Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I na mene je tako delovala "Pazi sta zelis..."
I bas sam je na plazi citala. Ali ona druga od istog pisca "Moj gospodin savrseni", ne svidja mi se uopste...

Problem sa knjigama leži u činjenici da se svake nedelje naštancuje i u knjižarama osvane gomila novih romana, zbirki pripovedaka, putopisa.....Sve imaju šarene, blještave korice, još malo pa će i šljokicama da ih prskaju. I kako sad plivati u tom moru novoprevedenih i novonapisanih knjiga? Gde naći smernice, kursore, skrivene znakove šta vredi trošenja par ili više sati života (koji je ipak jako kratak da bi ga arčili na loše knjige)? Ponekad sam sama sebi nalik na lovca na skriveno blago, al bez mape i gusarske družine.
Obično u Politici pročitam recenziju po koje knjige, pa me neka i zainteresuje ali i oni su se orjentisali na esejističku i "visoko-intelektualnu prozu", i u fazonu su da samo profesori i doktori nauka umeju da pišu....:roll:

I šta je uopšte "žensko pero"? Od kada olovka piše drugačije ako je drži muškarac ili žena? Poslednjih nekoliko godina izdavači potenciraju žene-pisce, što je sjajno, i treba tako ali mogli bi i neku selekciju da naprave. Tipa nije Isidora Bjelica pisac. Ona je obrazovana žena koja pokušava da piše (i po meni loše joj ide). Ljubav u Kairu, Egiptu...na Vrškoj čuki...to nisu romani, već kolumne nekoga ko je pročitao puno istorija umetnosti, pretrčao je globus nekoliko puta i naravno ume da sastavi pristojan tekst. Ali to nije pisac.
Slično je i sa Mirjanom Bobić Mojsilović...koju lično volim da čitam, i imam skoro sve njene knjige. Ona je nastavak urbane proze Mome Kapora samo sa dodatkom ženskog senzibiliteta. I proširena forma kolumne....Razmišljanja o životu, ljubavi, sexu, svakodnevici, politici, gradske žene dovoljno obrazovane i sa dovoljno mozga da o svemu ima mišljenje i da to mišljenje adekvatno izrazi...Nešto kao Sex i grad al sa domaćim pekmezom preko....
Ali to je i dalje daaaleko od pisanja....

Bravo, dušo, ovo ti je odličan komentar, prava uvertira za još jedno (ne samo moje) promašeno književno veče. :heart:
Ne mogu da verujem da još nisi napisao nastavak priče koji si mi obećao!
Kako vi pisci u izvesnim godinama spoooro....pišete!
:andjeo:
Napisao sam 80% teksta još krajem prošle nedelje, ali me onda uhvatila ona mala droca u mahinu, ne da mi još uvek da dišem bez nje. Oprosti mi, Ludačo, posvetiću joj još samo ovaj vikend, a kad se vratim u utorak, obećavam da ću ištancovati nekoliko još luđih nastavaka krstarovske sage o Majstoru Kojatkinu, maloj veštici Margariti, Ludači - njenoj najboljoj, i ostalim njihovim krstarovskim frendicama, koje svojim vrelim sisicama i čvrstim guzama matorom profesoru ne daju mira! :lol:

Dakle, nastavak dobijaš u narednu sredu. Do tada, ljubim te u mirisni vratić i nežno grickam za guzu.

Otišao sam.

Poslednja izmena:
Završila sam sa čitanjem, Zato što te volim, Gijom Muso. Dobar triler, napeta je i neizvesna do samog kraja, iako je kraj malo spetljan, mada se meni dopao takav kraj, da vam ne otkrivam:) Lepo je predstavio kako se destruktivna osećanja, čak i kriminalna ponašanja u ljudima bude kada su suočeni sa bolom.

Problem sa knjigama leži u činjenici da se svake nedelje naštancuje i u knjižarama osvane gomila novih romana, zbirki pripovedaka, putopisa.....Sve imaju šarene, blještave korice, još malo pa će i šljokicama da ih prskaju. I kako sad plivati u tom moru novoprevedenih i novonapisanih knjiga? Gde naći smernice, kursore, skrivene znakove šta vredi trošenja par ili više sati života (koji je ipak jako kratak da bi ga arčili na loše knjige)? Ponekad sam sama sebi nalik na lovca na skriveno blago, al bez mape i gusarske družine.
Obično u Politici pročitam recenziju po koje knjige, pa me neka i zainteresuje ali i oni su se orjentisali na esejističku i "visoko-intelektualnu prozu", i u fazonu su da samo profesori i doktori nauka umeju da pišu....:roll:

I šta je uopšte "žensko pero"? Od kada olovka piše drugačije ako je drži muškarac ili žena? Poslednjih nekoliko godina izdavači potenciraju žene-pisce, što je sjajno, i treba tako ali mogli bi i neku selekciju da naprave. Tipa nije Isidora Bjelica pisac. Ona je obrazovana žena koja pokušava da piše (i po meni loše joj ide). Ljubav u Kairu, Egiptu...na Vrškoj čuki...to nisu romani, već kolumne nekoga ko je pročitao puno istorija umetnosti, pretrčao je globus nekoliko puta i naravno ume da sastavi pristojan tekst. Ali to nije pisac.
Slično je i sa Mirjanom Bobić Mojsilović...koju lično volim da čitam, i imam skoro sve njene knjige. Ona je nastavak urbane proze Mome Kapora samo sa dodatkom ženskog senzibiliteta. I proširena forma kolumne....Razmišljanja o životu, ljubavi, sexu, svakodnevici, politici, gradske žene dovoljno obrazovane i sa dovoljno mozga da o svemu ima mišljenje i da to mišljenje adekvatno izrazi...Nešto kao Sex i grad al sa domaćim pekmezom preko....
Ali to je i dalje daaaleko od pisanja....

Jako lepo receno...toliko puta sam zaletela i na precac kupila knigu, za koju je posle trebalo odvojiti i vreme i procitati je. Nekako mi je uvek bilo bezveze ostaviti je ne procitanu i ne ispostovati do kraja.
Poslednjih 7-8 god., uglavnom citam po preporuci.

kekeke pa i to što kažeš =)
elem, da ne spamujem dalje
pročitala sam konačno parfem

sve do sada mi nije bilo jasno zašto svi govore da je film njesra kad se mni film baš dopao
a sad sam shvatila
retko lepo napisana knjiga

pa da i ja isto
ali veruj mi, neće ti smetati, jednostavno je knjiga takva da možeš (barem ja sam mogla a to nikada nije slučaj) da se odlepiš od filma
tako da je u ovom slučaju to dvostruka dobit - dvaput uživaš
ovi koji su prvo čitali su bili veoma nezadovoljni gledanjem

jessss.. još jednom moj optimistični pogled na svet spašava dan

treći put sam pročitala ''ljude laži'' skota peka za poslednjih 18 godina....strašno koliko mi se svaki put više dopada i koliko me baca u bedak....

Davno sam čitala tu knjigu i čak se više ne sjećam ni o čemu se tačno radi ,ali se sjećam koliko mi je ostavila neki mučan utisak,kao nijedna druga...Baš loš osjećaj...
Nikad više ne bih poželjela da je ponovo pročitam...:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back