjine” i “Sentimentalnu povest britanskog carstva”
Sto se “Zlatnog runa” tice, imam to sarajevsko izdanje iz 1990.god. u 7 knjiga.
Nisam ga procitala. Stalno odlazem. I sve mislim da covek treba da bude u nekom mirnom periodu svog zivota za nesto ovakvo. Kakav izgovor, a?

Medo, al’ su tvoje knjige lepe!!!! Moje dodju k’o sirocici u odnosu na tvoje.

Knjige se se, srećom, ne vrednuju po povezu :lol:
S tim u vezi jedan citat iz genijalnog Bulgakovljevog 'Majstora i Margarite'. Sve napisano važi i za njega :)

-Vaše propusnice' - Ona s čuđenjem pogleda u Korovljev cviker, a isto tako i u Behemotov primus i njegov pocepani lakat.
- Izvinjavam se hiljadu puta, kakve propusnice? - upita Korovjov s čuđenjem.
- Vi ste pisci? - sa svoje strane upita građanka
- Apsolutno - dostojanstveno odgovori Korovjov
- Vaše propusnice? - ponovi građanka
- Lepoto moja...- nežno poče Korovjov
- Nisam ja lepota - prekinu ga građanka
- O, kako je to žalosno - razočarano reče Korovjov i nastavi - Pa dobro, možete i da ne budete lepota, što bi bilo prijatno, možete i da ne budete. Dakle, da biste se uverili da je Dostojevski pisac, nije valjda da biste morali tražiti od njega propusnicu? Pa uzmite bilo kojih pet strana bilo kog njegovo romana, i bez ikakve propusnice biće vam jasno da je to - PISAC. Ali ja pretpostavljam da čak ni propusnicu nije imao!

e. isto važi i za korice, bitno je ono između njih. ili jeste, ili nije :ok:

Vidi ovako. Ja imam Seobe u izdanju Nolita 1990.god. i pise ovako u naslovu svake knjige

1.SEOBE
Prva knjiga

2.SEOBE
Druga knjiga

3.SEOBE
Druga knjiga 2

Ti mislis na ove druge dve? Zajedno imaju oko 800 str.
Msim ja sam ovu pod jedan citala daaaaavno, davno, i stalno planirala da procitam i ove preostale dve, misleci da su nastavak, a ti me sad zbuni skroz :think:

tako je. prva knjiga je samo milosev 1. roman pod naslovom seobe i broji oko 200 strana
druga knjiga seoba ima dobrih 800 strana i nije ni u kakvoj vezi sa romanom seobe. izuzev sto se radi o potomcima arandjela i vuka isakovica iz Seoba. ali to je jedina veza, i to potpuno nevazna i sporedna. procitaj roman, plakaces uz pojedine delove. toliko su poeticni.. ma sta delovi, ceo roman. nema mu premca. crnjanski je daleko nadmasio svog savremenika andrica, ali politika igra ulogu u svemu, pa i u knjizevnosti, tako je na drini cuprija dobila najvece priznajnje, a da nije ni prici ovom romanu. ali avaj... javi utiske!

Naravno, a logično je da ta knjiga jeste najdraža mnogima rasutim po svetu. Za mene, uz 'O junacima i grobovima' Ernesta Sabata i 'Braću Karamazove' F.M. Dostojevskog ona čini moju privatnu trilogiju. U te tri knjige saznala sam sve što sam želela, i dozvolila, da mi bude objašnjeno o životu. I posle. S tim što 'Majstor i Margarita', ipak, stoji na čelu. Samo ta knjiga mi nateruje i suze smejalice na oči. Volim da se smejem.

Ovo obično preporučim onima koji vole Majstora:
http://www.knjizara.com/knjige/knjiga/89689

Ja imam izdanje Esotheria 1997., znam da je reizdala Moć knjige.

Nije nivo Majstora, naravno, ali je snažno inspirisano Majstorom, Bodlerom i sličnom "dekadencijom"...njihovi fragmenti razbacani po romanu kao tragovi. To je zapravo knjiga koja je mene odvela do Majstora.
Oštro i direktno do bola, a suza smejalica koliko hoćeš.

Preporuka važi i za one kojima se Majstor ne sviđa ili ih je ostavio ravnodušnim. Krstić je zanimljiva pojava na domaćoj sceni, bar ja nisam još naišla na nešto slično.
Znači, odlična zabava, a nekome i ušuškanost poznatog ;)

tako je. prva knjiga je samo milosev 1. roman pod naslovom seobe i broji oko 200 strana
druga knjiga seoba ima dobrih 800 strana i nije ni u kakvoj vezi sa romanom seobe. izuzev sto se radi o potomcima arandjela i vuka isakovica iz Seoba. ali to je jedina veza, i to potpuno nevazna i sporedna. procitaj roman, plakaces uz pojedine delove. toliko su poeticni.. ma sta delovi, ceo roman. nema mu premca. crnjanski je daleko nadmasio svog savremenika andrica, ali politika igra ulogu u svemu, pa i u knjizevnosti, tako je na drini cuprija dobila najvece priznajnje, a da nije ni prici ovom romanu. ali avaj... javi utiske!

znači, da ja ne čitam! Bar ne u autobusu ;)

Narode, sad sam se nešto setila. Gde je Mirka? Baš mi neobično što je nema već duže

Od Pekica sam citala kao i svi “Besnilo” plus “Poslednja pisma iz tudjine” i “Sentimentalnu povest britanskog carstva”
Sto se “Zlatnog runa” tice, imam to sarajevsko izdanje iz 1990.god. u 7 knjiga.
Nisam ga procitala. Stalno odlazem. I sve mislim da covek treba da bude u nekom mirnom periodu svog zivota za nesto ovakvo. Kakav izgovor, a?

Medo, al’ su tvoje knjige lepe!!!! Moje dodju k’o sirocici u odnosu na tvoje.

Pa i nije izgovor.
Runo traži vreme, to je prvo. Ne može se čitati onako na kašičicu, iscepkano, pola sata pred spavanje, ili u autobusu, što reče Mrs.Bi.
Zatim traži koncentraciju i disciplinu, veliku. Ja smatram da imam dobru čitalačku kondiciju, mogu dosta da "izdržim", ali sam ipak stala kad mi je naišao period stresa i umora.

Nije stil težak, niti je teško za razumevanje, nije u tome stvar, zapravo, teče kao voda 'ladna. Al' je bre čudovište, posle dva-tri sata kao da si istovarala šleper, a ne čitala.

I hvala, joj, i ja volim što su lepe :heart:

Hocu. U neko dogledno vreme procitacu. Ali pocecu od prve knjige Seoba, bez obzira sto su u tako minimalnoj vezi.
Ja sam prilicno temeljna, bilo o cemu da je rec. A narocito kada je rec o necemu sto je za mene veoma vazno, a u ovom slucaju to su knjige i citanje.

I hvala, joj, i ja volim što su lepe :heart:

Vise puta mi je u antikvarnici doslo da kupim knjigu u nekom divnom starinskom raskosnom povezu. A knjiga je recimo na madjarskom. I samim tim sa meni potpuno enigmaticnim sadrzajem :lol:

U svom posedu imam samo jednu dosta staru knjigu, i cuvam je k'o oci u glavi.
Od prabake. Na srpskom je :D

PS. I meni nedostaju Esterka i Mirka.

znači, da ja ne čitam! Bar ne u autobusu ;)

Narode, sad sam se nešto setila. Gde je Mirka? Baš mi neobično što je nema već duže

pa, kako da vam kazem... to su knjige koje se ne citaju u autobusu, to su knjige koje zavredjuju mnogo vise vaseg vremena, paznje i koncentracije nego lako letnje stivo. to je moje misljenje, a vi sad kako zelite

pa, kako da vam kazem... to su knjige koje se ne citaju u autobusu, to su knjige koje zavredjuju mnogo vise vaseg vremena, paznje i koncentracije nego lako letnje stivo. to je moje misljenje, a vi sad kako zelite

Naravno da nisu za čitanje u autobusu. To je bila mala sala na sopstveni račun i jučerašnje plakanje u busu zbog provale emocija izazvanih knjigom :rida:

Ja sam zbog cianja u autobusu zapocela tri knjige (jednu zaboravim na poslu, pa ponesem drugu i tako...) i sada sam batalila sve tri.

Sad cu da pocnem cetvrtu, ali kod kuce, mozda je i zavrsim, pa se vratim na prethodne tri. I od sad spavam u autobusu :ljutko:

Ja sam zbog cianja u autobusu zapocela tri knjige (jednu zaboravim na poslu, pa ponesem drugu i tako...) i sada sam batalila sve tri.

Sad cu da pocnem cetvrtu, ali kod kuce, mozda je i zavrsim, pa se vratim na prethodne tri. I od sad spavam u autobusu :ljutko:
Ja počela danas u busu Slatkiše za doručak i uspavala se, što mi se retko dešava. :) Stig'o me umor (ili alkohol od sinoć ;)).
da, mozda je to ipak bolji nacin za korisno trosenje vremena po gradskim autobusima :D
Teško izvodljivo u Niškom gradskom prevozu. 20000 ljudi starijih od 70 godina ima besplatnu markicu, pa od njih ne može da se uđe. Valjda se greju ili ubijaju vreme, pojma nemam.

sviđa mi se ovo Marijanino "volumenizirana"..još kad bih znala šta joj znači

pa jezikom supermarketa, kako sama kaže, odnosno reklama, pretpostavljam da je upotrebila neki šampon za veći volumen.... ono "To nisam ja, to je moja Šauma!"

sudeci po ovom malom odlomku, ovo je mnogo gore nego što sam mogla da zamislim. Pa oni ljubavni vikend romani su pisani manje šablonski

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back