Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad smo kod filmicnosti (ekranizacije) veoma je tesko da bude bolja od knjige. Ja sam sinoc odgledala film "Noc nad mocvarom" po romanu koji sam citala od Nore Roberts, ni prici...
Mozda dva najbolja ekranizovana dela koja sam gledala (bolja od samih kniga) su Citac, i Divne kosti..Da probam ovako Chitach je daleko daleko bolji film od knjige, a Divne kosti blizu, mada sam knjiga toliko pleni paznju, bolna je, nezaboravna, opominjuca:(

Svojom greskom sam uzela knjigu (iz Biblioteke) koju sam procitala pre nekoliko godina, ali se ne kajem. Guta se kao alva( i volim taj zanr, volim slikarstvo upravo zato sto ne umem da crtam) inace Lagunino izdanje, Zlatna lala (mozda je neko ostavio vec, neka ne zameri) 641. strana (ko je voelo "Bisernu mindjusu" zna o cemu pricam) : Umetnost, ljubav, muzika, politicke spletke, junaci, spijuni, lepota, nesreca i sreca, preplicu se. Pisac je akcenat stavio na slavnog slikara Jana Vernera, i nezaboravna slika slavnog slikara, koji ipak u mladoj umetnici, kcerci manje uspesnog slikara, nije uspeo da probudi ljubav koju je ostavila za sobom i kojoj ce se vratii, ali besmrtna slika Jana Vermera "Devojka sa bisernom mindjusom" upecatljiva i nezaboravna, kao i sedamnaesti vek, zlatno doba Rembranta i Vermera...Remek delo, citam kao da je prvi put:)

Poslednja izmena:
Sama knjizevnica kaze: "Nema dokaza da je Jan Vermer ikada imao nekog ucenika, ali uvodjenjem svoje junakinje u njegov atelje, zlela sam da iskazem licno postovanje prema lepoti i spokojstvu njegovih dela"...
11728_Rozalind_Lejker.jpg

Poslednja izmena:
pročitala igraj, igraj, igraj i ok je knjiga, nije za plažu definitivno, ali mi smeta i to što je ovo treća murakamijeva knjiga koju čitam i sve mu knjige previše liče jedna na drugu, likovi, tematika, opisi, paralele stvarnog i nestvarnog, ma sve se vrti, tako da ne verujem da ću ga dalje čitati

recepti za savršen brak, prava plažna knjiga, lagana, jednostavna, čita se za dva dana

počela treći sektor, ali me sačekala ludnica pa ne stižem da čitam

Uđem ti ja maločas u Lagunu, čisto da me želja mine, onako, k'o da ulazim u muzej. Ćaskam tako s prodavcem, opipavam knjige, sluđena što sam utripovala da je kraj akcije, 31. avgust, za par dana (šta je mesec dana gore dole u mojim godinama :zcepanje:) a ja dekintirana, kad uđe gospođa, traži knjigu za koju i ne zna da je na akciji. Nije mi trebalo mnogo da je ubedim da za malo više para uzme još jednu, ja ostale dve, i tako napravismo "četvorku", neplanirano. Msm, planirala sam ja, ali moj novčanik nije. :) Vratih se kući siromašnija za 500 kinti, ali bogatija za Moralni poremećaj i Noćne razgovore. :zaljubljena:

Super ti to Rado, odmah organizuješ.
A jaaaa, čitam temu, negde od prošlog leta i pišem novi spisak, potpuno sam se sludela... Stvarno ima svega i svačega... ali nekako najviše verujem stalnim forumušicama, nema šta koga drugog da pitam. Idem na more u sledeću subotu, do tada ću da obezbedim sebi 4-5 knjiga.

Mile moje i drage drage drugarice forumasice! Najpre veeeeeeeeeliki:cmok::zag::cmok2::heart: i svi izrazi neznosti koje mozete da zamislite zato sto ste toliko divne i mislite na mene.
Ja sam nesto bila apaticna i u daunu i nisam bila za komunikaciju, teska i sebi i drugima. Ali sad cu gledati da se opet vratim u normalu pa da vam se pridruzim u komentarisanju.
Pravi dokaz moje apatije je da me nijedna knjiga nije drzala! To nisam dozivela nikad, ali eto, valjda za sve postoji prvi put.
Pocinjala sam svasta, i tralalajke na moj nacin (kao duhovite, pa epsku fantastiku za odmor mozga, pa trilere i svasta nesto) ali nije vredelo.
Jedino sto sam lepo i sa gustom procitala je Puls mog omiljenog Dzulijana Barnsa (Geopoetika) ali on mi je jedan od najomiljenijih pisaca na svetu i za njega sam uvek raspolozena. Ostalo, mrtvo more. Iako sam kupovala a i donosila iz biblioteke.
Sad cu malo da se vratim po temi da iskomentarisem koliko mi vreme bude dozvolilo pa cu kasnije da pisem sta sam kupovala i uzimala iz biblio :)
:manikir:

pročitala igraj, igraj, igraj i ok je knjiga, nije za plažu definitivno, ali mi smeta i to što je ovo treća murakamijeva knjiga koju čitam i sve mu knjige previše liče jedna na drugu, likovi, tematika, opisi, paralele stvarnog i nestvarnog, ma sve se vrti, tako da ne verujem da ću ga dalje čitati

Meni su ljudi tu "Igraj igraj igraj" preporucivali kao najbolju njegovu, ali nisam je citala. Dopale su mi se mnogo "Juzno od granice, zapadno od sunca" i "Norveska suma", ali mi se isto toliko nije dopala "Sputnik ljubav", totalno mi je bila bezveze, uospte ne odgovara mom senzibilitetu. Sad mi se jaaaaaako cita ovaj "1Q84" ali cekam da izadje i treci deo i da imam nedelju dana odmora pa sve u cugu, jer sam cula da ne moze da se stane s njom.

Ma, da, ja od silnog organizovanja najmanje stignem da čitam. :) Idem po podne na produženi vikend, biće pecanja i čitanja, nadam se. :)

Nema veze Rale. Svaka postena knjigoholicarka zna da je najpre od sustinskog znacaja da se knjiga ima, zlu ne trebalo, mozda ti se bas tada cita a nema je u knjizari, pa tek onda sve ostalo dodje na red, mislim vreme za citanje i takve sitnice :)

Draga Dano, baš si nam nedostajala.... a ja u mom pregledu teme baš naišla na tvoje postove, pa napravila spisčinu i to posebno sa naznakama "dana-laguna", "dana-mono i manjana", "dana-čarobna knjiga", nisam još stigla do kraja..... tek sam tamo oko sajma knjiga, a tu se puno pisalo ....

Poslednja izmena:
Daaaanoooo! Dobrodošla! :zag:

Barns je zaista super pisac, prošle nedelje sam pročitala Troje. :zaljubljena:

Nastavi sa "Ljubav, itd" ako je nemas, Geopoetika je sad i nju ponovo objavila. To su isti likovi, slicna atmosfera, samo 10 godina kasnije. Lepo je videti ih ponovo, kao stare prijatelje.
Jao bre, obozavam tu "Troje", jedna od najomiljenijih knjiga i prva njegova koju sam procitala - odmah mi je postao miljenik :D Padam da ne ironicne, duhovite, pametne Engleze, sta cu...

Meni su ljudi tu "Igraj igraj igraj" preporucivali kao najbolju njegovu, ali nisam je citala. Dopale su mi se mnogo "Juzno od granice, zapadno od sunca" i "Norveska suma", ali mi se isto toliko nije dopala "Sputnik ljubav", totalno mi je bila bezveze, uospte ne odgovara mom senzibilitetu. Sad mi se jaaaaaako cita ovaj "1Q84" ali cekam da izadje i treci deo i da imam nedelju dana odmora pa sve u cugu, jer sam cula da ne moze da se stane s njom.

Meni se nije dopala Kad padne noć, i ništa više neću njegovo da čitam. Čak sam i ovo prodala na Limundu. :rumenko:

Draga Dano, baš sam nam nedostajala.... a ja u mom pregledu teme baš naišla na tvoje postove, pa napravila spisčinu i to posebno sa naznakama "dana-laguna", "dana-mono i manjana", "dana-čarobna knjiga", nisam još stigla do kraja..... tek sam tamo oko sajma knjiga, a tu se puno pisalo ....

Jaoooo super! Imam svoju fijoku :D Samo pitaj sta treba, sad cu biti tu. Narocito su od takticne vaznosti te pripreme knjiga za odmor, tad najvise imas vremena, treba ubosti :)
E toliko mi je lepo sto se opet pisemo da se evo sve vreme kezim dok kuckam :D

Meni se nije dopala Kad padne noć, i ništa više neću njegovo da čitam. Čak sam i ovo prodala na Limundu. :rumenko:

Hmmmm... ta mu jeste prosecna, ali po atmosferi ume da bude dobar pokazatelj njegovih tema i pristupa. Ako ti nije legla, ne vredi da mu se vracas. E u stvari, osim "Norveskoj sumi". TO je moja mama citala prvo, a ona ima slican ukus kao ti, i mnogo joj se dopala (ja sam bila iznenadjena, nisam mislila da je MUrakamijevski tip).

E a kad smo kod Barnsa, moram da napisem za taj Puls, zasto mi se svideo toliko. To je zbirka prica koje su potpuno razlicite, ali mi se 80% veoma dopalo. Najvise 4 donekle vezane "epizode" koje se zovu "Kod Fila i Dzoane" i date su u potpunosti u dijalogu, kao bukvalni transkript druzenja tri bracna para koji se vidi se godinama i dobro poznaju, a okupljaju se je l' te kod Fila i Dzoane, i pricaju o svemu i svacemu, ali skroz onako ljudski - zezaju se na svoj i tudji racun, komentarisu politiku i traceve, ogovaraju, iznose svoje strahove, preispitivanja... Ma fenomenalno. Kao da je neko ukljucio kamericu.E taman da su te cetiri price sve sto valja u knjizi vredele bi cele knjige.
A ima i drugih predivnih - o usamljenosti coveka kome umre zena posle mnogo godina braka (i Barnsu je mislim prosle ili pretprosle godine umrla zena), o starenju, o odnosima roditelje i dece, o upoznavanju i trazenju "pravog" partnera, ma svasta. Duhovit je i dalje (narocito sam se sa tim Kod Fila i Dzoane, glasno smejala) ali je i mnogo ozbiljniji nego u "Troje" i tematika i humor su mu priguseniji. Ugusih sad, ali mnogo ga volim, sta cu...
Bi i Lamar i ostale koje uzimate iz biblioteka, moracete malo da cekate da dodje u biblioteke, doduse...

E baš super, volim kad knjigu čitam po vašoj preporuci, a Danin ukus mi definitivno odgovara. Svaka čast Lamar za memoriju:ok:.

A što se tiče nejavljanja, pomno vas pratim, obilazimo rodbinu pa kako vidim kompjuter dohvatim ga, nego nisam ništa čitala, sad ću ja to kad se vratim kući pa u svoj kutak, knjiga u ruke i uživancija.

Jeste, ja sam preporucivala "Francusku svitu", bila mi je odlicna, ali je sporovozna i drugacije se nekako cita, ne umem da objasnim. Dobro je da si je uzela iz biblioteke, da mozes da odustanes. Ali do danas ostaje najbolja knjiga te tematike koju sam citala, a volim i interesuje me taj period Francuske (tridesete godine i pocetak rata) i dosta sam citala.
Ostale su takodje super super. Nauzivaces se s lepim knjigama :)

Lamar :kiss: mi dodje potparol :D

Ja ubacila u petu brzinu sto se tice citanja.
Zavrsila Nevidljivi grad,naravno knjiga sa Lagunine akcije i nije mi nesto.Sve mi nekako nedoreceno.
Iz biblioteke sam uzela Medicijevu zirafu cini mi se da sam ovde procitala preporuke.

Ta Medicijeva zirafa mi je takodje jedna od omiljenih knjiga sto se tice ne-beletristike. Pitka je i cita se kao roman, kao price, a jako je zanimljiva i informativna. Ima sad da se kupi u Vulkanima za tipa 300 dindzi, a vredi znatno vise. Koga svrbe pare u novcaniku ovo bi bilo pametno ulaganje :)
Javi utiske!

Svece gore do kraja - Sandor Marai, Narodna knjiga,170 str.

Edicija - Antologija svetske knjizevnosti. Kakav uzitak. Lepe korice, krupna slova, kvalitetan papir (zuti, ali meni je to sporedno)… Oprema, s’ obzirom da je Narodna knjiga u pitanju, odlicna. I ne samo to, nego i prevod, lektura, bez stamparskih gresaka (tek po neka, ne mogu oni bas bez i jedne)… Izuzetak u Narodnoj knjizi definitivno.

I onda ono najbitnije. Sam roman. Meni je bas legao. Starinska prica, vreme desavanja oko I i II sv. rata, prijateljsvo, ljubav, izdaja, prevara, vernost, secanje na sve to… Secanje dva starca posle niza godina.
Eto. Bila mi je Odlicna. Od ovog pisca cu uzeti svakao jos nesto.

Tri knjige od kojih sam prethodno odustala:

1.Sena - Nil Dzordan, inace dobitnik Gardijanove nagrade za prozu. Ali ja jednostavno nisam imala zivaca. Bas to. Nervirala me je knjiga i odustala sam.

2.Kako Bog zapoveda - Nikolo Amaniti. Od njega mi se jako dopala svojevremeno Dolazim po tebe…, Nova godina onako, a ovu ne mogu da citam. Ne ide mi ta socijala, nesrecno i cudno detinjstvo, i ti uvrnuti likovi… Ne ide mi to u ovom trenutku.

3.Alijas Grejs – Margaret Atvud. Ma, tema me nevidjeno odbija. I to sto se u romanu preplicu istina, i ono sto se samo pretpostavlja da je bilo istina. Onda ta sitna, sicusna, majusna slovca, kao najmanje bubice… ma nervira me. Ne mogu. Odlucila sam da od Atvudove uzmem jos (pored Slepog ubice kog sam procitala), dakle da uzmem jos Moralni poremecaj. Mislim da ce ona da me okupira.

Eto. Verovatno gresim u vezi sve tri knjige, mislim da su sve tri vredne na svoj nacin, ali eto nemam zivce trenutno za njih. Odlepila sam valjda, sta li?

Daklem, neverovatno je koliko nam se nekad poklapaju ukusu.
Meni su se Svece gore do kraja takodje mnogo svidele, ali mislim da je pitanje trenutka jer isto ima sporiji ritam i jako lep jezik pa trazi strpljenje vise nego neke savremenije knjige, bar se meni takod cinilo.

Senu sam procitala iz biblioteke i mogla sam da zivim i bez njega, mada mi nije bila odvratna, vise nekako bezlicna, nista posebno iliti trt :lol:
Amanitija sam citala "Ne bojim se" i "Novu godinu" i obe su mi bile ok ali nista spektakularno, tako da nisam ba crkla da mu se vracam. Mozda je trebalo s necim drugim da krecem ali ovo je bilo na raspolaganju :)
A "Alijas Grejs" cu svakako procitati, jako me privlaci, ali je sve ostavljam za neko drugo vreme, upravo zbog tih slova. Medjutim, nemoj da ocekujes da ce ti "MOralni poremecaj" drzati paznju, tj. da ce to drzanje paznje biti razlog da je procitas u cugu, jer nije taj tip knjige, mada je lepa.
Tebi je dosao neki period kao meni, tesko nam ugoditi :)

Mene je naslov izludjivao i stalno sam se pitala kakve veze ima udruženje ljubitelja knjige i pita ljusukuša (za koju nisam ni znala šta je - naknadno sam saznala da je to pita od ljuski od krompira). Ali baš zbog toga sam ga zapamila.I onda je neko ovde pomenuo da je baš lepa priča. I sećam se da je takodje pominjano da odiše toplinom,pa sam nekako olabavila prema njoj i volela bih da je pročitam...

Ma moras da procitas draga, to ti je forumaska lektira! :D Svidece ti se, veruj nam :zag:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back