Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
dakle, pročitala sam Zavet
koga interesuje onako, ljudsko, viđenje Isusa i kompanije, nije loša...pričaju Juda, Mirjam, majka i Simon(sledbenik)...jednostavo je opisan kao osoba koja ima harizmu,koji je drugačiji,i koji može sebe da iznese do kraja
a majka je priznala da je začet sa tamo nekim koji je samo htio da se poigra, a ne i da je oženi
i jeste za preporuku i nije...
dakle, pročitala sam Zavet
koga interesuje onako, ljudsko, viđenje Isusa i kompanije, nije loša...pričaju Juda, Mirjam, majka i Simon(sledbenik)...jednostavo je opisan kao osoba koja ima harizmu,koji je drugačiji,i koji može sebe da iznese do kraja
a majka je priznala da je začet sa tamo nekim koji je samo htio da se poigra, a ne i da je oženi
i jeste za preporuku i nije...
Ja sam od njegovih knjiga procitala samo "ZIvoti svetaca" i bila mi je isto onako, nista posebno. Taj "Zavet" ne ostavlja utisak ni po tematici, tako da cu je preskociti.
Hvala Ester
Hvala draga
Znam taj osecaj kad te kraj ili neki deo knjige "kupi" toliko da promenis misljenje o onome pre. Sad mi je lakse, citacu je sigurno nekad.
Nego sam danas bila u "steti" - uzela sam 4 knjige iz biblioteke i jos jednu kupila - "Kratka istorija sveta za mlade" (hvala Lamar ) tako da moram prvo to pa cu "Matematiku".
Zainteresovale ste me za ovu knjigu.
Jos sam se vise obradovala kad sam shvatila da poznajem zenu koja je knjigu prevela.
Kljucno pitanje glasi...da li Kuca za citanje radi subotom?
Zainteresovale ste me za ovu knjigu.
Jos sam se vise obradovala kad sam shvatila da poznajem zenu koja je knjigu prevela.
Kljucno pitanje glasi...da li Kuca za citanje radi subotom?
Roman je do kraja ostao naglaseno stilizovanih likova i radnje.
Glavni junak, Kalkulus, je eklektican, introvertan, lucidnih misli koje cesto odlutaju
(momenti gde Murakami pravi opsirne digresije), ima sjajan ukus u knjizevnosti, muzici i filmu, spolja hladan, ponekad neugladjen.
Nisam se mogla potpuno vezati za njega.
Kalkulus je poput sedefne skoljke ciju unutrasnjost citalac tek nazire.
Zato je Citac snova (Kraj sveta) lik s kojim sam saosecala.
On zivi u Gradu, u savrsenoj utopiji.
Nastavicu u spojleru, zbog onih koji ce tek citati roman.
Posle samo nekoliko poglavlja pocela sam da slutim sta je zaista Kraj sveta.
Slutnje su se obistinile.
Mesto u Kalkulusovoj podsvesti, ravnice nepregledne koje se prostiru nakon povrsinskog sloja svesti.
Podsvest je, kako Murakami kaze "koren drveta ali i zemlja. Ako toga nema ljudski mozak ne funkcionise." (340. str)
Citac snova je Kalkulusova nutrina, njegova bit. Sama esencija bica.
Citav identitet, sva secanja, emocije, sve prozivljeno, odzivljeno.
Recju - dusa.
"To je jedinstveni sistem spoznaje zasnovan na skupu secanja na covekova prethodna iskustva. Jednostavno receno. to se zove dusa." (311 str.)
Sve ono sto u ovom culnom svetu izgubimo, sve sto ode u nepovrat,
sve je tamo, u tom drugom svetu, u podsvesti.
Tamo sve izgubljno odlazi.
Cesto su pasusi obojeni konotacijama o muzici.
Zato sam, citajuci, gotovo mogla cuti drage melodije, koje su savrseno pratile tekst.
Muzika je na svojevrstan nacin, oslikavala unutrasnja previranja glavnog junaka.
Dok Kalkulus uziva u Bibliotekarkinom drustvu, cuje se bogati glas Rej Carlsa i razigrana "Georgia on my minds".
Murakami odaje pocast mnogobrojnim knjizevnicima, filmskim rediteljima, glumcima, pevacima.
Pominjanje jednog Godara me odusevilo.
Pomenucu nekoliko recenica koje su me dojmile. O misli i snu, 341 str.
"Ako mozak umre, to je kraj svesti. Zar nije tako?"
"Nije tako.
Misao ne poznaje vreme. Misao sve moze da vidi u sekundi.
Moze i da iskusi vecnost.
Takve su ti misli. Nisu one ko san koji moze da se prekine."
Upravo ta naznaka besmrtnosti je velicanstvena i zastrasujuca.
Ako telo nestane a svest se ugasi, misao ce biti uhvacena u sekundi pre smrti i delice se beskonacno.
Puka vecnost.
Nisu mi se svidela mnoga opsirna nabrajanja, nesvrsishodni opisi, razmisljanja bez konca koja beze.
U takvim digresijama Murakami se raspline.
Primer, 294 str. Kalkulus razmislja o zeljenom odelu i opisuje ga do detalja.
"Odlucio sam se za tamnoplavo odelo od tvida.
Elegantne tamnoplave boje. S tri dugmeta, bez naramenica, starinskog kroja koji se ne nabira sa strane.
Jedno od onakvih kao sto je pocetkom sezdesetih nosio glumac Dzordz Pepard.
Kosulja da bude plava.
Materijal - malo deblji cvrsti pamuk, kragna sasvim obicna.
Kravata moze prugasta u dve boje. Crveno-zelena.
Crvena da bude tamna, a zelena, ona za koju ne znas da li je zelena ili plava, boja olujnog neba.
To bih pokupio u nekoj sik radnji s muskom odecom, obukao se, usao u neki bar i porucio dupli viski s ledom."
Veoma simpatican je namerni ili slucajni propust autora.
Naime, kada Kalkulus i bucmasta Profesorova Unuka krenu put podzemlja, u glavi Narukvice, Ben Dzonson, djavo, Unuka prvo na sebi ima gumene cizme, zatim roza Najk patike, da bi nekim cudom, avanturu zavrsila u gumenim cizmama.
Roman "Okorela zemlja cuda i Kraj sveta" mogu zamisliti kao fenomenalan anime oslikan rukom genijalca H. Mijazakija.
Poseduje takav sarm, eklekticnost radnje i simboliku dostojnu anima,
antagonizam, sarolikost, lucidne likove.
I svakako, veliku istinu.
Postoje tuge koje ne prolivaju suze.
Tuge toliko snazne da se ne mogu sazeti recima.
One prekriju dusu poput sneznog pokrivaca.
A covek bez secanja, bez citave plejade odzivljenih trenutaka, da li zaista postoji?
Dobro jutro. Jedva ustadoh. Citalo se nocas.
Al' me navukoste na Vilsona!
Mislim, Kerefeka i Mirka su krive Za sada je vrrrrlo interesantno.
Na 140. sam strani.
Moram da prijavim da sam stigla iz biblioteke sa 11 knjiga, jedna za dete i 10 za mene MIslila sam da je dosta, a sad mi je malo.
Nesto sam u nostalgicnoj fazi pa su u vecini knjige koje sam vec citala. Bas sam uzivala da ceprkam po "starom" delu biblioteke.
Ove tri knjige nisam citala:
Mev Binci - Krug prijatelja
Aleksandra Poter - Pazi sta zelis
Hronika palanackog groblja, po preporuci sa ove teme.
Biblioteka mi je daleko na C. Krstu, a zivim u Batajnici, tako da ne idem cesto i zato mi je malo. A tu sam uclanjena vec godinama, i ne zelim da je menjam.
Rok jeste 20 dana ali mogu da nazovem i produzim, pa i nije neki problem.
Iduci put cu da nadjem prevoz ili cu da ponesem kolica.
Ako je za prijatelja...
Koja vrsta prijateljstva je u pitanju?
Tinejdzersko, prijateljstvo zrelog doba,
izmedju zene i muskarca, izmedju dve prijateljice, rodbinsko prijateljstvo...
Bilo bi dobro znati nesto vise.
To ne znaci da cu bas ja umeti da ti preporucim nesto,
ali neko sigurno hoce ako bude imao malo vise podataka.
Biblioteka mi je daleko na C. Krstu, a zivim u Batajnici, tako da ne idem cesto i zato mi je malo. A tu sam uclanjena vec godinama, i ne zelim da je menjam.
Da sad može da se zove da se produži. I ja se vezujem za biblioteke i bibliotekare. Imam sreće da mi je blizu i pošto je mala radi samo jedna bibliotekarka koja je mojih godina pa smo skoro postale prijateljice. Savetovale se oko upisa dece u školu, oko učenja, a da ne pričam da zna već moj čitalački ukus pa kad mi nešto preporuči ili ne preporuči, mogu da budem sigurna da je to tako.
A malo sam ljubomorna kad čujem i vidim kako neki ovde stižu mnogo da čitaju. Znam da je za to, kao i za sve u životu najvažnija organizacija vremena, ali šta ću, nisam baš preterano organizovana ni za to, ni za druge stvari. A možda i jesam, nego imam prilično obaveza i interesovanja, pa dok svemu što volim ili moram posvetim malo vremena, ne ostane za čitanje. Al sam se izfilozofirala....
Ako je za prijatelja...
Koja vrsta prijateljstva je u pitanju?
Tinejdzersko, prijateljstvo zrelog doba,
izmedju zene i muskarca, izmedju dve prijateljice, rodbinsko prijateljstvo...
Bilo bi dobro znati nesto vise.
To ne znaci da cu bas ja umeti da ti preporucim nesto,
ali neko sigurno hoce ako bude imao malo vise podataka.
U pitanju je prijateljstvo između dve ženske osobe. Moja prijateljica, a sada i kuma, slavi 30 rođendan, pa bih u moru lepih knjiga volela da izaberem nešto što opisuje neko lepo prijateljstvo.
Nisi u pravu. Ja uzimam jako raznovrsne knjige.
Tu ima i onih za koje mi bibliotekarka kaze da ih niko nije uzimao u zadnjih 10 godina. Ima onih koje su nove ali se retko uzimaju na citanje upravo jer nisu dovoljno atraktivne. A ima naravno i atraktivnih.
I sve to za tri citaoca koja su uredno uclanjena u ovu biblioteku zadnjih 20-ak godina. Osim toga ne koristim nista na sta nemam pravo.
Nisi u pravu. Ja uzimam jako raznovrsne knjige.
Tu ima i onih za koje mi bibliotekarka kaze da ih niko nije uzimao u zadnjih 10 godina. Ima onih koje su nove ali se retko uzimaju na citanje upravo jer nisu dovoljno atraktivne. A ima naravno i atraktivnih.
I sve to za tri citaoca koja su uredno uclanjena u ovu biblioteku zadnjih 20-ak godina. Osim toga ne koristim nista na sta nemam pravo.
U pitanju je prijateljstvo između dve ženske osobe. Moja prijateljica, a sada i kuma, slavi 30 rođendan, pa bih u moru lepih knjiga volela da izaberem nešto što opisuje neko lepo prijateljstvo.