A ,,Gospoda i dame'' od Teri Pračeta?
Ja donela knjigu na posao da mi vreme brže prođe, nema nikog ovih letnjih dana...
Evo citat...
Bila je mračna noć. Nije to bila tama koja bi se mogla pripisati odsustvu mesečine i zvezda, nego ona koja izgleda kao da izvire odnekud - tako gusta i opiplji8va da ti se čini da možeš da zgrabiš vazduh rukom i iscediš noć iz njega.
BIla je to tama koja tera oce da preskaču plotove a pse da se sklupčaju u štenarama.
ALi vetar je bio topao i ne toliko jak koliko glasan - zavijao je šumom i jaukao u dimnjacima.
U ovakvoj noći, svako normalan bi navukao ćebe preko glave osećajući da postoje trenuci kada svet pripada nečemu drugom. Ujutru će sve opet pripadati ljudima; biće polomljenih grana, nekoliko odvaljenih crepova, ali biće ljudski. A dotle... glavu pod ćebe.
Ali jedan je čovek bio budan.
Džejson Og, kovač i potkivač, nmekoliko puta je izduvao mehove u svojoj kovačnici da bi bolje video i ponovo seo na nakovanj. Tu je uvek bilo toplo, bez obzira na vetar koji je zviždao pod strehama.
Sve je mogao da potkuje taj Džejson Og. Jednom su mu iz šale doneli mrava a on je presedeo celu noć sa lupom i nakovanjem napravljenim od glave čiode. Nrav je još uvek bio tu negde - ponekad je mogao da ga čuje kako klopara po podu.
Ali noćas... pa, noćas je, na neki način, došlo vreme da plati dug. Kovačnica je, naravno, bila njegova. Prenosila se s kolena na koleno. Ali bilo je tu još nečega osim cigala, nakovnja i gvožđa. Nije mogao da ga imenujem, ali znao je da je tu. Bila je to razlika između majstora - kovača i nekoga ko je savijanjem gvožđa u komlikovane oblike zarađivao za život. A to je nešto imalo nekakve veze sa gvožđem. I sa dopuštenjem da bude tako dobar u svom poslu. Neka vrsta pogodve.
Jednog dana, otac jga je poveo u stranu i objasnio mu šta će morati da radi u noćima kao što je ova.
Doći će vreme, rekao mu je, doći će vreme - a znaće to bez da mu iko kaže - kada će doći neko da mu se potkuje konj. Ugosti ga. Potkuj konja. Ne dozvoli da te sopsteni um prevari. I pokušaj da ne razmiišlja ni o čemu drugom osim o potkovicama.
Do sada se već prilično navikao na to.
Vetar se podigao, a odnekud je doplo cviljenje drveta koje se cepa.
Reza je zazvečala.
A onda se začulo kucanje. Jednom. Dvaput.
Džejson Og je podigao povez za oči i stavio ga. To je vrlo važno, rekao mu je otac. Sprečiće ti misli da odlutaju.
Otkljuao je vrata.
,,Bro veče, gosin'', reče on.
UŽASNA NOĆ.
Oseti je miris mokrog konja uvedenog u kovačnicu i čuo kloparanje kopita po kamenu.
,,Čaj se krčka na ognjištu a naša Drin je ispekla kolače. Eto ih u toj gegli na kojoj pišeUspmena iz Ank-Morporka''
HVALA LEPO. NADAM SE DA STE DOBRO.
,,Jesam, gosin. Već sam spremio potkovice. Ne bi' da vas zadržavam. Znam da ste... kako da kažem, jako zaposleni.''
Čuo je škljocavi zvuk koraka koji su se uputili ka staroj kuhinjskoj stolici rezervisanoj za mušterije, ili, bolje reći, njihove vlasnike..........