Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni su ljudi tu "Igraj igraj igraj" preporucivali kao najbolju njegovu, ali nisam je citala. Dopale su mi se mnogo "Juzno od granice, zapadno od sunca" i "Norveska suma", ali mi se isto toliko nije dopala "Sputnik ljubav", totalno mi je bila bezveze, uospte ne odgovara mom senzibilitetu. Sad mi se jaaaaaako cita ovaj "1Q84" ali cekam da izadje i treci deo i da imam nedelju dana odmora pa sve u cugu, jer sam cula da ne moze da se stane s njom.

sputnik ljubavi je i meni bila bzv totalno, okorela zemlja čuda mi je bila dobra, ali jedna takva mi je dovoljna
da, jedino što bih čitala je norveška šuma, kontam da je drugačija od navedenih

Ma moras da procitas draga, to ti je forumaska lektira! :D Svidece ti se, veruj nam :zag:

Heeeej, dobrodošla nazad!
Lepo je što si ponovo tu!

Kupila sam Francusku svitu na jednoj od prošlogodišnjih akcija i dosta očekujem od nje ( naročito posle posete Francuskoj, sve što ima veze, apsolutno me okupira).
Što se "udruženja i pite" tiče, obavezna je, kad me je već toliko okupirala na različite načine :)

jao ebala vas pita,sad moram i ja da je uzmem
ko je to napisao?
ja sam danas na rasprodaji kupila dve knjige,svaka po 1€ i moj put u pariz je spreman :D
(sex addict od tatiana potard,nisam je kupila zbog naslova,i druga je sleeping arrangements od madeleine wickham nadam se da znate ko je to :) )

jao ebala vas pita,sad moram i ja da je uzmem
ko je to napisao?
ja sam danas na rasprodaji kupila dve knjige,svaka po 1€ i moj put u pariz je spreman :D
(sex addict od tatiana potard,nisam je kupila zbog naslova,i druga je sleeping arrangements od madeleine wickham nadam se da znate ko je to :) )

Madeleine, iliti Sofi KInsela je ovde vise puta komentarisana, nekome se svidja nekom ne, kao i za vecinu drugih. Javi kakva je ta tvoja.
"Udruzenje ljubitelja knjiga i pite ljuskuse" od miloste zvana ULJKPLJ originalno se zove The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, a napisale su je Meri En Šafer (Mary Ann Shaffer) i Eni Barouz (Annie Barrows),

aha znaci da trazim pod anglofonskim autorima,hvala
kinselu ja volim da odmorim mozak pravo da ti kazem,mislim da niko i ne ocekuje od nje neku veliku pamet,meni je simpa ali nikad nece biti na mojoj listi must have

aha znaci da trazim pod anglofonskim autorima,hvala
kinselu ja volim da odmorim mozak pravo da ti kazem,mislim da niko i ne ocekuje od nje neku veliku pamet,meni je simpa ali nikad nece biti na mojoj listi must have

Da, da, one su Engleskinje. MIslim da su tetka (Safer) i sestricina (Barouz) ili tako nesto, u svakom slucaju starija i mladja. Ta Meri En je umrla od raka pre nego sto je definitivno zavrsila knjigu pa je ova druga zavrsila umesto nje, ali ne oseca se ta fora sa dva autora, vrlo je pitka, i topla i simpaticna. To je za mene pojam lepe knjige za opustanje i plazu.
A za Madlen/Sofi se slazem da je simpa ali ne must have, ja sam je iskljucivo citala iz biblioteke i to kad mi dodje, nekako mi uvek bilo zao para za nju, a i mnogo mi se ponavlja.

aha,jeste,htela sam kupoholicarku i bebu ali kosta 19€ :eek: pa sam odustala
vec nekoliko puta nalecem na majstora i margaritu i sve krenem pa odustanem,je l preporucujete (pretpostavljam da sam jedina koja nije procitala :lol: )

Devojke, danas sam porucila najdivnije knjige :zaljubljena: iz Kuce za Sunce!

Veoma sam uzbudjena, zeljno cekam paketic. :)

Porucila sam izbor iz srpske srednjovekovne knjizevnosti, knjiga je izdata 1911 godine.
To dodatno raspaljuje zar u meni. :) Citacu knjigu sto godina staru. :)
Nosi naziv "Iz stare srpske knjizevnosti" Milivoje M. Basic.

Sledeca u nizu je "Odabrane tragedije" Eshil, Sofokle (SKZ Beograd 1926).
Predgovor je napisao Veselin Cajkanovic.
Sadrzi tragedije - Vezani Prometej, Agamemnon, Car Edip, Antigona.
Sve sam ih svojevremeno obradjivala u okviru Anticke knjizevnosti, ali beskrajno se radujem svom primerku. :)

Odabrala sam jos "Knjizevne studije 1-2" Jovan Skerlic (SKZ Beograd, 1934).

Sadrzaj
Knjiga I, Sadrzaj: Srbija, njena kultura i njena knjizevnost, 1910; Laza K. Lazarević, 1906; Janko Veselinovic, 1907; Marko Miljanov, 1901; Humor i satira Branislava Nusica, 1907; Borisav Stankovic; Petar Kocic; Obnova nase rodoljubive poezije, 1908; Aleksa Santić, 1911; Steva Lukovic, 1903; Milan Rakic.

Knjiga II, Sadrzaj: Dogmaticna i impresionisticka kritika; ''Unistenje estetike'' i demokratizacija umentosti; Filoloski dogmaticari i knjizevni jezik; Prve srpske pozorisne predstave; Vasa Zivkovic; Milica Stojadinovic-Srpkinja; Jedna hrvatska romanticarka: Dragojla Jarneviceva; Stevan Sremac; Dr. Ljubomir Nedic; Bozidar Knezevic.

Upisujem predloge, pravim spiskove, citam, ali vi ste...no coment:)! Trenutno ne mogu da realizujem nista sa spiska, jer nisam zaposlena. Ali, pravim ga, uredno i jedva cekam da zapocnem krizanje spiska, u svakom smislu. Slabije stizem da citam, jer imam malu bebu, tako da grabim i od sna uzimam. Kada se spoje ova dva detalja, ovaj forum je za mene kao najbolji odmor i najveci uzitak.Hvala vam sto mi uljepsavate dane:).

Upisujem predloge, pravim spiskove, citam, ali vi ste...no coment:)! Trenutno ne mogu da realizujem nista sa spiska, jer nisam zaposlena. Ali, pravim ga, uredno i jedva cekam da zapocnem krizanje spiska, u svakom smislu. Slabije stizem da citam, jer imam malu bebu, tako da grabim i od sna uzimam. Kada se spoje ova dva detalja, ovaj forum je za mene kao najbolji odmor i najveci uzitak.Hvala vam sto mi uljepsavate dane:).

Lepo sto si nam se pridruzila. Vidis i sama da dosta nas ne stize uvek da cita jednakim obimom i brzinom ali lepo je druziti se. Uvek si dobrodosla kad ugrabis vremena :bye:

Majstora ljudi ili vole ili ne vole, nema sredine. I ovde nas ima iz oba tabora i pofajtamo se povremeno (Lamaaaaaar! :tiganj: ) :lol:
Ooovdeeee
smilie_girl_093.gif

smilie_girl_224.gif

:strika:

El da da smo sarmantne :flert:

PS. Drago mi je da si sa nama, i da ucestvujemo, makar na neki nacin, u ulepsavanju tvojih dana :zag:

Daklem, neverovatno je koliko nam se nekad poklapaju ukusu.
Meni su se Svece gore do kraja takodje mnogo svidele, ali mislim da je pitanje trenutka jer isto ima sporiji ritam i jako lep jezik pa trazi strpljenje vise nego neke savremenije knjige, bar se meni takod cinilo.
Jeste. Moglo bi se reci da nam se ovde svima ukusi preplicu, a sa mnogima i poprilicno poklapaju :heart:
Nego, htedoh ovo da kazem.
Primetila sam da kada sam :besna: (tj na ivici zivaca), da mi se tada cita ili laka literatura, ili ta neka starinska, iliti "sporovozna" sto bi ti rekla :D
Tako da meni vise strpljenja treba za savremene, nego za one malo starije knjige.

PS. Al me zeza internet veceras :evil:

Poslednja izmena:
Daaanceeee :cmok2::zag::cmok:
Samo da znas, k'o da sam te cula, upravo citam Sto od limunovog drveta :D
I svidja mi se :)

Sto od limunovog drveta je jedna od najboljih savremenih zbirki prica koje znam. Prvo, zato sto nema nijedne price koja mi se ne dopada. Drugo, zato sto je cvrsto vezana tematski, ali ne i po radnji,t ako d anije roman ali znas da nisu ni s konca i konopca skupljene price. I divna je i teska istovremeno a pisana na lak i pametan nacin, to je tesko postici. Samo ti uzivaj siva maco :)

ps. I nadala sam se da ces izvuci tasnice na Medin izazov :lol:

Jeste. Moglo bi se reci da nam se ovde svima ukusi preplicu, a sa mnogima i poprilicno poklapaju :heart:
Nego, htedoh ovo da kazem.
Primetila sam da kada sam :besna: (tj na ivici zivaca), da mi se tada cita ili laka literatura, ili ta neka starinska, iliti "sporovozna" sto bi ti rekla :D
Tako da meni vise strpljenja treba za savremene, nego za one malo starije knjige.

PS. Al me zeza internet veceras :evil:

Mozda je i meni tako sto se tice starinske i sporovozne literature. Evo u ovih poslednjih mesec dana ili koliko citala sam sve ono sto je starije ali razbija u dusu, sve vreme ti knedla u grlu: price Bore Stankovica (ko posle njih normalan ostaje, bez knedle, taj nije normalan, npr. "Uvela ruza" ili "U noci" - jedna od mojih omiljenih ikada), price Ive Andrica u zbirci Price o deci, Dereta objavila. Kakva divna slika decjeg ali u stvari odraslog mikrokosmosa, malih i velikih briga. Vidi se da je pisao neko ko nije imao decu, to je starmali pogled na svet, ali opet je tako tanano izveden da se takodje vidi da je pisao neko ko tako detaljno i pazljivo i pronicljivo gleda svet i ljude. Ali opet onaj problem sa knedlom, a jos jace izrazen u zbirci Zenske price, isto Dereta, e tu zbirku nisam zavrsila, nisam imala snage.
Sve te price sam citala i ranije, neke vise puta, u razlicitim fazama zivota ali sad sam, ko sto Lamar rece, bila na ivici zivaca pa pozelela ponovo nesto tako. I upropasti me nacisto...

e vala ako kod mene nemaju tu pitu:confused:
vuchem ovaj Sluchaj putokaza, prochitala sam vishe od pola...ne mogu brzo da je chitam jer moram da se skoncentrishem,a i ochekivala sam drugachiju knjigu...na mahove me zamara(da ne kazem smara, prejak mi je izraz),a li opet me vuche da chitam dalje:think:
planiram da je prochitam do ponedeljka i da onda odem sa spiskom u biblioteku:rtfm:
zelela bih Vremeplovchevu zenu, ULJKIPLJ i neshto lagano za neopterecivanje mozga:lol: moga bih neshto od A.Poter uzeti, svidela mi se ova shto sam prochitala

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back