Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Слажем се с овим твојим запажањима о нама као групи људи који воле да читај и реалном месту у односу на генерације у којима смо стасавали.
Чињеница је да велика већина људи у мом окружењу дуго није прочитала књигу. Вероватно је и код већине других ситуација таква.
Кад добро размислим, мислим да знам можда 5-7 људи који редовно читају.
Да не причам о томе да знам људе који су чланови разних библиотека, а који нису ни једну књигу подигли у последњих годину дана.

Невезано за све ово, посматрајући популацију у БГБ-у кад дођем по књиге, мислим да највише читају девојке око 16-30 и старији људи... :)
Момака нема ни за лек...

А што се тиче лектире...
Не знам...
Ја сам одрастао у јако малом месту, можда је другачије у градовима...
У мојој основној школи лектира се заиста читала, сваки месец по једна књига. Обавезно.
Можда није читало 3-5 ученика у одељењу али сви други јесу.
У средњој је било правило да се мора прочитати 8 књига у току године, без месечне обавезе.
Али, тад је био рат па су мало и попустили с критеријумима. Мада, никад толико колико су попустили у Шапцу где сам био у 4. години средње, а где су људи реално читали по једну књигу у полугођу... И то не више од пола разреда...

Ja sam rano počela da čitam, zahvaljujući kućnoj biblioteci i porodičnoj tradiciji po kojoj se nije mogao zamisliti dan bez knjige. Takođe, išla sam u biblioteku "Laza Lazarević" u General-Ždanovoj (Resavskoj), koja se nalazila na 20m od mog stana, i imala privilegiju da uzmem onoliko knjiga koliko mogu da ponesem. Ta biblioteka je bila nešto posebno :): prašnjave knjige na gomilama, bez ikakve sistematizacije – i za mene je odlazak u nju predstavljao pravu avanturu pronalaženja zanimljive literature (a sve mi je bilo zanimljivo). Čitala sam i po 5-6 knjiga nedeljno, i sećam se da je jedna od prvih bila "Hajdi", a volela sam i "literaturu za dečake": Dejvija Kroketa, Tarzana, Bufalo Bila, romane Karla Maja. Negde u drugom razredu otkrila sam "Belog očnjaka", pa sam ga čitala iznova i iznova. Posle sam prešla na serijal knjiga Lujze Alkot. U starijim razredima osnovne bila sam oduševljena Mopasanovim pričama, a završnom razredu se zaljubila u Šekspira.

U vreme mog školovanja podrazumevalo se da deca čitaju lektiru. I većinom su je čitala. Profesori srpskog insistirali su na detaljima, pa tako nije bilo moguće odglumiti da smo nešto pročitali ako zaista nismo. Ko nije znao šta se desilo u "Čiča Goriju" na strani 137 - dobijao je keca. :lol: Ali, bilo je mnogo crno-belog gledanja na svet, pa tako i na književnost: ko bi se usudio da kaže da mu se štivo ne dopada, bio bi automatski proglašen za nekog ko ne razume značaj tog književnog dela. Meni se, recimo, dopadao "Tihi Don", ali ne i "Rat i mir", i imala sam prilično tešku diskusiju sa profesorkom u gimnaziji, koja je Tolstoja smatrala alfom i omegom svetske književnosti. Jednostavno, nismo imali slobodu da izrazimo svoj kritički sud.
Izbor lektire je oduvek bio problematičan. Iz mog vremena pamtim "Glembajeve" – potpuno pogrešan izbor. Joj, i Miško Kranjec ... :mrgreen:
Što sam starija, to sam izbirljivija. Ranije sam bukvalno čitala sve što mi padne u ruke, a sad ne mogu. Čim uočim kliše, knjiga prestaje da me interesuje. Ne volim tzv. laku literaturu, onu koja se čita "uz nešto", volim knjigu koja me potpuno okupira i koju ne zaboravljam. Nažalost, ili sam postala previše izbirljiva, ili je sve manje moćnih knjiga.:confused:

Борац, слажем се с тобом око тог догматског гледања на књижевност...
Ја сам у четвртом средње схватио да нас професорка све време усмерава да усвојимо мишљење важеће критике о неком делу и била је поприлично шокирана када сам јој ја рекао да, када смо радили Дервиша, ако бих ја морао да бирам између брата и 100 000 других људи не бих имао ни тренутак двоумљења јер шта је 100 000 људи за мог брата...
После тога ме је гледала другачијим очима...

O
Procitala sam "Kisa na dar" Tan Tvan Enga i "Dodir tla" Rani Manike, obe Lagunine. Obe su mi se dopale ali je knjizevno i po opstem utisku, snazi, likovima jaca "Kisa na dar". Mnogo mi se dopala. Jedna od onih knjiga koje osecam da zvuce u meni i nakon sto je zavrsim. Kako covek lepo pise, kao da veze! Pravi Azijat. Nikad Englez ili Amerikanac nece tako uzivati u svom jeziku - oni zure da ispricaju pricu, moraju da postuju pravila dramaturgije, kreiranja likova, raspleta, zapleta, a ovaj je sve po svojoj meri iskreirao. Bas mi je legla....
....

pričala sam i ja o ovoj knjizi...
meni se nije baš toliko svidjela...mučila sam se sa njom do polovine...nekako mi je sve bilo i previše složeno u kockice, koje su gotovo nemoguće...
priznajem, da me poslije knjiga uzela pod svoje, i dovršila sam je mnogo lakše...jeste lijepa priča,....eto

Veruj mi na rec.:lol:
Moja ljubav prema citanju desila se kada sam procitala Kroz pustinju i prasumu,negde u 6.razredu.A sve zbog mog tate:heart:.koji mi je preporucio tu knjigu.

Jao, jeste!
Kroz pustinju i prašumu je jedna divna, divna knjiga.
Čitajući nju sam prvi put čula za kinin i bila sam među prvima od vršnjaka koji su uopšte znali za njega i da je lek :lol:

Recimo da sam tako nekako i shvatila koju širinu i lepezu (kakav otrcan izraz :D) znanja i misli knjige mogu da nam pruže..
I recimo da jeste bila jedna od bitnijih u tom preadolescentnom periodu koja je moj pubertet zakovala uz knjige a ne uz raznorazna društva, kao neke od mojih drugarica..

Ih, bas ste me podsetile na tu knjigu i na kinin :D . I ja sam to zapamtila do dan danas.
Meni je prva koja me je zakucala za sebe bila Hajdi, pa onda Kroz pustinju... i Lesi se vraca...
Cini mi se tako nekako.

Борац, слажем се с тобом око тог догматског гледања на књижевност...
Ја сам у четвртом средње схватио да нас професорка све време усмерава да усвојимо мишљење важеће критике о неком делу и била је поприлично шокирана када сам јој ја рекао да, када смо радили Дервиша, ако бих ја морао да бирам између брата и 100 000 других људи не бих имао ни тренутак двоумљења јер шта је 100 000 људи за мог брата...
После тога ме је гледала другачијим очима...

E tako sam ja jos kod uciteljice, branila svoj stav, da da je vazniji ljudski zivot od nekakve partizanske nazovi casti. Bilo je valjda u pitanju "Daleko je sunce", i neki Pavle koji je streljao nekog jadnicka partizana zbog nekih par jabuka ili tako necega. Nisam odustala. Ostala sam pri svom stavu i dan danas se sa osmehom setim toga. Mada se diskusija vodila izmedju mene i mog najboljeg druga, a ne izmedju mene i uciteljice. Verovatno ne bih imala hrabrosti da se suprotstavim uciteljici da je umesto njega bila ona u pitanju.
( Majka tog mog druga je bila profesor knjizevnosti, pa je on svesno isao linijom slaganja sa opsteprihvacenim stavom, a u sustini je milsio isto sto i ja.)

Knjiga nedelje u Laguni : Šangajska konkubina.
Jes' da deluje kao jedna u moru sličnih limunada (Memoari jedne gejše, Vrata krletke, Poslednja konkubina...), al' ja bih baš nešto 'tela da je imam.
Pa je l' čitao neko?

Jes' da deluje kao jedna u moru sličnih limunada (Memoari jedne gejše, Vrata krletke, Poslednja konkubina...), al' ja bih baš nešto 'tela da je imam.
Pa je l' čitao neko?

Nisam čitala, al' kupiću je i ja. Baš volim da čitam takve knjige. (Zašto se kaže limunada, kad je limunada baš dobro piće? Možda zbog toga što je lagano? :))

Danas je otvoren sajam knjiga u Nišu, a ja švoc. Imam nešto na kreditnoj kartici, ali ovi manji izdavači slabo provlače, bar je tako bilo prošle godine. :(

Zato što limunada osvežava, a kad čitaš ppraaavu knjigu, treba da te"boli mozak" što bi rekla moja baba :) Mislim, to je njen izraz van ovog konteksta, samo sam ja malo zloupotrebila...

Pa je l' čitao neko?

Ja, ja, ja :)

Meni se dopala, posebno sto je istinita prica. Mislim da neces pogresiti ako je kupis.
(nije bas kao Posl.konkubina mada je meni i ona bila ok, ali Sangajska mi se dopala vise, posebno sto je bazirana na istinim dogadjajima)

Zato što limunada osvežava, a kad čitaš ppraaavu knjigu, treba da te"boli mozak" što bi rekla moja baba :) Mislim, to je njen izraz van ovog konteksta, samo sam ja malo zloupotrebila...

BolE mene mozak i ovako, od brzog i neizvesnog života. Željna sam relaxa. Nekada je dovoljno da se isplačem, pa kažem sebi, bolje nad nečijom tuđom sudbinom nego nad svojom.:think:

BolE mene mozak i ovako, od brzog i neizvesnog života. Željna sam relaxa. Nekada je dovoljno da se isplačem, pa kažem sebi, bolje nad nečijom tuđom sudbinom nego nad svojom.:think:

I mene (a koga ne boli). Nebitno mi je da li je limunada ili nije..bitno je da mi se dopadne,
a ne volim kad me boli mozak..:lol:
Doduse, izbor knjige mi nekad zavisi i od trenutnog raspolozenja tih dana.

prochitala sam Deda Rankove riblje teorije i svidela mi se:)
ne mogu da objasnim na koji nachin, valjda jer je drugachija od svega shto sam chitala, od domacih pisaca pogotovo
prochitah u jednom dahu, jedva sam je ostavila nocas:aha:

ali neka neko kaze ovoj plavushi shto je kraj tako nakaradan:think: moze i na pp da me prosvetlite:mrgreen:

Završila sam i ja Deda Ranka, utisci su apsolutno pozitivni. Ne smeta mi što je nedorečen. Savremen je i zabavan. Baš je šmekerka ova Đurđevićka.
Što se prosvetljenja tiče, sad će plavuša plavuši da objasni. :)
Pa ne zna se ko je ubica. Svako je potencijalni izvršitelj, a najmanje sumnjam u sestrića, zbog toga što mu je očigledno napakovano. Ali, sad će Hari, kojoj je ponestalo novca,:zper:, da se ponovo aktivira, pa će da ga otkrije. A, zar nisam genijalna? :D
Lično, mislila sam da te riblje teorije imaju veze s ribljom čorbom, a ne s trotoarkama :). A i moj pokojni deda Ranko je bio zgodniji od ovog. :lol:

Gledah večeras u Idei ima polica sa Laguninim izdanjima i pored Lovca na Zmajeve i 1000 čudesnih sunaca, pažnju mi je privukla Bela Kraljica. Da li je neko čitao knjige Filipe Gregori?
Izgleda da ću ipak njoj dati prednost...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back