Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za mamu je prava stvar. Pa nisu samo koze u pitanju. Ima tri životne priče.

Koje su, ako mogu da dodam, gradacijski istkane.

U jednoj je mlada zena, tek stupila u brak, nezrela, nekaljena, krhka i nevina,
u drugoj, sredovecna zena, snazna, pomalo divlja, mudra,
i poslednja, zena (i muskarac ;)) u smiraju zivota, ekscentricna starica, topla i svevideca.

Svet vukova, ustreptalih moljaca i ugaslih suma kestenova.

Pregrst detalja, iskricavih emocija, malih i velikih tuga, pozrtvovanosti.
I sveprozimajuca Ljubav.

Koje su, ako mogu da dodam, gradacijski istkane.

U jednoj je mlada zena, tek stupila u brak, nezrela, nekaljena, krhka i nevina,
u drugoj, sredovecna zena, snazna, pomalo divlja, mudra,
i poslednja, zena (i muskarac ;)) u smiraju zivota, ekscentricna starica, topla i svevideca.

Svet vukova, ustreptalih moljaca i ugaslih suma kestenova.

Pregrst detalja, iskricavih emocija, malih i velikih tuga, pozrtvovanosti.
I sveprozimajuca Ljubav.

kako si ovo sve lepo napisala, odmah sam se zainteresovala

...u kom smusli...strašno kao strašno teško, ili strašno loše napisano..ono bzvz...:confused:

ma loše dita...
sve ja kao autobiografski...i sad, koga zanima kako je on blejao na ulici, to je u redu. ali, loše je napisano. katastrofa je što je prodato na destine hiljada za 10ak dana...a knjiga - loše napisana.
mada, ne vidim ni neki materijal da bude dobro napisana... dosadno.

ma loše dita...
sve ja kao autobiografski...i sad, koga zanima kako je on blejao na ulici, to je u redu. ali, loše je napisano. katastrofa je što je prodato na destine hiljada za 10ak dana...a knjiga - loše napisana.
mada, ne vidim ni neki materijal da bude dobro napisana... dosadno.

...hvala Pričalice, to me je zanimalo..toliko su je nahvalili u medijima, i čula sam
da se prodala u velikom tiražu...ja ga baš nešto ne volim, može da me kritikuje
ko god hoće..ali su mi njegovi filmovi onako bzvz..ništa posebno...tako sam i, o
knjizi mislila...znači ipak nisam pogrešila što nisam potrčala da je kupim...:hvala:

Vidi, Baldapurski vrt je izdao Rubikon, i to je nastavak romana Tragom mrtve princeze. Ako nisi pročitala prvi deo, moguće je da ti nije bio najjasniji, pa ti se s toga nije ni dopao. A i moj je osećaj da je malo slabiji od prvog dela.

Alnari je izdao - korice su identične onima koje sam imala!

http://www.alnari.rs/alnari/BADALPURSKI VRT.aspx

Moguće je da postoje dva izdavača te knjige!

Poslednja izmena:
S vremena na vreme pojavi se na ovoj temi po neko kome nesto nije jasno.
I bas sam se pitala dokle ce da traje i kad ce neko da se javi da napise da "te gluposti ne bi citao nikad" ...i op evo ga.

Mene malo smara to silno pravdanje i pojasnjavanje sta smo mislile kad smo rekle, napisale ....iskreno i bole me sto neko nesto ne bi citao, sta sve ja u zivotu ne bi nikad pa nisam dosla nikome da natrljam zbog toga nos.

Ili imate da preporucite knjige koje volite i rado citate ili nemate.
Ne vidim sto vam treba da pokazete da ste pametnije, bolje, nacitanije od bilo kog virtuelnog lika sa kojim se srecete ? Cemu BRE to ???

I vuce me da napisem jos nesto al to bi vec znacilo da moram da pljunem na neke od knjiga koje su spominjane ...te necu ! Citajte i volite sta vam je volje ...to je ono zasta se zalazem.

Napiši slobodno! :kafa:

Poslednja izmena:
A ja dobila na poklon 2 Kustine biografije u jednom danu :lol:
Kod tih knjiga i filmova o necijem zivotu je najvaznije sta ocekujes, tj. da li volis lik i delo osobe o kojoj se pise. Ja volim Kustine filmove i ocekujem da procitam pricu, koja tece kao da sam sela sa njim i on mi prica o svom zivotu... E sad ako neko ne voli Kustu, tj. njegove filmove ili mu je antipatican, a ocekuje da isti pise kao Dostojevski.... taj je malo preterao u ocekivanjima. Ja sam tako citala biografije nekih rokera, koje su za njih pisali drugi i po svim standardima to je losa literatura, ali ja to citah kao neko ko voli njihovu muziku, pa mi je bilo zanimljivo da saznam nesto o osnovi od koje ta muzika potice. :neutral:

ja ne volim biografije poznatih, naročito ako osećam da su mi bliski kroz njihovo delo
nekako se uvek razočaram jer kad neko pravi lepe stvari očekuješ da bude lep iznutra, a svi smo ljudi i niko nije totalno lep, poznati još manje (predrasuda? nije nego im se može + nikad ne bi postali poznati bez izvesne doze narcisoidnosti i sposobnosti da se ne obaziru na tuđa osećanja)
npr čitala sam o paji vujisiću koju je pisao neki, usuđujem se reći netalentovani kreten. ali bez obzira na stil pisanja, nešto više nemam želju da gledam bilo šta u čemu se paja pojavljivao. to mi je sve upropastilo, trebaće mi minimum 6 meeci da se razmagnetišem.
enivejz
ja nekad onako klinačko snobovski nisam volela kustu, ali sam onda pažljivije pogledala i ukapirala koliko je (vizuelno) talentovan i duhovit u smislu da ima duha.
očekujem da je ta njegova autobiografija bez previše hm.. prose.ravanja (nisam uspela da smislim bolju reč) i da je ok, nem pojma neka me neko ispravi

ja ne volim biografije poznatih, naročito ako osećam da su mi bliski kroz njihovo delo
nekako se uvek razočaram jer kad neko pravi lepe stvari očekuješ da bude lep iznutra, a svi smo ljudi i niko nije totalno lep, poznati još manje (predrasuda? nije nego im se može + nikad ne bi postali poznati bez izvesne doze narcisoidnosti i sposobnosti da se ne obaziru na tuđa osećanja)
npr čitala sam o paji vujisiću koju je pisao neki, usuđujem se reći netalentovani kreten. ali bez obzira na stil pisanja, nešto više nemam želju da gledam bilo šta u čemu se paja pojavljivao. to mi je sve upropastilo, trebaće mi minimum 6 meeci da se razmagnetišem.
enivejz
ja nekad onako klinačko snobovski nisam volela kustu, ali sam onda pažljivije pogledala i ukapirala koliko je (vizuelno) talentovan i duhovit u smislu da ima duha.
očekujem da je ta njegova autobiografija bez previše hm.. prose.ravanja (nisam uspela da smislim bolju reč) i da je ok, nem pojma neka me neko ispravi

I ja sam procitala tu knjigu, jer mi je on jedan od najboljih glumaca ikada. Uspem nekako da odvojim zivot i delo, ako mi se ne dopadne biografija(a i ako mi se dopadne,ali nije ono sto sam ocekivala). I uvek otkrijem neke stvari koje mi nikad ne bi pale na pamet u vezi sa tom osobom(losa mi ova recenica, ne zamerite). Kustinu knjigu jos nisam pocela da citam, tako da ne mogu da komentarisem.

...kad smo kod biografskih knjiga...moj predlog je da pročitate Edit Pjaf..knjiga
je mene oduševila...čitala sam je jako mlada na predlog mog oca, onda kasnije
još jednom..opet prilično davno....i rado bih je pročitala opet...

Evo jos nekoliko preporuka. Autobiografije:

Izdavac Nas dom
Saka soli - Mira Stupica (Knjiga je izasla pre 10-ak godina. Napisana iskreno, bez ikakvih pretenzija, daje sliku jednog vremena, licnosti i dogadjaja. Uzivala sam citajuci. Necu vam reci cime se Bora Todorovic bavio pre glume :))

Izdavac Samizdat B92
Blistavo i strasno - Bekim Fehmiu (Podsetise me veceras ovi na B92. Ponovo je izasla u njihovom izdanju. Ja sam je davno citala. Lepa je, topla, i mozda moze da pomogne da se bolje razumemo)

Istorija jednog zivota - Galina Visnjevskaja (Rusija za vreme Staljina i posle njega, i zivot jedne operske dive u to vreme u tim uslovima. Mozda mi je dala bolju sliku tog doba nego neka knjiga koja se bavila iskljucivo time). Stara Prosvetina ili Nolitova ili tako nesto, knjiga. Evo izguglah, ipak su to Decije novine Gornji Milanovac izdanje 1991. god.

Do sutra :bye:
Pa da vidim sta cete svasta lepo da napisete do tada :)

Kada smo kod biografija evo za one koji to vole jos nekih kojih se secam, a dobre su:
- Marija Stjuart (biografija) - Stefan Cvajg
- Zive rane - Anthonyja Kiedisa, autobiografija pevaca grupe RHCP (kakav zivot!)

PS. Posto volim biografije, sve vaze preloge cu uzeti u obzir :) . Narocito one starije ;)

Tako je, Rado! Suviše stvari u životu moramo da radimo, koje baš i ne volimo i ne prijaju nam, pa ne moramo baš i da čitamo knjige koje nam ne leže. Ja sam pre par godina, počela sebi da dozvoljavam da odustanem od neke knjige, iako to ranije nisam htela. Mučila sam se do kraja, pa kol'ko god je moralo da traje. E više nemam vremena za to

Vidi Lamar, prvi put sam oćutala, evo i sad ću da oćutim, ali treći put...:tiganj:
:mrgreen:

Nego, zanimljivo je da sam istim putem svojevremeno i ja prošla - Mir Jam, pa Grička vještica, a Anđelika, zamisli, pre par godina, nisam čak ni sve delove uspela da nađem :lol:
I, znaš šta, jeste da se sve to sa pravom ubraja u neku žnj literaturu, ali nije mi bilo gubljenje vremena.
Mir Jam, koliko god patetična bila, slika jedan svet koji je naš, a nama nepoznat.
Grička vještica je napeta, naš (tj. nije više naš, sad je komšijski) dvorski krimić, spletke, inkvizicija, ubistva i otmice. Zagorku, na kraju krajeva, treba ispoštovati kao jednog od prvih ženskih pisaca u tadašnjem muškom balkanskom svetu.
I, konačno, Anđelika, :D, o francuskoj istoriji sam više naučila od nje nego u školi. Autorima se klanjam najpre zbog neverovatne količine informacija koje su date, i u to ime im opraštam manjkavosti same priče i stila.

I, često mi se dešava da mi neka žnj knjiga bude most ka zaista dobroj književnosti. Recimo, da nije bilo Anđelike, pitanje je da li bih i kad bih stigla do Flobera ili Šatobrijana. Prosto me povuče tema ili epoha, i tako, korak po korak, putuješ, rasteš i gradiš se.
Zato ja ne volim da olako otpisujem žnj. Treba uživati u svemu.

p.s. I još veća jeres vezana za Anđeliku: prvi put kad sam bila u Parizu, nje sam se setila, ma šta setila, orjentisala se, bre, prema lokacijama radnji iz raznih delova romana i osećala se kao da sam svuda već prošla (i plus ispala extra pametna u društvu, jer sam svašta znala :mrgreen: ) Pa sad da mi neko kaže da to ne valja :D

Mrs Bi, upravo tako je i u mom slucaju.

Medo, evo me i treci put :tiganj::malav: , sta mi mozes sta mi smes. Ne-svi-dja-mi-se, malo je reci. Eto.
Sto se tice ovih nasih laganih knjiga koje smo u mladosti citali, potpuno si u pravu.

A sto se tice knjige koju, od procitanih u poslednjih pola godine izdvajam, a stalno zaboravim da vam kazem, to je
Hamam Balkanija - Vladislav Bajac

evo ti predlog Lamar za autobiografiju, čak...mislim da je jedino ima u bibliotekama
Mojih prvih 1oo godina, ubij me ne mogu da se sjetim od koga je...znam da je dirigent, vrlo, vrlo poznat i da je umro
i knjiga je odlična, veoma duhovita...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back