lamar
Poznat
- Poruka
- 8.258
Nisam iznela svoj stav da bih se svađala i provocirala
Pročitala sam...ne brini, ne pričam napamet!
Na primer: Baldasarovo putešestvije od Amina Malufa i Baldapurski vrt od Kenize Murad i obe sam (sa ostalim knjigama) poklonila biblioteci...
![]()
Lulnice, samo se niste razumele

Ova tema je upravo zato lepa sto svako prica sta je citao i sta voli da cita bez ikakvog straha da ce ga neko gledati sa visine, da ce mu se podsmehnuti, da ce omalovaziti njegov izbor. Zato je ovako ziva, i zato je lepo i prijatno caskati ovde. Ja tamo na temama na Knjizevnosti ne bih dobro prosla da sam rekla kako nisam procitala ovo ili ono, ili da mi se Majstor i Margarita ili Lovac u zitu uopste, ali uopste ne dopadaju. A ovde to mogu, i ne dozivim nikakav linc zbog toga. Svako od nas ima (kako to ovde neko lepo rece) razlicite razloge za citanje. Neko cita iz ciste zabave, neko voli da sazna, neko da nauci.... Osim toga bitno je i citalacko iskustvo. neko ga ima oho-ho, a neko je na pocetku. Ja licno mislim da je najbitnije citati (sa izuzetkon bas onih petparackih gluposti iz ove najnovije hiperprodukcije).
Kada sam nekada davno, posle decijih knjiga presla na knjige za odrasle, ja sam lutala i lutala. Nikaga nije bilo da me uputi, pa sam ja citala sve sto mi padne pod ruku. Bilo je tu jako puno lagane i prelagane literature. Recimo Mir-Jam, neka Zagorka sta znam, neke Anjelike od valjda 10 delova... ma cudo bozje svega i svacega. Druga su to i vremena bila. Ali je bilo i puno dobrih knjiga. Selimovic recimo. Sve u svemu od mene je postao Citalac. Da sam odmah pocela sa Dostojevskim mozda tako ne bi bilo.
I posle tog pocetnickog lutanja sam imala neke faze sa laganijim knjigama. Ali mislim da time nista nisam izgubila, samo sam dobila. Jer samo ako citas razlicite stvari, mozes da procenis i odvagas sta je dobro, sta nije, sta je za plazu i autobus, a sta za hladan zimski dan u toploj sobi pod cebencetom