danasc80
Aktivan član
- Poruka
- 1.173
Иначе, јуче сам купио нову књигу Била Брајсона, Мејд ин Америка.
Човек ме поново одушевио.
А мој утисак о њему ће вам бити јасан кад вам кажем да су његове књиге оне које најчешће поклањам.![]()
Obozavam Brajsona! Toliko da sam sad morala da se ubacim na forum iako jos uvek moram da leskarim koliko mogu i nemam ni strpljenja da sedim dugo za kompjuterom. Ali Brajson je fenomenalan! Narocito u ovim non-fiction knjigama kao sto je "Made in America" i "Kratka istorija bezmalo svacega" - ta mi je jedna od najomiljenijih knjiga ikada. I uzivala sam i jedno 3-4 puta poklonila njegove apsolutno urnebesne putopise "Ni tamo, ni ovde". Retko se naglas smejem dok citam knjigu a ova me je upravo tako zasmejavala (kao i Djurdjevicka

Procitala sam "Kisa na dar" Tan Tvan Enga i "Dodir tla" Rani Manike, obe Lagunine. Obe su mi se dopale ali je knjizevno i po opstem utisku, snazi, likovima jaca "Kisa na dar". Mnogo mi se dopala. Jedna od onih knjiga koje osecam da zvuce u meni i nakon sto je zavrsim. Kako covek lepo pise, kao da veze! Pravi Azijat. Nikad Englez ili Amerikanac nece tako uzivati u svom jeziku - oni zure da ispricaju pricu, moraju da postuju pravila dramaturgije, kreiranja likova, raspleta, zapleta, a ovaj je sve po svojoj meri iskreirao. Bas mi je legla... A "Dodir tla" mi se dopala sto ne lici na "Mati pirinca" (koja mi se svojevremeno takodje veoma svidela), medjutim, fali joj snage. Nekako je sve to po povrsini, mada naravno, ima odlicnih momenata i nije mi u celini zao sto sam je procitala.
Trenutno citam zbirku "Ostrvo na dva mora", price o moru razlicitih svetskih pisaca, priredila Ljubica Arsic i svaka joj cast. Procitala sam tek nekoliko prica i svaka mi je bila odlicna. Veoma su lepo odabrane i razlicite i sama zbirka ima fin ritam smenjivanja atmosfere, stilova, radnji... Veoma, veoma lepo. Mislim da cu kupiti i drugu zbirku koju je priredila u istoj ediciji "Klinci o dva metra" - to su isto tako price renomiranih pisaca iz citavog sveta, ali o odrastanju. Procitala sam u "Zabavniku" jednu od prica - Bucatijevu, i vec sam se nalozila...
Joj, treba mi sest zivota da iscitam sve sto mi se cita, a ja stalno kupujem i uzimam iz biblioteke jos i jos i jos....