Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo jedan korak od sna, Olaf Olafson, Samizdat B92, 280 str. u originalu One Station Away. Zašto naši izdavači kol'ko tol'ko zanimljive naslove prevedu nekim tako bezličnim kao što je ovaj. https://www.samizdatb92.rs/a3b64890...748/Samo-jedan-korak-od-sna.aspx#.YIfl7NUzaHs
Sa Olafsonom sam se prvi put srela u romanu Restauracija i potpuno oduševila. Posle sam čitala i Iskupljenje (kog sam se prisetila tek kad sam pretražila temu) i Dan zaljubljenih, kog naslova se sećam, ali pripovedaka baš i ne.
Sa ovim romanom sam se mučila na početku. Ne toliko što ima tri dela Magnusovog života o kojima paralelno piše, nego što mi nije bio dovoljno zanimljiv. Ali kad sam uhvatila ritam, prilično me je zainteresovao i dopao mi se.
Magnus je naučnik, neurolog koji se bavi proučavanjem moždanih aktivnosti ljudi u komi. Ima komplikovan odnos sa roditeljima, majkom koja nije uspela da ostvari karijeru pijanistkinje i ocem koji joj to omogućava u njenim sedamdesetim, ali uvek uz neko muvanje i prevare. Magnusova velika ljubav, igračica Malena, Argentinka, umrla je i on se teško i sporo oporavlja od tog gubitka.
Potpuno se posvetio pacijentkinji u komi i uveren je da je uspostavio kontakt s njom, valjda iz potrebe da mu bar nešto bude uspešno u životu, ali kad i ona umire, on uzima odstutvo i odlazi na selo.
Ima tu očaja, beznađa, teških unutrašnjih borbi i teških odnosa sa drugim ljudima, ali nije bez nade i nekakvih očekivanja. Makar jednostavnog života i jednog dana poziva koleginici Simon koja je otišla sa klinike.

I ja sam, a ko je Esterka? :D
Mislila sam da se mozda secas clanice Esterita, dugo je bila u Biblioteci, bas je dosta citala i cesto imala dobre preporuke..
Bila je ovde deo ekipe..
А ја сад случајно нашао фотографију на којој су гђа Биља, Естерита и Ламар! У крупном плану. :)

Poslednja izmena:
@quentin i ostali dijasporci:
Ez_NC3zUYAU7po2.jpg

Osam planina, Paolo Konjeti, Laguna, 234 str.
Meni je ovaj roman mnogo prijao. Primetila sam da što sam starija, imam veću potrebu da odem u prirodu. Na žalost to jako retko činim, pa mi nekako ovakve knjige dođu kao neka vrsta zamene za pravu prirodu. Sve se dešava u planinama, a ono malo u gradu je na štetu grada koji je prljav, bučan, vreo...
Složila bih se sa Lamar i Del Pierom koji su je ocenili sa 8/10, odn. 4/5. Nije vrhunska, ali sasvim zadovoljavajuća. Dovoljno zanimljiva, da je ne razvučem, a dovoljno spora da uživam. Taman kako treba, što se tiče ritma knjige. Malo su mi neke situacije naivne, ali dobro, to je ipak roman.

Znate li mozda gdje bih moglaa da je skinet na netu besplatno......
Ili ako imate dobru volju, ukoliko imate e-verziju, da podijelite sa nama?

Gde je Del Piero?
Citavu se vecnost ne javlja, a cita obicno dobre knjige.

Tu sam, čitam temu... utanjio sam sa čitanjem pa se slabo javljam.
Ja sam preporučio zimus Zulejhu, ali si ti radije odabrala da je preporuka došla od neke drugarice sa teme :D

Posle toga čitao Pijanistu i Godine vrana od Kovačevića... za koju mislim da bi ti legla možda.
Poslednje što sam čitao su Priče od Dikensa i baš su mi se dopale.

Tu sam, čitam temu... utanjio sam sa čitanjem pa se slabo javljam.
Ja sam preporučio zimus Zulejhu, ali si ti radije odabrala da je preporuka došla od neke drugarice sa teme :D

Posle toga čitao Pijanistu i Godine vrana od Kovačevića... za koju mislim da bi ti legla možda.
Poslednje što sam čitao su Priče od Dikensa i baš su mi se dopale.
Ja sam mislila da se ne javljas jer si dobio i treceg sina:)
pa nemas vremena. Zulejha mi ne izlazi iz glave, a sad je i moj
muz cita i posle svakih 50 procitanih stranica razglabamo o dogodovostinama.
Godine vrana sam upisala u tefter pa cu je u junu i kupiti.

Па она изјавила да не чита историјске романе.:roll:
Istorija
Jutros citam neki intervju sa jednom poljskom istoricarkom,
a tema je istorija i kako Nemacka odbija da se uopste i bavi
i pominje Poljsku u kontekstu neke zajednicke istorije jer
se u Nemackoj uvek potencira holokaust, 6 miliona Jevreja
i to je za celu Evropu postao nek narativ, a patnja i zrtve
Poljske kao da ne postoje i da bi deca u skoli trebalo da uce
i o poljskoj istoriji.Ta je istoricarka mlada zena ( 35 godina),
ne razume da su za Zapadni svet ( a tu nije samo Nemacka)
slovenski narodi bili i ostali neki ljudi koji po automatici putuju
uvek drugom klasom. To je bilo uvek tako i tako ce i ostati.

Рекла си да не читаш, не волиш историјске романе, памти шта кажеш!
Za mene je svaki roman i istorijski, cak sam bila blesava pa sam
citala onomad Mariju Antoanetu od Stefan Cvajga, ali sam cak i
iz te knjige kojesta novog saznala, mene istorija zanima, sva moja
putovanja imaju veze sa istorijom, kulturom, obicajima, arhitekturom,
ali ako mislis na nekakvu srpsku istoriju, to me stvarno ne zanima.

Pertle, Domeniko Starnone, Laguna, 165 str. https://www.laguna.rs/n4368_knjiga_pertle_laguna.html
Knjiga je dobila silne neke nagrade, a neki čak sumnjaju da Starnone stoji iza pseudonima Elene Ferante "ali Pertle nadilaze njene romane".
Fina, mala knjiga, a celi životi smešteni u nju, brižljivo odabranim trenucima i opisima odnosa. Porodica, otac koji se zaljubljuje u drugu, pa odlazi, pa se vraća, ali niti su zauvek prekinute, krpljenje života je baš to - krpljenje. I stalno se negde ponovo cepa i nikad više nije ceo. I kako to utiče na njih - muža i ženu, koji dočekuju duboku starost, ali oboje nezadovoljni neusklađenom vezom u kojoj nisu ravnopravni, a koliko tragično na decu, koja u svojim četrdesetim i pedesetim nikad nisu uspela da zadrže porodicu, vezu, posao, novac...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back