Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja dosla s posla, ruckala i sad srecna i najedena spremna sam da kuckam po pitanju kupovine knjige na sajmu :) Samo unapred da kazem da 1. poslednjih nekoliko meseci pred sajam svake godine brizljivo pravim spiskove i stedim pare 2. nikad nemam dovoljno para za sve sto hocu 3. vrlo cesto zavrsim sa necim sto bas i necu preterano ali me povuce kupoholizam
Ove godine sam mnogo vise para dala na ne-beletristiku, uglavnom istorijske knjige, nego na beletristiku, najvise zato sto mnogo toga uzmem iz biblioteke a nisam sigurna da sigurno zavredjuje da se nadje u mojoj biblioteci. Ali ako je nesto jeftino onda uzmem (to po pitanju onog kupoholizma). E ovako:
- Vizantija. Istorija i civilizacija, Zan-Klod Sene i Bernar Flizen (Clio). Slaba sam na Vizantiju. Padam i na njenu istoriju i kulturu a ova knjiga je u stvari spoj dve najznacanije studije o Vizantiji (uz "VIzantiju" Misela Kaplana). Prva polovina knjige se bavi istorijom a druga vizantijskom civilizacijom.
- Carigrad, price sa Bosfora i KOnstantin Veliki, obe je napisao Radivoj Radic a objavila Evoluta. A RR je nas najpoznatiji vizantolog i zaista je svetska faca. Ja ga "znam" po tekstovima u "Politikinom Zabavniku" koje citam bez daha. Pise kao knjizevnik, zanimljivo, ume da uputi i poneku duhovitu opasku, a sve je ipak sasvim naucno utemeljeno sa gomilom nekih interesantnih izvora da se covek pita gde je sve to nasao.
- Galad, Merilin Robinson (Carobna knjiga). Kao sto rekoh negde gore, dobila Pulicerovu nagradu i gomilu finih kritika, kaze direktor Carobne knjige da im je najkvalitetnija od novih naslova ove godine pa cemo videti. Zelela sam jos neke dve njihove knjige ali nemadoh para na kraju za sve.
Zensko zavestanje, Karol Martinez (Odiseja). Prica o zenama iz nekoliko generacija jedne spansko-francuske porodice sa severa Spanije. Deluje je veoma zanimljivo, videcemo.
LEto, Tuve Janson (Odiseja). Tuve Janson je Finkinja koja je autorka onog serijala stripova i crtaca o Muminima (evo za one koji to nisu videli:
Mnogo je slatko, narocito za one koji imaju sitnu decu). Elem, ova knjiga je jedna od najpopularnijih skandinavskih knjiga ikada, bukvalno je tamo legendarna. To mi je rekla drugarica koja je nekoliko godina zivela u Svedskoj. Prosto sam morala da je uzmem, narocito sto imam poverenja u izdavacku politiku Odiseje.
Zivoti devojaka i zena, Alis Manro (Agora). Ovo joj je prvi roman a jedna je, uz Atvudovu, od najboljih kanadskih pisaca ikada. Poznata je po pricama pre svega, za nekoliko zbirki je dobila Pulicera, cesto se pominje i kao kandidat za Nobela (ne znam koliko provereno ali dobro). Zelela sam da procitam nesto njeno, a ovaj roman je izasao za sajam, kritike na netu su bile sjajne pa sam uzela.
Lucke vesti, Eni Pru (Agora). Najnovija knjiga Eni Pru koja me je odusevila prethodnom zbirkom prica koju je objavila Agora - "Potaman". To sam, cini mi se, pisala. Fenomenalno pise, prosto te oduva svakom pricom.
Tesla, portret medju maskama, Vladimir Pistalo (Agora). Dugo sam se odupirala ovoj knjizi, nesto mi je bilo dosta Tesle, ali sam u skorije vreme od nekoliko ljudi kojima verujem cula zaista dobra, argumentovana objasnjenja zasto je knjiga odlicna (po njihovom misljenju), pa sam prelomila.
Zlatna beleznica, Doris Lesing (Agora). Rekoh u prethodnom postu, da se ne ponavljam.
Likovi i price iz srpskog srednjeg veka, Dusko Lopandic (Dereta). Posluziti svome dragom otecestvu. Iz istorije diplomatije Srbije 1804-1914, Dusko Lopandic (Sluzbeni glasnik). Za Duska Lopandica vazi sve isto sto i za Radivoja Radica, po pitanju stila, strucnosti (doktorirao je na Sorboni), pa cak i "Zabavnika". Jedan od mojih apsolutnih heroja. A pise kao da veze pricu, a mnogo je divnih podataka i zakljucaka.
Recnik zaljubljenika u Latinsku Ameriku, Mario Vargas Ljosa (Sluzbeni glasnik). Racunala sam, romane cu uzimati iz biblioteke (ako ikad stignem na red za njih, no vidim da su u hali 4 svi antikvari uradili domaci po pitanju M.V.Lj:) Ovde su izlozeni razliciti pojmovi koji su u vezi s Latinskom Amerikom, bilo da je u pitanju Amazona ili Ce Gevara, pa je i sama tema zanimljiva,a i zanimalo me je kako joj je pristupio i obradio je.
Zena u istoriji Evrope, Gizela Bok (Clio). Godinama mi se vuce po spisku zelja a ove godine je bila zaista na velikom snizenju i zgrabih bukvalno pretposlednji primerak.
Put u jednom pravcu, Didje van Kovlar, Nevolje, Dzejms Gordon Farel i Dvoje, Iris Hanika. Sve tri knjige objavila Mono i Manjana. Svake godine kod njih kupim bukvalno sve sto je novo a da nije triler (njih, kad ih se bas pozelim, citam iz biblioteke) jer im je urednica bila neverovatna. Sad sam cula da vise nije u kuci tako da sam zarad dobrih starih vremena odabrala tri naslova koja su mi ulivala najvise poverenja pa cu videti da li cu i dalje nastaviti da tako nekriticno uzimam naslove ili cu vise razmisljati.
Vucje leglo, Hilari Mantel (Mladinska knjiga). Proslogodisnja Bukerova nagrada. Prosto sam morala da uzmem ovaj roman. Dobitna kombinacija za mene je to sto se roman dogadja u Engleskoj za vreme Henrija VIII, a reklo bi se da je i dobar pisac. Videcu...
Institut za podesavanje vremena, Ahmet Hamdi Tanpinar (Dereta). Kazu mozda najznacajniji turski roman ikada, vidim preveden je i na engleski (sto je mozda jedino tursko, pored Pamuka, sto je prevedeno na engleski), lici na neke nase pisce za pocetak po stilu i interesovanjima. Prosto sam morala da kupim da vidim kakva je. Interesuju me knjizevnosti zemalja koje se manje prevode. U tom smislu sam uzela i romane: Tranzit, pisca Abdurahmana Vaberija iz Dzibutija (kad bih ja procitala nesto iz Dzibutija! Jedva sam se setila gde je u Africi ta zemlja!), Ja i Kaminski, nemackog pisca Danijela Kelmana (njega je posle objavila Dereta sa "Premeravanjem sveta") i tri irske knjige: Pegavi ljudi, Huga Hamiltona, Hotel Finbar, zbirka prica savremenih irskih autora i Zensko vece u hotelu Finbar, isto to samo autorke. Sve ove knjige je objavio Clio i mislim da je svaka bila 130 din.
Plus kod Clia dve da kazemo strucne: Postkultura Jelene Djordjevic i Osnovi kulturne istoriej Pitera Berka.
E da, da ne zaboravim i Prognana bica i Vile i zmajeve sa ilustracijom glavnog ilustratora Ivice Stevanovica, tako da sam i zbog toga bila mnogo srecna :)

Proscavajte ako sam udavila, necu vise, casna pionirska :D

- Carigrad, price sa Bosfora i KOnstantin Veliki, obe je napisao Radivoj Radic a objavila Evoluta. A RR je nas najpoznatiji vizantolog i zaista je svetska faca. Ja ga "znam" po tekstovima u "Politikinom Zabavniku" koje citam bez daha. Pise kao knjizevnik, zanimljivo, ume da uputi i poneku duhovitu opasku, a sve je ipak sasvim naucno utemeljeno sa gomilom nekih interesantnih izvora da se covek pita gde je sve to nasao.
...............................

E da, da ne zaboravim i Prognana bica i Vile i zmajeve sa ilustracijom glavnog ilustratora Ivice Stevanovica, tako da sam i zbog toga bila mnogo srecna :)

Za čika-Radeta imaš bonu od mene, ovoooooliku :D Čim me puste da ti dam :besan2:
Pored toga što je naš najveći živi vizantolog, važi za najgotivnijeg profesora na Filozofskom fakultetu.
To što godinama piše za Politikin zabavnik je meni posebna preporuka - sve nešto kontam da ne može svakakav namćor da piše za zabavnik :D

Elem, još jedan razlog zbog kojeg ga posebno cenim je to što je za popularizaciju nauke uradio više nego mnoge njegove kolege zajedno. Upravo to o čemu pišeš, lagani, neopterećujuć stil, zavodljiv, a opet stručan i argumentovan.

Imam njegove "Vizantija - Purpur i pergament" i "Carigrad - Priče sa Bosfora", Konstantina sam ovog puta preskočila, jer imam dosta literature o njemu, ali uzeću je jednom, sigurno.
.......
Da, Clio ima zaista respekta vrednu ediciju, sa njom se ne može pogrešiti. Ja već par godina unazad tražim njihovu "Istoriju Osmanskog carstva", ali nikako da je reizdaju :(
.......
A što se Prognanih bića tiče, imaš na jednoj od prethodnih strana opisan moj susret sa Prognanim bićima....isto me je usrećila više nego bilo šta drugo :D

Lepo si se ti istrošila, svaka čast :ok:

Poslednja izmena:
Za čika-Radeta imaš bonu od mene, ovoooooliku :D Čim me puste da ti dam :besan2:
Pored toga što je naš najveći živi vizantolog, važi za najgotivnijeg profesora na Filozofskom fakultetu.
To što godinama piše za Politikin zabavnik je meni posebna preporuka - sve nešto kontam da ne može svakakav namćor da piše za zabavnik :D

Elem, još jedan razlog zbog kojeg ga posebno cenim je to što je za popularizaciju nauke uradio više nego mnoge njegove kolege zajedno. Upravo to o čemu pišeš, lagani, neopterećujuć stil, zavodljiv, a opet stručan i argumentovan.

Imam njegove "Vizantija - Purpur i pergament" i "Carigrad - Priče sa Bosfora", Konstantina sam ovog puta preskočila, jer imam dosta literature o njemu, ali uzeću je jednom, sigurno.
.......
Da, Clio ima zaista respekta vrednu ediciju, sa njom se ne može pogrešiti. Ja već par godina unazad tražim njihovu "Istoriju Osmanskog carstva", ali nikako da je reizdaju :(
.......
A što se Prognanih bića tiče, imaš na jednoj od prethodnih strana opisan moj susret sa Prognanim bićima....isto me je usrećila više nego bilo šta drugo :D

Jos mi je milije da citam Radica sad kad cujem da je tako gotivan lik i uzivo.
Na tebe sam mislila kad sam pisala to za Prognana bica no sam ih ja pazarila dan ranije jer je bio gost i kod mene na standu ;)
A za trosidbu, sta cu - Sajam je jednom godisnje a sad ide post po pitanju kupovine knjiga. Do decembra kad krecem u prednovogodisnje haranje Geopoetike i Clia starih izdanja. Kad je ta "Istorija Osmanskog carstva" poslednji put bila objavljena? Mogu da pitam za to reizdanje, sad sam se utalila s narodom u Cliu ;)

Hvala Dano!
Sto se mene tice tvoje spiskove shvatam kao preporuke za citanje.
Jer ja sam samo obican citalac, a ti si koliko razumem (kao i jos neki ovde), profesionalno ili tako nekako vezana za knjige.
E pa takvi meni trebaju. Da ne tapkam u mraku i ne uzimam iz biblioteke neke gluposti koje samo bez veze dovlacim kuci pa ih posle vracam. Poslednji primer: "Vezilja". Otkud znam sta me navelo da je uzmem. :think: Valjda nije bilo nekog izbora.
U svakom slucaju volim ove pionirske preporuke, jer to znaci da su mi generacijski bliski preporucioci :D

Hvala Dano!
Sto se mene tice tvoje spiskove shvatam kao preporuke za citanje.
Jer ja sam samo obican citalac, a ti si koliko razumem (kao i jos neki ovde), profesionalno ili tako nekako vezana za knjige.
E pa takvi meni trebaju. Da ne tapkam u mraku i ne uzimam iz biblioteke neke gluposti koje samo bez veze dovlacim kuci pa ih posle vracam. Poslednji primer: "Vezilja". Otkud znam sta me navelo da je uzmem. :think: Valjda nije bilo nekog izbora.
U svakom slucaju volim ove pionirske preporuke, jer to znaci da su mi generacijski bliski preporucioci :D

Nista od tih koje sam kupila nisam citala, uglavnom sam se rukovodila preporukama ljudi ciji knjizevni ukus cenim i kritikama iz stranih novina s kojima ne moram da se slozim (uglavnom se slazem recimo s Gardijanom ali mi se desi nekad da nam se dibidus razilaze misljenja, tako da to nije pravilo). Vecinu beletristike kupim zato sto mi se eto bas bas u tom trenutku cita, a kako one mogu da citam 100 knjiga istovremeno neke posle cekaju po vise od godinu dana da nadjem vremena i intreesovanja za njih. Tako ti je to. Tako biram i iz biblioteke. Milion puta mi se desilo da uzmem neku knjigu samo zato sto mi se nesto potpuno periferno dopalo, kako mi lezi u ruci, miris stranica, font ili prosto zato sto je skroz nova. Svako ima svoje bubice...
Ali cu svakako okaciti ovde svoje misljenje za svaku novu knjigu koju procitam. I ja mnogo volim da citam tudje preporuke i misljenja, makar nam se ona razmimoilazila.
A u izdavackoj kuci radim igrom slucaja, i to na odredjeno i to zato sto mi je lepo tu, a ne zato sto imam formalne kvalifikacije. Prosto je bio sticaj srecnih okolnosti...

E, sećam se da njene cifre bile jake dok je još izdavala Narodna knjiga. A i broj stranica.
Sećam se da sam na početku mislila "U, ko zna šta je ovo kad ovoliko košta", kad sam videla da je laganica.....nikad mi to nije bilo jasno.

A ja bih volela da radim u biblioteci!
Ma koliko to mozda dosadno zvucalo :)

Takodje :D

Danas sam platila clanarinu za ovu godinu, kosta koliko i knjiga Marijane Kiz :lol:
Njene knjige definitivno ne vrede toliko

Inace tek sam danas saznala da na jedan karton mogu da uzmem 10 knjiga i odusevila se ko kuce :lol: ( ja imam porodicnu clanarinu)
Ko zna od kad je to, nikad mi nije palo na pamet da pitam.
Donela sam kuci samo 8

E, sećam se da njene cifre bile jake dok je još izdavala Narodna knjiga. A i broj stranica.
Sećam se da sam na početku mislila "U, ko zna šta je ovo kad ovoliko košta", kad sam videla da je laganica.....nikad mi to nije bilo jasno.

Da znas. Ja volim da procitam chick-lit s vremena na vreme, narocito ako je zaista duhovito pa se lepo odmorim, ali nikad nesto nisam bila toliko siroke ruke da ih kupim. Uglavnom uzmem iz biblioteke. Ali sad i tu ima zaista mnogo gluposti - totalno amaterski napisano, nimalo duha, nijednom se ne nasmejem pa samo psujem sebe dok citam sto sam tako opsesivna da moram da zavrsim skoro svaku knjigu. Ali ima i finih stvarcica. Ta Marijana Kiz me je odbijala samo zato sto eto, kao kad je ova knjiga u pitanju, prosto ne mogu da zamislim da citam 800 strana o potrazi za pravim. Mada, kad malo bolje razmislim, citam i po 1000 strana jednako glupe fantastike ali sta ces, svako je ludak na svoj nacin :D
Mirka, jesi ti citala nesto njeno lepo pa si joj se zato sad ponadala?

Takodje :D
Inace tek sam danas saznala da na jedan karton mogu da uzmem 10 knjiga i odusevila se ko kuce :lol: ( ja imam porodicnu clanarinu)
Ko zna od kad je to, nikad mi nije palo na pamet da pitam.
Donela sam kuci samo 8

Joj, to je vrlo nezgodno! Ja se tako zaletim pa uzmem tih 8 ili 10 pa posle ne mogu da stignem da procitam a sve mi se cita pa produzavam rok pa ludilo! Ta biblioteka mi je kao da udjem u besplatnu prodavnicu slatkisa - ima svasta lepo sto volim a smem da jedem koliko god mi se svidi za male pare - sreca sreca radost :klap:

Joj, to je vrlo nezgodno! Ja se tako zaletim pa uzmem tih 8 ili 10 pa posle ne mogu da stignem da procitam a sve mi se cita pa produzavam rok pa ludilo! Ta biblioteka mi je kao da udjem u besplatnu prodavnicu slatkisa - ima svasta lepo sto volim a smem da jedem koliko god mi se svidi za male pare - sreca sreca radost :klap:

E bas tako :D Od reci do reci

Poludela sam danas kad sam saznala da su u Bg išle dve intelektualke, jedna pravnica a druga profesor, besplatno, a nisu kupile ništa na sajmu. Ali su zato popile kafu na Slaviji.:eek:
Ono što mi je ipak povratilo raspoloženje je da je knjiga nedelje u Laguni Crveni šator, koju dugo priželjkujem.:lol:

Za ovo prvo,nemam reci...:dash:
Jos jedna preporuka za Crveni sator
Ja dobila od dragog pre neku godinu.:heart:

.......
.......

Da upadnem i ja malo sa hvalom za Radica.
Za njega kazu da je najveci gospodin covek na Filozofskom i da je super prema studentima. On je car- tako kaze njegova studentkinja.
Inace ja zavrsio Masinac, shvatio da to nije za njega i upisao istoriju koju je zavrsio u roku:) I postao profesor.

Ja sam inace dobila malopre na citanje Kao na nebu- Najl Vilijams.
Jel neko citao?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back